2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Sör túra - Perlenbacher Premium Pils

    Volt már cikk erről a neten, "A Lild aláz mindent" címmel és nem állított valótlanságot. Szóval ez a kidobható üveges, eredeti német gyártású sör tud valamit. A hátoldalán magyarul lévő világos sör nem takar mindent, mert ez egy nagyon jó sör. Nincs is benne más, mint ami egy sörbe kell: víz, árpamaláta, komló, punktum! Ezért az árért jobb sört nem lehet kapni ma Magyarországon, ezt bárhol bárki előtt vállalom. Ehhez a pilshez minőségben nincs köze se a Drehernek, sem a Heinekennek. Ez a sör nem veri őket, alázza. Kifejezetten kedvez a keserű söröket kedvelőknek, rendkívül tiszta, eltalált arányokkal rendelkezik. Egy eminens a pilsek között, talán csak a sápadt színe, ami negatívum, de íze és habja hozza a kötelezően nagyon jót. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

    Még egy apróság, hogy mivel lecsavarható kupakos, ezért vékony falu az üveg(vagy nem ezért), de ennek lényege, hogy üvegből inni is élvezet, mert jó nagyokat lehet belőle kortyolni. Érdemes kipróbálni. :)

    Származási hely: Németország
    Típus: Világos sör (Pils)
    Alkoholtartalom: 4,9%
    Ár: 169Ft/0,5L

    V.Stryker 13 éve 21

  • Sör túra - Grabanc IPA, egy kifejezetten fontos sör!

    Ez, ez egy olyan nedű, ami pótolhatatlan. Maga Kővári Gergő főzte, hosszú úton és sok sok verítékkel megszerzett külföldi alapanyagokból. Oly annyira kézműves sör, hogy azt a kevés palackozott mennyiséget, amelyet erre szánt, maga palackozta, még az üvegeket is maga mosta ki egyenként. Ezt ezúton is köszönöm neki, hogy oly sok időt, verítéket nem sajnált, hogy a hozzám hasonló, sört kedvelő halandóknak becsületes sört készítsen. :R

    Ma úgy jutottam hozzá ehhez a sörhöz, hogy épp Gergő környékén jártam, gondoltam vétek lenne kihagyni. (Sose hagyom ki!) Épp akkor pakoltak ki az autóból, a sörfőzdéből jött, ahol tartályt bérelt a főzéshez. A frissen palackozott Grabancot hozta. Rögtön mondtam is, hogy igényt tartok pár üvegre, amely oly friss volt, hogy még a címke sem került rá, külön kértem. :)

    Folytatás...

    V.Stryker 13 éve 3

  • Sör túra - Amstel Pulse

    Ha már szó esett az "öreg" Amstelről, akkor essen szó eme fiatal kreációról is. Az üveg trendi, bulis sörikét sugall, bár színe alapján jóra nem számítok. Kinyitva ez az érzés megerősödik bennem, mert nem tudok másképp fogalmazni, ez büdös. Olyan büdös, mint amikor lecsavarod a mosdókagyló alatti szifont. Brrr.
    Kitöltve, megerőszakolva, agresszívan beletöltve a pohárba, kicsikarhatunk egy kevés habot, de az is gyorsan elillan. Felszálló buborékoknak hírét sem látom, biztos a bubi gép elromlott. :) Belekortyolva már egy kis szénsav elkezdi csípkedni a nyelvünket, de hamar nem erre koncentrálunk, hanem arra a k.rva sz@r fanyar ízre, ami valami pirított akármire hasonlít. Én kijelentem, hogy ez egy fos. Ezt a sz@rt senkinek nem ajánlom. Valahol a béka segge alatt van a listán, bár fel sem kéne rá írni, a Coronitatól jobbra... Brr.

    Származási hely: Magyarország
    Típus: nincs, nem sör, fos
    Alkoholtartalom: 4,7%
    Ár: ~300Ft/330ml

    V.Stryker 13 éve 11

  • Sör túra - Amstel Premium Lager

    Folytatom a hazai kínálatban megtalálható sörök kóstolását, így jutottam el mai áldozatomhoz, az Amstel Premium Lagerhez. Mindenképpen azzal kell kezdenem, hogy régen ez volt az egyik kedvenc söröm. Sajnos mára ezt már nem tudom elmondani.
    Kitöltve biztató az színe is, habja is, a kevéske szénsavas gyöngyözés már nem. Illata nincs neki. És valahogy ezt tudom elmondani az ízéről is, olyan semmilyen. Se nem keserű, se nem édes, se nem karakteres. Valahogy ez a sör nem áll össze. Hiába volt bennem bizodalmam, mára már nem olyan, mint régen. Egyszerűen élvezhetetlen lett.

    Származási hely: Magyarország (lehet itt a hiba)
    Típus: világos sör (lager)
    Alkoholtartalom: 5,0%
    Ár: ~200Ft

    V.Stryker 13 éve 0

  • Sör túra - Leffe Blonde

    Ezzel a belga apátsági sörrel igyekszem bővíteni a hazai boltokban is elérhető sörökről alkotott véleményeim. Őszintén szólva kicsit vártam ezzel a sörrel, mert sokszor hallottam,hogy többen említik, mint jó anyag, de én még azért sem vettem. Nehogymá a cba-ba is tudjak minőségi apátsági sört venni. :) Butaság volt, amint az hamarosan ki fog derülni. Szóval egy belga apátsági világos sörről beszélünk, amelyet kitöltve egy apátsági sörökre oly jellemző illat csapja meg az orrunkat és ekkor már tudtam, hogy itt bizony nincs elrontva semmi.
    Színe a pilshez hasonló, semmi sűrűség. Habja eleinte erős, aztán lassan megadja magát és elillan, de minden egyes korty után ott hagyja nyomát a poháron.
    Megkóstolva olyan, mintha beleharapnánk, annyira telt, kellemes. Enyhén fűszeres és állagra, ízre oly eltalált, hogy magam sem hittem. Nagyon eltalálták az arányokat, mert ízre nagyon hozza a belga apátsági söröket, de korántsem olyan erőteljesen, inkább könnyedebben, lágyabban. És itt van benne egy kis kontraszt, mivel a színe nem tükrözi azt a teltséget, amellyel íze elkápráztat.
    Egy kifejezetten ajánlott sör, amelynek majdnem tökéletes adottságai vannak és ezért azt is megbocsátom neki, hogy van benne kukorica. :)

    Folytatás...

    V.Stryker 13 éve 0

  • Sör túra - Pilsner Urquell

    Kicsit szégyenlem magam, hogy minden pilsek atyját íj későn említem csak, hiszen sok jó sört ennek a sörnek köszönhetünk. Szóval minden pilsek atyja kb. az 1840-es években született, mikor is Josef Groll megalkotta az első arany színű, átlátszó sört. Nagy vonalakban úgy alakult ki, hogy az erjesztőkádakat 5-7 Celsius fokon tartotta. Ennél persze jóval többről van szó, de ez a blog nem erről szól.
    Visszatérve eme remekhez, amely még mindig a kategória egyik nagy minőségi példaképe, rögtön az üveg felpeccintésekor nyilvánvalóvá válik, hogy bizony Pilsenben nem sárral tapasztották a főzdét. Az üveget kinyitva rögtön egy erőteljes komló illat csapódik szó szerint az arcunkba. Bárcsak mindig ezt érezném. :)
    Kitöltve egy tökéletes színű, erős és tartós habot képező sör tárul elénk. Megkóstolva sem ér bennünket csalódás, mivel a sör testes és jó erősen komló ízű, ráadásul úgy érzem, hogy finoman a komló meg van viccelve, akárcsak a Svijany-ban, bár nem olyan erőteljesen. Minden esetre, belekötni nem lehet. Mindig ajánlott!

    Származási hely: Cseh Köztársaság, Pilsen
    Típus: világos pils sör
    Alkoholtartalom: "csak" 4,4%
    Ár: ~250 Ft

    V.Stryker 13 éve 12

  • Sör túra - Miller Genuine Draft

    Csajozós - ez jut róla eszembe elsőre, mivel jó kiállású sör, szép színnel, eltalált dizájnnal. Elvileg egy amerikai sörről beszélünk, amely gyakorlatilag Olaszországból származik. Mint előbb utaltam rá, külsőre, állagra, színre, habra nem lehet belekötni. Ellenben illata nincs, szaga viszont van. Szerintem büdös. :) Nem tudom, olyan kotlott tojás szagú. Szerencsére az ízén ezt nem érezzük, amely inkább malátás, mint komlós. Mivel ez a sör azon ritka madarakhoz tartozik, amelyek hidegen szűréssel készülnek, ezért ettől van egy semmihez nem hasonlító íze, amitől sem jobb, sem rosszabb nem lesz, viszont elég egyedi.
    Nekem mindenképpen ízlik. Egy ilyen tipikus lágy sör, amiből bármikor bármennyit meg tudnék inni különösebb gond nélkül.
    Ha csajozós, akkor viszont bulizós is. Én javaslom, hogy inkább ezzel vágjatok fel, ne a fos Coronitaval. :K

    Származási hely: Amerika (gyakorlatban Olaszország)
    Típus: világos sör
    Alkoholtartalom: 4,7%
    Ár: ~300Ft

    V.Stryker 13 éve 1

  • Sör túra - Budweiser 1795

    Na erre már lehet mondani, hogy cseh remek. Ez egy tipikusan lágy lager sör és pont olyan és olyan szerepe kéne legyen, mint a Coronitanak. Ilyen kis bulis sörike, amivel úgy ellötyög az ember, aztán mégsem sz@rt iszik. Színe hozza a pils-es jelleget, habja közepesen tartós. A sör íze lágyan komlós, majd enyhe utóízként egy picit édeskés, de még azon a határon belül, ami tűrhető és mégsem ez a fos alkoholmentes sörökre jellemző íz.
    Én egy tipikusan grillezéshez, baráti összejövetelekhez ajánlom. Én ilyen party sör szerepet osztok neki, mert otthoni komoly sörözéshez azért kevéske ez a sör, de mondjuk majdnem bármelyik hazai helyett inkább ezt adjuk a vendégnek.

    Származási hely: Csehország
    Főzde: Budejovicei sörgyár (és nem a Budvar, mert ez a Bud nem az a Bud :) )
    Típus: Lager
    Alkoholtartalom: 5%
    Ár: akciósan 139Ft / 330ml

    V.Stryker 13 éve 0

  • Sör túra - Békésszentandrási Szilvás sör

    Ez a kis vidéki serfőzde ismét megmutatta, azt amit a nagy sörgyárak nem tudnak, hogy kell becsületes gyümölcsös sört főzni! Nálam a meggyes sörük is nagyot ütött, most is egy fél rekesz van belőle a hűtőben. (csak hogy dicsekedjek :DDD ) A szilvásra kíváncsi voltam, mert ez azért eltér a normál dolgoktól és lőn világosság. A sört kitöltve egy félbarna nedű folyik a pohárba, amely tetején egy sűrű, barnás és tartós habbal takarózik. Kifele töltve illatában egy egész szilvafa borul a nyakunkba az orrunkon keresztül. Eddig hibátlan. Megkóstolva már más a helyzet, mert ez a sör édes, olyan mintha a jó puhára érett szilvába harapnánk, amelyet egy csöppnyi mézbe mártanánk. És az egész sör ízében ez a méz dominál leginkább, de mellette teljesen kiadja a szilva ízét is, csak épp a klasszikus sör marad el. De hát egy szilvás sörnél tényleg ez elvárás? :U Egy biztos, aki megkóstolja az mind vigyorogni fog, mert valahogy ez az édes szilvás harmónia egy nagyon pozitív, fehér virágba borult fákkal teli nyári napot lenget meg az ember szeme előtt. Szerintem nagyon jó itóka, de nem a mindennapokra.

    Származási hely: Magyarország
    Típus: Szilvás sör
    Főzde: Békésszentandrási serfőzde
    Alkoholtartalom: 3,7%
    Ár: ~270Ft

    V.Stryker 13 éve 3

  • Sör túra - Duvel

    Duvel - az az Ördögi, ennyit tesz eme nemes belga sör neve. Habja kemény és tartós, akár egy szivacs. A színe meglepett, mivel egy jóval erősebb karakterre számítottam, ezzel szemben egy nagyon lágy, pils-hez hasonló, de nem átlátható színnel lepett meg. Íze tipikusan a belga sörökre jellemző, jó erősen komlós,élesztős, de az erős fűszerek helyett, inkább elsőre olyan gyümölcsös. Nekem valahogy a roppanós zöldalma, zöld szőlő vagy valami hasonló ugrott be.

    Jó anyag, de nagyon magas az alkoholtartalma, ezért vigyázni kell vele. És mint minden belga sör esetében mindenkit óva intek attól, hogy erősen lehűtve fogyassza! Olyan +10 fok körül ideális a fogyasztása. Ellenkező esetben, ha jóval hidegebb, akkor élvezhetetlenül savas ízt fogunk csak kapni. Ezt nagyjából minden belga ale esetében érdemes tartani.

    Származási hely: Belgium
    Típus: Erős Belga ale
    Alkoholtartalom: 8,5%
    Ár: ~700Ft / 330ml

    V.Stryker 13 éve 3

  • Sör túra - Kozel

    Komolyan mondom, hogy úgy érzem, mindent megtettem, hogy jó véleményt írjak a Kozelről. Legyűrtem belőle két üveggel és hát az első mondatban direkt nem használtam a sör szót. Mert ez egy fos. Tudjátok mi hiányzik belőle? A sör lényege, a komló! Egy üveg Kozelben az érték a visszaváltható üveg, az a 25 forint.

    Kinek ajánlom: Senkinek!

    Származási hely: Magyarország
    Típus: világos sör (?)
    Alkoholtartalom: ...%
    Ár: ~120 Ft

    V.Stryker 13 éve 4

  • Sör túra - Crabbie's gyömbér sör

    Ez egy brutál gyömbéres cucc. Színe a pils sörre hasonlít, habja nincs. Íze semmit nem hasonlít a sörre. Egy nagyon erős gyömbér ízre kell gondolni, ami olyan mint az üdítő, viszont utóíze nagyon csípős, hozza a természetes, nyersen rágcsált gyömbér ízét. Sör íze sajnos nincs. :( De kiváló itókának.

    Származási hely: Anglia
    Alkoholtartalom: 4%
    Ára: 2-3 euró

    V.Stryker 13 éve 14

  • Sör túra - Tullibardine 1488 Premium Whisky Beer

    Ha valami különlegességnek hangzik, akkor ez az. Illata meglepően hasonlít az IPA-ra. Színe gyönyörű, olyan pils-es. Habja nincs. :( Ízében semmit nem nyújt, csupán egy enyhe whisky-s árnyalat jön be, de semmi extra. Én vártam tőle egy erőteljes whisky "erő"-t, zamatot, de sajnos semmi. Egyszer megérte kipróbálni és ajánlom is mindenkinek, de nagy dologra nem kell számítani. Egy nagyon kellemes itóka, de nem feltétlenül egy hibátlan sör.

    Származási hely: Anglia
    Alkoholtartalom: 7%

    V.Stryker 13 éve 0

  • Sör túra - Marston's Old Empire IPA

    Spanyol barangolásom során egy rakat angol sört találtam a boltokban. Köztük ezt a megnyerő külsejű angol IPA-t. Bizonyára észrevettétek, hogy igencsak rajongok eme sörtípus iránt. Mint írtam a sör külseje megnyerő. Színébe nem lehet belekötni, bár habja van, de gyorsan elillan. Íze hozza az ipa-s kötelezőket, komlós rendesen és oly keserű, hogy összerántja az ízlelőbimbókat. És ez benne a legjobb. A benne lévő szénsav mennyisége nagyon jól el van találva, mert se nem kevés, így hozza a friss érzést és se nem sok, nem érezzük savasnak. Érzek rajta valamilyen fűszert utóízként, ami nagyon kellemes, de sajnos nem tudok rájönni, hogy micsoda. Így érjétek be ennyivel. Ki az IPA-t szereti, az nem fog csalódni. Aki nem ismeri vagy nem szereti a kifejezetten keserű söröket, annak nem ajánlom.

    Származási hely: Anglia
    Típus: IPA (India Pale Ale)
    Alkoholtartalom: 5,7%
    Szárazanyag tartalom : na

    V.Stryker 13 éve 1

  • Sör túra - Coronita

    Többen kérdezték, hogy erről a "csodáról" mikor írok, hát tegnap vettem egyet. Az hogy épp a spanyol nyaralásom töltöm és az itt vásárolt Coronita származási helye Magyarország az már csak hab a tortán. :) Persze csak import export szögből,mert egyébként Mexikóban gyártják.
    Nos, régebbről is tudtam már, hogy ez igazi sörös szempontból egy szar, de hogy most felfrissítettem az emlékeimet, most már tutibiztos. Habja semmi, ami van is kitöltés után, az el is illan. Az összetevői közt olyan dolgok találhatók meg, amelyeknek sörben semmi keresnivalójuk. A színe nem rossz, de íze bármilyen sörhöz viszonyítva egy katasztrófa. Leginkább lónyálnak hívnám és még egy terméknek nevezett Soproni-t sem cserélnék el rá. Ezt szerintem csak azok a sznobok istenítik, akik amerikai filmeken nőttek fel és ott látták, mellette meg nem is szeretik az igazán jó, keserű söröket.

    V.Stryker 13 éve 9

  • Sör Túra - Franziskaner Weissbier

    Ismét egy jó tanuló a német iskolákból, hozza a jó átlagot. Valahogy így tudnám jellemezni ezt a tipikusan német, szűretlen búzasört. Habja szivacsos, kemény. A sör sűrű, testes. A jó, frissítő búzasörök közé tudnám sorolni, amelyekben nem varázsol el semmiféle fűszer. Egy szóval egy nagyon egyszerű, mindenféle extrától mentes búzasör, amelyet könnyű elfelejteni, de ha találkozik vele az ember, akkor nem is fog rá panaszkodni.

    V.Stryker 13 éve 0

  • Sör túra - Staropramen

    Számomra az egyik legihatóbb sör, amely a hazai boltokban elérhető. Ha nem tudok Kővári Gergőhöz menni, akkor ez a vésztartalék. Amolyan, ha ló nincs, a szamár is jó szerepe van. Színe, habja, állaga jó. Íze kellemesen keserű, átlagon felülien komlós és a szénsav is jó arányban van jelen benne. Én nagyon szeretem kortyolni, egymás után peccegtetni fel a kupakokat és nyelni ezt a sört. A Cerna Hora-t simán veri, a Primator 12-est azért veri, mert abban van égetett karamell, amit nem szeretek. Valahová oda lőném be.

    V.Stryker 13 éve 13

  • Sör túra - Augustiner Pils

    Klasszikus német komlós sör, amolyan pilzeni stílusra kihegyezve. Világos, szalmasárga tisztaság a színben, keskeny, de tetszetös hab a sörön, ami szépen elolvadva marad egy csipkés motívumként a felszínen. Illata sem okoz csalódást. Enyhe malátából kifejlödö laza karbonáltság szállítja a füves, amolyan gyógynövényesen csipkelödö komló illatát. Közepesen telt, enyhén gabonás karakterü sörünkben a felszabaduló széndioxid finoman csipkedi ízlelöbimbóinkat, felkészítve öket a korty késöbbi szakaszában jelentkezö tipikus pilzeni, száraz komlósságra. Utóízében keserédes, virágos komló marad. Igazi képviselöje stílusának.

    Személyes vélemény: A fent leírtakhoz nem sokat tudok hozzátenni. Tökéletesen fedi a valóságot. Kiváló sör. Én elsőre hiányoltam belőle egy kicsit több bubit, de aztán megtaláltam őket. :) A pils-ek között méltán lehet mércének tekinteni. Finom, de 0,33.as kiszerelésben van és nem is olcsó...talán ezért is mérce. A minőség sajnos nincs ingyen.

    V.Stryker 13 éve 12

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.