2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Mesterséges térhangzás - Dolby, DTS és társai

    Az írás elsősorban az X-Fi topikban folytatott eszmecserék indíttatásából született. Bátran mondhatom, hogy a topik lakói professzionális vagy közel professzionális eszközöket használnak zajkeltésre és mindezek mellett is viszonylag sokszor felmerül a párbeszéd: -Mit hallgassak, hogy az eredmény mellbevágjon? Milyen tesztvideót javasoltok? -Olyat aminél van DTS, DTS HD MA hangásv! -Az meg mi?
    Nos erre a kérdésre/kérdéskörre próbálok kicsit rávilágítani a cikkben, minden nagyratörő analizálás nélkül.

    Jelenleg valamennyi DVD- és Blu-ray korongon, de gyakorlatilag a mozitermekben is két nemzetközi cég formátumai használatosak a többcsatornás hang kódolására és – általában – tömörítésére. Némely módszer csak arra való, hogy a régebbi, pl. sztereó kétcsatornás módon tárolt és rögzített hangokból valamilyen több csatornás hangképet hozzon létre, de léteznek már 5.1/7.1 hangzásokhoz magassági információt „kikeverő” eljárások is.

    A Dolby Laboratories által kidolgozott formátumok:

    Dolby Virtual Speaker – ha mindössze a két első hangszórót használjuk, akkor a két hangszóró segítségével próbál az erősítő térhatást produkálni.

    Folytatás...

    Petyyyyy 10 éve 5

  • TV mkv lejátszással - van megoldás!

    Aki csak a módszerre kíváncsi és nem érdekli a rizsa, az tekerjen lejjebb a Jöjjön a lényeg c. bekezdéshez!

    Bevezető

    Mérhetetlenül pofátlan és arrogáns volt. Bánom is, hogy egyáltalán ránéztem. Az elejétől kezdve szédített. És nem csak engem. Elérkezett a kritikus hetedik év és Február negyedikén véget ért a nóta. Hirtelen felindulásból leszereltem a csöppséget. Rendben...hogy őszinte legyek nem hirtelen történt a leszerelés. Sokat beszéltünk róla az elmúlt 1-2 hónapban, de abban egyezett a véleményünk, hogy ennek vége kell legyen. Persze én vágtam a képébe, hogy mennie kell, de jó okom volt rá. Hogy mást ne mondjak...elég nagy étvágyú volt. Nincs elég mély zsebem, hogy megengedhessek magamnak egy ilyen partnert. Meg aztán a külcsín sem volt már olyan hatással rám, mint a kezdetekkor. Hiába mentegetőzött, hogy régen milyen szép volt és újságokban is szerepelt. Mindig csak a múltat emlegette. Talán azért volt, mert a tudása megrekedt a 7 évvel ezelőtti szinten. Az meg már csak hab a tortán, hogy már meg is volt az új üdvöske.

    Folytatás...

    Petyyyyy 10 éve 7

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.