2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

'97-es belépőszint

Egy olcsó gép 1998-ból: Acorp alaplap, 32 MB RAM, SIS 2 MB VGA, 6x86MX és ESS hangkártya.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Eredetileg egy Baby AT házat kezdtem el keresni, amibe egy jó kis Super Socket 7-es gépet akartam építeni. A végén vettem egy komplett gépet. Amikor megjött átnéztem a vasat, újra húztam a Windows 98-at és természetesen lefuttattam pár benchmarkot. Az eredményeket gondoltam megosztom veletek, de az igazság az, hogy már több ilyen teszt volt itt a Logouton. Mégis valamiért fontosnak éreztem, hogy írjak a gépről. A teszt nem fog kimaradni, de igyekszem egy kicsit a korról is mesélni a vas mellett.

A ház egy tipikus baby AT. A 386-os korszakban élte fénykorát. Mára szépen besárgult az egész. Akkoriban elég sok gépre került szerintem Ready matrica, akkoriban körülbelül a későbbi Mistralnak, vagy a mai Iponnak feleltek meg. Van turbó és reset gomb a ház elején és azt hiszem ezzel mindent el is mondtam. Talán még az érdekes, hogy akkoriban még volt, hogy CD-t hallgattunk a CD-ROM-ról, ezért volt jack csatlakozó és hangerő szabályozó is a meghajtón.

Hátul sincs túl sok érdekesség. Az eredeti AT-nél csak a DIN-es billentyűzet került az alaplapra. Itt már a soros és párhuzamos port is, de a kivezetések még egy-egy kártyahelyet foglalnak el. Talán a PS/2 egér csatlakozó jelent kis extrát itt. A VGA mellett modem és hangkártya került a gépbe. Amit esetleg Ethernetnek néznétek, az sima telefonvonalat fogad. USB nincs, az első ritka hollók már megjelentek, de nem ebben a kategóriában.

Belül tombol a káosz. Akkoriban cable management még hírből sem volt ismert. A tápon kívül a processzoron van ventilátor, a házban semmi más nem mozgatja a levegőt. Az alaplapra integrált vezérlőkről (floppy, 2x HDD, soros, párhuzamos) szalagkábelek indulnak a táp és a VGA közé beszorítva. Extra elemként beszereltem egy CF kártya konvertert, amit a második IDE csatornára kötve könnyedén tudok programokat másolni. Tudom, hogy csalás, de sokat könnyít az ember életén. A táp egy Leadman, ami jobb, mint egy Vörös Mgtsz vagy Vargáné darab.

Csak bedobáltam a cuccokat és nem csavaroztam mindent a helyére...

Ahogy már írtam ez egy teljesen átlagos belépő konfiguráció volt. Átmeneti időszak volt és ez visszatekintve gyorsan elavulttá tette ezt a gépet. Ekkoriban, vagy nem sokkal később:

- elérhetővé (megfizethetővé) váltak az erősebb processzorok
- jött az AGP
- általánossá vált az USB
- ATX is elérhető lett
- EDO-t váltotta az SDRAM

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.