2016. május 25., szerda

Gyorskeresés

Szten Márs blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Bach Csellószvit Nr1. - fémhúros és klasszikus gitáron.

  Egy egyszerű kis összehasonlítása annak, hogy hogyan is hangzik egy klasszikus mű fémhúros akusztikus gitáron, és hogyan hangzik ugyanez (na jó, kicsit más interpretáció, de azért jó közelítéssel ugyanez) klasszikus gitáron, nylon húrokon. Lássuk:

  fémhúros

  klasszikus

  A tanulságot mindenki levonhatja saját szájíze szerint.

  Blogbejegyzés 3 éve 0

 • Francisco Bros B7B

  Haszutmafor: A képek kattintással nagyíthatóak.

  Blogbejegyzés 4 éve 0

 • Melyik mese lehet ez?

  Sziasztok!

  Adott egy 1988-as születésű lány és egy mese, amit talán 9-10 éves kora körül nézett. Alig emlékszik valamire, de nagyon akarja tudni, hogy mi lehetett az. (Hopp, módosítás: a videotékából lett kivéve a mese, ehhez mérten nézzétek a dátumokat...)
  Idézem a nyomokat:

  1,
  "hát arra emlékszem hogy fiatalok vannak benne, gyerekek és asszem egy kutya is van velük (nem scooby-doo:) ) és nem tudom már mi a céljuk de ilyen elvarázsolt helyeken járnak, tudom hogy van egy olyan rész amiben két sárkány is van, egy kék meg egy piros"

  2,
  "és a végén elkapja őket a gonosz és rabszolgák lesznek asszem de aztán megmenekülnek.... és ez több részes volt azt tudom"

  3,
  "egy olyan rész is rémlik amikor vmi fán lakó lényekkel találkoznak, de ilyen nagyon puccos fakérójuk van"

  4,
  "meg van egy sivatagos a végefél van az tuti, mennek a tevékkel
  ott kapja el őket asszem a gonosz"

  Ha van bárkinek ötlete, szívesen veszem.... így számomra elég nehéz ügynek tűnik, de hát épp ezért kihívás, úgyhogy hajrá! :D

  Blogbejegyzés 5 éve 25

 • Katy Perry: Last Friday Night - featuring Rebecca Black

  Katy Perry legújabb klipje, Rebecca Black közreműködésével, az elnyűhetetlen és utánozhatatlan, fantasztikus péntek témával. KO :DDD

  Blogbejegyzés 5 éve 16

 • Bach: D-moll toccata és fúga - akusztikus gitáron

  Mindenféle különösebb körítés nélkül jöjjön két gitáros verziója Johann Sebastian Bach hallhatatlan művének:

  Az egyik egy szál fémhúros (bezony) gitáron szólal meg. Nyilván egy szál gitárral kompromisszumokat kell kötni, némileg át lett értelmezve. Az eredményt hallgassátok és ítéljétek meg ti:

  A másik egy három gitáros változat:

  Igen, direkt nincs most sok körítés hozzájuk, a zene azt hiszem egész biztosan jobban tud nálam beszélni :) Have fun!

  Blogbejegyzés 5 éve 1

 • Gitár - nylon húrokon

  Régóta akarok írni a gitárfajtákról, a gitár felépítéséről, felhasznált fafajtákról, húrokról, külön cikkben nylonhúros és külön cikkben fémhúros gitároknál. Ez a bejegyzés viszont nem erről fog szólni. Sokkal inkább arról, hogy mit is tud a nylonhúros gitár, mint hangszer, hogy mire képes egy jó gitárossal karöltve. Szigorúan az én szubjektív ízlésemnek megfelelő kínálatból merítve.

  Sokszor találkozni azzal a gondolattal - bár gyakran csak impliciten -, hogy a nylonhúros gitár valami póthangszer, egy kezdő felszerelés, ami arra jó, hogy elkezdjünk gitározni tanulni. Itt a prohardver/logout fórumán is találkoztam olyan hozzászólással, amiben a hozzászóló azt fejtette ki, hogy fémhúrosra vált, mert már "kinőtte" (!) a nylonhúros gitárját.

  Nem is igazán van mit tovább cifrázni a dolgot. Egy nagyon szép gondolatot olvastam még régebben valamerre, így hangzott: "guitars are magic". És ez így van, akármilyen gitárról is legyen szó. A nylonhúros gitár varázslatának néhány darabját szeretném bemutatni, a válogatás teljesen önkényes, de remélem azért tetszeni fog.

  Nem akarok túl sokat linkelni - mindössze három gitárostól hat darabot, a bejegyzést két részre osztva. Ennél milliószorta lehetne többet, de talán ennyiből is lejön a lényeg.

  I. rész: a lassú melankolikus.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 éve 9

 • The singing trolls

  - We're the singing souls
  - The singing trolls?

  - Souls!
  - /oops, fail/

  Már magában ez is epic, de a végén kiderült, hogy csak Simon tudta jobban és valószínűleg a lányok tévesztették el a saját nevüket :DDD

  Blogbejegyzés 5 éve 8

 • Country Blog - Brad Paisley különkiadás

  Először is, elnézést azoktól, akik várták volna újabb írásomat, újabb előadókkal. Ez még kicsit várat magára, de ami késik nem múlik.

  Most nem új előadót akartam bemutatni, csak egyetlen számot - még akkor is, ha egy egyetlen linket tartalmazó pár szavas írás nem tekinthető túl tartalmas blogbejegyzésnek. Mégis, ez egy személyes blog, és mint ilyen, néha csak simán azok a dolgok kerülnek ki ide, amiket az adott pillanatban ki akarok írni magamból. Vagy meg akarok osztani. Vagy csak látni akarom leírva magam előtt. Így végül is, miért ne - ezzel a gondolattal ültem le bejegyzést írni. Végül azonban úgy döntöttem, hogy megtoldom még pár számmal. Ezek a számok közel állnak hozzám, és bár nem új előadót mutatnak be, talán kissé mások, mint az eddig bemutatott számai.

  A kissé hosszúra nyúlt bevezető után következzen a dal, azt, amiért billentyűzetet ragadtam most - méghozzá három verzióban. Ha keveset írok, legalább legyen egyhangú alapon. Viccet félretéve, mindhárom verzió közel áll a szívemhez, mindhárom verzió kicsit más, és mindháromnak itt a helye...

  Az először a klipverzió.... bár jómagam nem szeretem túlzottan a klipverziókat, nem is igazán szoktak kapcsolódni a számokhoz, de ez a kivételek egyike, és úgy érzem, ez érdemes lehet megtekintésre.

  - Brad Paisley & Alison Krauss: Whiskey Lullaby

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 éve 6

 • Country Blog No. 7: Tim McGraw

  Ismét egy férfi előadóhoz érkeztünk a sorban, méghozzá Tim McGraw-hoz.
  A cím kurtasága miatt elnézést kérek - az avagy rész hiányzik belőle, de nem igazán jutott eszembe olyan dolog, ami nem tűnik erőltetettnek, de találó. Ha bárkinek van ötlete, örömmel fogadom.

  Apja Tug McGraw, aki egy híres baseball-játékos volt. Itt ez talán nem hangzik túl fajsúlyos információnak, de a tengeren túlon igencsak szép címet jelent. Apját egyébként egészen 11 éves koráig nem ismerte, sőt, nem is tudott róla, nagybátyját hitte apjának.

  Első albumát 1993-ban adta ki, 26 éves korában (bár a megjelenés idejében még csak 25 volt, de tekintsünk el ettől, a 26 éves kora célzás volt 1967-es születésére) és nem aratott túl nagy sikert. A következő évben, 1994-ben már meg is jelent második nagylemeze, ami meghozta számára a hírnevet: hatszoros platinaalbum lett, ami nem kis teljesítmény, tekintve, hogy Amerikában a platinaalbumhoz nem kevesebb, mint egymillió példányban kell, hogy elkeljen egy lemez. Ezt a bravúrt azóta "csak" egy 2000-es válogatásalbumával sikerült megismételnie, viszont a többi albuma miatt sem kell szégyenkeznie, eddig összesen több, mint 40 millió példányban keltek el.

  Következzen az első dal, ami felkerült a slágerlisták előkelő helyeire, az 1994-es albumról.

  - Tim McGraw: Indian Outlaw

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 éve 10

 • Country Blog No.6: Taylor Swift - avagy a szőke ciklon

  Carrie Underwood után ismét egy olyan előadó kerül terítékre, akinek a nevét a fél világ ismerheti.
  Taylor szemtelenül fiatal, nemrég töltötte be a 21-et, de már 7 AMA, 3 ACM, 5 CMT, 6 CMA és 4 Grammy díj tulajdonosa - és ez csak egy rövid kivonat az összesen 73 (!) tagból álló díjgyűjteményéből.

  A most következő felvétel egy hangszerkiállításon, a Taylor Guitars standján készült. Taylor többnyire stílusosan Taylor gitárokat használ (ahol is a név a gitárcéget alapító Bob Taylor nevéből jön), és már jóval az első albuma megjelenése előtt fel-fellépett a Taylor Guitars standjain.

  - Taylor Swift: Picture to Burn

  Banda-mustra és istálló-feeling

  Pennsylvániában született, ahol egy karácsonyfa-farmon nevelkedett. 12 évesen kezdett el gitározni, ugyanekkor írta első dalát. Innentől kezdve minden szabadidejét a gitározással és dalírással töltötte.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 éve 11

 • Country Blog No.5: Alan Jackson - avagy a későn érő

  Nehéz valakiről egy rövidke blogbejegyzésben írni, aki immáron 21 éve van a pályán, 14 nagylemezt és 58 (!) kislemezt jelentetett meg, valamint nem kevesebb, mint 26 száma felkerült az amerikai country slágerlista első helyére. Erről a személyről kéne írnom pár sorban, kiragadva 3-4 dalt az életművéből. Ugyanakkor a blogsorozatból kihagyhatatlan - nem csak a puszta számok miatt, hanem mert nagyszerű country zenék tömkelegét rejtik ezek a számok.

  Akiről ma szó lesz, nem más, mint Alan Jackson.
  Nem mondhatni, hogy túl korán kezdett zenei karrierbe, ha csak a templomi kórust, ahol gyerekkorában énekelt, nem számítjuk ide. Sőt, az előbb említett kórustagságától függetlenül saját bevallása szerint nem volt túlzottan zenerajongó típus - ezt később azonban a country zene néhány mára fogalommá vált alakja megváltoztatta.

  A következő száma - bár ilyen mérhetetlenül sok szám közül nehéz egyet kiragadni (még akkor is, ha az életművének csak egy részét ismerem) - talán az, amelyik a legnagyobb hatással volt rám. Egy korai daláról van szó, második albumáról, 1992-ből. Egy tragikusan rövid életű, de igen nagy hatású country-zenésznek, Hank Williamsnak állít emléket. (Nem összekeverendő hasonnevű fiával és unokájával, akik szintén country-előadók.)

  - Alan Jackson: Midnight in Montgomery

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 éve 21

 • Country Blog No.4: Carrie Underwood - avagy az amerikai idol

  Ahogy a sorozatom elején is említettem, olyan előadókról is írni fogok, akiket a fél világ ismer - az egyik ilyen énekes Carrie Underwood.
  Igazi kántri gőrlként farmon nőtt fel, majd 2004-ben, 21 évesen jelentkezett az American Idol-ba, a tengerentúlon - és szerintem másutt is - igen népszerű tehetségkutatóba. (Az American Idol hasonló a mi Megasztárunkhoz, legalábbis nagyvonalakban.) Ezt annak rendje és módja szerint meg is nyerte, sőt, szinte hihetetlen, hogy ilyet lehet róla mondani, de előadásai gyakorta még Simon Cowell-nek is tetszettek - aki az ottani zsűri legszőrösszívűbb tagja.

  A country sorozatunkat Brad Paisley-vel kezdtük, mint a 43. és 44. CMA díjátadó férfi házigazdája. Nos, Carrie Underwood pedig a női házigazda volt Brad Paisley oldalán, szóval lássunk egy jelenetet az egyik díjátadóról, ahol bemutatja, hogy némileg énekelni is tud, valamint megfelelő párja a partnerének... nos, (jó értelemben vett) hülyeségben is.

  - Carrie Underwood - Brad Paisley: I'm Hot (Swine Flu Song)

  Meós munka

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 éve 4

 • Country Blog különkiadás - gitározási alapismeretek Keith és Brad tolmácsolásában

  Ezúttal nem új előadó kerül terítékre, csupán egy általam megismerésre érdemesnek ítélt szösszenetet szeretnék bemutatni, immáron ismert szereplőkkel. (Akiknek mégsem lennének ismerősek, Brad Paisley és Keith Urban a mai két főhősünk.)

  Különösen sok mesét most ne várjon senki, csak hallgassátok és élvezzétek :K

  A következő videó első pár másodpercét kísérje különösen alapos figyelemmel mindenki, aki gitártanulásba akarja vágni a fejszéjét (esetleg néhányan csak a pengetőjüket, vérmérséklettől függően), hasznos minden kezdőnek, bemutatva, hogy az igazán nagyok hogy is csinálják. A videó többi része, a tényleges dal ugyan fel sem érhet az elején bemutatott bravúrokhoz, de remélem azért tetszeni fog.

  - Brad Paisley, Keith Urban: Start a band

  Te, melyik felét is kell ennek pengetni?

  És, csak, hogy lehessen kissé ízesebben is hallani, élőben (sajnos a videó nem olyan jó minőségű, mint ahogy azt a kép sugallná):

  - Brad Paisley, Keith Urban: Start a band, live

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 éve 3

 • Country Blog No.3: Keith Urban - avagy az ausztrál kakukktojás

  Talán furcsa lehet a cím - ausztrál kakukktojás. Igen, mai főhősünk a blogsorozatban eddig már szerepelt és a későbbiekben szerepelésre kerülő amerikai előadók áradatában kakukktojásnak számíthatna ausztrál (pontosabban születési helye szerint új-zélandi) származásával, de a kakukktojás szó mégsem emiatt került a címbe. Sokkal inkább zenéje hangzásvilága miatt, ami tippem szerint valószínűleg távol áll mindentől, ami a legtöbb embernek a country szóról eszébe jut. Mégis country előadóként ismeri a világ, az évek során több CMA, CMT és ACM díjat nyert (aki nem ismerné még a rövidítéseket, az előző blogjaimban megtalálhatóak), többszörös Country Music Awards of Australia győztes, többszörös Grammy győztes, legjobb férfi country előadás kategóriában - és bőven nem a teljesség igényével soroltam fel a díjait.

  Ennyi bevezető után lássunk is egy dalt. Ha már kakukktojás bejegyzés, ezúttal egyetlen klipet sem szeretnék linkelni, ellenben élő felvételeket annál inkább. Sokkal emberközelibbnek érzem őket, és sokkal jobban be tudják mutatni a szóban forgó előadót.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 éve 10

 • Country Blog No.2: The Band Perry - avagy nem mind Katy, ami Perry

  Van, amikor az embert megragadja egy szám, és nem képes abbahagyni a hallgatását. Én pont így jártam a címben említett együttes egy dalával, de ne rohanjunk előre még.

  Most, a blogsorozat második felvonásában egy olyan együttesről lesz szó, akik mindössze egy nagylemezt adtak eddig ki, mégsem tudom kihagyni őket a sorozatból. A bandát Kimberly Perry alapította, két öccsével, Reid és Neil Perry-vel. Igen, a Perry név eléggé divatba jött a zene világában, de azt hiszem ők egy egészen más világot képviselnek, mint névrokonuk.

  Kimberly Perry - akinél a két öccse 5 illetve 7 évvel fiatalabb - már 15 évesen a saját iskolai bandájában játszott, miközben az öccsei a zenekar felszerelését cipelték utánuk, nagy lelkesedéssel, Reid pedig 10 éves kora óta elválaszthatatlan a basszusgitárjától.

  "Apukánk Rolling Stones-sal ringatott minket álomba, anyukánk pedig Loretta Lynn-el keltett" - emlékszik vissza Kimberly a zenével való kapcsolatuk kezdeteire.

  Az együttest 2005-ben alapították, ekkor kezdtek hivatalosan is együtt zenélni, bár esténként a verandán előtte is gyakran énekeltek és játszottak együtt. Az első nagylemezük csak évekkel később, 2010 októberében jelent meg.

  És most következzen a dal, amiről a bejegyzés elején beszéltem. Most sem tudtam megtenni, hogy ne hallgassam meg újra, immáron fene tudja hányadszor.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 éve 9

 • Country Blog No.1: Brad Paisley - avagy nem lehet mindenki százas

  Az előző bejegyzésemre érkezett visszajelzések után úgy tűnik, hogy mégis lesz némi érdeklődés, vágjunk hát bele.

  Előtte azonban pár tudnivaló. A blogsorozat röviden be fog mutatni pár country-előadót, a mai felhozatalból. Lesznek relative ismeretlenebbek, de lesznek olyanok is, akiket a fél világ ismer. Mindenesetre a countrynak a populárisabb vonalait igyekszem bemutatni. Emiatt lesznek olyan előadók, akiket páran nem fognak szeretni, sőt akiktől akár ilyen-olyan okok miatt egyenesen ragyaverést kapnak. Ez esetben is kérnék mindenkit, hogy próbáljon kulturáltan hozzászólni a témához
  Nem célom hosszú életrajzokat írni, inkább csak egy-két érdekes adatot, meg pár dalt szeretnék bemutatni egy-egy előadótól, esetleg pár szubjektív megjegyzést hozzáfűzni. Ha megtetszik valakinek, akkor úgyis utánanéz, keres több dalt, stb.

  Sokáig gondolkoztam, hogy kit is tegyek az első részbe - a későbbiekben lesznek férfiak, nők, új és régebbi előadók. Végül úgy gondoltam, hogy az a férfi, aki a 43. és 44., azaz 2009-es és 2010-es CMA Awards-nak is a házigazdája volt, abszolút megérdemli az első helyet a blogsorozatban.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 éve 8

 • Country blogsorozat - nulladik rész

  Nos, arra gondoltam, hogy elkezdek írni egy blogsorozatot mostani country előadókról - pár naponta egyről-egyről. Nagyon hálás téma, mert előre láthatólag a kutyát nem fogja érdekelni, de így szép az élet.

  Mindenesetre hátha mégis lesz legalább egy-két ember, akit érdekel. Nem teljesen reménytelen az ügy, mert egy másik bejegyzésemben ígértem valakinek, hogy linkelek pár előadót, bár ott végül elmaradt.

  Ja igen: annyit szeretnék kérni a nyájas olvasóktól, hogy aki leküzdhetetlen vágyat érez fikázásra, az az adott előadó zenéjét fikázza, ha lehet, ne pedig a személyét. Ez utóbbit nem tartom fairnek.

  Azért még pár szó: eléggé rétegműfaj ez, legalábbis Magyarországon borzasztóan. Szerintem sokan maximum egy-két nevet tudnának említeni, sokan talán egyet sem, a most aktív country-előadók közül. Épp ezért igyekszem bemutatni a műfajt, összeszedve pár bemutatásra érdemes dalt, pár énekest. Valószínűleg ma este kezdem is, őszintén kíváncsi leszek a fogadtatására.

  Blogbejegyzés 5 éve 32

 • Azt mondták nem lesz sz.rabb

  - XY: így buék örömére elromlott a videókártyám vagy meghalt v nem tudom, poros volt és meghalt
  - XY: nem tudom, emlékszel-e milyen volt
  - XY: kicserélték tíz rugóért egy geforce fx 5500ra
  - Köszvényes törpemandulafa-hadsereg: egy 7600GT volt
  - XY: és ez sokkal szarabb mi? :D
  - Köszvényes törpemandulafa-hadsereg: ja
  - Köszvényes törpemandulafa-hadsereg: sokkal
  - XY: a kurva anyjukat, pedig azt mondták, h nem lesz szarabb : D és tíz rongy volt

  A beszélgetőpartnerem nevét hihetetlen bravúrral megváltoztattam, az enyémet lusta voltam, meg amúgy is minek.

  Blogbejegyzés 5 éve 18

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.