2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Raspberry pi pico projekt #3 - lámpa kapcsoló

    Van egy fali lámpa a nappaliban. 2x3w meleg fehér LED, hygge fényt ad. Felújításnál raktuk fel, volt kilógó föld, nulla és fázis, közelben a bejárati ajtó mellett kapcsoló (gondoltuk azt kapcsolja). Közben derült ki, hogy a vezeték csak simán konnektorból lett felvezetve, nincs hozzá kapcsoló. Egyébként is rossz helyen lett volna hozzá a bejárati ajtó mellett, nem lett volna kényelmes.
    Kanapé került alá, és nem akartunk fizikai kapcsolót rakni oda a falra esztétikai okok miatt. Szóval kaptam kollégámtól egy shelly wifi-s kapcsolót, amit be lehetett rakni a falba (pont befért a kanapé mögötti, alatta lévő konnektor mögé.

    Hamar kiderült, hogy kényelmetlen mindig laptop-on vagy telefonon (akár a saját applikációval) kapcsolgatni, amikor kell. Egy fizikai kapcsoló kell! Ekkor már volt nálam pár pico w egység. Adta magát a dolog: abból lesz a vezeték nélküli villanykapcsoló. Ám nem elégedtem volna meg azzal, hogy csak a lámpa kapcsolására használjam el. Annyi mindent tud! Szóval raktam hozzá még egy hőmérséklet és páratartalom mérő szenzort is.

    Igyekeztem minél egyszerűbben megoldani a dolgot, szerencsére belefért egy szenzor dobozba az egész.

    Folytatás...

    saja 6 hónapja 6

  • Raspberry pi pico projekt #0

    Szekrény díszvilágítás gyerekszobába.

    Ez volt a legelső projekt, amit ezzel a mikrovezérlővel terveztem megvalósítani. Eredetileg egy sima pi pico-t akartam volna berakni. Ám amikor többet rendeltem a wifi-s verzióból, kitaláltam, hogy lehessen wifi-n keresztül is vezérelni. Egy nagyon egyszerű, buta REST api-on keresztül. Aztán hozzácsaptam még egy dht11-es szenzort is, mert miért ne.

    Magát az alap vezetékezést, LED vezérlést a wc lámpás projekt során sikerült nagyjából kikísérleteznem. 5V ugye megy a vsys-ről, kell egy tranzisztor, hogy ki- és be- lehessen kapcsolni a kört.

    A szenzort már ismertem régebbről, amikor először játszottam raspberry pi 3-mal. Bekötéséről sok anyagot találni neten. Itt egy példa:

    Én a GP16 PIN-t használtam bemenő adat csatlakozáshoz.

    Kapott egy gombot is a GP15-höz. Ezzel lehet kapcsolni a lámpát manuálisan, illetve hosszan tartva (>3sec) vált 3 előre definiált szín között.

    Ehhez a projekthez Micropython alapú firmware-t használtam.

    Folytatás...

    saja 9 hónapja 1

  • Raspberry pi pico projekt #1 - upgrade

    A szenzort rögzítettem.

    ki szereti a danette-et? :DDD

    A kód is kijavításra került. Most már az aktív idő alatt is figyeli a mozgást és nullázza a visszaszámlálót. A request-ek nem zavarnak, ha hibát dobnak.

    import board
    import digitalio
    import pwmio
    import asyncio as uasyncio
    import os, time, sys, ipaddress, ssl, wifi, socketpool
    import adafruit_requests

    greenLED_PIN = board.GP11 # Pin number for the board's built in LED.
    redLED_PIN = board.GP15
    blueLED_PIN = board.GP2
    PIR_PIN = board.GP0 # Pin number connected to PIR sensor output wire.
    TRA_PIN = board.GP16

    # Setup digital input for PIR sensor:
    pir = digitalio.DigitalInOut(PIR_PIN)
    pir.direction = digitalio.Direction.INPUT

    # setup for transistor to turn on/off the 5v output for the LED strip
    tra0 = digitalio.DigitalInOut(TRA_PIN)
    tra0.direction = digitalio.Direction.OUTPUT

    # Setup pwm output for LEDs:
    green = pwmio.PWMOut(greenLED_PIN, frequency=1000)
    red = pwmio.PWMOut(redLED_PIN, frequency=1000)
    blue = pwmio.PWMOut(blueLED_PIN, frequency=1000)

    maxPWM = 65535

    Folytatás...

    saja 9 hónapja 4

  • Raspberry pi pico projekt #2 - csengő

    Feleségem szeretett volna egy csengőt a mi lakásunkhoz a házban.
    Megint remek alkalom a gyakorláshoz :K . Az alap most is a pi pico. Ezt próbáltam a lehető legegyszerűbbre megcsinálni. Utánajártam hogyan lehet audio-t lejátszani ezzel az rp2040 alapú mikrovezérlővel. Szerencsére a circuitpython jól kezeli a hang lejátszását, ráadásul MP3 playback is van! Remek!

    Kellett egy hangszóró.
    Kezdetben ilyen kis gyenge, mini hangszóróval teszteltem, hogy működik-e a lejátszás. Csak nagyon közel tartva a fülemhez hallottam, hogy szól. Szóval vagy rakok rá egy erősítőt, vagy kitalálok valami mást. Volt otthon egy forrasztható 3,5mm csatlakozó alljzat és rengeteg használaton kívüli hangszóró.

    Akkor elkezdtem kigondolni, hogyan legyen meg nagyjából a kapcsolási rajz.

    Nosza, próbáljuk meg összerakni!

    Folytatás...

    saja 9 hónapja 8

  • Raspberry pi pico projekt #1

    Körülbelül fél évvel ezelőtt akadtam rá erre a kis mikrovezérlőre. Nem sok időm volt foglalkozni vele, de több projektet is elkezdtem (néhány olyanokból fakadt, hogy meg lettem kérve, csináljak ezt-meg-azt :D ).

    A legelső az egy éjjeli, nem túl erős fény a mellékhelyiségbe.
    Probléma: az alap világítótest túl fényesnek bizonyult ahhoz, hogy ha kell, éjjel annak a segítségével lássunk. Feleségem kérte tőlem. Nekem meg jó ürügy volt arra, hogy legyen a éjszakára felkapcsolható, "okos", mozgásérzékelővel ellátott világítás. A legegyszerűbb egy sima kapcsolóval ellátott gyengébben világító lámpatest vagy LED szalag lett volna. No, de akkor hogyan gyakoroljam a mikrovezérlő programozását? (Mert azt ugye meg kell venni, és használni kell! ;] )

    Világos! Kell valami esemény általi vezérlés pluszban! Eszembe jutott, hogy a gyerek néha panaszkodik, hogy nem éri fel a kapcsolót. Milyen egyszerű is lenne, ha éjjelre igazából egy mozgásérzékelő kapcsolná fel? És akkor még csak tapizni sem kell mindenfele, amikor az ember félálomban használni szeretné a mosdót.

    Hozzávalókat feljegyeztem, gondolatban elkészült az is, hogyan oldjam meg a tápot. Ez a valóságban nem teljesen úgy sikerült, ahogy kigondoltam, a képen látszani is fog.

    Folytatás...

    saja 9 hónapja 2

  • DIR-600 b5e feltámasztási kísérlet

    Nagyon régen van már nálam egy nem működő router. Próbáltam eladni nem sok sikerrel. (Talán mert elfelejtettem a HW verziót is odaírni?)
    [link]

    Pár hete szereztem magamnak egy raspberry pi hobbyfejlesztő számítógépet. Utána olvastam a dolognak, és elvileg mindenféle áramköri segédlet nélkül, 3 kábel segítségével a serial elérhető lenne (3.3V uArt mini interfész segítségével). Elég bénán néz ki a forrasztásom, nem vagyok rá büszke. 15 év után (életemben kb másodszor) forrasztottam valamit.

    A VCC-n kívűl minden mást összekötöttem: GND -> GND, TX -> RX, RX -> TX
    Feltettem a minicom nevű szoftvert, beállítottam a serialt, hogy a serial login ne legyen engedélyezve. (Lehet, hogy ezt rosszul értelmeztem?) Most két serial is van a /dev alatt, ttyAMA0 és ttyS0, amiknél tudok konfigurálgatni. Amíg a serial login Yes-re volt állítva, a minicom megállt, kifagyott.

    Eddig semmi sem jött be. Még fogok vele próbálkozni, egyelőre másra kell allokálnom időt.

    (UI.: Ha ez meglenne, akkor azzal meg még foglalkozni kell majd, hogy a tftpd működjön, mert valami foglalja a 69-es UDP port-ot...)

    saja 3 éve 3

  • Régi videokártyák

    Néhány régi kártyát találtam pakolás közben.
    2 PCI portos S3 Virge kártya
    1 AGP-sATI rage IIC (nakos1212 fórumtárs részére félretéve)

    Akinek kell, szóljon. Én nem vagyok gyűjtő. Elég egy kézfogás vagy mosoly érte, ezért sem rakom HA-ra.

    saja 5 éve 3

  • Motorháztető zár probléma (és lemerült az akku)

    Szóval a következő a helyzet. Én most nem járulok hozzá a személyautómmal a CO2 kibocsátáshoz, ugyanis, nem indul, nem tudok kiállni sem a garázsból.
    1. Lemerült az akkumulátor. Ezt könnyen tudnám orvosolni, viszont most jön a második gond...
    2. A motorháztető zár nem nyílik.

    2004-es Ford Focus Fresh 1.4, benzines. Elöl a Ford márkajelzés elfordítható és mögötte található a zár. Elvileg egyszer balra fordítom a kulcsot a zárban, kipattan kicsit a tető, megfogom, aztán jobbra fordítom a kulcsot és nyílik. Kétszer már sikerült is nyitnom. Harmadszorra annyit produkált, hogy 90 fok helyett kb. csak 60 fokig fordul el balra a kulcs, nem kattan semmi.

    Állítóalag valami műanyag szerencsétlenség van a zárszerkezetben, ami elmozdulhat, eltörhet. Valaki, valami ötlet? Később jó lenne azért megmozdítanom a szekeret, ha már sajátom, és nemrég vettem.

    saja 5 éve 23

  • Klíma-sztrájk Budapesten

    Ma 9:30-tól 12-ig volt egy békés tüntetés a Batthyány-téren. Elmentem, kíváncsi voltam rá. Szerintem ennek van értelme, nem a politikai pártok veszekedésének. Indexen, hvg-n, hir24, egyéb híroldalakon sehol nem látom hatalmas betűkkel, nagy képpel kirakva legfelül. Miért?

    Van egy 3 hónapos kislányom. Szeretném, ha egy élhető világot tapasztalna meg, nem kellene megküzdenie a kiszámíthatatlan időjárás, az élelemhiány, vízhiány, levegőhiány és egyéb negatív változások keltette viszontagságokkal.

    Egyébként éljen a haza! Amíg még élhető...

    https://www.fridaysforfuture.org/

    Eszembe jutott még egy gondolat. Ha így haladunk, lassan el se kell jutni a Marsig, hogy olyan, ottanihoz hasonló zord körülmények között kelljen élnie az embernek.

    saja 5 éve 71

  • Jázmin

    Megszületett a lányom. :D :)

    Hihetetlen és csodálatos dolog.
    Még December 9-én, 2 nappal a születésnapom után.

    Éljen soká Jázminka! :)

    saja 5 éve 7

  • Rákospalotai láp

    Ha egy lápot, amelyen rengeteg védett állatfaj található meg szántónak nyílvánítanak és beépítik, annak a természeti kára felbecsülhetetlen lenne.
    Például az egyedülálló rákospalotai láp otthont ad a lápi pócnak (Budapesten egyedül itt), a széles kárásznak (Európa legtisztább genetikai állományával), a réti csíknak. Ezek az élőlények mind fokozottan védettek. A 33 különböző féle szitakötőfajról, 17 féle pillangófajról és 4 féle védett pókfajról nem is beszélve. A gőték, siklók és mocsári teknősök már csak azért is védettek, mert hüllők.
    Sajnos 2000 óta a terület a földhivatalban szántóként van bejegyezve. Az önkormányzat pedig nem tesz semmit. :(((

    Forrás: link

    Vélemény?

    saja 7 éve 13

  • 4 nap Svájcban

    Ma (2015. aug. 31.) jár le a határozott idejű munkaviszonyom (főállás). Holnap ismét diákként melózok, szövetkezeten keresztül. Augusztusban maradt még 3 nap szabadságom, úgy gondoltam, itt az idő elhasználni. 11-én tudtam meg, hogy ott aludhatok egy családnál teljesen ingyen (csak az ételért kellett jelképes összeget fizetnem). 12-én már foglaltam is a busz jegyet (cseh-busz, alias Student Agency).

    Huszadikán délután fél 3-kor indult a busz a Népligettől. Egészen Prágáig ment, ahol át kellett szállnom. Közben megállt Győrben, Pozsonyban, Brno-ban is. Este 11-kor indult a második menet, az állomások sorban: München (itt először a reptérnél állt meg, majd valahol a városban), Zürich, Bern, Lausanne, Genf. Én Lausanne-nál szálltam le kb. negyed 1-kor. Egy nagy parkolóban találtam magamat. Előre megnéztem már mindent, úgyhogy tudtam, két busz is elvisz onnan (Parc Vélodrome) a vasúti pályaudvarra (gare). Az 1-est választottam. Igaz, hogy pont a másik végében volt a parkolónak a megállója, de 8 perccel gyorsabban ér le.

    Folytatás...

    saja 7 éve 0

  • Sün!

    :D

    saja 8 éve 4

  • Grub 2 sebezhetőség

    Természetesen ehhez a támadónak fizikai kontaktusba kell lépnie a géppel. Csak 28-szor le kell ütni a backspace-t a login képernyőnél és vagy újraindul vagy elindítja a grub rescue mode-ot, amin keresztül hozzá lehet férni a rendszerhez.

    http://www.pcworld.com/article/3016097/security/vulnerability-in-popular-bootloader-puts-locked-down-linux-computers-at-risk.html

    A cikk szerint minden grub 2-t (ubuntu, red hat, debian és ezek leszármazottai) alkalmazó rendszer érintett.

    saja 8 éve 1

  • öt a négyzeten

    Ennyi éves lettem ma.

    saja 8 éve 12

  • Magamtól teszem, vagy mert hatottak rám?

    (Kb. 2014 december - 2015 január környékén írtam ezeket)

    Vannak buta emberek. Sokszor álcázzák magukat, okosnak akarnak tűnni. Félek a buta emberektől. Néha magamtól is félek.
    Ezek persze relatív fogalmak: buta, okos. Általánosítani nem is igazán lehet, mindenki különböző, máshogyan, más dologban képes jobban használni a fejét, vagy kevésbé jobban.
    Miben, mikor, milyen helyzetben, hogyan képes az ember megoldani bizonyos problémákat, rájönni dolgokra. A kommunikációban, beszédben is nagyon sok tanulnivaló van. Meg lehet tanulni úgy fogalmazni, bizonyos állításokra megfelelő válaszokat adni, hogy az ember bármire rá tudjon venni másokat. Manipulálni az embereket. Ez hatalmat jelent. Félelmetes.

    Lehet, hogy ostobaságnak hangzik, amit most le fogok írni, de nem tudom magamban tartani. Szeretném, ha valahol meglenne, emlékeznék rá. A lehető legtöbb dolgot le kell írnia az embernek, nagyon hasznos tud lenni, egy-egy telefonszám, név, kapcsolat, esemény később. Az ember a saját cselekvésein, történésein keresztül tudja megismerni magát, ez alapján pedig dönteni a jövőben, közelebb kerülni a céljaihoz. Vagy módosítani a célokon.

    Folytatás...

    saja 9 éve

  • Közelgő események

    Holnap - pont a születésnapomon :D - mikulás kupa lesz Békásmegyeren (egyesületen belüli verseny). Bárki jöhet megnézni, hogyan bénázok formagyakorlat közben (12 órától) :DDD .

    Jövőhét pénteken ELTE éjszakai sportnap, este 7-től egy órán át kung fu bemutatót tartunk :).

    UI.: 2233 napja regisztráltam

    saja 9 éve 3

  • "Legális" windowsról és egyéb szoftverekről

    Erről eszembe jutott, hogy nemrég, a legálisan letöltött, megvásárolt windows 7 ultimate egyszer csak egy kártya csere után benyögte, hogy nem hivatalos :D .
    Megoldottuk, de nem volt annyira egyszerű menet a support-tal, meg mindenféle hülye kódokkal. Ó, igen, a telefonos ügyfélszolgálatos robot hang pedig elképesztő(en idegesítő). Nem egyszer úgy mondta a cég nevét, hogy "mikroszoft" :DDD .
    Az megint más kérdés, hogy a frissítéskezelés valami borzalmas, és néha többet kell szívni egy eredeti, tisztán aktivált win7-tel, mint egy nem hivatalos forrásból letöltött és "aktivált" verzióval.

    Mellesleg nővérem munkahelyén crack-elt szoftvereket használnak a munkához (MTA, genetikai kutatás (!)). XP-vel. Az is egy érdekes dolog... :U . Persze a lényeg, hogy tudjanak dolgozni valamin.

    Egyébként ha már itt tartunk, manapság a legtöbb esetben próbálok opensource, ingyenes maradni (igyekszem csak hardware-re, villanyra, netre költeni).

    Folytatás...

    saja 10 éve 18

  • Zene a reptéren


    :) :C

    saja 10 éve 5

  • [insert generic title here]

    Rájöttem, hogy nem szeretem a hétvégét. Egyiket sem.
    Szeretek dolgozni. Szeretek ott dolgozni, ahol most is dolgozom.
    Nem szeretek otthon lenni, talán nincs meg a kellő motiváció, hogy valami értelmeset is csináljak. Vagy belekezdjek valami kreatív ötletelésbe. Megvan mindenem hozzá, de valahogy mégsem érzem az erőt, hogy elkezdjem. Vagy ha el is kezdem, soha nem fejezem be. Nincs miért, vagy inkább kiért megtennem. Jól élek.
    Régen - mikor még középsulis voltam - rengeteg ötletem volt, viszont se pénzem, se megfelelő szaktudásom nem lett volna. Ráadásul mindig valami egyedit próbáltam kitalálni, kerestem azokat az általános problémákat, vagy ki nem használt lehetőségeket, amelyek alapján tervezhetek, "építhetek".

    Hol is van az, ami megadja, mikor hoztam létre egy bejegyzést?
    Persze annyira nem lényeges. Amit még hozzáfűzök ehhez: szeretem a hétvégét. Jó a munkám, de... talán többre vágyom. Hétvégén azt csinálok, ami jól esik. Azt hekkelek szét, fejlesztem, buherálok amit csak tudok. Annyit futok, erősítek, amennyit kibírok. Ja nem, annyit nem, mert az tovább tartana, mint a hétvége. Szóval jó ez a két pihenőnap. Ki kell használni.

    Na, csak eljutottam idáig. Kellett hozzá 4-5 hónap, egy edzőtábor és egy csomó hülye, időhúzó meeting. Ha tehetném, arcon csapnám az akkori magamat, amikor az első bekezdést írtam.

    saja 10 éve 1

  • Rövid összefoglalás az eddigiekről. Megint.

    Felhívom a tisztelt olvasó figyelmét, hogy a következő bekezdések csak ilyen summázási jelleggel lettek legépelve, valószínű, hogy közöttük nincs kapcsolat egyáltalán. Sőt, amilyen száraz és unalmas információkat osztok meg, még az is előfordulhat, hogy egyesek tovább mennek, átkapcsolnak egy másik oldalra, vagy másik ember bejegyzéseihez, máshova. Ezt nem fogom sértésnek venni.
    Amennyiben valaki mégis megpróbálkozik a teljes anyag átolvasásával a "folytatás..." linkre kattintva, annak sok sikert és a legkevésbé sem izgalmasnak tartott perceket kívánok.

    Már több, mint 3 hónapja dolgozom egy remek helyen (nem teljes, csak diákmeló). Szép, modern irodaház, kellemes környezet, barátságos munkatársak, minden közel van, jó a közlekedés. Főleg UI-t (felhasználói felület) kell fejlesztenem, javascript-ben, html-ben, angular, jquery stb. használatával. Szeretem, amit csinálok, és ez jó. Nagyon produktív voltam eddig, remélem az is leszek még egy darabig. :D
    Az egyetemi tanulmányaimat is folytatom. Sajnos még mindig nincs meg minden tárgyam a Bsc-n (ELTE IK, analízises tárgyak ugye ...), de haladok. :B

    Folytatás...

    saja 10 éve 1

  • Munka

    Két hete van munkám. Programozás. Olyan, amilyet szeretek csinálni :). Diákszövetkezeten keresztül, tehát még nem rendes meló.

    Kellemes a környezet. Modern, új épület, tágas iroda, nagy ablakokkal. Ráadásul a kampusztól egy megállónyira. Még kiskonyha is van, mikróval, hűtővel, mosogatóval! :C Két kicsi negatívum: padlószőnyeg és olykor megkergülő termosztát (ami néha olyan, mint egy geiger-számláló, amikor fokozatosan növekszik a háttérsugárzás mennyisége).

    Munkatársak nagyon rendesek. Van köztük fiatal, idős, fiúk, lányok vegyesen.

    No, jövőhéten meg kezdődik a vizsgaidőszak. Mindenkinek - akinek aktuális - sok sikert, kitartást!

    saja 10 éve 2

  • Netjogosítványt kéne bevezetni

    Vagy legalább valamiféle hülyeszűrővel kéne ellátni az egész rendszert. Ami lehetetlen.

    Szóval az úgy kezdődött, hogy kaptam egy e-mailt egy ismeretlen névtől. Azt írja, hogy már pedig engem ismer és ne hülyéskedjek, hogy nem én vagyok az (ugyanaz a nevem, elég gyakori név, de nem Kovács Pisti szintű). Ha azt írtam, hogy én egy fiatal egyetemista srác vagyok, azt felelte, hogy ugyan ne bolondozzak megint, mint annak idején, tudja, hogy én vagyok. Utána ez a levelezés abbamaradt, nem válaszoltam már neki (még vagy 4 üzenet jött a címről, amit ki is töröltem elolvasás nélkül). Remélhetőleg kiderült az igazság. Vagy mégsem?

    Tegnapi nap folyamán kaptam egy e-mailt, melyben kérik a számlaszámom, hogy fizzethessenek rá valamiféle jogdíjat.
    Csak úgy kíváncsiságból (meg ha már olyan szépen kértek) elküldtem a sajátomat, úgyis biztos leellenőriznek mindent. Ki az a hülye, aki csak e-mail és név alapján autentikál?

    És van ilyen... :Y :W

    Szóval most azon vagyok, hogy e-mail-en keresztül meggyőzzem azt a valakit, hogy én nem én vagyok és az a valaki más az nem kapott pénzt.

    Ja, meg szoktak ilyen CV-ket, meg tagsági gyűlési meghívásokat, meg mindenféle belsős infókat is küldözgetni. Az előző eset csak a jéghegy csúcsa volt.

    saja 11 éve 8

  • Látok, újra, szemüveg és lencse nélkül :)

    Egy hete volt a LASEK típusú lézeres szemműtétem és már majdnem teljesen élesen látok mindent. Nagyon örülök ennek. :C Ennél a felszíni kezelésnél a szaruhártya legfelső rétegének egy részét alkoholos vágást követően felhajtják, majd a lézerrel az alatta levő rétegből párologtatnak. A lézeres eszköz valós időben követi a szem mozgását és nagyon pontosan és gyorsan dolgozik. Röpke 40 másodperc alatt megvolt egy szem :) . Az ember közben szép, néha fraktálszerű, gemoetriailag valamelyest szabályos körökből, illetve hullámos vonalakból álló mintázatokat lát, vörös, vöröses-sárga, narancssárga színekben. Bemérés közben zöldet is láttam, lehet, valamiféle raszterrel mérte le a cucc a szemem. Valamelyik ott pihenő páciens szerint magát az ősrobbanást látta a szemei előtt :D .

    Az egy hetes pihenős, szemkímélős gyógyulás során jöttem rá igazán, hogy mennyire sok dologra használja az ember a szemét. Talán túlságosan is függünk ettől.

    Folytatás...

    saja 11 éve 2

  • Mostanában

    Holnap lézeres szemműtétem lesz. Utána fájdalmas lesz egy darabig, de kibírom. LASEK eljárást választottam, egyrészt a mélyen ülő szemeim miatt ajánlották, másrészt ezzel később mehetek sportolni, küzdősportot is végezhetek.
    Úgyhogy most podcast-eket, zenéket, hangoskönyveket gyűjtök össze a következő 1 hétre. Persze fogok tudni mást is csinálni, csak ezeknek meghallgatása az, amit biztosan tudok majd.

    Wine alatt egyre több programot sikerül beindítanom és normálisan használnom. Például nővérem genetikai kutatásaihoz szükséges programok is végre tudnak működni :) .

    Nemrég azzal töltöttem órákat napokon keresztül, hogy egy routerről képes legyek nyomtatni USB-s nyomtatóval (laserjet 1000). Az a megoldás, hogy nincs a router-en a spooling és a driver, működött (p910nd).
    Viszont az lenne a jó, ha magáról a routerről menne a driver, meg minden. (64 bties windows 7 alá nincs driver a HP LaserJet 1000-es nyomtatóhoz!) Ezért elkezdtem mókolni a CUPS nyomtatószerverrel, annak beüzemelésével és a megfelelő driverek (gutenprint, foo2zjs, hplip) felpakolászásával. Odáig jutottam el, hogy a foomatic hp 1000-es driver fent van, felismeri a nyomtatót. Olé.

    Folytatás...

    saja 11 éve 3

  • Fehér öv

    Nem olyan eget rengető dolog, de azért valahol el kell kezdeni, na :D .


    (2013. júl. 13.)

    saja 11 éve 4

  • openwrt vacakolás

    Ma - miután felkeltem az ágyból - az első gondolatom az volt, hogy na, akkor pakoljunk egy jó féle openwrt-t az mr3420-as tp-link router-re, már untam, hogy csak bridge-ként üzemel dd-wrt-vel. Esetleg lehetne rá usb meghajtót rakni, talán apache-ot, mysql-t, svn-t, ftp-t, meg mindenféle jóságot (persze vannak korlátai, hogy mennyi mindent lehet egy ilyen kis vassal futtatni).

    Úgy van megoldva a dolog, hogy 2. emeleten van az iroda, oda megy vezetéknélkül a jel az első emeletről - a fő router-től, és ezt osztja szét etherneten a hidas router.

    Felmegyek, bekapcsolok mindent. Webrevert az eredetire, aztán pedig openwrt attitude adjustment factory webflash-t felrakom. Nagyon szuperül működik minden OEM easy módon - nem úgy, mint annak idején a DIR-300-zal a redboot meg telnet vacakolással. Azóta is téglásítva pihen a dobozban, próbáltam jtag kábel összeberhelni, de valamilyen nem akart összejönni. Annyit csinál, hogy bekapcsol, mindegyik led felvillan egyszer, aztán a power led világít, sys led viszont nem, és az az ethernet led, ami be van dugva szintén világít, látszik rajta, ha próbálom pingetni (sikertelenül). Semmiféle reset nem segített rajta.

    Folytatás...

    saja 11 éve 0

  • Edzőtábor

    Goodbye internet!

    10 napig Borsosberényben leszek edzőtáborban. Jó móka lesz, kemény lesz, végre kikapcsolódok a félév után.

    (Remélem a helyiek - bizonyos emberek - nem fognak belénk kötni...)

    saja 11 éve 0

  • Armikrog: összejön nekik vajon?

    Kickstarteren található egy "új" (már jó pár hetes), 'point and click' kalandjáték projekt, aminek a neve Armikrog.

    Ez így elsőre nem is igazán érdekes, hiszen számtalan ilyen található még a neten, viszont ezt a játékot stop-motion agyag, illetve gyurma animációk segítségével készítik. A fejlesztők, készítők pedig nem mások, mint akik a Neverhood-ot, illetve az Earth Worm Jim-et hozták létre annak idején. Ráadásul a zenéjét is ugyanaz komponálja, mint a Neverhood-ét, Terry S. Taylor.

    Bemutatkozás

    A játékban egy űrhajós karaktert irányítunk, a neve Tommynaut (a Tommy és az astronaut szóból összerakva). Van egy csőrös kutyaféle barátja is, amolyan ivóbarát, Beak-Beak. Egy idegen bolygón, egy erődítménynél zuhannak le az űrhajóval. A vár neve Armikrog.
    Különböző logikai feladványokat kell majd megoldani, hogy kijussunk arról a helyről, illetve, hogy a történet folytatódjon, végigjátszhassuk (ahogy a Neverhood-ban is).

    Itt a link a kickstarter oldalukhoz.

    A bejegyzés megírásakor 5 nap volt még hátra nekik.

    saja 11 éve 2

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.