2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A PC mint szenvedélybetegség?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sziasztok! Rengetegen vannak, akik úgy tekintenek a PC-re mint munkaeszközre. Másoknál...

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok!
Rengetegen vannak, akik úgy tekintenek a PC-re mint munkaeszközre. Másoknál ez már szenvedély (Például nálam is). A kérdés csak az, hogy mitől vagy mikortól lesz ez a szenvedély beteges?

A szenvedély az emberi természet része, már gyermekkorunktól kezdve segíti (vagy hátráltatja) fejlődésünket. Minden szülő láthatja a gyermekén, mennyire rajong egy-egy játékért, és néha irigyeli is őket hogy milyen őszinte szenvedéllyel rajonganak értük, minden kis apróság örömet okoz a számukra. Nem csak a drog, alkohol, stb. szenvedély, vannak pozitív szenvedélyek is, például a sport, egészséges élet, stb. A PC is lehet káros, sokak szerint az erőszakos játékok, mások szerint az internet-függőség miatt. Ugyanakkor lehet hasznos is, hiszen például a munkában, a tanulásban és a szórakozásban is hatalmas segítséget nyújt.

Például én már nyugodtan nevezhetem magamat szenvedélybetegnek, mivel nem sok olyan nap van, amikor nem ülök legalább egy-két órát a gép előtt (Ha másért nem is, a PH!-ért bekapcsolom). Bár volt már olyan időszak is, amikor abszolút nem ültem gép elé egy hónapig. És semmilyen úgymond "elvonási tüneteim" nem voltak. (Mondjuk utána amikor először leültem a gép elé, akkor majdnem egy napon keresztül játszottam).

Aki szenvedélybeteg, az mindaddig nincs tisztában a függőségével, amíg meg nem próbál felhagyni káros szokásával, vagy valaki fel nem hívja rá a figyelmét!

A PC-szenvedélynek van egy érdekes oldala is. Egyik korábbi írásomban sokan kritizáltak, amiért 500.000.- Ft. értékben kompletten cseréltem gépet tavaly. Ez részről jogos, mivel feleennyiből is úgymond "fel lehetett volna újítani" a vasat. Más kérdés hogy én főleg játékra használom a gépet, azon belül is főleg FPS, TPS, RPG típusú játékokkal szeretek játszani, ezek pedig a leginkább hardverigényesebbek. És sajnos egy olyan gépet összerakni, amin a legújabb játékok akadásmentesen futnak, ennyibe kerül. Nyilván aki nem rajong annyira a játékokért, vagy szimplán csak netezésre használja a gépet, az nem értheti meg az ilyen mértékű "pénzkidobást". Azt mondjuk hozzá kell tenni, hogy részletre veszem a gépet, és azt is elég nehéz belekalkulálni a fizetésbe.

És itt jön elő egy másik érdekes kérdés: Akkor szenvedélybeteg az illető ha a drágább cuccokat veszi meg, vagy amikor az utolsó fillérjét is erre költi? Például sokakat ismerek, akik félévente cserélik kompletten a PC-jüket, és nem azért hogy játszanak vele vagy hogy használják is valamire. Csak szeretnek dicsekedni, hogy nekik már megvan az új VGA, stb. És sajnos vannan egy páran közöttük, akik nem is jómódúak.

Azért írtam le ezeket, mert fontosnak tartom hogy beszéljünk ezekről a dolgokról, hiszen itt a fórumon mindenki életének a része a PC, segítsünk egymásnak megérteni a saját és mások álláspontját.

Üdvözlettel: Vistaboy.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.