2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A tartalék terület és az SSD

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A tartalék terület és a tartós teljesítmény összefüggése a modern SSD-knél.

[ ÚJ TESZT ]

Ez a cikk az ANANDTECH hasonló című írása alapján készült, annak nagyon rövid kivonata és kiegészítése.

Napjainkban számos gyártó, számos tipusú SSD-je van forgalomban, ezen termékek elterjedtsége egyre nő. A vásárlók számának növekedésével együtt egyre több és több kérdés merül fel a termékek tartósságával kapcsolatban. Rendszeres kérdés, hogy mennyire kell kímélni őket azért, hogy a kezdeti teljesítményüket adják később is.

Ennek a kérdéskörnek egy részével, a rövidtávú, fenntartható teljesítménnyel foglalkozik az ANANDTECH cikke.

A fenntartható teljesítmény egyik fontos eleme a tartalék terület (Spare Area, Over Provisioned space). Ez a terület az, amelyik partícionálatlanul foglalt a teljes tárkapacitásból és a kontroller használja tartalékként azért, hogy a memóriacellák elhasználódása és kihasználása minél ideálisabban menjen végbe.

Az írás arra keres választ, hogy a tartalék terület nagysága milyen összefüggésben van a hosszabb időn át tartó, folyamatos terhelésre mutatott teljesítményre.

Az, hogy hosszabb távon változó teljesítményt kapunk, összefügg azzal, hogy a kontrollernek háttértevékenységet kell végeznie ahhoz, hogy számunkra is végezhesse a munkáját. Amennyiben ezt a háttértevékenységet azonnal (mondhatni agresszív módon) teszi, átlagos, de stabil teljesítményt ad, hiszen minden törlési művelet után azonnal elvégzi a karbantartást.
Amennyiben viszont a karbantartás késleltetett, úgy kezdetben csúcsteljesítményünk lesz (nem végez karbantartást), míg idővel ez a csúcsteljesítmény jelentősen romlik, átlag alatti lesz, hiszen számunkra is végeznie kell a feladatokat és még a karbantartással is törődnie kell. Ez utóbbi általában akkor használatos, ha kisebb teljesítményű a kontroller és a felhasználási környezet is több "szabadidőt" biztosít számára.
A Spare Area minden kontroller esetében lehetővé teszi ezt a késleltetett karbantartást, mivel ez egy szabad terület, amivel szabadon gazdálkodhat mielőtt a már használt, ám időközben szabaddá vált területre kellene írnia (a karbantartást követően).

Nézzük a különbségeket!

Az első tesznél nincs tartalék terület, a teljesen teleírt meghajtónál egy egységnyi adat törlése majd újabb egységnyi adat írása esetén a kezdeti majd' 100 000 IOPS gyorsan csökken 9000 IOPS körüli értékre.

A második tesztnél 12% a tartalék terület, ez azt jelenti hogy a 256GB-os meghajtóból 225GB-ot használunk. Látható, hogy folyamatos terhelés mellett közel 50 másodpercig képes a maximális teljesítményt megtartani, ezután 10 000 IOPS környékén stabilizálódik a teljesítmény, tehát a tartalék terület a csökkenés ellenére is jótékony hatással van a teljesítményre.

A harmadik tesztnél már 25% a tartalék terület, ez azt jelenti hogy a 256GB-os meghajtóból 192GB-ot használunk. A maximális teljesítmény itt már közel 300 másodpercig megmarad és utána is jelentősen magasabb értéket mutat, mint a korábbi két tesztben.

Végül a negyedik teszt, már 50% tartalék területtel, ez azt jelenti, hogy a 256GB-os meghajtóból 128GB-ot használunk. A maximális teljesítmény csak kevéssel változik, szinte végig egyenletes.

A fenti teszt egyértelműen extrém felhasználást modellez, hiszen egy átlagos végfelhasználó ritkán kerül olyan helyzetbe, hogy a teljes tárkapacitást kihasználja és emellett még hosszú percekig folyamatos írással "bombázza" a meghajtót. Ugyanakkor jól mutatja azt is, hogy a szokásos 5-6%-os OP terület, amit a gyártók ajánlanak bőven elegendő arra, hogy stabil teljesítményt érezzünk használat közben. Hiszen ezzel még teljesen teleírt meghajtó esetén is 15-20 másodpercig a csúcsteljesítmény kapjuk.

Az 5-6% esetünkben azt jelenti, hogy a 128GB kapacitásból 120GB lesz, a 256GB-ból 240/250GB, az 512GB-ból pedig 480/500GB. Ez utóbbi 250 illetve 500GB tervezésekor a gyártók figyelembe veszik azt az egyszerű felhasználói szokást, hogy sosincs teljesen kihasználva a teljes formázott kapacitás, főleg az ilyen nagyobb eszközökön.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.