2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Adobe Photoshop Express

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az Adobe is útjára indította a saját webkettes szolgáltatását, amit Photoshop Express névre keresztelt.

[ ÚJ TESZT ]

Az Adobe is útjára indította a saját webkettes szolgáltatását, amit Photoshop Express névre keresztelt - és a 2008-as év ingyenességének jegyében bárki számára ingyen elérhetővé tett.

[link]

A Photoshop Express kezdőlapja - ez a látvány fogad induláskor

(kattintásra megnő)

A nevével ellentétben nem csakis és kizárólag képszerkesztésre alkalmas, mivel egy sor olyan funkcióval látták el amit eddig csak a nagyobb online képmegosztók tudtak. Alapvetően képmegosztásra épül, de nagyobb teret kap a képszerkesztés, így jobb alternatíva lehet a Flickr-nél vagy a Picasa-nál. Elméletben 2 gigabájt tárhely áll a rendelkezésünkre, ahova feltölthetjük fotóinkat, amiket ha akarunk közzé is tehetünk, így bárki megnézheti őket. A képeket a szerkesztésen kívül rendszerezni és tag-elni lehet, de nem muszáj a megosztás - így egy személyes képtárhelyként is szolgálhat amit bárhonnan könnyen el tudunk érni.

[link]

A böngésző-nézet, itt tudunk rendszerezni

(kattintásra megnő)

A Photoshop Express képmegosztó része a My Photos szekcióban kezdődik - itt töltjük fel és rendszerezzük a képeinket - majd a My Gallery részben folytatódik - ezt látja a webről idetévedt látogató. A funkciók terén némileg butább mint a fentebb említett riválisok, a feltöltő lehetőségei itt kimerülnek a képek kategorizálásában és egy alapvető slideshow funkcióban. A látogatók értékelhetik a képeket egy öt csillagos rendszerben, de ezen kívül csak nézegetni tudnak. Exifet is szépen kilistáz, ha esetleg nem Firefox előtt ülünk akkor hasznos lehet. A képtár képes beimportálni képeinket a Facebook, a Photobucket és a Picasa oldalainkról is. Ha megcsodáltuk a képböngészés csodáit, akkor bármelyik képre kettőt kattitva elénk tárul a Photoshop Express képszerkesztési lehetőségeinek tárháza.

[link]

Feltöltés alatt a második galéria - két gigabájt tárhelyünk van, ki kell használni

(kattintásra megnő)

A szerkesztés természetesen csak alapvető lehetőségekre szorítkozik, bár sokaknak ez is bőven elég lesz - a potenciális ellenfeleknél így is jóval többet nyújt. A képeinket megvághatjuk, forgathatjuk, eltüntetheünk vörös-szemet, változtathatjuk a szaturációt és expozíció-korrekciót végezhetünk. Ezek az alapbeállítások, a finomhangolás részeként utólag kalibrálhatjuk a fehéregyensúlyt, a beégett és kiégett részeket is korrigálhatjuk és némi képélesítési lehetőséget is kapunk. Az utolsó eszköztár különféle effekteket tartalmaz, például választhatunk vagy hat fajta fekete-fehér variánsból. Nem sok ez, de egy idegen gép előtt ülve éppen elég lehet az üdvösséghez. Lévén bármilyen operációs rendszeren és böngészőn elfut, egyedül Flash 9-re van szüksége.

[link]

A várva-várt szerkesztési nézet - baloldalt a lehetőségeinket jelentő eszköztárral

(kattintásra megnő)

Az egyből látszik hogy a Photoshop Express tudása jócskán meg lett kurtítva az asztali testvér-verzióhoz képest, de pont ez volt a cél: egy alapvetőnél némileg többet nyújtó képszerkesztési tudással rendelkező képmegosztó, ízlésesen tálalva. Egyenlőre még béta stádiumban van, de nem valószínű hogy tovább fejlődne a szolgáltatás. Hasznos lehet utazásoknál, ha folyamatosan akarjuk feltölteni és közzétenni az üdülés képeit, és ez tényleg csak egy példa a felhasználási lehetőségekből. Nem csekély az a potenciál ami ebben a szolgáltatásban rejtőzik, remélem továbbra is ingyenes marad. Íme egy látványos bemutató a tudásáról - ami ugyan kissé túllihegett, de annyi baj legyen.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.