2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Alkoholizáljunk?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

1 millió alkoholista országa. Férfiak, akik munka után megszokásból nyúlnak a sörösüvegért.

[ ÚJ TESZT ]

1 millió alkoholista országa.


Férfiak, akik munka után megszokásból nyúlnak a sörösüvegért. Családapák, kiknek csemetéjüknél s asszonyuknál nagyságrendekkel fontosabb a véralkoholszint optimális szinten való tartása a nap egyes szakaszaiban. Zenés-táncos estekről hazafelé tartó, a busz hátsó üléseit alaposan összerondító leányok. Ugyanitt tizenéves fiatalok, vodkával, borral a kezükben.
Egymást ölelgető kottarészeg emberek, akik tán sosem látták egymást azelőtt. Hajléktalanok, zugvedelők, „utolsókat rúgók, de ivók'', borospince hűvösében nyaraló nyugdíjasok.

Tündérről írok most, melyet van ki sosem szólít, van ki csak egyszer, van ki olyan sokszor, hogy végül a tündér szólítja őt. Édes hangja megigézi az ember fiát, előbb finoman (s meglehet eredménytelenül) csábít, később azonban kegyetlenül lecsap idézőjére. Vasakarat szükségeltetik ilyenkor a „jótevő'' varázspálcájának megragadásához, apró darabokra töréséhez, ezek után a hátsó felébe gyömöszöléséhez.


Alkohol. E szó alatt a hétköznapi ember az etil-alkoholt (C2H5OH - etanol) érti, kémiailag azonban sokkal több anyag tartozik az alkoholok családjába. A továbbiakban tekintsünk el az utóbbi besorolástól. Vizsgáljuk meg napjaink legelfogadottabb drogját, családok tönkretevőjét, az emberi szervezet gátlástalan pusztítóját. Előrebocsátom: tisztelet a kivételnek, a mértékkel, megfontoltsággal ivóknak.

Sokan mondják az alkoholra, hogy kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg. Egyesek hajlamosak az állítás másik felét átfogalmazni (azaz kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság). Azt mondhatjuk, mindkét mondat értelmes. Az alkohol, annak ellenére hogy sejtméreg, kis mértékben segíti az emésztést, izmot lazít, nyugtat (igaz, mindezt megteszi egy Pink Floyd szám is, ráadásul abból sok sem káros, sőt). Alkalmazzák a gyógyászatban fertőtlenítőként, az élelmiszeriparban tartósítóként (a gyümölcslevek is tartalmaznak alkoholt nagyon kis mennyiségben), oldószerként.
Nagy mértékben a gátlásokat kénsav hatékonyságával oldja, felszínre hozza a rejtett érzelmeket. Ezért fordulhat elő, hogy például éjszakai műszakról hazafelé menet egymást kifejezetten szerető fiatalembereket látunk az utcán a legkülönbözőbb pózokban imádva a másikat. Orvosság bizony minden földi kínra, problémára. Legalábbis nagyon-nagyon sokan így látják. Ne felejtsük el, hogy hosszú távon alaposan megsínyli a szervezet a mértéktelen alkoholfogyasztást. Tündérünk nem válogat, viszont piszok türelmes.


Miért fogyasztunk alkoholt?


1. Mert széles körben elfogadott.

Manapság talán túlságosan is. A fiatalok hülyének nézik a másikat, ha az ellenáll a kísértésnek. Kiközösítik a nem ivókat, mert nem tartják őket elég felnőttnek. Fordítva is működik a dolog, van aki azért iszik hogy elfogadják. Az itallal a férfiasságot, a a keménységet társítják. És természetesen azt, hogy ez a „menő”. Ismerek embereket, akik kizárólag a berúgás kedvéért vesznek több üveg Aszút, majd húzóra nyelik az üvegeket. Mások Tesco-value vodkát döntenek hasonló kategóriájú szörpökkel. Alkalmanként 1-1,5 üveggel/kopf, ami valljuk be, tisztes mennyiség. Mindkét társaság naponta ismeri meg a másik rejtett énjét, többnyire éjszakába nyúló tapsikálás és technohallgatás közepette.

2. Mert megoldja a problémáinkat.

Legalábbis így gondoljuk. Az italozás csak tüneti kezelés, semmilyen mértékben nem mozdítja előre a megoldás kerekét, nem közelíti az álláspontokat. Nem ad gyógyírt a depresszióra s társaira, a gondokat csak egy ideig feledteti. Ez pedig olyan, mintha nem létező szőnyeg alá sepernénk a bajt.

Sajnos azonban az 1 millió alkoholista életviteléhez a gyártók is erősen asszisztálnak. Mi szükség van például 0,5 cl kiszerelésű szeszes italra? (Árpád-híd, metrómegálló. Az ürge a sort megelőzve, önkívületben tapadt a trafik üvegére. Kis vodka van? Kettőt kérek. Mire hármat léptem, az úr leküldte mindkettőt, és örömmel konstatálta hogy nem volt rendőr a helyszínen). Mi szükség van silány minőségű, kommersz italokra? Talán az itthoni rákos statisztikákat óhajtja a T. gyártó kissé feljebb tornászni? Miért reklámozzuk az alkoholos italokat? Hol van itt a józan ész a döntéshozók körében? Ha a cigarettaplakátokat le lehetett szedetni, hát a sört reklámozó jómunkás embert s kollégáit miért képtelenek száműzni az óriásplakátokról?



Jah értem már, netán a tündérnél lenne a varázspálca?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.