2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Tokió blog - Szeptember 17-23.

    09.17 – 23. Hétfő - Vasárnap

    Ez a hét jelentős megkönnyebbülést hozott, na persze ennek semmi köze nincs az anathoz, pusztán az időjárás váltott „élhető” fokozatba. A hét elején még kitartóan tombolt a hőség, a hétvégére azonban megjött a több fokos lehűlés, ami úgy néz ki, végre tartós lesz. Bár az Okinaván átvonuló tájfun nem ért fel idáig, mégis elindított valami komoly légköri változást, aminek a hatása már itt is érezhető, amit nagyon nem bánok, hogy őszinte legyek. Van persze rossz vonatkozása is a dolognak, mint mondjuk az, hogy az egész vasárnapot gyakorlatilag elmosta az eső, de ezt most nem éreztem akkora katasztrófának.
    További pozitívum, hogy hosszú idő óta először volt egy szabad hétfőm. Most van az úgy nevezett Silver week (ugye még valamikor áprilisban volt a golden), ami azt vonja maga után, hogy a hétfő és a szombat is ünnepnap. Fogalmam sincs, hogy miért, de a lényeg, hogy nem kell feltétlenül bejönni az anatra. Illetve, nem kellene, ha nem lettem volna olyan barom, hogy elszámolom magam a sejtjeimmel kapcsolatban. De, voltam, úgyhogy innentől nem sok választási lehetőségem maradt, a délutánból pár órát rá kellett áldoznom a sejtjeimre, ami bár annyira nem érintett meg, azért örültem volna, ha kihagyhatom ezt a remek programot. Úgyhogy, ebéd után, egy óra körül szépen bemásztam az intézetbe, és két órán keresztül sejteket pesztráltam.

    Folytatás...

    mave13 11 éve

  • Tokió blog - Szeptember 10-16.

    09.10-16. Hétfő - Vasárnap

    A 24. hét sem hozott semmi változást, sajnos. A meleg változatlan, harminc fok nappal, huszonöt éjjel, plusz a pára. De, úgy érzem, valami mégiscsak elindult. Nem tudom miben, de kicsit változott az időjárás az előző hetekhez képest. Más a szélirány, több a felhő, szóval valami készül. Éjjelente néma villámok cikáznak az égen, dörgés nincs, tehát messze van a vihar, de akkor is, ez jó jel. Elvileg itt szeptember a legaktívabb tájfun időszak, lehet, hogy ennek a kezdetét érzem, nem tudom. Minden esetre, legalább valami biztató dolog van a levegőben, ebből a hőségből már nagyon elegem van. Nem lehet aludni, sem túrázni, de még a lakásból, vagy az irodából kimozdulni se nagyon. Irigykedve nézem az otthoni honlapokat, ott már csak huszonpár fok van, és esik. El bírnám viselni itt is, hogy őszinte legyek.
    Egyébként, ezen a héten sem történt semmi rendkívüli, hacsak az nem, hogy Tom kemény három napig szabin volt. Erről nekem nem szólt korábban, egyszerűen csak nem jelent meg hétfőn, ebédidőben. Ezt nem bántam, legalább valami változatosság az életemben. Mint később kiderült, a barátnőjével voltak valami forró vizes fürdőben (onsen), illetve, a szüleit látogatta meg, ismét.

    Folytatás...

    mave13 11 éve

  • Tokió blog - Szeptember 3-9.

    09.03.-09.09.

    Az elmúlt időszakhoz képest nem sok minden változott. Harminc fok állandó, immár hatodik hete, ha jól számolom, munka halad valamerre, bár azért itt-ott akad pár hátráltató tényező. Nem tökéletes ez a Biostation, de jó játék, nem véletlenül olyan hihetetlenül drága, de sajnos az emberi tényezőt nem iktatja ki teljesen. Kedves kollégámnak sikerült kinyitogatnia az ajtót, amikor épp fotózta a sejteket a gép, így kaptam egy-két vicces eredményt. A sejtek száma általában optimális esetben csak növekedni szokott, óráról órára, ehhez képest a sinusgörbe pár csipkével tarkítva elég izgalmasnak tűnt. Csak pislogtam, hogy ez most akkor mi, és hogyan, majd a fotókat megnézve nyilvánvalóvá vált a dolog, a fényviszonyok változása okozta a furcsa sejtszámokat. Az eredményt persze ki lehetett kozmetikázni használható szintre, de hogy közlésre alkalmatlan, az tuti. Tom kérdezte, hogy ezt hogy sikerült összehoznom, mit lehet erre válaszolni, őszintén megmondtam, hogy szerintem mi történt. Beszélt a kollégával, ő mondta, hogy valóban dolgozott a kérdéses időpontokban, majd elnézést kértek, szerintük eddig nem volt ilyesmi gond, a nyitott ajtó nem zavarta a fényképezőt, a továbbiakban odafigyelnek majd erre.

    Folytatás...

    mave13 11 éve

  • Tokió blog - Augusztus 27 - Szeptember 2.

    08.27-09.02. Hétfő - Vasárnap

    Otthon elég gyakran vannak olyan hetek, amikről nem is érdemes szót ejteni, csak úgy eltűnnek nyomtalanul. Ez a mostani is teljesen ilyen volt, az égvilágon semmi nem történt. Játszottam a sejtekkel, már legalább azt elmondhatom, hogy a kutatás érdemi része elkezdődött. Eredmény ugyan még nincs, de ez már valami. Érdekes módon a munkám ezzel tovább csökkent, és az üresjárat pedig nőtt, ennek nem nagyon örülök. Péntekre már kifejezetten fáj ülni, és várni a fél hatot, de nincs lehetőségem semmi másra. Elkezdődött a vizsgaidőszak, mindenki ment tesztet íratni, felügyelni. Örültem, hogy végre ebben talán én is részt vehetek, meg is kérdeztem Tomot, hogy ugye mehetek én is, erre közölte, hogy köszöni a segítséget, de meg tudják oldani nélkülem is. Ezt mintha meg sem hallottam volna, tovább folytattam, hogy jó, jó, de azért lemehetek megnézni? Tom elkezdett mosolyogni, és ez általában nem szokott jót jelenteni, ha nincs rá oka, úgyhogy ebből már sejthető volt a válasz. Tehát, nem, végül nem mentem tesztet íratni. Tippem sincs, mi volt a bajuk velem, milyen szabálynak nem feleltem meg, de így jártam. Pár tesztlapot azért meglestem, amikor a titkárnő rendezgette őket. Persze, nem értettem belőle semmit, de a diákok vázlatos rajzait elnézve azért itt is érdekes fogalmaik vannak a szövettanról, meg a fejlődéstanról. A bukási arányt nem tudom, Tom ezt sem árulta el, ebből arra következtetek, hogy magas.

    Folytatás...

    mave13 11 éve

  • Tokió blog - Augusztus 20-26.

    08.20-26. Hétfő – Vasárnap

    Ez a hét a Fujiról szólt. Ugyan, valójában csak két napot töltöttünk a hegyen, de előtte, és utána is ez volt a fő téma. Hétfőn és kedden még tervezés folyt, mindenki felsorolta, mit visz, mekkora hátizsákot, mikor indul a busz, hol találkozunk, ilyesmi. Többieket megnyugtattam őket, hogy képes vagyok odatalálni Shinjukuba, és még az órát is ismerem, nem fogok elkésni, foglalkozzanak inkább saját magukkal. Valahogy nem akarták elhinni, hogy önálló életre is alkalmas vagyok. Onnan indultunk, hogy Masashi eljön értem szerda reggel Ebisu-ból, hogy elkísérjen Shinjukuba. Kérdeztem, hogy ugye most csak szívatnak, de ők ezt komolyan gondolták. Itt egy kissé elküldtem őket a fenébe, aminek nem értettek az okát, de aztán végül belátták, hogy inkább jobb békén hagyni, ha lekésem a buszt, vagy eltévedek, az úgyis az én problémám. Azért legalább háromszor elmondatták velem, hogy melyik állomásról indulok, hol szállok át stb… fő a bizalom. Persze, végül semmi gond nem volt, én értem elsőnek a megadott helyre, pontban nyolckor, és a többiek késtek el. Aztán a buszt is majdnem lekéstük, mivel sikerült rossz megállóba állni, mivel Hiro elnézte a megálló számát. A hatos, és a tizenhatos peron között van némi különbség. Szerencsére, 8.37-kor gyanús lett, hogy még mindig nem állt be busz, így Hiro gyorsan megnézte a jegyet, és pánikszerűen elrohant. Mi meg utána.

    Folytatás...

    mave13 11 éve

  • Tokió blog - Augusztus 18-19.

    08.18-19. – Szombat-Vasárnap

    Reggel, a szobában uralkodó kellemes harminchat fok miatt mára szokásosnál korábban felébredtem, egyszerűen még az ágyon feküdni is izzasztó volt. Kinyitottam minden létező teraszajtót a lakásban, bekapcsoltam a ventillátort, és elkezdtem készülődni. Gyors tusolás, teafőzés (hogy estére már iható hőmérsékletű legyen), egy pillantás a fórumra, csak, hogy megnézzem jöttek-e kommentek, szóval, szokásos reggeli rutin. Aztán ismét kinéztem az ablakon, és kissé felpörögtek az események. A nagy meleg nem volt véletlen, vihar készülődött. Délen már látszott is a kék csík, ami most helyenként egészen feketébe fordult, és nagyon gyorsan közeledett. Úgy voltam vele, hogy nem kéne megvárni, amíg ideér, úgyhogy villámgyorsan összepakoltam a hátizsákot, becsuktam minden ablakot, és már téptem is az iroda felé. Kilenc óra után 10 perccel indult a buli, hatalmas vihar keletkezett. Az eső nem cseppekben esett, hanem szinte folyt, és ezúttal a villámlás sem maradt el. Örültem, hogy sikerült még ezelőtt megérkeznem.

    Folytatás...

    mave13 11 éve

  • Tokyo Game Show 2012

    Ez az, amit egyszer minden játékfanatikusnak látni kell... Kétszer már nem biztos.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 11 éve 22

  • Tokió blog - Augusztus 13-17.

    08.13-17. Hétfő-Péntek

    A huszadik hét is villámgyorsan eltelt, amit egyáltalán nem bánok. Sajnos, újra visszatért az igazi nyár, megint jóval 30 fok felett a hőmérséklet, és iszonyat magas a páratartalom. Ezt úgy kell elképzelni, hogy esetenként néha olyan, mintha köd lenne, a lámpák fényénél látszik a pára a levegőben, tényleg mintha köd készülne leszállni. Eső van rendszeresen, legalább heti egy-két alkalommal, de nem ér semmit, egy rövid zápor csak még nyomottabbá teszi a levegőt.
    A héten az egyetlen említésre méltó esemény egy kiadós kocsmázás volt kedd este, és a bejegyzés ezen részét szerdán írtam:

    Lehet, hogy most nem lesz tökéletes a fogalmazás, kissé másnap van. Na, nem olyan durván, mint néha otthon, de azért érezhetően. Kedden ismét egy Welcome party-ra voltam hivatalos, szerencsére már nem az enyémre. Érkezett egy új ortopédsebész PhD hallgató a csoportunkba, ezt ünnepeltük meg, viszont ez most egy kissé más buli volt, mint a korábbiak, ugyanis az intézetigazgató is csatlakozott hozzánk. Múltkor túlságosan kirekesztve érezte magát, ezért megkérte a csoportvezetőket, hogy szervezzenek külön-külön bulikat, hogy legyen lehetőség beszélgetésre. Mondanom se kell, hogy a személye kissé feszélyezte a társaságot, különösen Tom volt ideges, mégiscsak ő a közvetlen beosztottja. Szerencsére, az este jól alakult, a prof kellemes társaságnak bizonyult, és a sör cirka fél óra után oldottá tette a hangulatot.

    Folytatás...

    mave13 11 éve

  • Tokió blog - Augusztus 6-12.

    08.06-12. Hétfő-Vasárnap
    Ez a hét csak úgy eltelt, semmi különös nem történt. Megint csak nehéz lenne felidézni az elmúlt napokat egyesével. Leginkább csak egy-két beszélgetés maradt meg a fejemben. Illetve, a ritka, és kivételes alkalom, hogy Tom szabin volt. Péntek délutántól kedd délig. Ez meglehetősen ritkán fordul elő, mindösszesen egyszer kétszer egy évben. Az ok pedig az volt, hogy hazalátogatott a szüleihez. Japánban augusztus a szabadságok ideje, ilyenkor mindenki kivesz pár napot, aki csak teheti, és elutazik valamerre. Zömmel haza, mivel ilyenkor van valamiféle halottak napja errefelé. Persze, nem olyan, mint nálunk otthon november elseje, de ők is kilátogatnak a temetőbe, és emlékeznek a halottaikra. Tom szerint ez az időszak az, amikor a holtak lelke egy rövid időre visszatér ebbe a világba, ezért a temetői látogatás ilyenkor aktuális. Semmi extra, csak virágot tesznek a sírra, gyertyát gyújtanak, elmennek imádkozni, utána közös családi ebéd, beszélgetés, stb. Tom elég ritkán jár haza, évente két, három alkalommal, de ez a látogatás állandónak mondható, valami olyasmi, mint otthon a karácsony.


    Uneo - Shrine a lótuszmező mögött.

    Folytatás...

    mave13 11 éve

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.