2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A néma gép, meg az USB-s Windows XP

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A néma gép, meg az USB-s Windows XP története...

[ ÚJ TESZT ]

Igen megtörtént, rászántam magam hogy ide is írjak. Éljen!

Igazából csak azt akarom leírni hogyan sikerült egy teljesen hangtalan gépet munkára bírnom, ami az éjszakai letöltésekhez ideális, keveset is fogyaszt, és nincsen benne ventilátor.

Először egy passzív P2, vagy P3-as gép építésén gondolkoztam, egy passzív táppal. Csakhogy nem éri meg egy ilyen konfigba befektetni, mivel a passzív tápok ára elég magas még mindig. A P2, P3-as gépeknek meg 2 hátrányuk van: lassúak, és nem biztos hogy működnek ventilátor nélkül. Pech! Szóval sokat gondolkoztam, próbálgattam, aztán végül is letettem róla. Mostanáig! Történt ugyanis, a nem túl távoli múltban, hogy egy barter üzlet során hozzájutottam egy ilyen kis gépecskéhez:

[kép]

[link] TC Box 6500

Aranyos a kicsike, méretei: 213mm x 45mm x 200mm (tisztára mint a csajoknál!) Szóval kaptam 3db ilyet. Meglepődtem kicsit, mert semmilyen mozgó alkatrész nincsen benne. Sajnos winchester sem. Viszont van benne egy kis IDE Flash Disk, aminek a segítségével a hálózatról tud bootolni. És esetleg egy kisebb Linux, vagy egy Windows PXE is ráfér. De ebben csak egy 128mb-os volt, erre nemigen fér rá semmi. Gondolkodtam, hogyan lehetne ezt megoldani hiszen itt volt a nagy alkalom: Csendes, NÉMA gép!

De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk először a bel- és kültartalmat:

Fém házas, 6 USB 2.0 slot (elöl 2, hátul 4), 1 LAN, 1 soros, 1 párhuzamos port, hangkimenet, mikrofon, egér, és billentyűzet csatlakozók. Belül 1 slot a DDR ramnak, (256mb/333mhz volt benne, ezt gyorsan le is cseréltem egy 1gb-os Veritech DDR 400-asra) és hát nem csalás, nem ámítás, egy VIA 1ghz-es C3 Nehemiah processzor volt benne, egy passzív bordával. A lapon (C3VCM6, VIA CLE266) van még 1 PCI slot, de értelme nincs, mert nem fér bele semmilyen eszköz, illetve 2 IDE csatoló, ennek sincs sok értelme, mert nincs benne hely winchesternek, bár később még szerepet fog kapni.

A feladat adott:

Egy pendrive, vagy egy USB-s winchester kéne, és arra kellene telepíteni a Windows XP-t, aztán mehet a menet. Persze lehetne rá telepíteni Windows PE-t, meg van CD-ről bootoló Linux is, de én kitűztem a célt magam elé, és csak a Windows XP jöhetett szóba. Aztán rá kellet jönnöm hogy ez nem lehetséges. A Microsoft szerint is lehetetlen. Na de nem esünk kétségbe, mert lehet, hogy csak Bill nem tudja hogy hogyan működik az oprendszere, vagy csak nem akarja elárulni a titkot, hátha ebből is szakíthat egy kis pénzt később. Szóval találtam egy jó kis oldalt, ami pont ezzel a témával foglalkozott.

Ez az: [link]

Ebben leírják hogyan kell egy legális XP SP2-es CD-ről, egy olyan módosított XP telepítőlemezt csinálni ami felismeri az USB disket, vagy pendrive-ot elsődleges partíciónak. Ha esetleg megengeditek majd közzéteszem a módosított fájlokat, de ha erre itt nincs lehetőség, vagy tilos, akkor aki privátban kéri, annak elküldöm. Végeredményben mindent úgy csináltam ahogy az oldalon le van írva. (Kb. 1 óra alatt el lehet végezni a változtatásokat, és írható is ki a moddolt Windows XP lemez.) Aztán a biosban engedélyezni kell az USB-s bootolást, már ha van ilyen opció. Szerencsémre itt volt. Mehet a telepítés! Kisebb szöszölés után látta a pendrive-ot, meg is formázta (ne NTFS-re formázz!), és iszonyat lassan (több óráig) települgetett, magában, jól. Majd jött a REBOOT.

A dolog működni látszott, bootolt az XP egy pendrive-ról. Kicsit lassan, és kicsit zötyögősen, de eljutott a végéig, és bootlogó is megvolt, mondjuk rögtön újra is indult, de akkor még nem gyanakodtam. Egyenlőre ennyi elég volt.

Másnap kicsit utánaolvastam, és végül is letettem a pendrive-os megoldásról, mert szó van valamiféle EWF-ről (Extended Write Filter) amit installálnom kéne hogy az XP ne írogassa folyamatosan át a pendrive-omat, mert ha nem teszek így, akkor rövidesen tönkremegy. Okés, pendrive kilőve. De már láttam az utat magam előtt. Megint!

Külső USB-s rackról fog bootolni a gépem!

Először is be kellett szereznem a racket. Az Aquában meg is vettem ezt a kedves kis Spire 2,5'' (Gigapod V.) külső cuccot pöpecül néz ki és alumínium házas(~2800Ft). Nem kell neki külön táp és szépen USB-s eszközként felismeri bármelyik gép, csak össze kell dugni.

Spire Gigapod V.

Spire Gigapod V.

Illetve LeC fórumtárs volt olyan kedves, és segítségemre sietett amikor laptop winchestert kerestem. Vettem is tőle egy WD 80Gb-ost (12k). Úgy tűnt semmi sem állhat az utamba, megvoltak az eszközök, gép tuningolva, BIOS-ban beállítva az USB HDD boot. Gyerünk!

(A következő lépéseket már a pendrive-os telepítésnél is így csináltam, csak ott nem tértem rá ki külön.)

Kellett még egy CD-rom amiről elindítom a telepítést. Ezt kicsit körülményes volt kivitelezni, de megoldottam. Két gép ment, a pici, meg a nagy gépem. A nagy gépből kapta a tápot a CD-rom, az IDE kábelt meg bekötöttem a kisgépbe. Elindult. Hajrá!

Megformáztam a laptop winchestert, és elindítottam a telepítést. Mivel meghekkeltem egy kicsit a Windows XP CD-t ezért kb. hétszer felugrott az az ablak, hogy ez és ez az USB driver nincsen digitálisan aláírva. Ezzel nem kell törődni a leírásban is benne van, nem volt semmilyen gondom utána a későbbiekben. Kb. 1 óra volt a telepítés. És utána izgatottan vártam az első Bootolást. Hát igen, a gép bootolt, nem is volt azzal baj hacsak az nem hogy kicsit lassan, de abban a pillanatban ahogy bejött a bootscreen újraindult. Nofene. Mi van? Próbálgattam de nem akarta az igazságot. Mi legyen? Ha már ennyit energiát beleöltem gondoltam csak azért se adom fel! És láss csodát, csökkentett módban elindul a gép. Érdekes. A lapozófájlt rögtön hiányolta, de azt olvastam hogy nem szabad neki helyet adni az USB-s winchesteren, hanem le kell tiltani. És akkor rendben lesz. Ezt a Rendszer-->Speciális-->Teljesítmény--> és ott a Speciális fülön lehet megtennni. Módosítás--> Ne legyen lapozófájl. Megtörtént! Csak nem bootol. Aztán rájöttem!

DRIVER hiba! És tényleg. Az eszközkezelőben, fel is tűnt a két sárga kérdőjel. Az egyik a VGA-nál a másik meg a hangkeltőnél. Eltávolítottam őket, driver letölt, reboot. Driver install és kész. MŰKÖDIK! Feltettem még rá a programokat amiket használok, többek közt egy 3dmark2001-et is. Bár az eredmény elég szerény, mondhatni vicces:

3dmark2001

3dmark2001

Nem baj játszani nem nagyon fogok rajta. Lehet hogy a Starcraftot felteszem próbaképp, majd még meglátjuk. DivX lejátszás műxik, DVD-t nem próbáltam. Internet megy. Programok futnak. Egy dologra még rájöttem közben: kell hogy legyen IDE eszköz legalább egy, mert ezt sem szereti a Windows XP. Ez csak akkor derült ki mikor lehúztam a CD-Romot és reboot. Hát nem volt reboot. Szóval visszatettem bele a 128mb-os Flash Drive-ot és azzal meg ment. Nem tudom hogy ez miért kell az Oprendszernek, de tény hogy működött utána. (Ezt is elmondhatná valaki okosabb...)

És a tuning? :-) Hátha lehet egy picikét. Nosza kerestem egy ventilátort, bekötöttem és megnézegettem a BIOS beállításokat. Nem sok jó van benne. FSB-t lehet emelni 133mhz-től, meg szorzót lehet váltani. Nocsak nem szorzólockos a CPU? Az jó! Neki is estem. Passzívban nem hiszem hogy menne, de 9*-es szorzóval (alapon 7,5*) még elindult 1200mhz-en.

A tuning

A tuning

Az FSB emelést nem szerette nem nagyon bootolgatott. Na ez is több mint a semmi. :-) Most már megnyugodhattam, tuning is megvolt. Pipa. Ventilátort kivettem. Minden vissza alapra. Illetve a ramot a legdurvább (gyorsabb) beállításokra tettem.(Veritech DDR400-as Ram, 133Mhz-en jár 266Mhz-en jár!)

A Speedfan szerint terhelés alatt a processzor 86°C!! Azért ez nem semmi. Ez a kis alumíniumborda nem valami nagy hűtőteljesítményről árulkodik. Ja, az a fekete a tetején gumi!

A TC-Box belseje

A TC-Box belseje

A passzív hűtésű VIA C3 proci

A passzív hűtésű VIA C3 proci

Hangja nincsen! A táp cicereg néha, de ezt csak úgy hallom meg, ha odahajolok. Érdekes jelenség az, amikor az első hang amit meghallasz miután bekapcsoltad a gépet az a Windows XP bejelentkező hangja.

Még annyit, hogy ezt a kis történetet is erről gépről írom. Letöltés megy, én meg most hátradőlök. Köszi hogy elolvastad!

Ui: Ha már megszenvedtem a leírással akkor még annyit: Jó (!) árért eladóak a gépek (3db van) egyet megtartok magamnak, a többire lehet licitálni. De ehhez tessék viszonyítani: [link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.