2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

7"-os tablet 100$-ért - Eken m001

  • (f)
  • (p)
Írta: |

7"-os Androidos tablet 100$-ért - Eken m001

[ ÚJ TESZT ]

Biztos mindenki olvasta már a rendszeresen megjelenő bejelentéseket különböző 100$ alatti kéziszámítógépekről , amikből aztán a végén nem lesz semmi. Nos ez a cikk nem ilyen.

A történet úgy kezdődött, hogy régóta szerettem volna kipróbálni az Androidot, napi használatban, valamint egy érintőkijelzős ultrahordozható tabletet is rég szeretnék. Egy Ebay-es barangolás alkalmával akadtam rá a fenti készülékre kerek 100$-ért, ami gyanúsan olcsónak tűnt. Egy kis neten való kutakodás után minimális információt sikerült róla kiderítenem, ami nagyjából ezt a videót jelentette, ami alapján eldöntöttem, hogy ez nekem ennyit megér és megrendeltem. A várakozás alatt alakult egy fórum ahol közben jelentek meg a tapasztalatok a készülékről, így egyre jobban meggyőződtem arról, hogy jól tettem hogy megrendeltem és egyre jobban vártam, hogy ideérjen. Ez múlt hétvégén szerencsésen meg is történt.

És akkor lássuk magát a készüléket.

Specifikációk:

Típus: Eken m001 (A készülékemen ez nem szerepel, de a neten leginkább ezzel a névvel illetik)
Operációs rendszer: Google Android OS 1.6
Memória 128MB DDR2 800Mhz
CPU: VIA MW8505 600MHz (ami valójában talán 375Mhz, de pontosan senki nem tudja :)
Kijelző 7" 16:9 wide-screen 800X480 TFT LCD rezisztív érintőpanellel
Háttértár 2GB NAND flash
Gyorsulásérzékelő( G Sensor )
Wifi: 802.11b/g/n
SD Kártya foglalt: maximum 32 GB kártyához
USB 2.0 csatlakozás számítógéphez (iPod connector)
7.4V 1800mAh li-ion akkumulátor

Külső:

Kézbe véve egész igényes készülék benyomását kelti, a hátlap anyaga egy normál fehér matt, az előlap-kereté egy fényes műanyag, az illesztések pontosak, nem recseg, ropog. A gomb rendesen a helyén van, nem lötyög, határozott nyomáspontja van, de elég hangosan kattan. A kijelzőt körbevevő fényes sáv szerintem kicsit zavaró, jobb lett volna valami matt anyag helyette, valamint nálam a kijelző egy fél mm-t el van csúszva balra, így a szélén egy pár pixelnyi sávba betakar. A 3 led talán kicsit túl erős és átvilágítanak a fehér házon.
A csatlakozók az aljára(elforgatva a jobb oldalára) kerültek, egyik sem zavaró fogás közben, az sd kártya egy picit kilóg a foglalatból, de stabilan tartja a kártyát. A kártyafoglalat mellett egy iPad csatlakozó van, és nagyjából kompatibilis is vele, mellette a mikrofon nyílása, a töltőcsatlakozó és egy 3,5mm-es fejhallgató-kimenet Az egy darab hangszóró a hátuljára került, hangereje egy csendes szobában megfelelő, bár könnyű befogni mikor kézben tarom, vagy ha az asztalon van, ami kicsit csökkenti a hangerőt.

Rendszer:

A tableten az Android 1.6-os verziója van, mivel még más készüléken nem használtam ilyet, így összehasonlítási alapom nincs. A gyári firmware elég lassú és problémák vannak benne a wifivel, ezért rögtön lecseréltem. Szerencsére van hozzá gyári frissítés, amivel gyorsul és a wifi problémák is megszűnnek, én ennek egy módosított változatát tettem fel, amiből a készülékhez járó kínai programok ki lettek szedve, valamint pár program hozzáadva és a home képernyő home++-ra cserélve.

Az erintőkijelzőről annyit, hogy szokni kell. Nekem kb 3 nap kellett hozzá, most már egész jól tudom használni, főleg a görgetéssel voltak problémáim az elején, ezt nagyon a kapacitív kijelzőhöz hangolták sajnos. Stylussal jobban használható, a méret miatt megteszi egy műanyag toll is behúzott heggyel.

A képernyő-billentyűzet használható, de nem alkalmas gyors gépelésre, másodpercenként 1-3 karaktert lehet vele bevinni, nagyobb ujjakkal melléütni sem nehéz.

Sebesség:

Ez az egyik kompromisszumos terület. A lassú processzor és a kevés memória hatására eléggé szeret gondolkodni, ami általában 1-2mp-et jelet egy programindításnál vagy visszalépésnél. Ha már betöltötte amit kell, akkor viszont nem akadozik görgetésnél sem.

Használat:

Zenehallgatás: Ezt annyira nem részletezném, a beépített program gond nélkül lejátszik mp3-at, fut háttérben is, a készülék hirtelen oldalra mozdításával lehet léptetni előre-hátra a számokat. Hangminősége fülhallgatóval szerintem átlagos.

Videólejátszás:

Itt is sajnos nagyon kijön a gyenge processzor, a maximum amit lejátszik 750kbps 320x200-as 24fps-es mp4 videó (esetleg 500kbit 420x240 24fps), ami szerintem használható, de messze nem DVD minőség, hogy HD-ről ne is beszéljünk. Youtube kliens fut rajta, de folyamatos képet csak normál minőségbe visszakapcsolva ad, ami még a fentinél is gyengébb minőségű.

Könyvolvasás:

Egy átlagos könyvolvasó sebességét hozza, pdf-ből 1-2mp-es lapozás, persze a kijelző nem e papír, így a szemet is jobban fárasztja. Elfektetett módban szerintem jól használható, kényelmes vele olvasni mind eredeti e-bookot mind szkennelt/fényképezett könyveket.

Játékok:

A komoly 3D-t nem igénylő játékok jól futnak, bár elég sok volt ami kicsiben jelent meg és nem méretezte fel magát teljes képernyőre, persze így is használhatóak, de erre eddig még nem találtam megoldást.

Google alkalmazások:

Ezt az Android erősségének érzem, bár csak a gmail klienst meg a maps-et használtam rajta, mindkettő nagyon jól használható és megfelelő sebességgel futnak.

Böngészés:

A beépített böngésző jól működik bár az asztalihoz képes lassú kicsit, a képernyőfelbontás mellet jól lehet netezni, zoom és görgetés jól megy. Flash nincs. Összességében azért kényelmes, jól használható.

Opera: Kicsit gyorsabb, de pár helyen még kidolgozatlan és nem jól kezelhető. Párszor hibát okozott és bezárta magát.

Skyfire: Nekem túl lassú volt, bár ezzel csak videómegosztót próbáltam, gondolom azért. Elvileg van benne flash támogatás, kérdés hogy ezen a hardveren ez mennyire használható

Egyéb alkalmazások:

Az android nyílt platform, a készülékre szabadon telepíthetőek alkalmazások, csak az apk-kat kell leszedni, amire a neten található millió "szoftverbolt" kiválóan alkalmas.
Remote desktop alkalmazást próbáltam még, ami egész jól használható ezzel a kijelzőmérettel és sebességre sem volt vele gond.

Egyéb tapasztalatok:

Akkuidő bekapcsolt wifivel kicsit több mint 2 óra, ezt én is meg tudom erősíteni, kikapcsolt wifivel 3-4 órát írnak mások, ezt még nem teszteltem le, de reálisnak tűnik.
Az akksi csak szétszedett készülékháznál cserélhető, de ezt nem érzem akadálynak, találni a méretében több mint 1,5x ekkora kapacitásút is így ezt hamarosan ki fogom cserélni nagyobbra.

Összességében pozitívan csalódtam a kínai minőségben A 21900Ft-ot szerintem megérte, ár/teljesítmény arányban nagyon jó. Igen, lehetne benne 3g, meg bluetooth, meg GPS, nagyobb aksi meg kapacitív kijelző, de akkor már nem ennyibe kerülne, hanem inkább 2-3 szorosába...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.