2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AMD desktop CPU roadmap '09

  • (f)
  • (p)
Írta: |

2008-ban nem túl sok igazi CPU újdonsággal kecsegtetett minket az AMD desktop fronton...

[ ÚJ TESZT ]

2008-ban nem túl sok igazi CPU újdonsággal kecsegtetett minket az AMD desktop fronton. Március végén piacra kerültek a TLB hiba mentes 50-es végződéssel ellátott B3 steppinges Phenom-ok. Ennek következményeképpen megjelent a 9850 és a 9950, valamint az energiatakarékosabb és csendesebb gépekbe szánt 65W-os TDP-vel rendelkező 9150e, 9350e. Ezután a hárommagos X3-ak következtek a sorban melyek szintén semmilyen különösebb újdonságot nem hoztak, hisz ezek gyakorlatilag négymagos példányok egy letiltott maggal. Majd végül nemrég befutott a Kuma kódnevű Athlon X2 7000-es sorozat amely szintén hibás vagy gyengébben sikerült négymagos chipekből készül. Eközben a lassan már kisiskolás korba lépő K8 architektúrát csiszolgatta a gyártó. Itt a 65nm-es Brisbane magos processzorok teljesen átvették az uralmat az időközben kifutott 90nm-es Windsor magos daraboktól.

Felzárkózás 45nm-en

2009 már ugyanakkor sokkal izgalmasabbnak ígérkezik. Valószínűleg jópár ember füle még pezsgősdugók és petárdák durrogásától fog csengeni amikor január 8.-án útjára indul a négymagos Phenom II X4 névre keresztelt új zászlóshajó. A Phenom II X4 a Deneb kódnevű magra fog épülni ami nem más mint a Shanghai mag AM2+ vagy AM3 tokozású variánsa. Első körben csak két modell kerül piacra, mégpedig a Phenom II X4 920 (2.8GHz) és a Phenom II X4 940 Black Edition (3.0GHz). Mindkét processzor 45nm-es gyártástechnológiával fog készülni, 6MB L3 cache-t fog tartalmazni és 125W-os TDP-vel fog rendelkezni. Ezen túlmenően AM2+ tokozásúak lesznek tehát BIOS frissítés után a legtöbb már forgalomban lévő alaplappal használhatóak majd. Előzetes pletykák alapján a 920 ára körülbelül 230-250 dollár környékén várható, még a szorzózár mentes 940 Black Edition 280-300 dollár lesz.

Alig két hónappal később a CeBIT tájékán érkeznek a már AM3 tokozású és feltehetőleg C3 revíziós, kombó DDR2/DDR3 memóriavezérlőt tartalmazó modellek DDR3-1333 támogatással és 95W-os TDP-vel. Ezek a kombó IMC-nek köszönhetően DDR2-es modulok mellett szintén működni fognak jópár erre képes AM2+ foglalattal ellátott alaplappal.

Még a Phenom II X4 925 2.8GHz addig a 910 2.6GHz-es órajellel fog rendelkezni. Ezekkel karöltve fut be majd a Phenom II X4 800-as sorozat is amit a 6MB L2 cache egyharmadának letiltásával hoznak létre. A 4MB harmadszintű gyorsítótárat tartalmazó verziókból első körben a 2.6GHz-es 810 és a 2.5GHz-es 805 kerül majd forgalomba. A -2MB L3 cache nagy valószínűséggel csak pár százalék teljesítménybeli hátrányt fog jelenteni a 900-as sorozathoz képest.

Szintén ezidőtájt jönnek az első 45nm-es hárommagosok Phenom II X3 néven melyek a Phenom X3-hoz hasonlóan egy mag letiltásával fognak készülni. Ezekből a 2.6GHz-es 710 és a szorzózár mentes 2.8GHz-es Phenom II X3 725 Black Edition mutatkozik majd be. Ezek szintén 95W-os TDP-vel lesznek jelölve.

Körülbelül 2 hónappal ezután befut az immár AM3 tokozású Phenom II X4 945 Black Edition(?), de ami ennél érdekesebb lehet az a már L3 cache nélkül legyártott Propus magos Athlon (Neo?) X4 és X3 lesz. Mivel a Deneb mag durván egyharmad részét csak a 6MB kapacitású L3 cache foglalja el ezért az AMD egy áttervezett, jóval gazdaságosabban gyártható magot tervez(ett) ezekhez a processzorokhoz.

A képen a Shanghai/Deneb mag látható ami 243 mm²-es, a két mag teljesen megegyezik. Mivel a Shanghai-t alapvetően a szerver világ igényeihez tervezték ezért pár olyan egység is található benne ami az egyprocesszoros asztali rendszerekhez felesleges. Ilyen például a négy darab HyperTransport végpont amelyekből az egy processzort tartalmazó desktop rendszerekhez összesen csak egy darabra van szükség a CPU<--->chipset kommunikációhóz. Az L3 cache is elsősorban szerverkörnyezet esetében jelenti a legnagyobb segítséget de ez természetesen nem azt jelenti hogy desktopon abszolút felesleges hisz már jópár alkalmazás létezik ami képes profitálni a jelenlétéből. Ezen felül valószínűleg egy valamelyest egyszerűbb IMC is elegendő lesz a Propus-hoz amivel szintén további négyzetmilliméterek spórolhatóak meg. A tranzisztorszám csökkenése nem csak a gyártási költségekre de a fogyasztásra és ezzel együtt a hőtermelésre is jó hatással van (és talán a tuningra is ). A kiszivárgott információk alapján az áttervezett mag méretét egészen 141mm²-ig sikerült leszorítani az AMD mérnökeinek, ami így 102mm²-rel kisebb lett mint a Deneb. Összehasonlítás képpen egy 65nm-es Birsbane magos X2 ami a Propus-hoz hasonlóan magonként szintén 512KB L2 cache-t tartalmaz 126 mm²-es területtel rendelkezik. Az Intel legkisebb 2x2 és 2x3MB L2 cache-t tartalmazó Core 2 Quad processzorainak alapjait képező mag pedig 82 mm²-es területű amiből ugyebár kettő darabra van szükség.

Arról egyelőre nincsen információ hogy pontosan mennyi hátrányt fog jelenteni az L3 teljes hiánya, de ez nyilván erősen függ majd az adott alkalmazástól is. Azt sem lehet még tudni hogy az L3 eltűnésével visszatér-e a K8-nál megszokott mag órajelen üzemelő memóriavezérlő, de ettől függetlenül várhatóan ezek a processzorok érzékenyebbek lesznek a rendszermemória sebességére mint a harmadszintű gyorsítótárral rendelkező rokonaik. A fogyasztás szintén egy sötét pont, de feltehetőleg idővel lesznek 45W, 65W és 95W-os verziók is. Az Athlon X4 a 615-ös 2.7GHz-es, még az 1 mag letiltásával elkészített Athlon X3 420 2.8GHz-es maximális órajellel mutatkozik majd be. Elsősorban az olcsó, alacsony fogyasztású három vagy négymagos processzorra vágyóknak illetve HTPC építőknek lehet jó választás ezen két új Athlon család valamelyik tagja.

Végül a valamikor nyár folyamán érkező új kétmagos Athlon X2-ről essen pár szó. A Regor kódnévre hallgató mag a Propus-hoz hasonlóan egy új tervezésű egység lesz, tehát nem letiltott négymagosból fogják előállítani mint a Kuma-t. Ezt bizonyítja az is hogy magonként már 1MB L2 cache-t fog tartalmazni, L3 nem lesz benne. A magméret valahol az E7000-es Core 2 sorozat alapját is képező Wolfdale(-3M) mag környékére prognosztizálható, úgy ~80 mm²-rel. 45W, 65W és 95W-os verziók várhatóan ezekből is születnek majd, és 3GHz feletti órajelű változat is megjelenik majd.

Ugyanez a processzor fogja a Pumát leváltó jövő év második felében érkező Tigris mobilplatform alapját is képezni Caspian kódnéven, tehát mindenképpen fontos lesz a minél alacsonyabb fogyasztás. Az eddig fellelhető információk alapján a vártnál jobban sikerült az AMD 45nm-es technológiája tehát jó esély van kedvező fogyasztású és magas órajelű modellek megjelenésére.

Ezek alapján jövő év végére már szinte az összes szegmensben 45nm-es gyártástechnológiával készülő processzor fog lakozni. Ez alól talán csak a legalsó szegmens képezhet kivételt ha addig nem lesz megfelelő számú gyengén sikerült Regor amit egy letiltott maggal és/vagy megnyírbált L2 cache-vel el lehetne adni egymagos Athlon-nak vagy Sempron-nak.

Az energiatakarékos "e" vagy "EE" jelölésű processzorokról egyelőre nincs semmi konkrétum, de ez nem azt jelenti hogy elfelejtkeztek volna ezekről. 2.2-2.3GHz-es 45W TDP-s négymagos CPU szinte biztosan lesz, valószínűleg Propus maggal. A Phenom II FX esetleges későbbi megjelenéséről sincs egyelőre információ

Tehát 2009-ben három új különböző felépítésű maggal öt új processzorcsalád érkezik az AMD részéről.

Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!

Oliverda

Update #1

Azóta történt

  • AMD "Deneb" villámteszt

    Gyors-teszt... nagyon gyors. A Phenom II X4 940 Black Edition egy szintén szorzózár mentes BE kiadású Phenom X4...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.