2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Aerocool M40 "mod"

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy ház története: álmaink kuckója?! Tutira? Még karácsonykor fogalmazódott meg bennem...

[ ÚJ TESZT ]

Egy ház története: álmaink kuckója?! Tutira?

Még karácsonykor fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy veszek egy Lian Li V300-as házat (mAtx konfigot vásároltam, s a nappali díszének terveztem)

Akkor ezt elbaltáztam – lett helyette egy Thermaltake Lanbox melynek szépségével vetekedett a hűthetetlensége. Szintén elbaltázott döntés volt.

Akkoriban jelent meg a Lian Li V350, amiben orvosolták a V300 korábbi hibáit.

Ujjongtam örömömben és megrendeltem. A sors fintora, hogy akkoriban volt a kínai újév, s cirka 2 hónapot kellett volna várnom, hogy rendelhető státuszban legyen. Addigra már persze a V300at szerettem volna, amihez fergeteges modding ötleteim voltak. Az persze kifutó széria lett, így szintén beszerezhetetlen. Sebaj, szerencsémre egy barátomnak kellett pont akkor kuckót venni, így a boltban találkoztam az addigra mások által már dicsért Aerocool M40-el, alias Double Decker-el.

Sok gyártó kínálatában előfordul (A+, Blockbuster) változatos előlap és tető kínálattal (még 25cm-es venti is létezik a tetején a Blockbuster egyik szörnyetegének) de a belső mindnél ugyanaz.
Nagyon részletesen nem térnék ki a belső elemzésre, mivel a topikjában jópár teszt és kép segíti ebben az érdeklődőket. Ám annyit elárulok, hogy két fedélzetes nevét az elkülönített belső felépítéséből eredően kapta, ugyanis alul az mAtx alaplap (a 10cm környékén magasságlimitált processzor hűtő és a bővítőkártyák társaságában) felette pedig külön „tálcán” a tápegység, a winchesterek és az optikák helyezkednek el.

Nagyon ötletes elrendezés, bár mind a processzor, mind a videókártya hűtésében kompromisszumokat követel: a processzor hűtő nem lehet cca 10cm-nél magasabb, a vga hűtője pedig nem nyúlhat túl a nyákon (hőcsöves felül átkanyarodó hűtők kizárva) .
Mivel más ház akkor nem volt terítéken, így szívfájdalom nélkül hoztam el (persze 2 nap múlva kaptam a telefont, hogy a Lian Li V350 rendelhető – sebaj, nem bántam, hogy nem azt vettem meg. Az igazság része, hogy addigra már szétflexeltem a házat. Még jó hogy a kereskedő felajálotta: - Ha nem tetszik, 3 napon belül visszahozhatod. Én pedig boldogan hívtam fel, hogy szétlfexeltem. Ugye tudod, hogy így már nem él rá a garancia? - válaszolta nevetve).

A beköltözés gond nélkül zajlott. Az alsó szinten elől a szellőztetést egy 12cm beszívó, hátul 2db 8cm-es kifújó ventilátor segíti (itt jegyzem meg, hogy a hátsóakat a rögzítő keret eltávolítása után 9 centisekre is cserélhetjük házilag). Felül csak hátul a táp mellett találunk egy 8cm-es ventihelyet – ezt bekötni szerintem felesleges. Fent elől is lenne hely egy 8 centisnek, de az ottani Lcd kijelző ezt eltakarja.

Összeszerelés után vettem észre, hogy az akkori passzív videókártyámat nagyon szépen hűti az első 12 centis ventilátor, de a proci körül megreked a meleg levegő (a hátsó 8 centiseket nem szereltem be). Az akkori Thermaltake Tr2-R1 nem egy tuningbajnok hűtő igaz, de ilyen megrekedésre nem számítottam. A megvilágosodás akkor jött, amikor közelebbről megnéztem a ház elejének alsó borítását. Ahá! Itt minden lyukacsos! Akkor miért is nincs itt még egy venti?! Hisz pont ez tetszett a Lian Li V350-ben is, hogy elől 2db 12 centis légkavaró segíti a házszellőztetést. Rövid agyalást és méregetést követte a sikoltó, vagy nemes egyszerűséggel a Flex (Acélos elszántság Vs. 1mm Acél: 1 - 0) . Ügyelvén arra, hogy az előlapi 3,5”-es meghajtó továbbra is beszerelhető legyen, kivágtam a megfelelő helyet (csak a venti kiszerelése után használható a 3,5"-es hely). Mindjárt impozánsabb 2 légkavaróval.
(a telefonos "gagyi" képekért már itt előre is elnézést kérek)

(sajnos két tartópöcök pont a venti útjában volt, így azokat el kellett hajlítanom)

A szellőzés lényegesen javult. Az AC 12L-es csökkentett fordulatszámú ventilátorai nem voltak szerencsére sem túl hangosak, sem szélzajosak. A procihűtőt nemsokára leváltotta egy Thermalright Xp-120, ami majdnem összeért a passzív Sapphire 2600xt-vel. Itt derült ki, hogy az első ventik nagyon halkak, de a ház közepén már elvész az erejük. Valamint a vga fokozott hőtermelése folytán az addig csendes Enermax Liberty is hallatja hangját. A tápot szerencsére fejjel lefelé is be lehet szerelni, igaz ekkor a ház tetejét kell kifúrni, vagy kiflexelni, ugyanis mindössze 1,5-2cm hely marad a táp ventije és a ház teteje között, ami pedig kevés a táp szellőztetéséhez.

Mivel ezt nem volt szándékomban eljátszani, így maradt az első ventik cseréje. Sokat nem akartam rá költeni, így a Scythe S-Flex helyett a SlipStream 1200rpm-es ventiket választottam, amik papíron nem sokkal hangosabbak az 1000rpm-en üzemelő AC ventiknél, viszont lényegesen több levegőt szállítanak. Na persze papíron. Beszerelve derült ki, hogy a motorzaj annyira még csak nem is lenne vészes, no de a szélzaj! Nagyon csöndes lakásom van, így hajszárítóként hatottak az AC után. Akkor most mi is legyen? 5V? Akkor mi értelme az 1200-as fordulatnak? Fordulatszám szabályzó! Hátulra, kártya bővítő helyre beszereltem 2 tekerntyűt, amivel a csöndes szintet szépen elértem, (~800as fordulat mellett) az AC-vel megegyező légszállítással. Persze a néhai játék alatt nincs kegyelem. Ott farkasCelsiusok uralkodnak. Maradt a teljesítmény és a zaj. Aztán jött az ötlet: miért is nem teszem a ventiket beljebb és akkor közelebb lesznek a hűtendő alkatrészekhez és talán a szélzaj sem fog zavarni. Beszereztem a szükséges 50*5-ös csavarokat, anyákkal és rájuk rögzítettem a ventiket. Az alaplapom vízszintesre forgatott Sata csatlakozói persze kicsit megnehezítették a dolgomat, de sikerült orvosolni.
A potméterekre tehát nincs szükség. Bár a vga még néha befűt, s akkor a táp is picivel hangosabb, de messze nem annyira mint korábban volt (komoly terhelés alatt ez szerintem bocsánatos bűn).

A ház még nagyon sok modding lehetőséget rejt magában, amit sajnos idő és elszántság hiányában nem fogok kihasználni (a felső szintet teljesen át lehetne rendezni olyan V350 módjára, ezáltal plusz hűtőcsatornát a vinyóknak stb.)

Végezetül két hőfok a rendszer terheletlen ill. terhelt állapotában (a szoftveres mérések nem helytállóak, de legalább a két állapot közötti különbséget szimbolizálják):

(idle)

(load)

(a hőmérsékletek 15p után sem változtak érdemben)

a kuckó az aprók között fellelhető, aki esetleg kedvet kapott hozzá [link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.