2016. május 24., kedd

Gyorskeresés

Syl blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Menüzzünk!

  Ubuntu 16.04 Unity Launcher Quicklist hegesztés

  Friss, ropogós LTS telepítésen vagyok éppen túl. Elkezdtem belakni a rendszert és amikor a finomhangoláshoz értem, elakadtam.
  A Unity ugye nem a testre szabhatóságáról híres, minden vacakhoz külön programot kell telepíteni. Az előző verziókban az Ubuntu Tweak programmal módosítottam a Launcherre kihelyezett ikonok jobb egérgombos menüit. Ám ez a program 16.04-en (még) nem működik. Találtam egy másik célszerszámot (QLE Unity Quicklist Editor) de sajnos az sem hajlandó szóba állni az új uborkával.

  Nosza, csináljuk akkor a paraszt módszerrel! :DDD

  Nem kell ide semmilyen spéci program, elég a (figyelem linux gyűlölők!) parancssor!
  Keressük meg a módosítani kívánt ikonfájlt, ami ebben a példában a Firefox böngésző lesz.
  Ehhez fájlkezelővel nyissuk meg a számítógép/usr/share/applications mappát. A beszédes programnév mögött egy teljesen más *.desktop fájl található (ami valójában egy sima txt állomány). Ennek kiderítése alternatív fájlkezelővel (pl. a Linux Mintes Nemo, vagy valamelyik Commander) nagyon egyszerű, sajnos az Ubuntu gyári Nautilus fájlkezelője ehhez túl buta.
  Persze a helyzet nem reménytelen :D A fájlra nyomjunk jobb egérgombbot és válasszuk a Tömörítést. Máris feltárul a desktop fájl pontos neve.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 hete 49

 • Ez szívat engem…

  Néha úgy érzem, a Windows direkt szívat a hülyeségével.

  A felállás a következő:
  Kis iroda, három számítógép (Win 7 home), egy NAS és hálózati nyomtató.
  Office 365 telepítve, működik. Hálózati nyomtató telepítve, működik. Home group nem játszik, a gépek nem egymást kell hogy lássák, hanem a NAS jelszóval megosztott mappáját.
  És itt kezdődik a szívás.
  Az első gépen hálózati meghajtó csatol, név-jelszó beír, megjegyez, működik.
  Második gépen hálózati meghajtó csatol, név-jelszó beír, megjegyez, működik.
  Harmadik gépen hálózati meghajtó csatol, név-jelszó beír, nem jegyez meg! Minden egyes gép bekapcsolásakor jön a jelszóbekérő ablak. :W


  Természetesen mindhárom gépen bitre ugyanazok a hálózati beállítások (nyilván kivéve az IP-címet és a gép nevét).

  Szóval remek!

  Blogbejegyzés 4 hónapja 37

 • Képregény - Windows mellé Ubuntu

  A Linux telepítése nem egy „rocket sience”, ám mégis sokan nem mernek hozzáfogni. Főleg azért, mert féltik a számítógépükön található Windows épségét.
  Ezért összedobtam egy rövid „szamárvezetőt”.

  Az első lépés, hogy kapcsoljuk ki a „Fast Boot” szolgáltatást. Ehhez jobb egérgomb a Start gombra, majd „Főkapcsoló lehetőségei”.

  És ha már itt vagyunk, kapcsoljuk ki a hibernálást is.

  Az energiagazdálkodási lehetőségeknél mindenhol kapcsoljuk le a hibernálást.

  Ezzel ugyan a "szolgáltatást" kikapcsoltuk, de maga a hibernációs fájl továbbra is ott van a C gyökerében. És nem az a legnagyobb baj, hogy feleslegesen foglalja a helyet, hanem hogy ezt egy hozzáférhetetlen fájl formájában teszi, ami a partíció átméretezésénél probléma lehet. Ezért lőjük le teljesen. Adminisztrátor módban indítsuk el a parancssort és gépeljük be: powercfg -h off

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 hónapja 37

 • Fantasztikus gyerekkorom volt! v2.0

  A múltkor összeírtam azon Sci-Fi tévésorozatokat amiket gyerekkoromban láttam.
  Ezúttal a Sci-Fi mozifilmes listámat teszem közzé.

  Méghozzá egy meglehetősen szelektált listát, mert amikor nekiálltam (az IMDB segítségével) összeírni a látott filmeket, tucatnyi oldalra rúgott a lista.
  Ezért a számomra kevésbé érdekes alkotásokat és a nem túl scifiket (pl. Meteor, Blue Thunder) töröltem.
  Ezenkívül néhány többrészes filmből (pl. Majmok bolygója, Godzilla, Superman) csak egyet hagytam meg a listán, holott mindet/nagy részét láttam.

  És ismét csak, a dátum a film eredeti, amerikai bemutatásának idejét jelzi!

  1951
  The Thing from Another World A 2011-es és az 1982-es The Thing eredete
  The Day the Earth Stood Still Keanu Reeves nélkül

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 hónapja 28

 • IƆƆ

  Az idei karácsony számomra PH-s jubileum is egyben:


  napja regisztráltam az oldalon. :B

  Mielőtt Winner_hun megjelenik és linkel, megjegyezném, tudok az 5000-es topicról :P

  Blogbejegyzés 4 hónapja 14

 • Ámokfutás

  Úr Isten! Valaki állítsa már meg ezt a félkegyelmű ámokfutót!!!

  Nem elég, hogy a két förmedvényével (2009, 2013) teljesen tönkretette a Star Trek szellemiségét, de sikerült neki olyan utódot kinevelnie, aki tovább végzi "áldásos" romboló tevékenységét :W

  Egyszerűen nem találok szavakat, amikkel érzékeltethetném a csalódottságomat... :(((

  Blogbejegyzés 5 hónapja 43

 • Fantasztikus gyerekkorom volt!

  Persze nem a szó klasszikus értelmében: gyerekkoromban sok jó Sci-Fi sorozatot láttam a tévén (amit manapság sajnos nem mondhatok el magamról).

  De hogy „belőjük” a gyerekkoromat, némi segítség:
  Abban az évben születtem, amikor a NASA az Apollo program keretében elkezdte felküldeni az embereket a világűrbe (Apollo 7 és 8).
  Abban az évben, amikor bemutatták a 2001: A Space Odyssey című filmet.
  Abban az évben amikor a két kedvenc színészem is született:
  - David Hewlett – Dr. Rodney McKay, Stargate és Stargate Atlantis
  - Jeri Ryan – Seven of Nine, Star Trek Voyager

  Most hogy sikerült beazonosítani a születési évet, rátérhetünk a gyerekkori tévésorozatokra. Már ami a Sci-Fi kategóriát illeti.
  Íme a lista a teljesség igénye nélkül. Zárójelben természetesen nem az a dátum szerepel amikor én láttam (ezekre már nagyon nem emlékszem), hanem az eredeti, amerikai (német) megjelenés időpontja:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 hónapja 38

 • Újra az ösvényen!

  A múlt héten a CBS bejelentette, hogy rebootolják a Star Trek sorozatot. Mondanom sem kell, nagy Star Trek kedvelőként, örömömben majd kiugrottam a nadrágomból. Végre, tíz év után ismét Star Trek sorozat lesz a tévén! (Valójában 12, mert majd csak 2017 januárjában jön az új sorozat)

  Azonban a lelkesedésem gyorsan alábbhagyott, amit kiderült a producer kiléte. Alex Kurtzman, aki a társírója volt a két Abrams-féle Star Trek mozifilmnek (2009, 2013). Korábban már leírtam a véleményemet J.J.Abrams munkásságáról (link) és hogy szerintem tönkretette a Star Trek univerzumot.

  És most attól félek az új sorozat tovább fogja vinni ezt az örökséget :(((

  Bár ne lenne igazam!

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 7 hónapja 61

 • Flájeranalizátor

  Avagy Bonfire után szabadon.

  Mondhatjuk hogy amolyan szórólap és más nyomdai terméket összeszögelő kisiparos vagyok. Magyarul tördelő.

  Már régen megszoktam, hogy nem minősítem az ügyfelek kéziratait, kéréseiket, de egy mai szórólap szövegétől ledobta az agyam az ékszíjat.

  Visszatérő ügyfél, kozmetikai szalon.
  Kedves Y kromoszómás sorstársaim, kapaszkodjatok meg a gatyamadzagban!

  A heti akció:
  Szőlő őssejtkezelés!

  Mára kész lettem, mint a mateklecke...

  Blogbejegyzés 7 hónapja 11

 • VirtualBox és a fizikai lemez

  Avagy fizikai partíció elérése virtuális OS alól.

  Miért akarná valaki a virtualizált OS alól elérni (írni, olvasni) a gazdagép egyik (fizikai) partíciójat, amikor adatmegosztásra ott a „Shared Folders” szolgáltatás? Nos, egyrészt a megosztott mappa a vendégrendszerben hálózati meghajtóként jelenik meg, így pl. Windows 7-en nem lehet a Könyvtárak közé rakni

  nem lehet rá OneDrive-ot telepíteni

  stb.

  Másrészt fizikai eléréssel sokkal gyorsabb a fájlkezelés és nem utolsósorban, akár a fizikai gép egyik partíciójára telepített OS-t is el lehet így indítani. (Természetesen nem azt amelyiken maga a VirtualBox fut!)

  Én csak egy minél egyszerűbb és gyors adatmegosztást akartam a fizikai Linux Mint és a virtualizált Windows 7 között, méghozzá úgy, hogy a vendégre telepített OneDrive mappa gazda alól is elérhető legyen. (Ez az egy átka annak, ha valaki MS mobilrendszert használ Linux desktop környezetben :B Persze tudom hogy vannak 3rd-party hekkelős OneDrive sync megoldások linuxra, de én úgyis naponta használom a virtualizált windows-t.)

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 hónapja 3

 • Vépére fel!

  Sok éve használok már Android és iOS eszközöket, de két hete mégis úgy döntöttem, a következő telefonom WP-s lesz. Hogy ez jó vagy rossz döntésnek bizonyul majd, kiderül.

  Lumia 640-re esett a választásom. 640XL-t szerettem volna, de a szolgáltató nem forgalmazza (tekintsünk el a „telefont nem veszünk szolgáltatótól, csakis függetlenül” okosságtól), így megelégedtem az 5” kijelzővel. Komolyabb taperoláshoz úgyis van egy 10.5”-ös Samsung táblagépem.

  És mielőtt tovább szőném a (rendszertelen) gondolataimat, szögezzük le: ez nem egy telefon-bemutató! Ez a pár sor a Windows Phone (8.1 Denim) rendszerről és az azt körülvevő ökoszisztémáról szól. Vagyis leginkább ezekkel kapcsolatos problémáimról.

  Store
  Az első és legfájóbb pont a Store. Ez valami hihetetlenül béna megoldás. Belépek a webes felületen (a Microsoft accountban persze a telefon rögzítve van) és onnan mégsem lehet semmit a telefonnal kezdeni. Se appot telepíteni (az Alkalmazás beszerzése gomb csak desktop win8 app telepítésénél érhető el), se eltávolítani, de még azt sem mutatja mi van már a készülékre installáva.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 7 hónapja 38

 • WinX?

  Tegnap délután (július 29.) az angol nyelvű OEM Win 8.1-et sikeresen frissítettem (letöltött ISO fájl bemountolásával) és úgy tűnt minden a helyén maradt. Az újdonságokkal kell megismerkedni, megtalálni az újból, új helyre eldugott dolgokat - de ezt majd az idő úgyis felfedi.
  Azonban.
  Lassan kezdenek a felszínre törni a hibák is. Méghozzá a bosszantóbb fajtából!

  1. Volume Mixer
  Én a (mester) hangerőt 50%-on tartom, a programokat pedig külön-külön beállítgatom. Valahogy így:

  A lényeg itt a rendszerhangoknál van. Az szinte a minimumra van állítva.
  A win10 viszont erre általában fittyet hány, egy figyelmeztetésnél teljes hangerővel ordít a hang. Ám ha megnyitom a hangerőpanelt és úgy idézem elő a rendszerhangot, akkor a beállított hangerővel, halkan szólal meg :W

  2. File Open
  Munkámat legfőképpen Adobe Indesign-ban végzem, de más Adobe programokban is meg szoktam fordulni. Ezek a programok még a "régi" fájlkezelő ablakot használják (talán Win7-est?) és ma reggel óta megbolondultak. Nem lehet kisebbre venni az ablakot, csak nagyítani!

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 52

 • TablettaHIsztori

  Gondoltam, ha már van egy számítógép- és egy telefonösszesítőm, miért maradnának ki a táblagépek?

  Az elsőt 2012. januárjában vásároltam a T-mobile-tól, mobilinternettel természetesen:
  Samsung Galaxy Tab 8.9 3G

  Még ugyanabban az évben, novemberben a T-home elkezdte forgalmazni az első Google(Asus) Nexus 7-et (újabban Nexus 7 2012 névvel hivatkoznak rá), amire azonnal rácsaptam (a forgalmazás első napján :D )

  2013. augusztus – iPad4 LTE 9,7” - persze ismét T-mobile.

  2014. december – karácsony előtt pár nappal – iPad Mini Retina (wifi only). Mi más, mint T-home :B

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 15

 • Elemi érzés

  Mint ahogy azt egy korábbi írásomban már megemlítettem, 2012 októberében egy számítógép csere folytán új alapokra helyeztem az itthoni IT infrastruktúrát. Nem kis váltás volt ez, ám meglepetésemre viszonylag problémamentes.

  Miért döntöttem az Ubuntu (12.04 LTS) mellett? Mert ez az egyik legismertebb Linux disztribúció, a legkönnyebb hozzá segítséget találni és (nem utolsó sorban) hasonlít az OSX-re. Igen, az Apple desktop grafikai környezete a gyengém. Ez nem új keletű divathóbort! Azóta vonz magához, amióta először találkoztam az eredeti Macintosh géppel, még valamikor 1985-86 környékén.

  A viszonylag gondtalan (pár „nem ébred a sleep-ből” esetet leszámítva) együttlét majdnem egy évig tartott, amikor is elcsábultam a Manjaro felé. Szép volt, jó volt, de mégsem az igazi.

  És akkor (tavaly októberében) találkoztam az elementary OS-sel. Ubuntu 12.04 alapokra épített OSX klón. (Mielőtt valaki lecsap a labdára, próbáltam a PearOS-t is) Ez kell nekem!

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 18

 • Star Wars: Episode VII v2

  Itt már leírtam mit gondolok a készülő epizódról, de ahogy csepegtetik az információkat, egyre jobban és jobban félek ettől a filmtől.

  A mai adag sokkolást ez az Abrams gyerek ezzel a videóval biztosította:

  Bakker, ennek az alaknak senki nem szólt, hogy az X-wing az egy űrhajó? Hogy nem kell rá (ekkora) légbeömlő? :W

  Blogbejegyzés 2 éve 15

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.