2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

15 hónap 5800-val

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Saját tapasztalataim a Nokia "első" érintős készülékével

[ ÚJ TESZT ]

Hol is kezdjem...

Tavaly februárban elsők között rendeltem le a magenta szolgaltatónál ezt a telefont akkor volt 75.000, ami szerintem nevetséges összeg ilyen tudásért. Azóta eltelt egy kis idő és én is komolyabban megismertem. Erről írtam egy kis szösszenetet. Nem leszek pontos dátumokkal meg fw verziókkal, akit érdekel úgyis utánanéz meg leírták már annyian előttem.

Sok a teszt, meg a specifikáció irogatás, meg a vélemény, de szerintem egyik se teljes mert mindig amikor olvasok róla eszembe jut egykét apróság, ami kimarad. Sokan fanyalogtak hogy ez az s60v5 nem az igazi, nem érintésre van kitalálva, sorolhatnám... olvassatok teszteket

De azért kezdjük csak az elején....

... azelőtt az okostelefon mint olyan számomra egyenlő volt a symbian-nal, majd jott az iphone os, most meg android hisztéria van mindenhol. 2008 decemberében hallottam először az 5800ról és mivel - mint minden marhát - engem is elkapott az érintőképernyő utáni áhítat ( nameg az akkori motorola k1-em üveglapja kettétört ), de alma terméket nem veszek, elkezdtem ezzel szemezni, majd meg is vettem.
Nem tudtam mi a rezisztív és a kapacitív bevitel között a különbség, mi az az aGPS, kinetikus görgetés, csak elkezdtem használni és mint telefon 5ösre vizsgázott nálam.

Majd szépen lassan elkezdtem "használni" mint okostelefon, meglett az első 15 ezres telefonszámla - hála a mobilnetnek - , feltettem egy Garmint, szignózás, firmware update, mobilinternet-előfizetés.... egyszóval szép lassan azon kaptam magam hogy a céges levelezésemet ezen intézem, az otthoni debian szervert ezzel kezelem, Nokia Sportstrackerrel követem nyomon a bringatúrákat (zseniális szolgáltatás, ajánlom mindenkinek), Salling Clicker-rel vezérlem az otthoni médiaközpontot wifi-n keresztül, egyszóval mindent meg tudok csinálni vele a maga módján.

Nyáron kijöttek az Ovi szolgáltatások az n97-egyetemben, fiókunkban tárolhatjuk a teljes névjegyzéket, naptárbejegyzéseket, üzeneteket, ovi maps kedvenceket ami nagyon hasznos készülékváltásnál, moddolásnál meg főleg. Az Ovi store-ról nem írok, annyian tették már, és tökéletesen megfelel a célnak.

Fontos megjegyezni, hogy ez egy zenetelefon remek zenelejátszóval. Sajnos a gyári headset-et tavaly nyár végén sikeresen megtörtem a tövénél ( természetesen a távirányítónál... ), úgyhogy hosszas utánajárás után beszereztem egy BH-503 sztereó kékfogas headsetet egyenesen Hong Kong-ból potom 45 USD-ért. Mielőtt nekemesnétek nem hamisítvány.

Mivel semmi sem tökéletes jöjjön pár hiba ami engem zavar/zavart.

- Scroll, scroll, scroll. Habár kézre esett és nagyon könnyű a készülékház kávája miatt eltalálni a gőrdítősávot, nagyon hülye helyekre tud ugrálni és nehézkes volt a telefonkönyvben navigálni, de ez már a múlté.
- Szerencsétlennek kevés a memóriája, habár ez csak extrém használatkor jött ki (putty, quickoffice,
opera és live messenger együttesen gyönyörűen kifekteti, néha megspékelhetjük egy kis zenehallgatásssal).
- Mivel eredendően nem ismerte a kinetikus scroll-t, zenelejátszás alatt ez a feature szépen belassul.
- Sokan panaszkodnak a házminőségre, hogy nyekeg, hogy gagyi stb, nekem is ott van jobb fent az 1mmües rés ezen kívül csak a stylusokat hagytam el mert kikopott a hátlap ( mellesleg ejtettem le mozgólépcsőn ahol pattogott nem keveset, esett ki zsebemből jánoshegyi bringázásnál lejtmenetben és ha ilyeneket kibírt kisebb karcokkal akkor szerintem az az anyaghasznalat rendben van)
- A kamera automatikája rettentő mód félre van állítva, sose csinál jó képeket automatán.
- Böngésző hajlamos kilépni és instabil.
- Annyira jó, hogy az iroda ahol dolgozom egy hatalmas acélgerendás kupola alatt hever és kb 36 gép üzemel folyamatosan, ha itt telefonálok jön a jól ismert pattogás, és nem hallanak, még metróban is jobb a hangminőség, nem tudom más találkozott-e ilyen jellegű hibával ( 6300 meg tökéletesen hangminőségben üzemel ).

Node ugorjunk egy picit előre az időben egészen idén februárig amikor kijött a 40.0.005-ös fw, meg a főzött romok, innentől kezdtem komolyabban foglalkozni a telefonnal. Megjelentek az első viedók az új funkciókról, és mivel az enyém szolgáltatófüggő volt és az előzetes tapasztalatokból kiindulva tudtam, hogy várhatok mire kiadják a saját verziójukat, ezért házilag oldottam meg. Miközben utánajártam hogyan is lehet ezt megoldani szembetaláltam magam a házi romokkal és innentől már csak azzal foglalkoztam hogyan még finomhangolni az os-en. Most ott tart az egész hogy mg 3.20-as romja van fent amit én egy picit átszerkesztettem a saját szájízemre( menüeffektekk, fontcsere, cache variálások, mg által beépített programok kiírtása stb). Mondanom se kell az első romfrissítésnél még remeg az ember ujja a FLASH gomb felett, de azóta már halott telefonokat is élesztettem újra ( soha ne mutassátok meg másnak, mert jönnek hogy csináld meg nekik is én eddig négy 5800-t, meg egy n97 minit hackeltem meg/élesztettem újra csak azért mert a tulajuk meglátta az enyémet és próbálkoztak:))

Ugyebár megjött a kinetikus scroll az órajelet megemelték 434 mhzre még a 31-es fw-ben ergo hardware-ben majdnem megegyezett a telefon az n97 mini-vel, semmi akadálya nem volt innentől hogy egy használható, korszerű okostelefon gazdája legyek.
Megkapta a telefon az 5530 főképernyőjét is ami szép-szép a contact-list sem rossz (csak lassú). Én inkább a 9 ikonosra szavazok:

Az 50-es firmware-el eljött a megváltás múlt hónapban új zenelejátszó ( 1 évet vártam mire az összes zeneszám menüpont alatt végre kiírta az előadókat is ), új böngésző ami végre nem lépked ki és értelmesebben van elrendezve, a képfeldolgozás is rengeteget javult.

Még amit megemlítenék az általam használt programok, amik hosszas kisérletezések során beváltak:

- Windows Live Messenger: Sokkal jobb mint az alternatív kliensek.
- Snaptu: Internetes mindenes, facebook rss időjárás stb.
- Opera Mobile: nagyon jó böngésző de ezt mindenki tudja egy kis trükkel azt is meg lehet oldani hogy ne pakolja tele a memóriát ( itt is a cache-el kell játszani )
- Ovi Maps 3.04 beta : amióta ingyenes a navi semmi más nem jöhet szóba, a here and now egy csoda azóta ezen nézek moziműsort és foglalok asztalokat éttermekben.
- Nokia Sportstracker: magáért beszél, visszanézhető a túra a honlapjukon és meg is osztható, nagy kedvenc.
- Putty : mindenki tudja mire jó
- Salling Clicker: Távirányító Windowsra, Itunesra, a médialejátszó még albumartot is mutat, wifin és bluetoothon is működik.
- Best Blacklist : kiválóan lehet telemarketingeseket blokkolni vele:P
- Key Lock Clock : Készenléti óra jó nagy számjegyekkel
- Nokia Handwriting Calculator : nézzetek utána nagyon jó

Nagyjából ennyi jutott most eszembe, és mégvalami ami szerintem nagyon fontos: a telefon lokalizált és foglalkoznak kis hazánkkal, pl Ovi Maps szolgáltatásai amiket én nagyon megszerettem.
Nem egy sebességbajnok, vannak benne hülyeségek, de sosem hagyott cserben, és amit eddig kitaláltam arra volt megoldás. (SymRDP-t látta már valaki?:))

Végezetül pár kép a teljesség igénye nélkül:

És még pár fénykép ami ezzel készült:

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.