2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Kaland a Windows Töredezettségmentesítővel

    A címben ellőttem a poént, de gondoltam leírom mi okozott nálam indokolatlanul sok lemezműveletet, ha nem voltam a gép előtt. Gyakran előfordul, hogy a gépet bekapcsolva hagyom, amíg valamilyen hosszabb feladattal foglalkozik. Ugyan a rendszer SSD-ről indul, de a fő háttértár egy 7200-as HDD.

    Pár perc várakozás után a HDD rettenetes kattogásba kezdett. Milhelyst megmozdítottam az egeret, elhallgatott, így esélyem se volt elindítani a Feladatkezelőt, hogy megnézzem az éppen futó folyamatokat.

    Bár az is hasztalan volt, amikor előre készülve elindítottam, mielőtt magára hagytam a gépet.
    Vagyis nem volt teljesen hasztalan, inkább félrevezető, mert általában a Windows Defender tűnt fel a listában, de hiába vettem fel a HDD-t a kivételek közé, nem segített.

    Végül elkezdtem átnézni az ütemezett feladatokat és megtaláltam őt:

    A Töredezettségmentesítő volt a ludas!
    Így visszagondolva már logikus, hogy ez a feladat okozhatta a sok zajos fejmozgást,
    Ami miatt kicsit mérges vagyok, hogy a Feladatütemező nem mutatta az utolsó feladatok listájában. Igazából most sem mutat semmit...

    Folytatás...

    Murphistic 1 éve 15

  • Chromecast Google TV-vel

    Karácsony előtt hosszas mérlegelés után vásároltam egy Google Chromecastot. Viszonylag sok időt töltök YouTube videók nézésével és jó ötletnek tűnt a TV-n tenni ezt.Gondolkodtam egy hosszabb cikken is, de győzött a lustaság. Mivel ez a változat hivatalosan nem kapható Közép-Európában, így próbálok az ebből adódó élményekre összpontosítani.

    Beszerzés, csomagolás
    A választás a tavaly bemutatott Google TV-s Chromecastra esett. Én a zöld űrlényes üzletből szereztem be, de pl. a 3-as Chromecastot láttam Euronicsben is.

    Ugyan alig volt drágább a sima UHD-s változatnál, de a majd 50%-os felár kicsit borsos a Google shop német áraihoz képest. A kommentek alapján az Alza amerikai változatot importál és én is ilyet kaptam. Kicsit csalódtam az átcsomagolás minőségében, mert kicserélték az USB tápegységet EU szabványúra és kicsit bizonytalan vagyok, hogy mennyire minőségi. Én inkább egy már meglévő adapterrel használom, de valakinek jól jöhet a dupla portos csere.

    A csomagolás tartalma

    Folytatás...

    Murphistic 3 éve 24

  • Nosztalgiázzunk 10 éves mobilkínálattal

    A minap kezembe került a Vodafone egyik Fotel magazinja. Ez egy ingyenesen kínált - ha jól tudom, azóta már megszűnt - promóciós újság volt, egyik felében a mobilszolgáltató aktuális kínálatával,
    a másik fele pedig egy könnyed magazin volt, pl. a szerencsi csokoládégyár történetével.

    Az alábbi mobilkínálat a 2010 novemberi-decemberi lapszámban szerepelt. Az előszóból ugyan kiderül, hogy november végétől már kapható az új iPhone 4, de az még nem szerepel a felsorolásban.

    Melyik telefon kerül a fa alá? :)

    Folytatás...

    Murphistic 3 éve 37

  • Egy SMR-es notebook merevlemez hátránya

    Külső házban használok egy 1TB-os WD10SPZX merevlemezt, főleg adathordozásra. Ritkán törlök róla, de legutóbb legyalultam kb. a harmadát, 300GB-nyi adatot.
    Ezt követően a másolás csigalassú lett:

    Gyanakodtam a külső házra is, de a fenti sebességet közvetlenül az alaplapra dugva produkálta.

    nascompares.com szerint a WD10SPZX is SMR eljárást használ, amit nem gondoltam volna egy viszonylag kicsi notebook lemezről. Gondoltam megér egy próbát a lemezoptimalizálás:

    A kezdeti öröm:

    És az üröm úgy kb. 70GB átmásolása után

    Folytatás...

    Murphistic 4 éve 13

  • Az OS/2 Warp újdonságai - Angol nyelvű videó

    A Youtube retro felében találtam a The Computer Chronicles részeiből párat. Az egyikben az IBM újdonsült operációs rendszerével foglalkoztak.
    Valaki egy kommentben részletesebben is leírta az objektum-orientált megközelítés előnyeit, ami tényleg ütősnek tűnik. Kár, hogy még nem volt alkalmam kipróbálni.

    Murphistic 9 éve 0

  • Nagyvizit a Foxconnál? :)

    Éppen böngészgetem a planes.cz oldalt, hogy milyen repülőgépek várhatóak a prágai repülőtéren, amikor feltűnik, hogy június 26-án a Foxconn repülőgépe érkezett Taipeiből és június 29-én repül tovább Velencébe. Lehet, hogy a vezérkar jött szemrevételezni a gyárakat és utána elmennek kipihenni a fáradalmakat :) .
    A madárka, amúgy egy Gulfstream 550-es és így néz ki: http://www.planes.cz/cs/photo/1193285/gulfstream-550-b-99888-private-praha-ruzyne-prg-lkpr/

    Murphistic 10 éve 0

  • Amikor a kutya az emberi hülyeség elszenvedője

    Tudom nem nagyon tartozik az oldal témájába, de személyes bejegyzésként muszáj írnom róla, mert sajnos ez már nem az első eset.
    A történet arról szól, hogyan lett áldozata gazdája hülyeségének és egy fekete Audinak egy kistermetű kutya.
    A helyszín egy villamosmegálló, Prága egyik forgalmas csomópontjánál a Károly térnél. A hétköznap délutáni csúcsforgalomban rengeteg ember nyüzsög itt, ami nem is csoda, hiszen metrómegálló is található itt.
    A villamosmegálló, ahol leszálltam egy kis járdasziget, bal oldalán a villamossínekkel, jobb oldalán pedig egy egyirányú kétsávos úttal. Az út másik oldalán szintén egy járda van, nem messze pedig lejárat az aluljáróba.
    Miután leszálltam a villamosról átmentem a villamossíneken, ahol elég sok ember közlekedett. Egyszer csak feltűnt egy fekete kistermetű póráz nélküli kutya egyenesen felém tartva, de a gazdája hívására elfordult balra és a villamossíneken át haladtak tovább.
    Folytattam utam, amikor egyszercsak egy tompa puffanást hallottam, majd utána nyüszítés hallatszott. Valahogy sejtettem, hogy mi történt, ezért fejem az út irányába fordítottam, ahol azt láttam, hogy az imént látott kis állat az úton hátrafele, ülő pózban csúszik, miközben egy nagy fekete szedán gyorsítva követte. Azt kívántam, hogy a kutya nehogy az autó kerekei alá kerüljön, mert távolról úgy tűnt, hogy az autó alá került a csúszás közben.

    Folytatás...

    Murphistic 10 éve 2

  • Elgépelés trójait terem

    Megint megdolgoztattam a Windows Defendert, viszont szokás szerint nem szándékosan.
    Egy szót szerettem volna megkeresni a Wiktionary oldalán, aminek a címét próbáltam kézzel begépelni. Természetesen elrontottam és egy reklámokkal megtűzdelt oldalt találtam,ami nem meglepő.

    Az viszont kicsit meghökkentett, hogy a Defender pittyentett, hogy ő most valami kártevőt irt éppen.
    A Defendert megnyitva a következő kép fogadott:

    A tanulság? Ügyeljünk a gépeléssel és inkább használjunk könyvjelzőket :D .

    A Seedabutor.B leírása a Microsoft oldalán: [link]

    Murphistic 11 éve 0

  • Az ffmpeg videókonvertáló

    Írásomban az ffmpeg videókonvertálót szeretném bemutatni. Jelige: kezdőtől kezdőknek!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 12 éve 76

  • A "társbérlő"

    A legutolsó Chromenak és egyéb böngészőknek szánt bejegyzésemben leírt események súlyosbodtak. Az Internet Explorer például nemcsak lelassult, de elindulni sem volt hajlandó, a Chrome pedig megint elkezdte produkálni azt a tünetet, hogy nem minden oldalt hajlandó megjeleníteni.
    A Google böngészőjénél csak a rendszergazdai módban történő indítás segített, ami viszont korántsem rendeltetésszerű üzemeltetést.

    Próbáltam a szokásos praktikákat (újfent): profiltörlés, újraindítás, víruskeresés. Egyik sem segített, a víruskeresés pedig nem talált semmit.

    A mai napon azonban figyelmeztetett a Microsoft Security Essentials:

    A gépem merevlemezére egy nem kívánt társbérlő költözött be a Sinowal.gen!Y "személyében"

    Mint a leírásból kiderült ez egy "kedves" kis adatgyűjtő vírus/trójai, ami elméletileg nem fedi fel magát semmilyen tevékenységgel, csak víruskereső által deríthető fel.

    Nálam viszont úgy látszik "kompatibilitási gondok" adódtak, aminek hatására behaltak tőle a böngészők.

    És hogy miért ma jelzett a Microsoft Security Essentials? Nem meglepő módon amiatt, hogy ma frissítették a Sinowal.gen!Y -hoz tartozó bejegyzést az MSE adatbázisában.

    Folytatás...

    Murphistic 12 éve 0

  • Olimpiai közvetítés - jó, de nem lehetne jobb is?

    Tegnap este a főműsoridős program nem más volt, mint a londoni Olimpia megnyitója. Valószínűleg sokan nézték. Az internetet ellepték az eseményről szóló beszámolók, fényképek, memék. Én az m1 HD-n tekintettem meg, ami technikai szempontból rendben volt. Technikai szempontok alatt a kép- és a hangminőséget értem.

    Ami viszont fellettébb idegesítő volt az a kommentálás. A közvetítésnek több olyan része is van, ahol nem zavaró, sőt plusz információt nyújt, ha a kommentátorok a dolgukat teszik, tehát kommentálják az eseményeket. Jellemzően ilyen résznek tartom a versenyzők bevonulását, ahol megtudhatunk ezt-azt az adott országról vagy annak csapatáról.

    Ennek ellenére volt pár része a közvetítésnek, ahol kifejezetten nem odavaló stílusban vezették a műsort. A számomra leginkább zavaró helyzetek ezek voltak:
    - a közvetítés elején az intro alatt a libákkal való poénkodás már csak fölösleges időhúzás volt
    - Rowan Atkinson fellépése alatt a nevetgélés - az szerintem a nézők dolga, amit meg is tettem :)
    -a bulijelenetek alatt az olyan magasröptű gondolatok megosztása, minthogy a fiú megtalálta a mobilját - hát igen a TV-ben ezt nem is lehetett látni
    -a kedvencem pedig a "hangos ember"

    Folytatás...

    Murphistic 12 éve 7

  • 2x2 néha 5?

    A neten az utóbbi időben eléggé elszaporodtak a különféle matekfeladatok. Az eddigieken többnyire csak nevettem, mert tényleg triviális hibát vétett az adott feladat alá kommentelők körülbelül fele, de nemrég egy olyanba botlottam, amin elgondolkodtam. No nem a feladaton, mert azt természetesen helyesen oldottam meg ;] , hanem a kommenteken.

    Lássuk a feladatot, amellyel én itt találkoztam (vigyázat 9gag link: [link]) :

    48 ÷ 2( 9 +3 )

    Nálam az eredmény 288 lett. Először "eltüntettem" a zárójeleket és utána, mivel azonos rangú műveletek maradtak hátra balról jobbra haladva kiszámoltam az eredményt.
    A számolásom menete:

    48 ÷ 2 × ( 9 + 3 ) = 48 ÷ 2 × 12 = 24 × 12 = 288

    A 9gag felhasználók viszont elég szépen egymásnak estek és több mint 4000 hozzászólást sikerült összehozniuk.A vita hevében páran kitartottak amellett, hogy a 2 * 12 valami miatt előnyt élvez, amit hülyeségnek tartottam, egészen addig, amíg fel nem tűnt, hogy sokan a PEMDAS-szabályt emlegetik.

    Folytatás...

    Murphistic 12 éve 2

  • A B-közép Prágában

    Semmi különös, csak egy nagyon-nagyon személyes bejegyzés :) . Május végén (talán, mert nem vagyok annyira nagy focirajongó) a magyar válogatott Prágában játszott barátságos meccset a cseh válogatottal. Ezt az eseményt természetesen nem hagyhatták ki a magyar szurkolók sem és bár nem volt csetepaté, azért bizonyos nyomai maradtak az eseménynek:

    Hát ennyi, hátha valakinek tetszik majd . Amúgy jó volt látni ilyen matricát is, még ha nem teljesen szabályos is :) .

    Murphistic 12 éve 1

  • Chrome - Néha polírozni is kell a krómot

    Ez az első logoutos bejegyzésem. Nem tudom, hogy olvassa-e majd valaki, esetleg érint-e valakit, de az tény, hogy muszáj leírnom az érzéseimet. Ahogy mondani szokták még mindig a történtek hatása alatt állok, így néhol kicsit kusza lesz majd a történet.

    Adott egy közel 1 éve feltelepített Windows 7. Ugyan a gép, mely lakhelyéül szolgál nem egy bivaly cucc, de a hétköznapi feladatokat becsülettel elvégzi. Viszonylag stabil is a rendszer, ami talán a vesztemet is jelentette. A stabilitás egy érdekes téma lehet, mivel stabil rendszernek azt nevezem, ami lefagyások nélkül teljesíti a feladatokat, melyeket rábízok. Történt egyszer, hogy eljátszottam a gondolattal, hogy kipróbálom meddig bírja a gép kikapcsolás nélkül ( vagy inkább a Windows ). Ez annyit tett, hogy kikapcsolás helyett csak hibernáltam a kicsikét és míg mások a 3DMark pontszámokat hajszolják, addig én az uptime számlálót próbáltam minél inkább feltornázni.

    A Vér Pistike ösztönnek azonban megálljt parancsolt egy baljós előjel. A böngésző, amit az uptime-hajszolás idején használtam az Internet Explorer 9-es verziója volt. Egy idő után érdekes tüneteket mutatott a kilenceske. Egyre lassabban töltötte be az oldalakat, miközben úgy használta a processzort mintha éppen a NASA-titkosítókulcsait feltörve kéne bejutnia a Gmail-fiókomba.

    Folytatás...

    Murphistic 12 éve 1

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.