2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A RAM és NB órajelei a gyakorlatban..

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Vajon van-e gyakorlati haszna a RAM és a NB tuningjának?

[ ÚJ TESZT ]

Ez a teszt azért készült, hogy lássuk, egy adott konfiguráción belül milyen hatása van a RAM és a NorthBridge (valójában a CPU-NB, továbbiakban csak NB) órajeleinek emelése állandó CPU frekvencia mellett a játékok és egyéb alkalmazások sebességére.Rögtön le is kell szögeznem, csodákat önmagában ettől nem lehet várni, de "sok lúd disznót győz" alapon még jól jöhet. Anélkül, hogy túlságosan belemennék, a RAM frekvencia emelésével magában a memória modulban végbemenő folyamatok sebességét növeljük, a NB órajel emelése pedig a processzor memóriavezérlőjének a RAM-al történő kommunikációját gyorsítja. A RAM és a NB tuningjára szintén nem térnék ki bővebben, hiszen mindkettő nagymértékben függ a processzor és az alaplap támogatástól, a RAM fajtájától. Annyit talán elég megjegyezni, hogy a tuning legegyszerűbb módja egyidejűleg mindkettőnél az FSB (Host Clock,External Clock, vagy amit akartok), a CPU frekvenciájának emelése, amiben szintén megannyi variáció rejlik. Két modul és dual channel alkalmazásával a sávszélességet, és egyben ugyancsak a sebességet fokozzuk. Tovább is lehetne bonyolítani a dolgot a RAM időzítések bevonásával, ugyan is ezzel még tovább gyorsíthatjuk a rendszert, de ez már meghaladja a cikk kereteit, és nem is hoz annyit a konyhára.
Tehát nézzük, mink van. A teszt alany mai mércével alsó közép kategóriásnak nevezhető hardver elemekből áll.

Teszt konfiguráció :

----Gigabyte GA-MA-790X-UD3
----Phenom ll x2 550BE
----1x2 GB Kingmax DDR2 1066MHz
----MSI RX 3870 T2D512MB OC
----Chieftec GPS 500W
----Windows XP SP3

A tesztelt beállítások :

----RAM 667MHz/1,8V ; 800MHz/1,8V ; 1066MHz/2,0V – időzítések auton
----NB 2000MHz/1,1V ; 2600MHz/1,275V
----Tuning: RAM 1152MHz/2,1V---NB2592MHz/1,275V
----CPU: 14x200MHz és 13x216MHz
----VGA: 800/1126MHz

Teszt programok :

Szintetikus programok:

----FRAPS
----Everest v5.02.1789beta
----3DMark06
----X3 Terran Conflict

Tömörítés, video és audio konvertálás, renderelés:

----WinRAR v3.8
----Any Video Converter
----Any Audio Converter
----Cinebench R10

Játékok:

----COD2
----Prototype
----Race Driver GRID

Mindjárt az elején azzal kezdtem, hogy a processzor órajelét levettem az alap 3100MHz-ről 2800MHz-re, hogy a játékok alatt még véletlenül se ütközzek GPU limitbe. Azután ez a CPU beállítás maradt az egyéb alkalmazások tesztjeinél is, hiszen most a RAM és a NB különféle beállításainál kapott gyorsaságbeli növekedés kimutatása a cél. A felsorolt RAM és NB órajelek minden variációja tesztelésre került. A 667MHz -es RAM beállítást csak a tendencia egyértelműbb érzékelhetővé tétele miatt vettem bele a tesztbe. Sajnos 1066MHz -es Kingmax memóriáim nem tudnak többet ~1160MHz-nél. Minden variációt legalább háromszor(játékokat ötször) lefuttattam az összes teszten, kikapcsolt C'n'Q és fixált BIOS beállítások mellett. Természetesen a mérések alatt semmilyen más alkalmazás nem futott a háttérben.
Jöjjenek tehát a tesztek. Nézzük először a különböző beállításokkal(plusz a tuningolt) futtatott Everest Cahe&Memory Benchmark értékeket (MB/s). Mivel az L1 és L2 Cache értékek gyakorlatilag megegyeztek, ezért ezeket kihagytam a diagramból :

Memória olvasás, írás, másolás (MB/s)

L3 Cache olvasás, írás, másolás (MB/s)

Meglehetősen látványos, ahogy az órajelek emelésével egyenletesen növekszik a memória sebessége, méghozzá jelentősnek mondható átlag 38%-al, a 800MHz-et alapul véve.Az L3 Cache értékek is ugyan ezt a gyorsulást mutatják, kivéve az L3 Cache írást, ami minden RAM frekvencián közel azonos értéket mutat, és csak a NB emelésével növekszik, de szintén csak megegyező mértékben. A késleltetésben is szépen látszanak a nanoszekundumban mért folyamatosan csökkenő értékek:

Memória késleltetés (ns)

Most térjünk át a gyakorlati alkalmazásokra.
Elsőnek nézzük a WinRAR beépített tesztjét és egy 583MB-os WMV fájl tömörítését.
Jól látható az átvitel sebességének növekedése, és a tömörítési idő csökkenése:

WinRAR Benchmark (kb/s), tömörítés (s)

A video, audio konvertálásnál, és a renderelésnél már nem annyira szembetűnő a gyorsulás, pedig ezeknél az alkalmazásoknál egy kicsit látványosabb eredményt vártam:

Konvertálás, renderelés (s)

Végül következzenek a játék tesztek, amiben egy kalap alá vettem három játékot és két szintetikus tesztet. A játékokban FRAPS- el mértem az fps-t 300s-os idő beállítással. Minden beállítást ötször is lejátszottam, természetesen ügyelve a lehetőség szerinti legnagyobb azonosságra.

3DMark06, X3 TerranConflict, Prototype, COD2, GRID (fps)

Ahogy az a diagramból is megállapítható, a szintetikus teszteknél a 3DMark06-nál az átlag fps-re(melyet az egyszerűség kedvéért az SM2 és SM3 fps-ek átlagából számoltam) semmi hatása nem mutatkozott a RAM és NB órajelek emelésének.Megjegyzem ez a teszt elég megbízhatatlannak bizonyult a mérési pontosság tekintetében, a maga + - 3 fps szórásával. A jó hír talán csak annyi a 3DMark06 rajongók számára, hogy a CPU pontszámok a tuning órajeleken átlag 30-al emelkedtek, ami hoz némi összpontszám növekedést. Az X3TC-nél viszont észlelhető némi gyorsulás, és mivel ez a benchmark plusz-mínusz 0,5 tized fps-re azonos eredményt adott egy beállításon, reálisnak tekinthető. A játékoknál valamivel jobban látható egy gyorsuló tendencia, ha nem is valami észveszejtő mértékben, de ahhoz képest, hogy csak a RAM és NB frekvenciákkal bűvészkedünk, nem is olyan rossz.
A teszt eredmények alapján arra a végső konklúzióra juthatunk, hogy vannak alkalmazások, amik "meghálálják" a tuningot, és vannak, amelyekre gyakorlatilag nincs számottevő hatása.Annyi bizonyos, hogy ha a processzor tuningja mellett kellő figyelmet fordítunk a RAM és NB beállításokra, még jobban ki tudjuk hozni a rendszerben rejlő lehetőségeket.
Végül vessünk egy pillantást az alábbi felsorolásra, melyben azt láthatjuk, melyik alkalmazás milyen mértékben gyorsult csupán a RAM és a NB tuningolt órajelre való emelésével, a 800MHz-es RAM-ot és a 2000MHz -es NB-et alapul véve.Hogy mindez megér -e némi plusz feszültséget, azt mindenki döntse el maga...

Én már eldöntöttem, de ez szigorúan magán vélemény : csak addig megyek mindenféle tuningal, amíg nem kell feszültséget emelni.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.