2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Firefox 3.6 újdonságai

És ezek használata.

[ ÚJ TESZT ]

Áttekintés, tesztek

21-én jelent meg a Mozilla Firefox böngésző legújabb verziója, a 3.6-os. Bár köztudottan nem hoz drasztikus változásokat, azért meglehetősen sok új funkciója van, melyeket úgy gondoltam nem ártana bemutatni.

Új webes technológiák

Ez a verzió támogatja Web Open Font Format (WOFF) betűtípusokat. Használja az új CSS szabványokat, mint pl. az átmenetek, illetve a háttér átméretezés. Új HTML5 és DOM technológiák lettek bevezetve, ezáltal már működnek olyan interaktív honlapok is, melyeknél fájlokat húzhatunk be a böngészőbe. Már a Firefox 3.5 is támogatta a HTML5 <video> tagjeit, most 3.6 alatt az ily módon beágyazott videókat teljes képernyőn is nézhetjük.

Teljesítmény és a továbbfejlesztett JS motor

A Firefox Javascript motorját, a Tracemonkeyt tovább csiszolgatták, még gyorsabb, mint a FF 3.5-ben volt. Sokak szerint igazából nem számít sokat a különböző böngészők JS motorjának sebessége, a való életben a honlapokat ugyanolyan gyorsan működtetik. De a FF-nak nem csak a weblapok miatt fontos a Javascript, hanem a kiegészítők miatt is, mivel ezek nagy része JS-ben van írva. Az alábbi táblázatban összehasonlítottam a különböző böngészők JS teljesítményét a Sunspider teszttel. A tesztbe a 3 FF verziót, és a többi népszerű böngésző stabil verzióját vettem bele. Ezt a laptopomon Core 2 Duo T6600 processzoral, 4 GB RAMmal végeztem, Windows 7 operációs rendszerrel. (Értékek ezredmásodpercben, a kisebb érték a jobb)

A fejlődés szemmel látható. Bár a különbség 3.5 és 3.0 között jóval nagyobb, 3.6 is hozott némi gyorsulást. A Chromeot sikerült beérni, a Safari viszont még mindig gyorsabb.

Ugyanezeket a böngészőket szintén ezen a rendszeren összehasonítottam a V8 JS teszttel is. Ez a teszt nem túl mértékadó, hiszen az azonos nevű Chrome JS motor játszótere, ezt a fejlesztők nem is tagadják. (Elért pontszám, a nagyobb érték a jobb)

A Chromeot úgy tűnik itt tényleg nem lehet megszorítani, azért a Safari egész jól helytállt. A Firefox gyorsulása itt is jól látszik.

Végül megnéztem egy függetlennek mondott tesztet, a Peacekeepert, amelyet a 3DMarkról híres Futuremark készített. A teszt JS mellett canvas képességeket, és a közösségi oldalakon lévő teljesítményt méri. (Elért pont, a nagyobb a jobb)

Peacekeeper teszt

Megint csak a Chrome a nyerő és a Safari szorosan mögötte, a FF 3.6 harmadikként egyáltalán nincs lemaradva. A Firefox verziók megint egyre jobb eredményt értek el.

Nézzük meg a részletes eredményeket. (Elért pont, a nagyobb a jobb)

Peacekeeper teszt részletezve

A FF 3.6 mindenütt jó helyezést ért el, különösen jó az adatokkal és a komplex grafikai számításokat mérő részben. Igazából az összes böngésző relatíve jó eredményt ért el, de az IE 8 a grafikai tesztben 0 pontot ért el. Ejj-ejj.

Még azt hozzá kell tenni, hogy az Opera és a Chrome következő, még nem stabil verziója is jelentős sebességnövekedést ért el. Akit érdekelnek az Opera 10.5 és a Chrome 4 eredményei összehasonlítva a többi böngészővel, nézze meg cousin333 cikkét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.