2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Honor router 3 frissítése, de trükkösen

    Be szeretném mutatni, hogy hogyan lehet a Honor router 3-at frissíteni újabbra, mint amit a Huawei szerver felkínál. De felhívnám a figyelmet, hogy mindenki a saját felelősségére végezze el, nálam egyikkel sem volt gond.

    Még mielőtt mindenki jönne, hogy "már nem is Huawei-é a Honor", ez még abból a korból származott, mikor még nem volt eladva a márkanév. Viszont ennek köszönhetően működőképes az, amit most le fogok írni.

    Tehát kezdjük az elején. a Honor router az nem más, mint a Huawei AX3 kistestvére, ami azt jelenti, hogy ugyanazokkal van ellátva, csak ki van kapcsolva 1-2 funkció. Ennek következtében olcsóbb is (volt), és kevesebbet is tudott. Ez abból is látszódott, hogy a Honornál 10.0.5.26-ig jutott el a verzió, tehát nem mai, míg a Huawei-nél már a 11-es verziót is átlépték. És hogy miért fontos a frissítés, nos azért, mert időközben megjelentek sérülékenységek, amiket már nem javítottak, pedig ez igen nagy baj, no meg 1-2 újabb funkciót is tudhat. Tehát kezdjünk az elejénél.

    Folytatás...

    Tamás88 2 hete 5

  • 2025 a PC-s szemétdombok éve lesz?

    Köztudott, hogy 2025 nyarán megszűnik a Windows 10 támogatása, és már csak Windows 11-et lehet használni. Természetesen jelenleg is ki lehet játszani a korlátozást, de a Microsoft már ígérte, hogy keresztbe tesz ennek is, ennek pedig hamar elérhetetlen rendszer lesz a vége. Nem is csoda, hiszen a Microsoft és az Intel hátsó egyezményt kötve nem is érdekük, hogy sokan régi rendszert használjanak, hiszen így nem jön pénz az Intelhez, cserébe jól optimalizálja az Intel alá a rendszert. Az AMD támogatását csak úgy berakták, nehogy kiderüljön. Viszont felhasználók oldaláról 3 verzió lehetséges:

    1. Valóban kidobják a gépüket, mert az mondják, hogy használhatatlan (na ők tévednek a legjobban, ezt majd mindjárt kiderül, hogy miért)

    2. A W10 támogatás után is használják, ami akkor még nem nagy gond, de idő haladtával már nem javasolt, ugyanis akkor már nem lesznek biztosítva a legújabb fenyegetések ellen (nem, nem elég egy vírusirtó, azokat nem tudja kivédeni)

    3. Linux kernelre épülő rendszert használnak, ami a legjobb megoldás, és el is mondom, hogy miért.

    Folytatás...

    Tamás88 1 hónapja 159

  • Karácsonyi hangulat... de másképp

    Ha azt mondom, hogy Karácsony, akkor mindenkinek a meghitt ünnepek jutnak az eszünkbe, akik a családdal, vagy a gyerekükkel ünnepelnek. Viszont vannak olyanok, akik sajnos nem tehetik meg. Van aki annyira szegények, hogy nem tudják meg ünnepelni, vagy mert nincs párjuk, így konkrétan egyedül töltik az év végét. Az utóbbit lehet még megfejelni, ha már kis gyerekükkel ünnepelnek, ami szép és jó, csak megosztják különböző oldalon. És ezzel mi is a baj? Az, hogy vannak olyanok (mint én), akik nem hogy párjuk, de még gyerekük sincsen, és ez bizony ilyenkor a legrosszabb, mivel úgy érezhetjük, hogy senkinek sem kellünk, és ez elég frusztráló tud lenni. A statisztikák alapján ilyenkor történik a legtöbb öngyilkosság is sajnálatos módon.

    Hogyan védekezhetünk ez ellen?

    Még régen volt egy plugin a Chrome-ra, ami bár igaz 4D-s képeknél működött, de az algoritmus szerint ha érzékelte a képet, akkor egy cicás vagy kutyás képet rakott a helyére. Csak hogy ezt valamilyen indokkal törölték, pedig szerintem egy nagyon jó kiegészítő volt. Viszont a Facebookon erre is van megoldás. Ha tudjuk, hogy valakinek van, vagy lesz, akkor egyszerűen csak kövessük ki az adott illetőt, és hogy miért jó? Mert attól, hogy ki követed, attól még ismerősök lesztek, viszont nem kaptok képet a gyerekről (meg másról sem). Mind a böngészőben, mind pedig a mobil alkalmazásban ugyanúgy működik, tehát:
    1. menjetek fel az ismerősötök oldalára

    Folytatás...

    Tamás88 4 hónapja 56

  • Amikor nehezen lehet bedugni az USB-C kábelt a telefonba, avagy itt a megoldás

    Már több mint másfél éve van meg a Samsung Galaxy S8 telefonom, amin már az újabb fajta csatlakozó van rajta, méghozzá az USB-C. Ennek az a előnye, hogy tök mindegy, hogy hogyan dugod be a kábelt, mert mindkét irányból tökéletesen bele fog menni, és ugyanúgy fogja tölteni. A baj ott kezdődik, amikor már nehezebben lehet beledugni, illetve amint kezünkbe vesszük a telefont, akkor konkrétan kiesik a kábel. Sokan kábel cserével próbálják megoldani, de nem sok sikerük lesz. A hiba oka pedig nem más, mint a csatlakozó kialakítása miatt nem csak a kábel megy könnyebben, hanem bizony a piszok, elsősorban a por is könnyebben belejut, így emiatt a csatlakozó nem tud végigmenni, így minden további nélkül ki tud esni. Hogy honnan tudjuk, hogy ez a baja? Nos ha a következőket vesszük észre:
    - Könnyen kicsúszik a kábel
    - gyorstöltés helyett normál, vagy ami még rosszabb, lassú töltésbe kapcsol (Samsungnál ez van)
    - be van dugva, de nem érintkezik, így nincs is töltés.

    A megoldás pedig nem más, mint tisztítsuk ki a csatlakozót, hogy hogyan is? Fogpiszkálóval.

    Folytatás...

    Tamás88 5 éve 27

  • Szégyeld magad, ha nem szülsz 2 gyereket!

    Minap jelent meg egy videó, ahol egy kb. 30-40 éves asszony lecseszi azokat, akik bármilyen okból nem szülnek gyereket. Pontosan erről a videóról lenne szó.

    Tehát nézzük csak szép sorban a kifogásokat:
    -"Jó-e a házasság?" Nos ez egy szép dolog, de nem egy papírtól lesz gyerek (ugyanúgy mint ahogy az autók sem jogsival mennek. :D )
    -"Elmúltam 30, de inkább otthon lennék és buliznák egy kicsit?" Szerintem az, hogy ki hogyan él, az mindenki maga döntse el, no meg lakást hitel nélkül vásárolni konkrétan lehetetlen, no meg ha nincs valakije, akkor mégis hova menjen?
    -"Nem vállalsz gyereket, mert sok a gond?" Ha olyan anyagi körülmények, illetve olyan környezetben élnek, akkor bizony gond lehet a gyerek, és ameddig nincs meg az alap, addig gyerek sem lehet.
    -"Félek, hogy nem tudok megadni mindent neki?" Az jobb, ha mindenből alig kap (és itt az élelmiszerre is gondolok).
    -"Nem attól félsz, hogy nem tudsz mindent megadni magadnak?" Magyarul én egy szemét köcsög önző állat vagyok, mert nem akarok gyereket.

    Folytatás...

    Tamás88 6 éve 246

  • 10 érdekes tény rólam, amit tudnod kell

    Úgy gondoltam, hogy mivel hamarosan egy nagy esemény fog bekövetkezni, így leírom azokat a tényeket, amik rám jellemzők, illetve a gondolkodás módomban is bepillantást nyerhetsz, tehát kezdjük:

    1. Habár már megvan a PlayIT jegyem (Budapestiben, ráadásul a Collectors jegyem, mert miért ne), de mire eljön a rendezvény napja, már a 3. tizedben fogok élni.
    2. Nem szeretem, ha bele szólnak abban, hogy mit csináljak a testemmel, mert az az én dolgom, hogy mit teszek vele, és ezt senkinek sem hagyom, hogy beleszóljanak, még a család tagoknak sem.
    3. Utolsó párkapcsolatom 10 éve volt (20 évesen), így habár voltak próbálkozások, de sajnos nekem kimaradtak azok a pillanatok, amik másoknak alapdolognak számít...
    4. ...Ellenben velük szemben rengeteg szabadsággal rendelkeztem, így azt csinálhattam, amit akartam anélkül, hogy beleszóltak, vagy alkalmazkodnom kellett volna.
    5. Habár nem sok párkapcsolatom volt, és abból is a leghosszabb 3 hónapig tartott, sokan imádtak beleszólni ez ügyben. Középiskolában, továbbképzésen, munkahelyen, illetve az ismerősök is sokszor próbáltak "tanácsot adni". Nos úgy voltam vele, hogy nem az ő dolguk, így ne is szóljanak bele a dolgomba, igaz végig hallgattam, de csesztem megfogadni őket.
    6. Valahogy jobban kedvelem az egyedüllétet (pl. kirándulást, utazást), bár ha valahova elhívnak, akkor szívesen elmegyek.

    Folytatás...

    Tamás88 6 éve 22

  • Alaplap és proci csere Windows újratelepítés nélkül.

    Már körülbelül 1 hónapja, hogy váltottam, nem is kicsit. Korábban egy AMD alaplapom volt, amin egy rejtélyes hiba miatt random időnként újraindult, mintha restartoltam volna. Ezért bevásároltam egy kicsit. Leírom, hogy mit mire cseréltem:

    ASRock FM2A88 Extreme 4+ --> Asus TUF Z270 Mark 2
    A10 5800K --> I5 7600K
    2*4 GB DDR3 1600 --> 1*8 GB DDR4 2400 (majd itt lesz bővítés)

    Illetve egy hűtőt is vettem, mivel a procihoz alapból nem jár.

    Miután nagy nehezen összeraktam az új gépet (a lemezek illetve a többi hardver megmaradt). Bekapcsoltam, majd jött egy figyelmeztetés, hogy semmi sincs beállítva (ugye ez az első indítás), majd másodjára bejön a Windows töltőképernyője majd mikor a betöltésnél el kezd dolgozni, kiírja, hogy hardverváltozások keresése vagy valami ilyesmi. És bejött a Windows. Persze egy kicsit akadozva éreztem, így az eszközkezelőben a rejtett eszközök megjelenítése után már lehet is törölni a régi drivereket. Vicces ilyenkor látni a jelenlegi, illetve a régi processzor driverét, csak kár, hogy kép nem készült. Nos miután végeztünk, azt hihetnénk, hogy a végénél járunk, csak van egy kis bökkenő. Méghozzá, hogy egyes alkalmazások valami miatt még mindig akadva működik, Erre a legjobb példa a League of Legends, ahol maga a játék 60 fps-el fut, de ha mozgatom a kamerát, akkor drasztikusan lecsökken, és ez ellen a videokártya driver újratelepítése sem segít (R7 360).

    Folytatás...

    Tamás88 6 éve 21

  • Re: Vodafone Eu Roaming. Csak ki ne menj az EU-ból!!

    Természetesen megint egy olyan bejegyzés, amihez nem lehet hozzászólni. Egy-két szösszenet az egészhez:
    Utána néztem, és sajnos a Voda magától engedi a nem EU-s országokban az internetet, ami igen nagy gond. A Telekom ebben az esetben csak egy oldalra engedi, amin el lehet indítani az internet használatot, valamint eme oldal látogatása díjmentes. A Telenornál nem tudom, hogy hogyan működik.

    A másik hogy kedves delikvens elfelejtette, hogy kimegy az EU-ból, így megint a tipikus magyar mentalitás érvényesül, miszerint tök mindegy, hogy ki a hibás, mindig a másik a hülye (szolgáltató).

    Ennyi lenne a gondolatom.

    Tamás88 6 éve 102

  • Acer Aspire 5732Z + Intel Core 2 Extreme X9100

    Igen jól látjátok, valóban ez a tervem, ugyanis a jelenlegi T4400-es CPU már kevés a mai világban. Pl. a Youtube videókat már a sima HD-ben sem tudja tökéletesen lejátszani. Remélem, hogy a csere után már menni fognak a videók. Hogy miben tud többet:
    2.2GHz --> 3.06Ghz
    800 FSB --> 1066 FSB (igaz alapból DDR3-as memóriák vannak benne, de ez ne zavarjon :D )
    1 MB L2 Cache (magonként 0,5 MB) --> 6 MB (magonként 3MB)
    TDP 33W --> 44W

    Habár egyetlen hátulütője a TDP értéke, de úgy gondolom, hogy e kismértékű emelés nem lehet nagy probléma. Valamint maga a proci 2700 Ft-ba került Kínából, ami tökre megérte.

    Természetesen majd szeretnék tesztet csinálni, hogy mennyit is javult a rendszer.

    Tamás88 7 éve 5

  • Tavaszi PlayIT Show

    Eme bejegyzésem azért készült, hogy bemutassam, hogy milyenek is voltak a rendezvények, mivel bár igaz tavalytól van, de most idén sikerült az összesre elmennem, és itt nem csak a magyarországi rendezvényeket kell ezalatt érteni, hanem az első külföldi, Szerbiában megrendezett rendezvényre is. Nos tehát akkor szépen lassan, időrendi sorrendben fogok haladni.

    No tehát először is miért is mentem el a rendezvényekre? Azért mert van egy ismerősöm, aki felajánlotta, hogy elvisznek Győrbe, amit én el is fogadtam. Miután elmentem, elhatároztam, hogy mindegyikre elmegyek, egyedül a Szerb rendezvény volt kérdéses, de végül elmentem világot látni. Tehát neki(k) köszönhetem, hogy kedvet kapjak, hogy bejárjam kis hazámat. Na és akkor csapjunk a lecsóba!

    Győr (2017.03.11.)

    Ez volt az első rendezvény, amit 2017-ben rendeztek. Maga a rendezvény ETO Parkban volt megtartva (csókoltatom, aki kitalálta, hogy egy plázában legyen szervezve), ugyan alapból nem volt nagy, de több emeleten voltak rendezvények. Mivel egy plázában volt, így a helyi kisboltok is nyitva voltak, illetve akik csak bevásárolni jöttek (nem a PlayIT-re), azok is ott voltak. Csodálom hogy a biztiboyok simán ki tudták szűrni a potyautasokat. Habár sok kisgyerek volt, mégsem voltak annyira tolakodóak, valamint illetve kevesen cosplayeztek (természetesen a Cosplay.hu csapatát nem beleszámítva, mivel ők szervezték a cosplay (továbbiakban cp) rendezvényeket).

    Folytatás...

    Tamás88 7 éve 0

  • Amikor a procihűtő menetközben elrepül.

    Tegnap épp nagyban játszottam az Euro Truck Simulator 2-vel, mikor egyszer csak egy dübörgésre leszek figyelmes. Mivel a gépemből jött így azonnal az elosztóhoz nyúltam, hogy átkapcsoljam a kapcsolót, de a szemem sarkából láttam, hogy már bejött a kék halál (vagy csak kék lett a képernyő). Miután vártam egy kicsit, kinyitottam a gép oldalát, és olyasmi fogadott, amire konkrétan nem tudok rá magyarázatot, hogy miért, de megtörtént. A lenti két képen látható, hogy pontosan mi történt.

    Amint látható ismeretlen okokból a hűtő csak úgy fogta magát és kitépve magát leesett, csoda, hogy a processzor sapkája a helyén maradt.

    Folytatás...

    Tamás88 8 éve 17

  • UEFI frissítés te drága.

    Mióta tudom, mindig frissítem az UEFI-t (az előző lapnál meg a BIOS-t), így tettem kb. egy hónapja, amikor az alaplapomhoz (ASrock FM2A88X Extreme4+) kiadták a 3.20-as frissítést, ami röviden stabilitást hivatott javítani, legalább is elméletben.Előtte 3.00-ás UEFI volt rajta, a 3.10-et kihagytam, így mivel láttam hogy a stabilitást frissítették, így feltették. Olyan stabilitás frissítés volt, hogy:
    -UEFI-ben a C6 kikapcsolásánál lefagyott a Windows 10,
    -Néha egy másodpercre megállt minden (kép és hang), majd utána tovább ment
    -USB eszközök másolásánál megállt, és nem ment tovább (megszakadt)
    -Az OBS-ben ha VCE módban vettem fel, akkor hiába ment gyorsan a játék (60fps), a hardveres dekódolás valami miatt laggolva vette fel a jelentet, kivéve, ha durván lebutítottam a minőséget.

    No tehát ezt megelégelve fogtam magam, és downgradeltem, de előtte körbejártam, hogy lehet-e. Persze, hogy lehetett, így felmentem az ASrock oldalára, hogy leszedjem a korábbi UEFI-t de látom, hogy csak a 3.20-as van fent, így gondolkodtam, hogy hogyan lehet leszedni. Aztán megnéztem, hogy melyik linken szedtem le korábban. Amint megtaláltam, és bemásoltam a linket, leszedte. Na ekkor jöttem rá valamire. Tehát a cég nem törli le a korábbi verziókat, tehát csak eltünteti az oldalról. Tehát nézzük meg egy példát (a linkeket direkt nem fogom linkelni):

    Folytatás...

    Tamás88 8 éve 5

  • Facebook letiltás vagy deaktiválás, avagy hogyan derítsük ki, hogy miért nem látjuk az adott személyt

    Talán már mindenki átélte, hogy akit korábban elért, azt később már hiába kereste, nem találta. Nos ekkor két esetre lehetett gondolni. Vagy le lettünk tiltva, vagy valóban törölte ( vagy deaktiválta) magát. Erre pontosan még senki sem tudott válaszolni. Azonban találtam egy rést, amin keresztül már pontosabban meg tudjuk határozni. Ehhez mi kell:
    - Tudjuk, hogy hogy hívják az adott személyt
    - Legalább egyszer beszélgetnünk kellett vele (elég, ha az egyikünk írt)

    Ha ez a két feltétel megvan, akkor már jóval könnyebb a helyzetünk, mert ugyan mindkét esetében félkövér betűvel lesz írva a neve de:
    - Ha látjuk a profil képét* = akkor egyszerűen csak letiltott.
    - Ha nem látjuk a profil képét = akkor deaktiválta/ törölte magát.

    *A legdurvább, hogy nem csak az akkori képet, hanem ha frissíti a profilképét, akkor azt is látjuk.

    Persze ha tudjuk, hogy sosem rakott fel magáról profilképet, akkor sajnos nem fog működni a fenti funkció.

    Tamás88 8 éve 7

  • Pasztázás másképp

    Ez is elérkezett az életemben, hogy pasztáznom kellett. Mielőtt belekezdenék, el mondom, hogy a pasztázás oka az volt, hogy az előző konfigurációmból megmaradt a proci hűtő, ami még az AM2+-os procit hűtötte, a jelenlegi konfigom procija ugyan FM2-es, de az AMD-nek köszönhetően nem változott meg a foglalata, így minden további nélkül simán ráment a hűtő. Még mielőtt nekikezdtem volna, először is körbenéztem az interneten, hogy hogyan is kell. Nos itt sokféleképpen mutatták, mondták el hol mellette, hogy ellene. Tehát konkrét szabály nem nagyon van rá, csak annyi, hogy ne túl vékony/vastag legyen. Volt hol borsónyit, hol vonalat, hol pedig x-et raktak rá, és azt nyomták széjjel. Aztán megtaláltam ezt a videót, ahol is nem a processzorra nyomta rá, és kente el, hanem a hűtőfelületen. Nos én pont ezen az úton indultam el, mivel könnyebb a hűtőn kenegetni, mint a processzoron, valamint így az egész felületet érinti, nem csak a közepét (tudom a processzoron is el lehet kenni, de akkor is). Miután rákentem a pasztát, itt volt az ideje, hogy az előző hűtőt leszedjem, és kicseréljem a pasztázott hűtőre. Ez meglepetésképpen nagyon könnyen ment a leszedése, mivel nem tudom hogy, de szinte eltűnt a paszta és csak a processzorról kellett egy kicsit leszednem, majd rátettem az újat. Miután végeztem bekapcsoltam a gépemet, és meglepően jól hűtött és most is jól hűt.

    Folytatás...

    Tamás88 9 éve 16

  • BIOS/UEFI frissítés

    Talán már mindenki hallott arról a szóról, hogy frissítés. Sokan a Windowsnál, Linux valamelyik rendszerénél, Apple rendszereknél, illetve az Androidnál. Vannak, akik belevágnak, és vannak, akik ódzkodnak tőle, és van akit nem érdekel. Ezek a szoftver frissítések legtöbbször nem okoznak galibát, ha mégis, akkor egyszerűen helyre lehet hozni, de azonban van egy frissítés amitől a legtöbben nem mernek belevágni, és az a helyzet, hogy van is alapja. Ez nem más, mint a BIOS/UEFI frissítés.

    Röviden annyit kell tudni a BIOS/UEFI-ről, hogy ez felel a hardverek kezeléséért, itt tudjuk beállítani a feszültségeket, a sebességet, az extra funkciókat pedig itt tudjuk bekapcsolni. És épp emiatt veszélyesebb a frissítése, ugyanis, ha sikertelenül ér véget (pl. hibás letöltés, vagy áramszünet miatt), akkor nagyon nehezen, vagy sehogy sem lehet megjavítani. Bár régebben keringett egy olyan legenda, hogy a jó alaplapnál elindítjuk a gépet, majd menet közben kicserélik a rossz chipre, és azt újra frissítéssel oldják meg. Hogy ez mennyire igaz azt nem lehet tudni (én konkrétan nem hiszek), Az EPRom írást már annál inkább, csak ugye az nem olcsó mulatság. Egyes alaplapgyártók már dual BIOS/UEFI rendszerrel adják ki az alaplapot, aminek az a célja, hogy ha a frissítés során probléma lenne, akkor a másik chipről elindul a rendszer, aminek köszönhetően könnyebben ki tudjuk javítani a rendszert.

    Folytatás...

    Tamás88 9 éve 7

  • Stabil DVB-T vétel

    Avagy hogyan legyen jó digitális földfelszíni vételünk bot vagy szobaantennával?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 12 éve 50

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.