2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Csillió Wattos Táp Hitközössége

  • (f)
  • (p)
Írta: |

300, avagy mi ez a katyvasz? Mindjárt kiderül!

[ ÚJ TESZT ]

A cím és bevezető megértéséhez el kell meséljem az előzményeket dióhéjban. Attól függetlenül, hogy ez egy teszt. Vagy inkább csak tesztecske. A hangsúly most nem a táblázatokon van. Szóval az utóbbi pár hétben több időm volt, amit nem olyan csacskaságokkal ütöttem el mint a sport, a társasági élet vagy a kulturális időtöltés. Neeemdehogyisnomégilyethát. Fórumozgattam itt, a PH-n. Bizony.
Tekintve, hogy alapvetően a hardveres témák érdekelnek, főként ilyen témájú topikokat látogattam, s ha tudtam, válaszoltam az ott felmerülő kérdésekre. Olvasgattam, írogattam, linkelgettem zavartalanul. Illetve csak majdnem zavartalanul. Rövid idő múlva látni kezdtem ugyanis a mintát, akár Neo a Mátrixot. Típuskérdések és válaszok, de nem mindig stimmelt a dolog. Aztán megvilágosodott az elmém, megértettem mi zavarja a vételt!

Rájöttem, hogy a válaszadók között rendszeres gyakorisággal felbukkannak a Csillió Wattos Táp fanatikus hívei és a FullHD zelóták. Eleinte megpróbáltam vitába szállni velük, érveltem, linkeltem, prohardver teszteket mutattam, saját tapasztalataimról szónokoltam. Hiába volt minden. Komoly erőfeszítések árán sem tudtam meggyőzni a híveket arról, hogy 0.5Cs (csillió) watt és HD5870 alatt is van élet. A fórum-templomba belépőket azonnal körbezsongják, kétséget ültetnek a szívük közepébe. Lecsapnak az olyan egyszerű kérdésekre mint: "X pénzem van, milyen VGA-t ajánlotok?" vagy "Ilyen és ilyen gépem van, mit érdemes venni bele?" meg "Ezt és ezt néztem ki, elég lesz hozzá a tápom?".
A leggyakoribb válaszaik: "Oké oké, de a tápod kevés hozzá" és "Nem fogja bírni a tuningot" vagy "Hááát, FullHD-ben az már kevés lesz..." .

Az i-re a pontot a tegnapi nap tette fel, konkrétan egy parttalanná váló disputa, ami egy C2D gép, egy jobb sorsra érdemes 350W FSP táp, és a tervezett HD2900 Pro körül kavargott. Amúgy is nehéz napom volt. Egy háklis megrendelőnek építettem gépet, aki most állt át XP-ről Win7-re. Nem is ragozom tovább, el tudjátok képzelni. (Ha nem, úgy igen szerencsések vagytok.) Ekkor határoztam el, hogy a rendelkezésemre álló szerény eszközökkel, amennyire időm engedi, utánajárok mire elég 300 watt? Mit lehet kihozni egy belépőszintű gépből? A sors akaratából pont nálam tartózkodik egy, a célomnak tökéletesen megfelelő és kellően szerény költségvetésű masina. Célom nem a Csilliósok és FullHD prédikátorok meggyőzése. Az lehetetlen volna. Pusztán a kevésbé járatos, tapasztalatlan gépépítőket és a kisebb költségvetésből gazdálkodó fejlesztőket szeretném megkímélni a szükségtelen kiadásoktól.
Lássuk hát, milyen gépet sikerült összeraknom!

MOBO: Gigabyte GA-G41MT-D3
CPU: C2D, E5400 (gyári hűtéssel, aztán Hyper212-vel)
RAM: Geil 2Gb, 1333 Mhz CL9 (Játékoknál már 4 Gb)
VGA: Leadtek 8800GTS, 640 Mb
TÁP: FSP ATX-300GTF
HDD: Seagate Barracuda 250 Gb, 7200 rpm
ODD: LG DVD RW
Ház: Noname (csúnya seb jelzi az ujjamon)

Első körben a "Mire elég 300 watt" kérdéskörét kezdtem boncolgatni. Gondoltam, ha lúd, legyen kövér, és engedélyeztem némi tuningot is. Az alapos terhelés érdekében Prime 95 és FurMark futott egy időben, és hogy a HDD se lazsáljon, néhány giga adatot másolgattam a két partíció között. Íme a stabil végeredmény, 3 óra elteltével: (a dátum senkit ne tévesszen meg, csak elfelejtettem belőni)

Már hallom is lelki füleimmel a hívők tiltakozását, 3 óra az nem bizonyít semmit. Az is biztos azonban, hogy ilyen igénybevételnek nincs kitéve egy számítógép sem átlagos használat során. Aztán tettem rá még egy lapáttal:

Ezúttal megelégedtem 35 percnyi terheléssel, ugyanis ahhoz, hogy a processzort hűteni tudja a kis gyári borda, ajtót-ablakot kellett nyitni. Nos, igen, elég hűvös volt már a szobában, de nem annyira, hogy rávegyem magamat egy átállásra a jól bevált Hyper 212-re. Azon kívül ez egy alacsony költségvetésű gép tesztje, és nem az E5400-as tuning képességeit hivatott vizsgálni. Talán megkockáztathatjuk kijelenteni, hogy a kis FSP igen jól teljesített. Ezután nem átallottam feltölteni a nyers képet a megfelelő topikba, hogy lám-lám, működik a rendszer. A válasz nem lepett meg túlságosan. 8800GTS nem HD2900 Pro. Jé, észre sem vettem. Az persze nem zavarja meg vallásos buzgalmukat, hogy a vita 350-es tápról szólt,nem 300 wattosról, a fogyasztásban megjelenő különbség pedig kisebb. Íme:

Ekkor már arra gondoltam, hogy beszerelem a saját 4890-es kártyámat, de sajnos megfelelő átalakítók hiányában erre nem volt módom. Ezért a VGA tuningolása maradt az egyetlen lehetőség, hogy növeljem a rendszer fogyasztását. Vot éta da:

Újabb három órás terhelés, de itt már a Hyper vezette el a felesleges hőt a CPU-ról. Amint a képen is látható, az alaplap 67%-os és a CPU „szerény” 47% -os túlhajtása ellenére stabil maradt a rendszer. A kis Leadtek is szépen bírta a 21-12-22 %-os tuningot. Elbírt volna többet is, de nem akartam a gyári hűtőt ennél jobban próbára tenni. Minthogy többen jelezték, egy rövid megjegyzést még hozzá kell fűzzek. A Kodegány nem ritka madárfaj, és Mercury is csak "Freddy" előtaggal élvezhető. Tehát a fentebb leírtak kizárólag minőségi tápokra, neves gyártók termékeire vonatkoznak. Íme két link, az első
Undoroid kollégának köszönhető, a második a cikkem egyik ihletője. Link 1. Link 2.

Ezek után nézzük a misztikus FullHD felbontást Crysisra, COD4-re és AVP-re hangolva. A méréseket egy-egy adott pályaszakaszon végighaladva Fraps-szel mértem. A videókártyát, gondolom, nem kell bemutatnom senkinek, anno az NVidia sikerkártyája volt, manapság pedig igen barátságos árcédulával felvértezve találkozhatunk vele az Aprón. A beállításokat értelemszerűen 1920x1080-as felbontáson próbálgattam, szem előtt tartva a tökéletesen élvezhető sebességet, a lehető legjobb grafika mellett. Mint említettem ez inkább csak egy tesztecske. Célkitűzésem nem a kártya sebességének mérése volt, ezt már számtalan fórumon megcselekedték, elemezték. Legfőbb szempontom annak bizonyítása volt, hogy egy ilyen konfigon is lehet az újjabb játékokat FHD-ban játszani.

Első körben a Call of Duty: Modern Warfare 2 játékot mértem le. Noha lassan két éves lesz, grafikája még ma is ”ott van a szeren”. Ez volt a legegyszerűbb a beállítások szempontjából, hiszen mindent maximumra állítva is tökéletesen futott.

COD:MW2

Második versenyzőként a jó öreg Crysis indult. Nem csodálkoztam túlzottan, hogy a rosszul optimalizált játék közép beállítások mellett jóformán játszhatatlannak bizonyult. Aztán egy kis trükközéssel sikerült élvezhetővé varázsolni anélkül, hogy a grafika túlzottan megsínylette volna.

Crysis

AVP, a DX11-es játékok egyik üdvöskéje szintén jól muzsikált, persze szigorúan 10-es módban futtatva. Normál beállításokon végig élvezhető maradt, külső és belső tereken egyaránt.

AVP

Végére a Battlefield Bad Company 2 maradt. Ezzel a játékkal is bíbelődnöm kellett egy darabig, mire sikerült elfogadható sebességet produkáni megfelelő látványvilág mellett. Sikerült.

BFBC2

Konklúzió? Az nincs, de azt hiszem megkockáztathatom kijelenteni, hogy egy ilyen „öregecske” rendszer is alkalmas játékra, akár FullHD felbontásban is. Nem tagadom persze, hogy 1680x1050–ben jobban érezte volna magát. Játékoknál sokat javított a plusz két giga memória. Ezt főként AVP-nál tapasztaltam. Bizonyos esetekben jobban járunk, ha VGA csere helyet az alaplapot tűzdeljük meg plusz modulokkal.
Ami a tápot illeti, tökéletesen elegendőnek bizonyult, csendben tette a dolgát, és kiállt minden próbát. Nagy összegben mernék rá fogadni, hogy azt az ominózus 2900-est is kiszolgálta volna. Ha valaki kölcsönöz egyet, szívesen kipróbálom. Persze tisztában vagyok vele, hogy ezzel az írással egyetlen Csillióst, vagy FHD prókátort nem győztem meg, de mint említettem, nem is ez volt a célom. Ha csak egy embert megóvok a felesleges kiadástól, már megérte. Mégis a legfőbb eredménynek azt tartom, hogy elgondolkodtatott, és kicsit felnyitotta a szemem. A kérdés régóta kúszott-mászott a tudatalattimban, de eddig sikeresen elnyomtam. Most végre nyíltan ki merem mondani: Miért is használok én 750 wattos tápot?!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.