2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Adat és merevlemez megsemmisítés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Biztosra mentem, az adataim nem kerülhetnek senki más kezébe.

[ ÚJ TESZT ]

Boncolás

Egy idő után a fiók kezd megtelni régi merevlemezekkel. A kapacitásukat és a sebességüket is régen meghaladták a USB kulcsok. Mielőtt kidobnám őket, biztosra akarok menni, hogy ne kerülhessen idegenek kezébe semmilyen adat. A szoftveres megoldás helyett a fizikait sokkal megbízhatóbbnak tartom. A Kürtnél bizonyos fokú meghibásodást, felülírt adatot vissza tudnak állítani, de a megsérült hordozóval ők sem tudnak mit kezdeni. A komoly felvezetés után azokat az érdekes érdekes felvételeket szeretném megosztani veletek, amiket egy ilyen barkácsolás közben készítettem. A videókba sajnos behallatszik az élességállító motor hangja és egy kézzel nem sikerült teljesen stabil videókat csinálnom, de a lényeg látható és hallható.

Az első képen az áldozatot tekinthetitek meg: Fujitsu MPC3043AT 4.3GB-os ATA merevlemez. Nem egy tesztet csináltam végig vele, a 486 - Pentium - Pentium II sorozatomban. Sajnos a tesztek közben elhalálozott, a bad sectorok száma lassan, de biztosan növekedett. Egy külső USB ház elektronikáját használtam fel, hogy működés közben esztergálhassam le az adatokat.

Fujitsu HDD

A csavarokat gyorsan ki lehetett szedni az öreg szerkezetből. Már az első képen is hiányoznak. A mélységélességnek hála nem láthattok a lemez tányérjában, de elhihetitek, hogy itt még tükörnek is megfelelne. Mire a kép elkészült pár porszem rögtön megtelepedett rajta, pedig csak pár percig járattam fedél nélkül.

nacked

A következő képen jól látszik, hogy milyen tükrös a lemez felülete. A lemezeket összefogó rész és a fej is szépen látható benne. Akár borotválkozáshoz is jó lenne, csak nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat.

mirror

Nem csak a lemez él a sebesség mámorában, de a fej sem lazsál. Megpróbáltam lefényképezni bekapcsolt állapotban, de a folyamatos kalibráció miatt nem akart sikerülni. Ebből kitalálhatjátok, hogy a képen a fej nem a kezem remegése miatt mosódott el. A képre kattintva egy teljes be és kikapcsolási ciklust figyelhettek meg. A merevlemez halkan sípol, de a korosztályához képest a hangja nem kirívó. Jól látható, ahogyan a indulásnál kalibrálja magát a meghajtó, majd a kikapcsolást követően szépen kiparkolja a fejet. Sajnos ekkor már nem tudtam olvasni a lemezről, pedig jó lett volna egy kis fájlmásolást is felvenni.

seek

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.