2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • HP microserver átalakítása full méretű VGA-khoz (sufnituning, gányolás)

    A HP microserver-t munkaállomásként használók a kis fogyasztása és a viszonylag jó teljesítménye miatt szerethetik.

    Lehetséges azonban, hogy olyan feladatokra is szeretnénk használni ezt a kis masinát, amik miatt a nagy teljesítményű gépünket kár bekapcsolni. Ilyen lehet pl. Photoshop, vagy kisebb videovágások. Az Adobe termékeknél például jellemzően be lehet állítani, hogy a processzor vagy a VGA (Nvidia Cuda magok) végezze el a munka nagy részét, akár a renderelés során is. Így esetleg egy nagyobbacska teljesítményű VGA-val felszerelt microserver is elboldogulhat a feladattal.

    Ha kicsit belegondolunk, a számítógép háza csak egy halom lemez. Ezt úgy alakíthatjuk, ahogy nekünk jólesik. A microserver esetében például csak a táp elhelyezkedése és a tápot körülvevő masszív (nem is hinnétek, mennyire!) lemeznek köszönhető, hogy csak low profilos VGA-kat tud fogadni a gép. Természetesen ehhez hozzátartozik még a ház hátlapja is, ami a normál gépházaktól eltérően fix, nem cserélhető az alaplapi hátlap panel. Ezeket a lemezeket tehát ki kell vágnunk, nincs mese! Andersen meghalt! :D

    Ha csak nem akarjuk teljesen szétkapni a házat, akkor bizony nem lesz könnyű dolgunk! A tápot még csak ki lehet kapni villámgyorsan 3db csavar kicsavarásával... azonban a lemezekhez a hozzáférés brutálisan nehéz.

    Folytatás...

    sellerbuyer 9 éve 6

  • Fogyasztásmérés a lakásban

    A lakásban általánosságban fellelhető elektronikus eszközöknek megmértem a felvett teljesítményét.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 10 éve 108

  • 400l-es akvárium - tengeriből édesvízi

    Bevezető

    Volt egy 275l-es akim, amit szerettem volna tengerire cserélni, mert már nagyon vágytam sósvízi halakra. Persze nagyon sokáig nem volt erre a cserére jelentkező, pedig hirdettem orrba-szájba.

    Aztán egyszer csak jelentkezett egy vidéki akvarista társ, hogy ő meg az elfekvő 400 lityis akija helyett bevállalna egy teljesen berendezett, komplett édesvízit, amilyen az enyém. Nem részletezem, volt olyan rendes és elszállította nekem az akiját, az enyémet pedig elvitte. Mindenki jól járt, mert megkapta, amit szeretett volna, az ilyen üzleteket szeretem.

    Az aki professzionális, gépi csiszolású, batár erősítésekkel, masszív állványzattal. Vettem OSB lapokat és körbeborítottam vele az alsó részt, ez lett egy olcsóbb megoldás valódi, méregdrága bútorzat helyett (így sem volt filléres). Az állványt lefújtam feketére, majd lelakkoztam az egészet, hogy ne penészedjen, stb. és remek lett, páran már megdicsérték. :)

    Végre volt egy profi fúrt tengeri akváriumom, csövekkel. Vettem hozzá lehabzót is, volt tankom is alulra, minden frankón indult volt öröm és boldogság...

    ... Aztán tengeris fórumokon, ahol a tanácsokat kértem a kezdéshez, eléggé öntelt furkók gyorsan elvették a kedvem az egésztől.

    Folytatás...

    sellerbuyer 10 éve 4

  • Tűzhasú gőték és garnélák - A kezdetek

    Elég kevés cikk olvasható ezekről a jópofa állatkákról, pedig viszonylag könnyen tarthatóak és jóformán minden akvarista kereskedésben kaphatók. Egyetlen hátrányuk talán, hogy csakis „élő” eleséggel táplálkoznak. Az élőt azért tettem idézőjelbe, mert a fagyasztottat is elfogyasztják, ha épp kedvük tartja. A lényeg, hogy tipikusan az a háziállat, ami mellől nem igazán tanácsos elmenni egy-két hétre nyaralni úgy, hogy nincs megoldva az etetése.

    Alapvetően kétféle tűzhasú gőte kapható a magyar kereskedésekben: kínai és japán. A hasuk hasonlóan narancsos, fekete pettyekkel, de a kínai felső része fekete, a japáné inkább barnás és érdesebb, rücskösebb, valamint a farka inkább hegyes és nem lekerekített típusú. Mindkét faj teljesen hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, erre nem is térnék ki, ezeknek utána lehet olvasni.

    A gőték kétéltűek, így kézenfekvő, hogy tartásuk akvaterráriumban történik, vagy akváriumban. A lényeg, hogy helyezzünk el „szárazföldet”, sziklákat, növényeket a vízbe, amire az állatok ki tudnak mászni. Ha ezt nem tesszük, akkor egyszerűen megfulladnak, tehát nem tudnak csak a vízben élni, kell nekik, hogy levegőt tudjanak venni.

    Folytatás...

    sellerbuyer 11 éve 14

  • Akvárium hűtés ventilátorral

    Egy apró, de hasznos tipp lehet:

    Ha valaki számítógép ventit használ hűtésre és természetesen adapterrel hajtja meg, talán egy kis segítségére lehetnek az alábbiak. Láttam netes képeken itt-ott, hogy nagyon rosszul oldják meg páran ezt a kérdést, ezért gondoltam, leírom.


    Egy jellemző példa a "helytelen" használatra.
    Az Output értékeket tessék nézni!

    Egyáltalán nem lényegtelenek a felhasznált adapter paraméterei, mert súlyos pénzeket lehet kifizetni teljesen feleslegesen, ha valaki erre nem figyel oda.

    Tehát a paraméterek:
    A feszültség (Volt) értéke határozza meg a venti forgási sebességét, ergo a légszállítás mennyiségét.

    Az áramerősség (Amper) jóformán tökmindegy a venti szempontjából, ha nem elég, akkor meg sem mozdul a venti, ha elég, akkor pörög. Ugyanakkor erre a paraméterre oda kell figyelni! Attól, hogy ez a paraméter magas, a venti nem pörög gyorsabban, viszont a villanyóránk mindenképpen!

    A teljesítmény a feszültség és az áramerősség szorzata. Ergo a fogyasztást is ez határozza meg, csak még egy kicsit hozzá kell adni a teljesítményhez, mivel a táp nem 100%-os hatékonysággal dolgozik.

    Folytatás...

    sellerbuyer 12 éve 21

  • JBL Control 2P monitorhangfal

    A jelenlegi egyik legjobb ár/teljesítmény arányú közelmonitor otthonra és kis stúdiókba.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 36

  • Az ASUS O!Play esete a HD2 firm-el és a moServices-el viszonylag kezdőknek (HD2, R1, R3)

    Azzal kezdeném, hogy lehetőleg minden szoftverből, ami kellhet a legújabbat tegyétek fel, mielőtt bármi egyébhez hozzáfogtok. Adódott pl. olyan probléma, hogy valaki a moServices feltelepítése, majd az FTP használata után vette észre, hogy a player vinyóján az ékezetek nem jól jelennek meg a fájlnevekben és albumokban. Hosszasan kereste a hibát a moServices környékén és kiderült, hogy régi Total Commander volt a gépen, ez volt a gond. Szóval erre ügyeljetek, ha nem akartok azzal szívni napokig, hogy hol lehet a gubanc.

    Úgy láttam, nincs még ilyen írás a Logout-on és azt gondoltam (kiderült a fórumokon is), hogy szükség van erre, ezért hozzáláttam megírni. Folyamatosan kibővítem a cikket, hogy mikor fejezem be, ki tudja? :) Elsősorban R1/R3-ra szól a leírásocska, de kuksa90 kollégának köszönhetően kiderült, hogy megy HD2-őn is rendesen a moServices, úgyhogy hajrá HD2 tulajok, lehet próbálkozni, természetesen saját felelősségre!

    Melyiket vegyem (R1, R3, HD2)? Firmware?

    Folytatás...

    sellerbuyer 13 éve 25

  • VGA BIOS szerkesztés avagy CCC és Ati Tray Tools kiváltása

    Problémád van a VGA-dat hűtő ventivel (túlságosan hangos, vagy túlságosan lassú és túlmelegszik a kártya)? Tuningolni szeretnéd a VGA-dat? Úgy érzed, túl sok program fut a háttérben és ez visszafogja a Windows-od teljesítményét? Jó helyen jársz!

    BEVEZETŐ

    Berögzült mániám, hogy a Windows-om háttérében minnél kevesebb folyamat fusson, mindig kilövöm azokat a szolgáltatásokat, amelyeket nem használok. Ez rendkívül sokat gyorsít a gépen. Sokfelé találhatóak segítségek a neten ehhez, komplett leírások akár, amelyek tartalmazzák azokat a felesleges szolgáltatásokat eltávolítási javaslattal, amiket szeretett Windows-unk akkor is futtat, ha egyébként semmi szükségünk rájuk, pazarolva ezzel a rengeteg multitask erőforrást.

    Overclockereknek kifejezetten idegtépő lehet az, hogy növelni szeretnék gépük teljesítményét véres verejték árán, amely számítást aztán néhány alkalmazás azonnal keresztbe is húz a háttérben futó kis motyóival.

    Amiről most szólni szeretnék, az az egyik ilyen legfontosabb program, amit sajnos minden Ati VGA tulajdonosnak futatnia kell, aki nem szeretne a mai napig bugos és meglehetősen primitív CCC (Catalyst Control Center) rabságában sínylődni. Ez a program az Ati Tray Tools (ATT).

    Folytatás...

    sellerbuyer 15 éve 24

  • Intel Core 2 Quad Q8200 tuning

    Konfiguráció

    Gigabyte EP45 DS3, Q8200@3.1GHz + AC Freezer Xtreme, GEIL 2x2GB Black Dragon 1066, Sapphire 4830 512MB, 2x500GB WD SATA2, NEC DVD-RW Labelflash, Gigabyte szerver ház, Fujitsu Siemens 22" 1680x1050, Windows Vista 64bit Ultimate SP1.

    BEVEZETŐ

    Előre bocsátom, nem sportból, vagy pontvadászat céljára overclockoltam a rendszert, hanem azért, mert jelenleg ilyenre volt csak pénzem, ugyanakkor szükségem van a nagyobb teljesítményre. Elsősorban fullHD videók editálására használom a gépet, Photoshop, egyéb editorok, mostanában kicsi 3D (renderrel együtt) és némi játék is előfordul.

    Másik amit fontosnak tartok megjegyezni: én nem vagyok szakértő, többen segítettek a PH fórumokon, nélkülük nem biztos, hogy sikerült volna.

    Harmadik dolog, bár lehet, ezzel kellett volna kezdenem: az overclock nem játék, simán haza lehet vele vágni a géped és ezesetben várhatóan a garit sem fogod tudni érvényesíttetni... Szóval gondold át és csakis ésszel, ez a Te saját felelősséged!
    Különösen arra figyelj oda, hogy a leírásomban mik az eltérések a Te rendszereddel szemben. Pl. az én RAM-jaim gyárilag kifejezetten szeretik a 2.4V-ot, a Te RAM-jaidat ez akár meg is ölheti! Mindig nézz utána a gyártó által megadott feszültség értékeknek és azt használd!

    Folytatás...

    sellerbuyer 15 éve 15

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.