2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A / (gyökér) partíció áthelyezése

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sokáig tűnődtem, hogy lehetne a legegyszerűbben megoldani. Szerintem így.

[ ÚJ TESZT ]

Hócipő tele az újratelepítésekkel, beállításokkal stb., már Linuxon sincs ehhez türelmem, ellenben muszáj volt valamit kezdeni a rendszerrel, ugyanis a / (root) fjálrendszernek kiszabott 5 giga kezdett megtelni - és így egyéb nyílt forrású alkalmazásokat sem tudtam kipróbálni, amiket szerettem volna (pl. KernelCheck).

Utánanéztem néhány eljárásnak, lehetett volna tar-ral backupolni a rendszert, majd egy chroot-olt környezetben visszaállítani az egészet, de ez időigényes és macerás lett volna énlustaságomnak :D
Gondoltam valamilyen opensource backup alkamazást bevetni, de ahogy körülnéztem, ez sem lett volna megfelelő az igényeimnek.
Így jutottam el oda, hogy valamilyen image-készítő alkalmazást használjak, a leggyorsabb megoldást kínálták, noha némi utómunka itt is kellett.

Egyetlen képfájlba összegyűjteni egy partíció tartalmát nem nagy kunszt Windows alól, Linux alól viszont igen. Linuxon a probléma nem is elsősorban a mentéssel van, hanem a visszaállítással, a PartImage néha nem túl megbízható, így maradt a Windows-os megoldás.

Backup kész, hely előkészítve, visszaállítás megy... ámde nem tökéletes. Egy 25 gigás partícióra állítottam vissza a képfájlból a rendszert, ámde 5 gigánál - ami az eredeti partíció mérete is volt - levágta az új partíciót, a maradék 20 gigából pedig partícionálatlan területet csinált.

Hát jó, akkot bővítsük újdonsült Linuxos partíciónk méretét... na azt aztán nem. Ennyire könnyen nem adom fel, akkor hozz létre mellette a 20 gigára egy másikat, majd fésüld össze azokat... azt sem. No akkor hogyan tovább, okostojás? Mivel ötletem nem volt, elmondtam kollégámnak a sztorit, ő javasolta a GParted-et. Nem ismeretlen előttem a program, de nem voltam biztos a sikerben. Végül is minden mindegy alapon megpróbáltam az átméretezést - és bevált. Szépen 10 gigára hízott a / fájlrendszer...

...csak...

...ugyanaz az azonosítója a partíciónak, mint az eredetinek, hiszen végül is egy klón rendszer, ergo ki kell cserélni. Ebben azonban egyáltalán nem volt tapasztalatom, így segítséget kértem az Ubuntu Linux topicban is és privátban is. Kendek fórumtárs a uuidgen parancsot javasolta első körben:

sh4d0w@reactor:~$ uuidgen
7e1b5945-5c00-4961-84f3-12956e61612d

Kendek és bambano is a tune2fs parancsot javasolták a uuid cseréjére:

sh4d0w@reactor:~$ sudo tune2fs -U 7e1b5945-5c00-4961-84f3-12956e61612d /dev/sda1

Majdnem készen is vagyunk. A /boot/grub/menu.lst-ben lemásoltam a rendszerindító bejegyzéseket (biztos, ami biztos alapon), kicseréltem a uuid-t és a Title sorba még hozzátettem egy 'newlinuxboot' kifejezést is, hogy tudjam, melyik az új rendszer bejegyzése. Bár a menu.lst cseréje nekem is eszembe jutott, a /etc/fstab-é nem, ezért még 1 taps jár Kendeknek.

Az új rendszer bebootolt és tökéletesen működőképes. A / fájlrendszert hamarosan követni fogja a /home is, teljesen hasonló módszerekkel.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.