2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Napi kínzó kérdés - A tánc

    Hiszitek vagy sem, felébredtem és kipattant a fejemből a rövidesen kifejtésre kerülő kérdés és most annyira motoszkál bennem, hogy meg kell tudnom mi az igazság.

    Tehát a tánc. Jobb esetben mindenki tudja mi az a buli, mindenki elengedi magát néha és valamilyen formában valószínűleg táncol is. Férfiak, nők, mindannyian rángatóznak valahogyan a kedvelt zenére. Elkezdtek felrémleni bennem a bulikban látott arcok, egyének és a hozzájuk tartozó táncformák is. Van, aki szűk felsőben felnyalt hajjal a tecktnonikot nyomja. Van aki mindenféle ritmusérzék nélkül csak lóbálja a végtagjait. Olyan is akad, aki csak áll és néz, mintha karót nyelt volna. De ha rákérdezek hogyan is kéne egy férfiembernek elegánsan és nem gáz módon jól éreznie magát, akkor ezek közül egyik sem nyerő (az eddig megkérdezettek szerint).

    Tehát itt a kérdés. Adottak vagyunk mi, fiatalok (10 és 99 év között :) ), szeretjük a zenét, alkalomadtán elmegyünk és bulizunk egy jót. Hogyan táncoljunk? Mármint nem hogyan hogyan, hanem milyen formában? Mi az, ami gáz, mi az, ami nem gáz? Hogy táncoltok ki? A nőkre nem igazán vonatkozik a kérdés, mert ti nem nagyon tudtok mit elrontani :P

    Folytatás...

    The DJ 13 éve 14

  • Telepítés - Így csinálom én

    Mióta dolgozom eléggé felszaporodtam a hozzám kerülő hibás, vírusos, nem induló, vagy csak éppen rakoncátlankodó számítógépek, így hát mivel nincs jobb dolgom és az aláfestő zene is kellemes, ezért úgy döntöttem megosztom veletek hogyan is csinálom én.

    Anno írtam arról, hogy újratelepítés után miket pakolok fel a saját gépeimen, ámde ezzel nem megyek sokra abban az esetben, ha a rakoncátlan gép nem az én tulajdonom. Hiszen minden felhasználó egy külön eset (és külön hibaforrás), egyedi igényekkel és vágyakkal. Tegyük fel, hogy ha hardveres gond volt, azt elhárítottam, ha a gépet bővíteni kellett, akkor megtettem. Ha véletlenül vírusgyanú merült fel, akkor pedig konstatáltam és ellenőriztem. Tételezzük fel, hogy szükséges az újratelepítés (meg kell említeni, hogy én csak a legutolsó esetben lépem ezt meg, mindig megpróbálom enélkül megszüntetni a problémát). Van, aki pontosan megmondja mi az, amit szeretne az újdonsült gépén látni és vannak olyanok is, akik csak annyit mondanak, hogy legyen a gép gyors :) Essünk neki!

    Az operációs rendszer

    Folytatás...

    The DJ 14 éve 26

  • Mit lehet tudni róla? Creative Video Blaster

    Párom szekrényéből előkerült egy ilyen retro cumó. Sajnos most nem vagyok vele, de küldött pár képet róla, hogy mi lehet ez. Rögtön megláttam a Creative nevet és beugrott, hogy biztos hangkártya az ősidőkből. De nem, ez az ISA csatlakozós szörnyeteg valami egészen más. Elkezdtem átnézni a csatolókat: MIC IN / SPK OUT / VIDEO IN / TO VGA

    Hoppá, akkor ennek van videó és hang bemenete is! Ekkor más sejtettem, hogy ez nem csak egy egyszerű VGA, hanem valami kezdetleges digitalizáló kártya is lehet. Mindez 1992-ben (Made in Singapore) :)

    (A képen elrejtettünk egy egeret.)

    Próbáltam túrni a netet, gugliztam ezerrel, de nem nagyon találtam pontos leírást róla. Mindenki csak drivereket keres linux és Windows alá, de semmi technikai specifikáció vagy korhű leírás. Aztán elkezdett motoszkálni bennünk a kérdés, hogy mennyit érhet ez a retro cucc és hogy lehet az, hogy én, mint őskocka és retro fan nem ismertem a Creative-nak ezt az ágát. Mit ad isten végül ebay-re keveredtem és úgy döntöttem rákeresek, ha valaminek nem tudom az árát, hát ott biztosan kiderül. Egy (ismétlem, egy) darab ilyen kártya van fenn, az sem éppen olcsón.

    Folytatás...

    The DJ 14 éve 11

  • Windows 7 rendszerünk másik merevlemezre költöztetése (klónozás)

    Előtörténetnek mindössze annyit, hogy szép lassan próbálom fejlesztgetni az asztali gépemet és eljött az idő, hogy a lassúcska 120-as IDE merevlemezt végre egy új 500 GB-os SATA II-esre cseréljem. Jó ideje megvan már az utód, de mindig halogattam a dolgot, hiszen semmi kedvem nem volt a nulláról újraépíteni a jól belakott és bekonfigurált operációs rendszerem.

    Ekkor kezdtem el nézelődni a neten, hogy milyen megoldások léteznek az egy az egyben klónozásra. Rögtön beugrott a Norton Ghost név, de nem próbálkoztam meg vele, hiszen mikor legutóbb volt szükségem hasonló ügyben a szolgálataira, akkor nem sikerültek úgy a dolgok, ahogy szerettem volna. Az elvileg tökéletesen klónozott rendszer az új merevlemezen nem indult el. Később olvastam is itt-ott, hogy nem teljesen kompatibilis a Windows 7-el, így ezzel most nem is kísérleteztem. Persze lehetséges, hogy mára már javították a dolgot, de én most a saját módszeremet fogom leírni a problémára. Biztosra veszem, hogy vannak sokkal egyszerűbb és könnyebb megoldások is, de én hozzáteszek még egy programot és leírást a listához.

    Szükséges elemek:

    - A régi merevlemez, amiről a rendszered van és amiről szeretnél másolatot
    - Egy új merevlemez, ami legalább akkora méretű, mint az előző (nem baj, ha nagyobb, az sem, ha más csatolóval rendelkezik)
    - A DriveDumper nevezetű program
    - Egy kis technikai érzék és szerencse

    Folytatás...

    The DJ 14 éve 32

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.