2016. május 30., hétfő

Gyorskeresés

Patice blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Archphile

  Nemrég találtam rá az Archphile-re, ami a honlapja állítása szerint csak még egy Archlinux alapú audiofil disztribúció Raspberry Pi-re, Udoo-ra, Cubox-i-re és Odroid C1+-ra, tehát ARM processzoros minigépekre.

  Nekem már van egy Cubox-i2eX-em (alias "kocka"), ha valaki még nem ismerné.

  Szóval letöltjük a kütyünknek megfelelő képfájlt innen, és a letöltött .zip fájlt kicsomagoljuk, majd a képfájlt (Windows alatt) Win32 Disk Imager-rel kiírjuk egy SD kártyára. Kütyüt beizzítjuk az új rendszerrel és elkezdhetjük beállítani.

  Mivel ez a disztró a Volumio, a RuneAudio ötletei alapján született, amik az MPD-re építenek, ezért erősen ajánlott olvasmány újaknak a Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért topik, aminek a téma összefoglalójában

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hónapja 0

 • Épített NAS

  Még 2012-ben kezdődött ez a történet, amikor megvettem életem első NAS-át egy Synology DS213-ast. Az ismerkedés eltartott 2-3 hétig és még most is tanulom a dolgokat. És sajnos kezdem kinőni a két lemez adta korlátokat. Vinyóm már volt több, így saját, több lemezes NAS építésére adtam a fejem. Több hetes fórumozás, utánaolvasás, átgondolás után az alábbi komponensekből áll jelenleg:

  Alaplap: kellett a sok SATA csati + 1150-es foglalat. Asus H87I-Plus

  RAM: 2x4GB DDR3 Kingston HyperX Blu 1600 MHz (IMP-vel)

  Proci: Intel Pentium G3450 (Haswell Refresh)

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 21

 • HTPC 2

  Egyszer már volt egy Gigabyte MIB T5140-es házam, és anno egy Brazos lapot próbáltam ki benne, de nem volt elég gyors napi használathoz nekem, még SSD-vel sem. Később aztán rájöttem, hogy nem arra akartam használni, amire lehetett volna és sajnos el is adtam a lapot és a házat is. Utólag már nem bánom, mert elég viseltes, karcos darab volt, nem FSP táppal, amilyen a mostani. Pár hónapja eszembe jutott megint ez a ház, mert az az elvetemült ötletem támadt, hogy a meglévő HTPC-met átköltöztethetném egy ilyenbe és a meglévő blu-ray írómat felhasználva egy merevlemezes blu-ray lejátszót csinálhatnék "beépített" médialejátszóval. Azokat a filmeket, amiket többször is meg szeretek nézni, azokat elkezdtem beszerezni kék lemezen és ezért jött az ötlet.

  Szóval találtam apróhirdetésben ezt a házat és elkezdtem az átköltözést.

  Átköltözés után, kiegészítve így festett:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 14

 • HTPC 1

  Az adatlapomon a cuccaim felsorolásánál a "mozigépemet" csak úgy jelöltem, hogy "HTPC". Úgy érzem megér egy bejegyzést, hogy milyen hardvert és szoftvert használok erre a célra.

  Kezdjük az alapoknál!

  Alaplap: Gigabyte GA-B85N Phoenix
  A simát akartam, azt is rendeltem, de pont kifogtam azt az időszakot, amikor elkezdték helyettesíteni a sima B85N lapot a narancssárga ledes diszkócsodával.

  Proci: Intel Core i3 4330 BOX

  RAM: 2x2GB DDR3 Kingston HyperX Blu 1600 MHz (IMP-vel)

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 0

 • Synology NAS topik - 1.hsz. ötletelés

  Sziasztok!

  Ezt a blogbejegyzést azért csináltam, hogy a Synology NAS topik 1. hsz.-e végre összeálljon. Jöhetnek az ötletek, korábbi hsz.-ek linkjei, amit be tudok szerkeszteni az alábbi szövegbe. Eddig jutottam:

  Ez a nem hivatalos Synology fórum olyan napi használattal kapcsolatos kérdéseknek, amiknek egyszerűbbnek találtam létrehozni egy fórumot itt a PH!-n, mintsem a hivatalos fórum válaszaira várni. Azért indítottam ezt a topikot, mert szerintem vannak sokan, akik Synology NAS-t vettek, szeretnék használni, de nincs termékregisztrációjuk és/vagy ott nem kaptak megfelelő, kielégítő választ a kérdéseikre és (még) nem tudják, hogy van beépített használat utasítás a DSM-en belül. :)

  A válaszadók nem szakértők, nem ügyfélszolgálatosok, hanem tapasztalati alapon, saját szabadidejükből áldozva igyekszenek választ adni pusztán segíteni akarásból. A válaszokat kérlek, ennek megfelelően kezeljétek! Ez az eslő hsz. is azért született, hogy a leggyakrabban felmerülő kérdésekre azonnal választ kaphassatok. Itt már nem szeretnénk azt kifejteni, hogy mi az a NAS és mire való. (Kiindulásnak pl. ez a cikk egész jó.)

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 8

 • USB tápok USB DAC-okhoz

  Akik számítógépről hallgatnak zenét, azok biztos hallottak már az USB-re köthető DAC-okról, mint lehetséges kimeneti eszközökről. A lényegük egyszerű, a digitális jelet egy külső eszközben alakítják analóggá, ami így (várhatóan) jobb hangminőséget eredményez, mint a PC-s alaplapok integrált megoldása. Sokakban persze felmerülhet a kérdés, hogy ha jobb hangot akar az ember az integrálttól, az vegyen egy külön hangkártyát a gépébe. Ez is megoldás, vannak is egész jó minőségű megoldások, de nem olyan nagy a választék, mint a külső DAC-ok esetén.

  Tehát valahogy ki kell nyerni a digitális jelet a PC-ből, leggyakrabban az alaplapokon már van integrált optikai kimenet, netán koax (vagy az optika mellett alaplapi tüskepár), és manapság már HDMI is. De ami mindegyik PC alaplapon van, az a jó öreg USB csatlakozó. Hibája "csak" annyi, hogy nem audio célokra találták ki, hanem adatátvitelre.

  Manapság ezen a téren is sokat fejlődött ez a terület a hardverektől kezdve a szoftvereken át, gondoljunk csak a most felkapott DSD képes DAC-okra, amik mind USB-n keresztül lehet egy PC-re csatlakoztatni.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 11 hónapja 7

 • II. Amatőr Hifi Klub Találkozó a Fonóban

  Idén januárban akadtam rá a címben említett eseményre és megörültem, hogy lehet megint valahol bandázni, függeni, hallgatózni. Előre jelezném, szubjektív lesz, mely egyesek nyugalmát megzavarhatja. :)

  A várható program a szervező Vinkler tollából:

  "A klubtalálkozóra terveink szerint alkalmanként meghívásra kerülne egy-egy ismert hazai gyártó, aki reprezentálná munkásságát. Emellett -a rendezvény amatőr jellegét hangsúlyozva- helyet biztosítanánk a hifibarátok felajánlásai után kiválasztott, érdekesebbnek ígérkező rendszerek bemutatására.

  Ez alkalommal a Bodor Audiot látjuk vendégül, akik az alábbi hifi láncot mutatják be:

  - Bodor Audio class D100-as végerősítő
  - Bodor Audio usb dac
  - windows 10-es pc forráskészülék
  - saját kábelek
  - Bege féle 3 utas álló hangfal
  - Bodor Audio bambusz készülék állvány

  A rendszerbemutató során rövid előadást hallhatunk a D osztályú erősítőkről, valamint a témába vágó egyéb kérdéseket is fel lehet tenni az előadást tartó szakembereknek."

  Beírtam magam, hogy mennék és vinném magammal a "zenekockámat" is (+ körítés).

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 0

 • Audio Video Trend & Hifi Show 2014

  Többek közt a L'Auditeur, az Audionet, a Dynaudio, a Quadral, a Limar Audio és a Soulution Audio volt jelen az idei hifisón.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Helyszíni riport 2 éve 51

 • Audio & Vision Show 2013

  Minden érdeklődő figyelmébe ajánlom ezeket a rendezvényeket, mert sok élmény és jó társaság vár.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Helyszíni riport 2 éve 2

 • Audio Video Trend & Hifi Show 2013

  Vágytam már megint az új hallgatózásos élményekre és főleg a prohardveres bandázásra, találkozóra.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Helyszíni riport 3 éve 27

 • Útmutató a basszus hangok kezeléséhez

  Útmutató a házimozi rendszerünk mélynyomójának beállításához: szűrők, sugárzók, frekvenciák.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 3 éve 93

 • Audio-Video & Multimédia TREND 2012

  Beszámoló a 2012-es "hifisóról", vagy új nevén az Audio-Video & Multimedia Trend 2012 kiállításról.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Helyszíni riport 4 éve 22

 • Genius SP-HF 1250x tuning

  Genius SP-HF 1250x tuningolás: forrasztás-ütés-vágás egyszerűen, olcsón.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 5 éve 159

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.