2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Firefox 3.6 újdonságai

És ezek használata.

[ ÚJ TESZT ]

További finomhangolások, zárszó

Ctrl-Tab előnézet

Ha a Ctrl-Tabbal váltunk a fülek között, akkor mindig rögtön a következő fülre ugrik váltáskor. A 3.6osba beépítettek egy olyan funkciót, mellyel egy előnézeti ablakot kapunk az összes fülről, hasonlót, mint amikor a futó programok között váltunk Alt+Tabbal.

[+]

Ez is alapból le van tiltva, de lehet engedélyezni.
about:config -ban rá kell keresni a browser.ctrlTab.previews és true -ra állítani.
Ha az előnézeti ablakban szeretnénk "Minden lap megjelenítése" gombot, akkor a következőt tegyük:
about:config -ban keressünk rá a browser.allTabs.previews kulcsra ás állítsuk true -ra!

Régebbi kiegészítők letöltése és telepítése

Az új verzióval sok kiegészítőnk inkompatibilis lehet. Ettől még működhetnek, csak rá kell venni a Firefoxot, hogy használja őket. Az inkompatibilis kiegészítőket a hivatalos addon oldalról úgy tudjuk letölteni, ha regisztrálunk majd bejelentkezünk. Ekkor az inkompatibilis kiegészítő oldalán megjelenik egy link (Verzió ellenőrzés kihagyása), amire kattintva már letölthetjük a kiegészítőt.

Ahhoz, hogy telepíteni és használni is tudjuk ezeket a kiegészítőket, fel kell telepítenünk ezt az addont. Miután újraindítottuk a FF-ot, megkérdezi, hogy ez a kiegészítő kezelje-e a kompatibilitást, válaszoljunk igennel! Ahhoz, hogy inkompatibilis kiegészítőnk működjenek, a Kiegészítők ablakban, a Kiterjesztések fülön az "Ovveride all compatibility" gombra kell kattintanunk.

Fülek

Alapértelmezetten a Firefox most már az új füleket nem a sor végére rakja, hanem a jelenlegi fültől jobbra. Ez hasznos funkció, de sokakat zavar, és kikapcsolható:

A nemrég megismert about:config -ban keressük meg a browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent kulcsot és állítsuk át false -ra.

Menüsor eltüntetése

Manapság ez a trend, így a FF-ba is beépítették. Jobb gombbal katt a menüsorra, majd a "Menüsor" elől vedd ki a pipát. Ha eltüntetted, ideiglenesen az Alt billentyű lenyomásával hozható elő. Természetesen teljesen is visszahozható, a pipa visszarakásával. Az előbb leírt módon a böngésző eszköztár és a könyvjelző eszköztár is elrejthető, és visszaállítható. Az állapotsort (statusbar) a Nézet menü alatt az Állapotsor menüpont előtti pipa kiszedésével lehet elrejteni.

Mit hoz a jövő?

Megváltozik a Firefox fejlesztése. A kiadásokat nem néhány nagy főverzióban fogják megjelentetni, hanem sok kicsiben és gyakrabban. Azért döntöttek e mellett, mert a határidőket sosem tudják tartani, és ez különösen jellemző volt a 3.6 fejlesztésére. Az első ilyen kiadásba a bővítmények külön folyamatban való használatát fogják belerakni. Ennek köszönhetően majd stabilabb lesz a böngésző, mivel egy plugin lefagyása nem fogja az egész böngészőt magával rántani. Többmagos rendszereken gyorsulás is várható. A FF következő főverziója csak az év végén érkezik - a 4.0. Ebben a kezelőfelület letisztítását, és Windows 7-hez való igazítását, valamint a böngésző még stabilabbá tételét, és többmagos rendszerekre optimalizálását tűzték ki célul a fejlesztők. A minden fülhöz külön folyamat funkciót is tervezgetik Electrolysis kódnéven, valószínűleg ez is benne lesz a következő főverzióban.

A FF4.0 felületének koncepciója

Kérlek, hogy a konkrétan nem a cikkel, hanem a böngészővel kapcsolatos kérdéseket itt tegyétek fel.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.