2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Intel GMA HD: nem is rossz!

    Az Intel nem olyan rég dobta piacra a CPU-t és GPU-t egybe tokozó Core i3 és i5 modelljeit. A megoldás, ahogyan ezt véghez vitték, nem éppen az, amit megálmodtak és amit mindenki várt, jelesül a CPU-ba integrált GPU, de azért túl sok panaszra egyelőre nem lehet okunk - az árán kívül.

    Hogy asztali gépekben mennyire fog terjedni, nem lehet tudni, bár a munkaállomások és irodai gépek piacán legalább le lehet cserélni a C2D + GMA X4500 (vagy régebbi GMA) változatokat.

    A HTPC-ben gondolkodók is figyelemmel kísérhetik az öszvér jövevény útját, mivel a grafikus mag egy viszonylag új, HD filmek gyorsítását támogató GPU lett, a GMA HD. Ha jó a fogyasztása, megfelelően olcsó lesz mATX vagy kisebb méretben is, akkor lehet rá esély, hogy ebben a szegmensben is elterjed majd.

    A notebook piacon viszont akár figyelemre méltó, esetleg rohamos terejedést is tapasztalhatunk a közeljövőben - annak fényében mindenképp ez tűnik biztosnak, hogy az Intel a mobil processzorai sorából már el is tüntette a C2D-ket és így maradt csupán a Core család a GMA HD (más néven: GMA5700MHD) társaságában.

    Folytatás...

    stevve 14 éve 8

  • Flash Player 10.1 hardveres gyorsítás

    Avagy HD videók gyorsítására alkalmas lejátszót készít az Adobe

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 14 éve 115

  • Mese az Atom tabletről és a 2 órás akkuidőről

    Az Atom alacsony fogyasztását mindenhol elismerik, de a HP és a Microsoft kicsit túl is értékelték az egyébkként is igen furcsa nevű EROS tablet elkészítésekor. Nem tudom, hogy a tesztmérnökök vagy a kitalálók voltak-e szórakozottabbak, de az akkumulátor kiválasztásánál rossz döntést hoztak a készítők.

    Ami a paramétereit illeti, még akár erősnek is mondhatnánk, hiszen egy Aton N270 dolgozik benne 1 GB RAM, valamint 160 GB tárkapacitás társaságában (a megjelenítő eszközről nem nagyon írtak sehol).

    Az EROS tablet 10 inches, 1366x768 resistive touchscreen kijelzővel kecsegtet és Windows 7 is futtatható rajta. Eddig minden szép és jó, csakhogy egy 3 cellás akkumulátort kapott a 850 grammos PC, ami Windows 7 használata közben alig 1.5 órát, maximum 2 órát bír ki. Ha azt vesszük, meddig bírja egy elég jól felszerelt 10 inches netbook, akkor ez az üzemidő nevetségesen alacsonynak tűnik... és az is. Főleg akkor, ha a 450 dolláros árcédilát is megnézzük mellé. :( Ezt a fiaskót valószínűleg minden szaksajtó lehozza majd és a (szerencsére) csak Kínában kapható eszköz indulását a hírek szépen be is fogják árnyékolni.

    Folytatás...

    stevve 14 éve 7

  • Quad HD – Élet az 1080p után

    Avagy már kézzel fogható közelségben van a továbbfejlesztett HD élmény.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 14 éve 237

  • Intel GMA X4500HD és a 16 ref frames-es filmek

    Bizonyára sokan ismerik már a trükköt, hogyan lehet az Intel G45 chipsetjével olyan HD filmeket is lejátszani, amik nem támogatottak a DXVA által. Nos, mégiscsak van esély arra, hogy kicsikarjuk azt a fránya támogatást, habár az Intel alapból ezt nem szeretné.

    A driver a registry-be ír egy bejegyzést, ami lekorlátozza a ref frames értékét és a korlát felett már nem engedélyezi a GPU használatát. Érdekes megoldás, de a tiltásnak kevés az értelme.

    Akinek tehát ilyen rendszere van, módosíthatja a registry-t, de csakis saját felelősségre!

    Az említett bejegyzés a következő helyesen:

    HKEY_CURRENT_USER\Software\Gabest\Filters\MPC Video Decoder
    "CompatibilityMode"=dword:00000016

    - Key name : CompatibilityMode
    - type : DWORD
    - value : 16 (Hex value)

    Így már engedélyezve van a maximális 16 ref frames. Egyszerű trükk, nem? :)

    Ha nem akarsz a registry-ben keresgélni, akkor készíts egy .reg kiterjesztésű text fájlt és pontosan ezt tedd bele, semmi mást:

    Windows Registry Editor Version 5.00

    [HKEY_CURRENT_USER\Software\Gabest\Filters\MPC Video Decoder]
    "CompatibilityMode"=dword:00000016

    Mentés, bezárás és kétszer kattints rá. Az UAC biztos, hogy szólni fog, tehát admin jogok kellenek a gépre.

    stevve 14 éve 1

  • Arról, hogy miért ne használjunk L5.1-et x264-gyel

    Mostanság megint terjedőben van az a nézet, miszerint a HD akkor jó, ha max.-ra állítunk minden paramétert. Hogy ez honnan jön, nem tudom, de badarság. Itt nem érvényesül a "legnagyobb a legjobb" elv. Midndenféle hosszabb magyarázkodás helyett most csak annak a tévhitnek szeretnék logikus cáfolatot adni, miszerint az L5.1 (ti.: Level 5.1) szint a H.264 szabványból önmagában is sokat javít a minőségen, a többi paramétertől függetlenül.

    Ezt a feltevést arra építhetik talán sokan, hogy az L4.1-ben a pufferekben maximálisan tárolható macroblock érték "csupán" 32.768, míg az L5.1 esetében ez a szám 184.320. Mit jelent mindez? Befolyással bír a maximális referenciakeretek, az az a num_ref_frames érétkre, vagyis a felhasználható ref számra. Adott felbontáson meghatározza a maximálisan referenciaként a VGA-n a pufferekben tárolható keretek mennyiségét.

    Nem csupán elméleti jelentőségű, hogy melyik profilt használjuk. Annak idején, amikor megalkották a szabványt és publikálták a dokumentációt, a Microsoft egy API-t fejlesztett ki a Windows rendszeréhez, hogy azon keresztül a VGA hardveres támogatását ki tudja aknázni a HD filmek lejátszásához. A történet alakulását mindenki ismeri, de lényeges, hogy akkor a DXVA első verziójában meghatározták, hogy egy 1080p-s filmhez az L4.1 használata elegendő a legjobb minőség eléréséhez a szabvány szerint.

    Folytatás...

    stevve 14 éve 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.