2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Aktív Sapphire Radeon 3650 elnémítása

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az ötletet a gépem minél alacsonyabb hangszinten való tartása adta, és egy kis gépleépítés.

[ ÚJ TESZT ]

A történet ott kezdődik hogy eladtam hőn szeretett 9600GT-met, kihasználatlanság miatt. Helyben sikerült egy csere folytán egy 512-es, DDR2-es memóriákkal szerelt 3650-hez hozzájutnom, jutányos "áron". A 96GT elment 15ezer-ért, a 3650 mindössze 5ezer "forintomba" került. Ideális kártyának tűnt, fejlettsége révén, és 3D teljesítménye miatt is, ha esetleg néha játszani támadna kedvem. 17"-es monitorhoz minden esetre megfelelő. Frissen beszerzett 3650-em gyári hűtőjével viszont nem voltam megelégedve. A gép hangja megnőtt, és mivel böngészni, msn-zni és filmet nézni, letölteni használom elsősorban, ez nem éppen elhanyagolható tényező. Még régebben hozzájutottam egy Zalman VNF-102-eshez (gyárilag passzív HIS 2600XT-ken teljesített szolgálatot, egy két hőcsöves VNF-100-as gyakorlatilag), Chaser kolléga jóvoltából. (Memória hűtőkkel nem rendelkeztem jelen pillanatban, de az (effektív) 1Ghz-en járó DDR2-es memóriák szerintem ezt nem is követelik meg.) Ez adta az ötletet, miért ne használnám fel a kártya elnémításához? Hát vágjunk is bele!

Maga a kártya, gyári hűtéssel(a képek rákattintással nagyíthatók):

Hátlap, gyári hűtéssel, jól látszik az egyszerű 4 csavaros felfogatás:

Ezután a gyári hűtőt eltávolítottam, íme az eredmény. Meglepően jó minőségű gyári pasztázás, ami nem száradt be, vastagsága megfelelőnek látszott, nem is távolítottam el:

Az cikk főszereplője, a Zalman hűtő. Újan kiskereskedelmi ára igen borsos, 8000Ft felett van, nem igazán éri meg az új árát, viszont használtan szerintem igen! (én annak idején 3000Ft-ért vettem). Figyelmes szemlélőnek feltűnik hogy csak két rögzítő van meg a gyári négyből. A másik kettő eltávolításra került, egy Gigabyte 9500GTOC-t szolgált volna eredetileg, de azon nem vált be, nem illeszkedett pontosan, és nem voltam megelégedve a hőfokokkal. (terheletlenül is 70 fok fölé ment)

Felülről:

A ráillesztés fázisai pár képpel illusztrálva:

Majdnem kész, a fő elem illesztése egyszerű és könnyed volt. (annyi probléma akadt, hogy a két rögzítő rúd távolsága kb 2mm-es "váll"-at tartalmaz a rudak alapjainál, a hűtő képére visszatérve ezek jól láthatóak. A furattávolság kb. fél mm-el nagyobb volt a kívántnál, ezért ezek nem mentek bele a lyukakba, és a hűtő nem feküdt fel a GPU-ra. A lyukak apró mértékű faragásával ez orvosolható lett, így már könnyedén átment a rögzítő rúdon lévő két kis "váll", és felfeküdt a hűtő.

A végkifejlet:

A beszerelt kártyáról egy kép:

Na és most jön a lényeg, lássuk a hőfokokat! Üresjáratot néztem, valamint 3DMark06-ot és játékok alatt. Az az érdekes eredmény született, hogy játékok alatt magasabb hőfokokat mért az Everest, mint 3DMark alatt, így előbbieket vettem mérvadónak. (az eltérés jelentéktelen volt szinte, 3-4 fok) 23-24 fokos szobahőmérséklet alatt születtek a mérések.

A gyári hűtéssel:

Terheletlenül: 40-44 Celsius fok
Terhelve: max. 54 Celsius fok

A Zalman hűtés teljesen passzívan:

Terheletlenül: 50-56 Celsius fok
Terhelve: max. 68 Celsius fok

Bár Grid során egyszer fagyást produkált, zárt házban, házventik nélkül, ezért egy 8cm-es házhűtőt helyeztem a hűtőbordára. A ventilátor 5V-ra kötve hangtalan maradt.

A Zalman hűtés, kiegészítő ventilátorral:

Terheletlenül: max. 50 Celsius fok
Terhelve: max. 60 Celsius fok

Ez után a fagyás megszűnt, házhűtő ventilátorok alkalmazásával, jobban szellőző házban valószínűleg a kiegészítő ventilátor alkalmazása is felesleges.

Köszönöm hogy elolvastad a cikket, remélem hasznos információkkal szolgált!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.