2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Hacktivity 2011

    A múlt hétvégét a Hacktivity konferencián töltöttem. A Hacktivity egy főként informatikai biztonsággal foglalkozó szakmai konferencia (vagy egyszerűbben mondva hacker konferencia), de ezzel kapcsolatban sok érdekes, egyéb téma is előjön. Nem volt olcsó a belépő, de megérte elmenni.
    Volt előadás például beágyazott eszközök botnetbe való szervezéséről, tűzfalakról, mobil rendszerek hackeléséről, a közelgő kiberháborúról, stb. Pavol, a szlovák hacker, akiről egy korábbi bejegyzésemben írtam, a crypto-anarchista mozgalomról tartott előadást, az egyetlen női előadó pedig (egyedül az ő előadásán volt tele a kisterem :D) a social engineering-ről. Bár a prezentációk érdekesek voltak, a konferenciára a workshopok miatt volt érdemes elmenni (az előadások úgyis felkerülnek a honlapra).
    Volt wifi-hálózat feltörő, kód-visszafejtő, packet-sniffer, pendrive adat-mentő workshop, és még egy pár amire nem mentem be. Ezekből sokat lehetett tanulni. Ezen kívül az egész konferencia alatt volt hardware hacking és lockpick workshop is. Az előbbi helyen a HACK-esek voltak, és az ún. Metaboard nevű arduino klónt lehetett összeforrasztani, majd programozni. Mondanom sem kell, a legtöbb időt náluk töltöttem. A lockpick műhely szintén nagyon érdekes volt, zárak roncsolásmentes kinyitásáról szólt, volt róla előadás is. Érdekes téma.
    Összességében nagyon jó konferencia volt, remélem jövőre is sikerül elmennem.

    tobal 13 éve 0

  • PGP crypto night

    Megint későn blogolok a történt eseményekről, de inkább később, mint soha :). Szeptember 8-án volt egy PGP crypto night a HACK-ben. Itt már tényleg valódi keysigning party volt. Az új debian rendszeremen sikerült is jól belőni a GnuPG-t, generáltam kulcsot (amit végre tényleg használni is fogok valamire), alá is írták jó sokan, és a Nemzeti Információ Infrastruktúra Fejlesztési Intézet kulcsszerverére is felkerült. Akit érdekel, itt a publikus kulcsom ujjlenyomata: 5A60 6B6B 4F81 34C6 C348 DB77 BC81 4167 B861 84C2
    Ha már itt tartunk, az előbb említett intézettől el is látogatott hozzánk egy arc. Elég durván nyomta... természetesen csak olyanoknak írta alá a kulcsát, aki fényképes igazolvánnyal igazolta magát, és azt is csak azután, hogy email-ben megbizonyosodtunk egymás emberi mivoltáról :D. Ezen kívül CAcert hitelesítés is folyt az este, három elég durva CAcert assurer hitelesített minket, így nekem már csak 5 pont kell, hogy én is hitelesíthessek másokat. A CAcert egyébként azért jó, mert aki ott hitelesítve van, az használhatja a CAcert tanusítványait, pl. kód-aláírásra.

    tobal 13 éve 0

  • Gentoo blog - Hallgassunk zenét

    Elérkezettnek láttam az időt, hogy újra betöltsem a gentoo rendszert. Az utóbbi install maraton után kicsit elegem lett belőle egy időre, de ez az időszak elmúlt. Most a hangkártyát fogom működésre bírni, elvégre egy rendszernél alapvető fontosságú, hogy amikor dolgozunk benne, lehessen valami zenét nyomatni rajta közben.
    De legelőször egy boot warningot gyomlálok ki. Engem zavarni szoktak a sárga csillagok boot közben, és egyébként gyorsabban tölt be a rendszer, ha semmit sem kell automatikusan detektálnia. Maga a warning szövege általában már eleve közli, hogy mi a teendő, a mi esetünkben az rc_sys változó nincs beállítva az rc konfigjában.

    WARNING: rc_sys not defined in rc.conf. Falling back to automatic detection

    Az OpenRC-ről nem sokat tudok, de annyi a lényeg, hogy ez tölti be a szükséges dolgokat boot során. A saját .bash_rc fájlunkba mi is beírhatunk akármilyen parancsot, amit szeretnénk, hogy végrehajtódjon betöltés közben. Az rc_sys változó arról tájékoztatja az OpenRC-t, hogy milyen típusú rendszerrel van dolga (pl. Usermode Linux, Linux vserver, stb., ezekről én se sokat tudok). Ezt egyébként magából az rc.conf fájlból tudtam meg, ugyanis ez eleve tartalmaz egy csomó kikommentelt sort, ami segít a fájl kitöltésében, és mindenhez tartozik magyarázat is. Az én rendszerem csak "nothing special", szóval a változót üresen hagyom.

    Folytatás...

    tobal 13 éve 1

  • Nowherehill koncert

    Az év legmelegebb napján visszatértünk a párommal (apropó: azóta már a menyasszonyom) Miskolcra, igazi otthonunkba, hogy egy régi ismerősöm újonnan alakult bandájának koncertjét meghallgassuk. Ez a banda a Nowherehill. Hát mit mondjak... nem volt semmi.
    Alig hallok manapság jó rockzenét, de ez az volt. A helyszín is jó választás volt, a Miskolc Galéria eldugott kis udvara jó helyet adott a kis underground közösségnek. Viktort, az énekest még akkor ismertem meg, amikor Miskolcon laktam, pár évig együtt játszottunk Live Vampire szerepjátékot. Azok az összejövetelek is megérnének egyszer egy blogbejegyzést egyébként.
    Nem egy tipikus pogózós koncert volt, inkább nyugodtan, ülve tombolós, a zenék mégis annyira sodróak voltak, hogy kicsit még most is a hatása alatt vagyok. Az egyetlen szám amelyik nem tetszett tőlük egy Dream Theater feldolgozás volt. Soundcloud-on meghallgathattok tőlük néhány szerzeményt, de azt megsúgom, hogy az igazán jó számaik csak koncerten hallhatók, illetve remélem, hogy nemsokára egy album formájában is megvehetem.

    tobal 13 éve 0

  • Test Driven Development tanfolyam

    A múlt héten a cég jóvoltából elmentem egy Test Driven Development tanfolyamra. A tanfolyamot egy Jon Jabber nevű, igazi hamisítatlan brit akcentusú fazon tartotta, aki egyrészt jó fej volt, másrészt szakmailag kevés felkészültebb emberrel találkoztam eddig.
    Az utóbbi időben sokat olvastam Agile, TDD és Clean Code témakörben, ezért úgy gondoltam, nem sok újat fog tudni mondani, de szerencsére nem így volt. Arra számítottam, hogy a tanfolyam a Clean Code átismétlése lesz, ehhez képest szinte csak olyanokat tanultam, amik abban nincsenek benne, mégis egy témakörhöz tartoznak, és persze nem is mondanak egymásnak ellent.
    Bár a TDD irányelveivel abszolút egyet értek, értem és tapasztalom, hogy miért teszi gyorsabbá a fejlesztést, C++ programozóként mégis furcsa, hogy úgy kell programoznom, hogy az olvashatóságot fontosabbnak tartom a hatékonyságnál (a kettő ugyanis gyakran ellentmond egymásnak). Szerencsére a tanfolyam kifejezetten a C++-ra koncentrált, a tag sok hasznos tanácsot adott kifejezetten C++ témában, és persze megint bebizonyosodott, hogy néhány évig még tanulnom és használnom kell ezt a nyelvet ahhoz, hogy tényleg azt mondhassam: értek hozzá.

    tobal 13 éve 0

  • Cyberpunk reneszánsz?

    Picit régebben el voltam keseredve, hogy a kedvenc művészi irányzatomat/szubkultúrámat/irodalmi stílusomat (válassz egyet), a cyberpunkot nagyon elhanyagolják. A cyberpunknak igazából a 80-as években volt aranykora, a 90-es években vált populárissá (ennek a tetőpontja volt 99-ben a Mátrix), azóta viszont egyre csak degradálódik, kevés ilyen mű jelenik meg. Az utóbbi időben viszont ez a tendencia kezd fordulatot venni.
    A magyar művészek sem hanyagolják el az irányzatot (Szintetikus álom, Adás, 1, de én még a Kontrollt is ide sorolom), filmek és sorozatok is jelennek meg néha napján (Tron Legacy, Caprica), William Gibsonnak is kb fél éve hogy megjelent a legutóbbi regénye, számomra a leglátványosabb "fejlődés" viszont a játékok terén volt. Sok cyberpunk játék jelent meg az utóbbi időben. Ezek közül kettőt emelnék most ki: a Gemini Rue-t, és a Deus Ex 3-at, de jelentek meg mások is, pl. az Alternativa c. hangulatos kalandjáték, és az EYE: Devine Cybermancy c. nagyon összetett FPS, amiben a cyberpunk keveredik a misztikummal.

    Folytatás...

    tobal 13 éve 0

  • Gentoo telepítés kezdőknek

    A minimalista Gentoo Linux minimalista telepítésének részletes leírása.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 13 éve 45

  • Gentoo blog - Telepítés - Második rész

    Alap rendszer telepítése

    Lassan belefoghatunk a tényleges telepítésbe, előtte már csak néhány beállítani való maradt. A mirrorselect nevű programmal például a preferált tükörszervereket választhatjuk ki, és írathatjuk bele a make.conf-ba. Ezzel egy egyszerű menüs felületen választhatjuk ki a nekünk megfelelőket, a program kimenete pedig azok a sorok lesznek, amiket a fájlba kell írni, ezt egyből bele is irányítjuk. Ez fogja meghatározni, hogy amikor az emerge paranccsal (ez kb megfelel az apt-get-nek debian alapú, és az urpmi-nek red hat alapú disztróknál) telepíteni akarunk egy csomagot, akkor azt melyik szerverről töltse le. Ajánlott több szervert is kijelölni, hogy elosszuk a terhelést köztük.

    $ mirrorselect -i -o >> etc/make.conf
    (figyeljünk a dupla kacsacsőrre, mert ha csak egyet írunk, felülcsapjuk az előbb beírt változtatásokat.

    Hogy biztosítsuk, hogy az internetelérés biztosan működjön a chroot-olt környezetbe lépésünk után is, az eddig eltárolt névszerverek címeit átmentjük a saját rendszerünkbe.

    $ cp -L /etc/resolv.conf etc/

    Majd a proc és a dev fájlrendszereket mountoljuk át a saját rendszerünkbe.

    $ mount -t proc none proc/
    $ mount --rbind /dev dev/

    Folytatás...

    tobal 13 éve 3

  • Gentoo blog - Telepítés - Első rész

    A következő néhány bejegyzésben írom le a Gentoo rendszer telepítését az elejétől a végéig. Ez nem lesz egy teljes értékű leírás, hisz csak azokat a mozzanatokat írom le, amik nekem kellettek az én rendszerem esetében. Az installálást mindig a Gentoo Handbook alapján szoktam csinálni, szóval ha teljes értékű leírás kell, ott van (itt megtaláljátok magyarul is de az angolt ajánlom, az biztosan a legfrissebb).

    Boot

    Az első dolgunk tehát, hogy az előző bejegyzésben már említett minimal CD-t letöltsük, és kiírjuk. Nem fog sok időt igénybe venni, tényleg minimál. Berakjuk a gépbe, és bootolunk róla... megjelenik az első kérdés: milyen kernelt akarunk bootolni? F1 megnyomásával listázza a betölthető kerneleket (ezek közül a gentoo-nofb a framebuffer kikapcsolását eredményezi, ekkor a rendszer csak karakteres módban használja a kijelzőt (ezt hívom én "mélykonzol"-nak), a memtest86-al pedig memória ellenőrzést végezhetünk), az F3-F7 billentyűkkel pedig a kernelnek átadható paramétereket listázhatjuk. A rendszer egyébként végig ad segítséget, az opciókhoz is van magyarázat, úgyhogy nem térnék ki rájuk részletesen. Pl. ha PCMCIA támogatást akarunk installálás közben, a következő a parancs:

    $ gentoo dopcmcia

    Folytatás...

    tobal 13 éve 7

  • Gentoo blog - Rajt

    Jó ideje tervezek egy ilyen blogot indítani, és most érkezett el a tökéletes pillanat. Már egy ideje foglalkozok Gentoo-val, telepítettem már többször is, hol így, hol úgy sikerült. A legutóbbi már egészen jó volt, de aztán amikor az Unicode-ot akartam működésre bírni mélykonzolban, és a config file-ok merge-ölésénél hanyag voltam, teljesen behalt az egész (sehogy se tudtam megoldani, pedig sokszor élesztettem már fel tetszhalott állapotból), úgyhogy úgy döntöttem, hogy nekifutok még egyszer. Ez alkalommal viszont mindent dokumentálni akarok, hogy ha esetleg akad valaki, aki kezdő, de szeretne az alapjaitól megismerkedni a rendszerrel, az tudjon hova fordulni (nem mintha amúgy nem lenne elég sok leírás róla neten).
    Én magam is nagyon kezdő vagyok még, a Gentoo telepítésével és konfigolásával az az elsődleges célom, hogy tanuljak. Azért tettem le a voksot a Gentoo mellett, mert egy régi, aránylag kis teljesítményű laptopon akarok egy jól működő, hatékony rendszert összehozni, erre pedig a Gentoo ideális (tudom, vannak egyszerűbb linuxos megoldások ugyanerre, de az elsődleges cél továbbra is a tanulás, ha még emlékeztek).

    Folytatás...

    tobal 13 éve 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.