2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A nagy Xp takarítás.....

  • (f)
  • (p)
Írta: |

1. BootVis program használata, amivel jelentősen gyorsíthatjuk bootolási folyamatunkat...

[ ÚJ TESZT ]

1. BootVis program használata, amivel jelentősen gyorsíthatjuk bootolási folyamatunkat :

Válasszuk a BootVis programban a"File >New >Next Boot + Drivers Trace" menüpontot. A felugró ablakban hagyjunk mindent az alapértelmezett értékek szerint, nyomjuk meg az OK gombot, és készüljünk fel a 10 másodpercen belüli újraindulásra. Az újraindulás után várjunk türelmesen, várjuk meg míg a BootVis magától betöltődik, és kianalizálja tapasztalatait. Ez eltarthat egy kis ideig, majd, miután a BootVis betöltődött, akkor megnézhetjük az általa kianalizált grafikonokat. ( nem mindenkinek mondanak sokat ), ha befejeztük, akkor a főmenüből válasszuk a "Trace >Optimize System" opciót. És ismét egy újraindításnak lehetünk tanúi. Várjunk türelmesen! Újraindulás után ismételten várakoznunk kell egy kicsit amíg a BootVis megfelelő helyre teszi az induláskor betöltendő fájlokat a merevlemezen, a gyorsabb elérés érdekében. Ha ez a művelet is befejeződött, akkor ezután már jelentős csökkenésre számíthatunk, mint az induláshoz szükséges időben.

BootVis letöltése ezen az oldalon : [link]

2. CCleaner ( CrapCleaner hosszabb nevén ) , amivel "fitten" tarthatjuk gépünket : *

Eltávolítja a felesleges fájlokat a gépről kezdve a Temp mappák tartalmától egészen IE és Firefox gyorsítótárakig, cookie-kig. Szóval mindent, ami csak a helyet foglalja. Vele képesek vagyunk a registry-be ( adatbázis ) is beletúrni, kijavítani a hibákat, uninstallálható vele az összes progi ( tiszta vezérlőpult feeling egy kis extrával ) , és a Windows indulásakor induló progikat is képesek vagyunk vele állítani. Használatát nem rendszerezném mert pofon egyszerű, és a programot nagyaon ajánlott feltelepíteni otthoni / hordozható számítógépünkre.

CCleaner letöltése ezen az oldalon : [link]

3. IObit SmartDefrag, a töredezettség-mentesítők egyik királya x) :

Nemcsak normális töredezettségmentesítés végezhető vele, hanem annak optimalizálására is képes. Mit is jelent ez? Úgy helyezi vissza a fájlokat, hogy könnyen elérhetők legyenek, ezáltal programjaink is gyorsabbak és stabilabbak lesznek. És gyorsabb is, mint az alap Windows féle.
Nagyon jó kis progi, egyetlen hibája, hogy használata után automatikusan beállítja magát automatikusan-induló programnak ( nem mintha titokban dolgozna vagy valami, csak ott fog villogni a jobb alsó sarokban ), én személy szerint kibírom, csak kicsit zavaró, ugyhogy érdemes onnan ( msconfig-al vagy CCleaner-el ) kilőni.

IObit SmartDefrag letöltés ezen az oldalon : [link]

4. Boot hiba :( :

Nem tudom ki szembesült vele, ki nem, van olyan hogy a gépünk több operációs rendszert ír ki bootolás előtt mint amennyi van. Mert ugye ez úgy szokott lenni, hogy ha több op.rendszer van feltelepítve a masinánkra akkor itt tudjuk kiválasztani, hogy melyiket akarjuk elindítani. Na most, én kb egy hete szembesültem azzal a problémával, hogy 2 windows op.rendszert lehetett választani amikor csak egy volt feltelepítve...ha a másikat kívátam elindítani, akkor hibát írt. És a formázás se segített ( nem tudom pontosan mi okozhatta, talán valami vírus, vagy egyéb kártékony program.. ).... Ekkor a teendő a következő : "C:\ és a boot.ini fájl megkeresése, majd megnyitása jegyzettömbbel, és az elkívánandó oprendszer bejegyzést törölni. pl:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /noexecute=optin /fastdetect

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\Windows="Microsoft Windows XP Professional - magyar(2) - magyar" /noexecute=optin/fastdetect - ezt kell kitörölni egyszerűen a jegyzettömben és a probléma megoldva. ( nálam legalábbis bevállt )

5. Régi driver-ek eltávolítása

A vezérlőpultban kattintsunk a "Rendszer" ikonra, majd Speciális>Környezeti Változók és a Rendszerváltozókhoz a következő parancsokat írjuk be :
devmgr_show_nonpresent_devices
devmgr_show_details
Mindkét parancshoz 1-es értéket rendeljünk hozzá. Indítsuk újra a gépet. Ezután a az eszközkezelőben a Nézet menünél pipáljuk ki a Rejtett Eszközök megjelenítését. Az átlátszóan megjelenő meghajtó programok már nem használt de még a gépen találhatók, ezeket már problémamentesen lehet törölni.

6. Prefetch takarítás

A Windows prefetch fájlokat kreál amik a programok indításának az optimalizására alkalmasak. Azonban minden indításnál az OP rendszer minden egyes felhalmozódott prefetch fájlt tölt be, még a már nem létező pogramokét is, ami szintén RAM pocsékolást jelent. Természetesen, ha a jegyzetpadba beírjuk a
del %windir%\prefetch\*.* /q
start %windir%\system32\rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks parancsot, és ez utóbbit elmentve .bat formátumon (pl. prefetchcleaning.bat). és ezután elindítjuk, a rendszer törölni fogja ezeket.

* : és még valami, minden rendszerleíró adatbázis módosítás előtt érdemes egy biztonsági mentést csinálni róla, mert ha valamit benézünk, és károsítjuk vele op.rendszerünk máshogy nem nagyon fogjuk tudni visszaállítani a régi beállítást.

Az itt található ötleteket mind kipróbáltam, és nálam működtek.

Köszönöm a figyelmet.

Azóta történt

  • Windows XP SP3

    Ennek az ideje is eljött a Windows már pár éve bejelentette az SP3-at, de itt van 2008...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.