2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

A bosszantó UNICODE SMS kikapcsolása Motorola telefonokban

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Akinek nincs Motorola gyártmányú telefonja, de olvasgatja a Mobilarenát, annak valószínűleg...

[ ÚJ TESZT ]

Akinek nincs Motorola gyártmányú telefonja, de olvasgatja a Mobilarenát, annak valószínűleg feltűnt, hogy minden új Moto tesztje után megkérdezi valaki, hogy mi van az UNICODE karakterkódolással.

Akinek pedig Motorolája van, az meg szidja a céget, hogy miért használja ezt, illetve miért nem képes a gyári szoftver levágni az ékezeteket. Ugyanis UNICODE használata mellett (azaz a hosszú ékezeteket tartalmazó betűk esetén) az SMS hossza maximum 70 karakter lehet, ha ennél hosszabbat írunk, akkor pedig lánc-SMS-ként lesz elküldve üzenetünk, ami nem épp pénztárcabarát megoldás.

Jómagam is találkoztam ezzel a problémával már az első SMS megírásánál. Váltottam néhány elmés e-mailt a Motorolával, elláttak például azzal a hasznos tanáccsal, hogy ne írjak ékezetes betűket és akkor nem lesz ilyen gond. A másik megoldás az lett volna, hogy felküldöm Budapestre a telefont, a szerviz pedig díjmentesen beállítja az ékezetek levágását. Ebben én nem bíztam, így magam jártam a dolgok végére.

Lássuk tehát, hogyan lehet kikapcsolni az UNICODE-ot!

Első lépések, telepítés

A műveletet egy V3i-n mutatom be, de a többi készüléknél is hasonló módon kell eljárni. Ha esetleg telepítettél gyári szoftvereket a számítógépre, akkor azokat távolítsd el, a gyári modem-driverrel egyetemben!
Töltsd le a P2K Tools nevű programot ([link], ingyenes regisztráció szükséges) és csomagold ki!
A telefonban keresd meg az USB beállításokat a ''Kapcsolat'' menüpont alatt és állítsd ''Data/Fax''-ra!
Ezután csatlakoztasd a telefont a számítógéphez, amikor felismeri az OS és kéri a drivert, akkor válaszd elérési útnak a P2K Tools mappájából a ''Drv'' mappát!


[kép]


Ha sikerült a telepítés, akkor ilyet, vagy ehhez hasonlót kell látnod az Eszközkezelőben:


[kép]


A szoftver módosítása

Ezután indítsd el a P2K Tools-t, majd kattins az ''Update List'' gombra! Ezt követően a szoftver felveszi a kapcsolatot a telefonoddal és beolvassa az adatait. Kattints a ''Hidden Settings'' gombra!


[kép]


Itt nyomd meg a ''Read Values'' pöcköt és várj míg beolvassa az értékeket. A Messages résznél keresd meg az Unicode bejegyzést és vedd ki előle a pipát! Kattints a ''Write Values'' gombra!


[kép]


Ezennel kész is vagy! A telefont kapcsold ki és újra be, majd írj egy ékezeteket tartalmazó SMS-t. Ha minden rendben, akkor kérdés nélkül elküldi a 70 karakternél hosszabb, ékezetes betűket tartalmazó SMS-t. Ha elolvasod az elküldött SMS-t egy másik telefonon, akkor láthatod, hogy a hosszú ékezeteket egyszerűen levágja a szoftver.

Nos ez az, amit el szerettünk volna érni és ez az, amiért halál felesleges felküldened a telefonod Budapestre, a szervízbe!
Jó módosítást!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.