2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

A szoftverfejlesztés értéke

  • (f)
  • (p)
Írta: |

"Will code Java for food." (felirat egy funpic-es hajléktalan előtt) Még régen...

[ ÚJ TESZT ]

"Will code Java for food." (felirat egy funpic-es hajléktalan előtt)

Még régen dolgoztam egy nagy magyar szoftvercégnek. Dobozos szoftvereket árultak szerte a világon. A termék ára legyen mondjuk 4000 dollár. A cég ebből a felét, 2000-et kapott, amiben benne van a termék kifejlesztése, tesztelése, terméktámogatása, a nyelvi verziók előállítása, dokumentálás, maga a kézzelfogható termék (CD, könyv, doboz) gyártatása, és a központi termékreklám költségei. A másik 2000 dollárt az értékesítő kapta, akinek ebből mindössze a leendő vevőket kellett látogatnia/végigspammelnie, és az ehhez szükséges közvetlen marketinganyagokat kifizetnie, esetleg helyi kisebb vásárokon megjelennie. Már akkor felmerült bennem, hogy furcsa értékrend ez: ha nem lennének a fejlesztők, akkor az értékesítőnek sem lenne mit árulnia. (Valamilyen szinten ez az összes többiekre is igaz: akkor nem lenne szükség lokalizálókra, tesztelőkre; ugyanakkor lokalizálók, tesztelők - ab ovo, értékesítők - nélkül sem lehetne eladni a terméket, bármilyen szuperre is csinálják a fejlesztők.)

Azután a következő munkahelyemen hasonló élmények értek, bár már valamivel árnyaltabban. Mi, fejlesztők meg voltunk fizetve, és volt töketlen üzletkötő, aki minimálbért vitt haza. Ugyanakkor azok az üzletkötők, akik nem csak alibiből jártak ki ügyfelekhez, azok sorra vették az A8-asokat és BMW-ket. Ilyesmire a fejlesztők közül senkinek sem telt.

Ismerettségi körben durvább a helyzet: Fejlesztők által alapított, tulajdonolt cégben ők fejlesztőként és tulajdonosként összesen kb. 40%-át kapják annak, mint amit az üzletkötők (lényegében az ő alkalmazottaik) hazavisznek. Tudom, az ő cégük, ők a főnökök, miért nem állnak a sarkukra. Pl. azért, mert a fejlesztéshez értenek, az értékesítéshez nem. Egyszerűen rá vannak utalva az üzletkötői csapatra.

Mára a szoftverfejlesztők is biorobotok lettek; a hozzáadott érték nélküli összeszereléssel szemben már a kreatív, teljesen új világot létrehozó fejlesztő is csak egy fogaskerék a termék életciklusában? Vagy brutálisan alul vannak fizetve azok, akikre lényegében az egész cég megélhetése épül, akikből sokszázan megélnek? Esetleg ennyire kemény munka lenne az eladás (magam sosem próbáltam), hogy a fenti, hosszú listával egálban van?

Ki mit gondol?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.