2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

2 mag vagy 4 mag? Intel vagy AMD?

Gyakrolati megközelítése egy szerintem sokakat érdeklő kérdésnek

[ ÚJ TESZT ]

Első gondolatok

Intel vs. AMD

Jelen cikkem apropója, hogy internetszerte annyit lehet olvasni a processzorok fogyasztásáról, hogy kíváncsi lettem rá, hogy az én Phenom FX-5000-esem 4 maggal mennyit is eszik. Ehhez kellett egy fogyasztásmérő, ami nekem nem volt. Viszont egy véletlen beszélgetésből megtudtam, hogy egyik ismerősömnek van egy ilyen szerkezete. Kézenfekvő volt, hogy elkérem tőle, ha már úgyis ilyesmiben töröm a fejem.

Így hát nekiestem a mérések elvégzésének. Közben eszembe jutott, hogy mi lenne akkor, ha kipróbálnám úgy is a cuccot, hogy megmérem 2 maggal is, nem csak néggyel. Ezután jött az újabb „nagyszerű” ötlet: mi lenne, ha beruháznék egy hasonló áron kapható Inteles cuccra, így megnézve a végeredményt. A hasonló árat a használtpiacra értettem, alaplapot + processzort egybe számolva, az új cuccok árát nem néztem meg tüzetesen. Először egy E7200-ast akartam venni az Intel részéről, de sajna nem volt akkor megfelelő áron, mikor elkeltek a cuccaim, így vettem egy E1400-ast, hogy addig se unatkozzak. Később, vettem jó áron egy E7300-ast, amibe sikerült annyiért beszámíttatni a kis kétmagos cerkát, mint amennyiért vettem, így nem kellett az eladással sem foglalkoznom. Nagyjából így jutottam el a jelenlegi konfigurációmig (leszámítva egy kis változást a memóriák terén, ahol 2x1 GB-ról 1x2 GB-ra váltottam, szem előtt tartva a későbbi bővítést).
Miközben azon törpöltem, hogy hogy is legyen a teszt, arra gondoltam, hogy ha már ennyi CPU megfordult a kezeim között, mi lenne, ha némi teljesítménytesztet is belevennék a dologba. Mivel a saját felhasználási területemet vettem alapul, így a szintetikus teszteket egy az egyben kihagytam. Aki ezekre kíváncsi, a neten millió darabot talál. Engem ugyanis nem nagyon izgat, hogy Photoshop-ban, vagy Cinebench alatt milyen gyors a gép, lévén ilyen progikat nem használok. Mint ahogy videókat sem szoktam vagdosni otthon, így ez is kimaradt. Belevehettem volna ugyan a WinRar tömörítést-kicsomagolást, de én ezt nem használom olyan sűrűséggel, hogy érdekelne, hogy melyik hány másodperc alatt csomagol ki meg be. Így maradtak a játéktesztek, melyek közül aktívan 3-4 játékot használok(-tam), a többi csak azért került be, hogy minél szélesebb körű tesztet tudjak kanyarítani a cikkembe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.