2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Acer notebook hűtőborda felpolírozása

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Aspire 5742g típusú gépem hűtését módosítottam amivel tuning nélkül 80°C-ig ment el az alap 90 helyett.

[ ÚJ TESZT ]

A fentiekben említett gép Core i 5-460M procit, Geforce GT 420M 1GB vga-t, 3GB DDRIII ramot tartalmaz. Alapjáraton az asztali gépemet oda-vissza veri (C2D e6420 2.1Ghz, 2GB ram, GeForce 8800GTS 320mb).

Az ötlet onnan jött, hogy sok helyen láttam a cpu sapka felpolírozását és ezáltal döbbentő akár 10-15°C csökkenést is elértek. Mivel a GeForce gt420m vga-ban láttam tuning potenciált én is bele fogtam a felpolírozásba , csak nem a cpu/gpu sapkát (mert az én esetemben nincs is) hanem a hűtőbordát.

A noti szétkapása után egy 25x25 alaplap várt rám. Meglepődtem amikor egy hőcsövön volt a cpu meg gpu. (a gyári adatok szerint a proci 35 míg a vga 15watt. Ekkora teljesítményt hogy disszipál el egy 10x1,5cm alu lamella?)

A borda levétele az elöregedett hűtőpaszta miatt nem volt egyszerű, de végül én győztem :D.
Nem gondoltam volna hogy akár 3óráig is eltarthat a polír… :O 1200-as csiszoló vászonnal és némi víz segítségével kezdtem neki. Az első 2órában csak a csiszolóval dolgoztam, a maradék egy órában egy ruhadarab és fogkrém segítségével értem el a tükörsima felületet.

A fogrém egy kiváló polírozó mert olyan ásványokat és finom homokszemcséket tartalmaz amivel a legkisebb karcot is el lehet tüntetni, de nekem ez nem jött össze mert 3óra sika-mika után meguntam. Bár azért még csillog-villog :D

A hosszú kis bevezető után egy pár képpel kecsegtetnék (azért csak pár képpel mert a cikk írás már utólag jutott az eszembe, nem volt tervbe véve.)

A chipkészletre egy ragasztható bordát raktam.

Mint látjátok a gpu rögzítésvégpontjaira alátéteket helyeztem el, hogy jobban feszüljön az alaplapra, ezzel is növelve a hőátadást.

A képen látható, hogy elég lassú a cpu felfutási ideje, ami nagyon jó. Közel 12perc elteltével semmi más hűtés tuning és hűtőpad nélkül nem érte el a 70°C-ot, a polír előtt olyan 80°C körül mozgott és ott kb 3-4 percen belül érte el, míg a mostani állásban az ötödik percben érte el csak a 60°C-ot.

aida64 valamiért hamis teljesítmény felvételt mutat.

És íme az utolsó kép, ahol gta4 játszása közben gyűjtött hőmérsékleti adatokat mutat.

Első írásom, remélem nem volt olyan szörnyű. :)

Folytatás várható....

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.