2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Albacomp D410J: a notebookok Ladája

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mivel a töltőcsatlakozó javításhoz teljesen szét kell szedni a gépet, gyorsan be is mutatom nektek.

[ ÚJ TESZT ]

Albacomp D410J

Nemrég Nevil2 fórumtárs keresett meg azzal, hogy szüksége lenne egy Albacomp D410J laptop javítására, amiben lötyög a tápcsatlakozó.

Persze ez egy elég egyszerűen javítható hiba, de miután a javításhoz teljesen szét kell szedni a gépet, jó alkalom kínálkozott egy mélyebb bemutatásra.

A szerelés tárgya

Albacompom - D4 szériás - már nekem is volt (most éppenséggel gyengélkedik).
Egy alapvetően olcsó (mostanában főleg), és nem túl szép gépről van szó, de ahogy eddig tapasztaltam, hihetetlen strapapbíróak ezek a vasak. Pedig ezekben semmilyen rollcage, vagy megnéziumötvözet ház nem található... :D
Ezért szoktam a Ladákhoz hasonlítani, mert ugyan egyszerű, hangos, nehéz, de sokat bír.

Alapvetően a D4 szériát nem tekintem annyira notebooknak, mint inkább DSR-nek, hordozható asztali gépnek (főleg az asztali processzorral szerelt darabokat, amiknek a CPU fogyasztása miatt amúgy sem volt hosszú az akkus üzemidejük).

Ez a gép egy AMD Mobile Sempron processzoros verzió volt, ami a gyengébb, és kevesebbet fogyasztó darabok közé tartozik.
Az asztali Pentium 4 processzorosak is alapvetően ugyanezzel a felépítéssel készültek (pl. a hűtőjük is azonos).
A ház is minimálisan különbözik csak, ezen pl. több USB kivezetés található (az én D4V-men összesen kettő volt, cserébe dedikált Radeon 9200 videokártyával rendelkezett :S ).

A kis Sempron, és a gépben levő 768MB RAM éppen elég volt a Windpws XP futtatásához, ami ugyan nem kapkodott, de tette a dolgát. Mondjuk ez az IDE-s winchesternek is köszönhető, ami szintén nem tesz jót a sebességnek.
A chipset egy Via K8N800.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.