2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Bibinje - horvátországi nyaralásunk - 3.nap

    Bár megkésve, ám de törve nem, írom az idei Bibinjében töltött nyaralásunk harmadik napjáról szóló szösszenetet.

    Ez a nap -úgy mint a többi- kánikulával indult. A klímaberendezés halkan duruzsolt, miközben az álmot próbáltam elhesegetni a szememből.
    Korán kellett kelni, hisz a többi nappal ellentétben, ma időpontunk van, sietni kell a kikötőbe, hisz vár a Kornati-ba induló kirándulóhajó. Élményekkel teli napnak ígérkezik, hisz a prospektus alapján van ott minden: kilátás/sziklafal, sós tó, szamár és rengeteg természet.
    Egy kiadós reggeli után már úton is voltunk, nem megfeletkezve az okmányainkról, a beszállókártyáról és a maradék 400kunáról. (ugye 200kunát már legomboltak rólunk hétfőn, mikor lefoglaltuk a helyünket a hajón) Természetesen egy kis nasi illetve folyadék is került a szatyorba, a fürdőtörölközők mellé, hogy még véletlen se legyünk étlen szomjan. Ennek ugyan minimális lenne a kockázata -hisz az árban benne foglaltatik a reggeli szendvics, ebéd, illetve víz és narancslé korlátlan mennyiségben- de fő a biztonság.
    Reggel félnyolcra ki is értünk a kikötőbe -jó, hogy előző nap arra mentünk Nin felé, így már nem volt ismeretlen a terület- egy sorompóval lezárt parkolóhoz, ahol aránylag olcsón, óránként 2kunáért parkolhattunk.

    Folytatás...

    lacam 11 éve 0

  • Bibinje - horvátországi nyaralásunk - 2.nap

    Madárcsicsergős reggel fogadott minket nyaralásunk második napján, Július 30.-án bibinjei szállásunkon. A légkondicionáló berendezés biztosította kellemes 24 fokos hőmérsékleten igen pihentetőt alhattunk volna, ha a gép zúgásán kívül nem lett volna más, a levegőben. Sajnos volt. A pofátlan szúnyogok úgy döntöttek folyamatosan zúgni, zümmögni, csípni kell. Olykor már azt éreztem, nem a szükségleteik miatt, hanem már csak azért is, hogy minket bosszantsanak s kiüzzenek a szobából.
    De - ahogy az lenni szokott - mi győztünk Ha a háborút nem is, de a csatát mindenképp megnyertük. Az eredmény egy rakás szúnyoghulla mindenfelé, amit aztán lehetett takarítani.
    Miután kikászálódtam a konyhába, már a napokkal ezelőtti reggeli-terv járt a fejemben. A mai a tojásrántottás reggel. A hűtőből már pakoltam is ki a hozzávalókat két személyre, így nagyjából az összes kivitt tojást - jóféle kapirgálós tyúktoji, nem ám az ipari körülmények között előállított fajta - landolt is a tányérban s várta a sorsát, hogy reggeli készüljön belőle.

    Menet közben a TV-t ismét egy újabb rész Showder-Klubra "hangoltam" (DVB-T tuner USB portja) így sikerült valami magyar szót is hallatni annak hangszóróiból...ráadásul milyen jó is az, ha nevetéssel indul a nap.

    Folytatás...

    lacam 11 éve 2

  • Dunaújváros a következő Ózd

    ..olvasom az egyik hírportál címlapján s őszintén szólva, nagyon elszomordtam.
    Az egykor nagyon szép napokat megélt városunk hanyatlik, sőt, zuhan a mélybe.

    Lassan 30 éve, születésem óta e város aszfaltját koptatom. (az utóbbi 4-5évet leszámítva, mert azóta a menyasszonyommal töltöm az időm nagyrészét, egy város melletti kis faluban, de naponta bejárok újvárosba, így dunaújvárosinak vallom magam.)

    Szörnyű, ami ezzel a településsel történik, lassan két vállra fektetik. A nagy öregek, de szinte mindenki vallja: ha bezár a vasmű, meghal a város, hisz előbb volt itt gyár, mint tömbház, aköré épült a város.
    Sokak reménye a helyi papírgyár, a Hankook, (hisz az is bővül) de egy nyugdíj korhatár közeli olvasztár mit csinálhat a gumigyárban? (ha egyáltalán felveszik...a Hankook-ba korhatár felett már nem alkalmaznak senkit.)

    Szörnyű, hisz nincs olyan család, akinek legalább egy tagjának munkája ne kötődne a vasműhöz. Nálunk ez 3/4 arányban van jelen. Rajtam kívül mindenki a vasmű kapuján át jut el a fizetést adó cég épületeibe.

    Folytatás...

    lacam 11 éve 8

  • Bibinje - horvátországi nyaralásunk.

    Talán páran már tudják, rajongója vagyok a nagy kék víznek, igaz az anyagiak épp csak annyit engednek, hogy a szomszédban vakációzhassak. No ezt nem panaszosan mondtam, hisz Horvátország mindíg rejteget valami plusz szépséget, ami miatt évről évre mindíg újat kapok, több és több élményt mint amit eddíg megtapasztaltam. Tavalyi, vrsar-i nyaralásunk után -amit sajnos /utólag már kissé bánva/ nem dokumentáltam le blog formában -megszületett a döntésünk (menyasszonyom és jómagam volnánk e cikk cseppet sem szenvedő alanyai) hogy 2013 nem telhet el horvátországi nyaralás nélkül. Így amint hazaértünk a 2012-es nyaralásból, szó sem kellett, már a leendő túra utiköltségeinek kikalkulálása járt a fejünkben. Remélem kitalálható volt, igen, sikerült összeszedni a rávalót, idén is kijutottunk.

    Előkészületek

    Mivel megvan a "rutin meg az évek", rájöttünk, a szállás szerzés nem egyszerű feladat nyáron, ezért logikusnak tűnt, hogy korán kell helyet foglalnunk a jól megérdemelt pihenésünkhöz. Több "kisebb" probléma is járt a fejemben, miközben azon filóztam milyen is az a kuckó, ahová 4-5 napra szívesen járunk vissza, egy-egy átkalandozott este után. Mondani sem kell, természetesen apartmanban gondolkodtunk, hisz a Zimmer Feri, meg a kempingezés nem a mi világunk.

    Folytatás...

    lacam 11 éve 6

  • Hurrá nyaralunk: Irány Horvátország 2

    Horvátországi kiruccanásunk történetének második napja.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 13 éve 5

  • Hurrá, nyaralunk: irány Horvátország!

    Amennyiben Ti is Horvátországba vágytok, sztorizáson kívül hasznos információkkal is tűzdelem az írásom..

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 13 éve 41

  • Milyenek az emberek?

    Hosszú hallgatás után, ma ismét klaviatúrát ragadok, mert ... mert ez ki kívánkozik,

    Most indíthatnám az ősrobbanástól, vagy bármely vallás keletkezéstörténetétől a mondandómat...nem fogom. A lényeg, sok millió év alatt kifejlődtünk mi, Homo Sapiens, eközben tökéletesre fejlesztettük eleinte a kő szerszámok használatát, a vadászat fortélyait, majd uralni tudtuk a tüzet, megismertük a természet erejét, s kezdtük használni Földünk erőforrásait... Honnan indultunk? Egyes elméletek szerint “a 6. napon az Isten megteremté az embert” mások azt vallják, “lemásztunk” a fáról. A fejlődésünk sok millió éve alatt hatalmas tudással gyarapodtunk, mit felhasználva kerültünk a táplálék lánc csúcsára. Intelligenciánk tett minket azokká amik vagyunk.

    Node kérdem én, hová tartunk? A fejlődés megállíthatatlan, a változás folyamatos...
    Hová fejlődünk? Ezt én, de Te sem – kedves olvasó – nem fogjuk megtudni, de a trend kezd elég látványossá válni. (sajnos negatív tendenciát mutat)

    Folytatás...

    lacam 13 éve 2

  • Horvátország, Zadar (III)

    Ezen post elolvasása előtt, érdemes végigfutni az előzményeket!!! VIGYÁZAT, SOK KÉP! Mint azt előző...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 16 éve 10

  • Horvátország, Zadar (II)

    Ezen írás, Zadari nyaralásom második napja, amolyan horvát útikalauz, vagy mifene. Aki most kapcsolódik...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 16 éve 29

  • Horvátország reloaded...

    ...avagy, (újabb) Horvátország-utikalauz, nem csak stopposoknak. Tavaly előtti pulai, tavalyi krk-szigeti...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 16 éve 42

  • Meglepő....de nem túl mulatságos.

    Meglepődtem!

    Gondolom Ti is hallottátok a napokban közhírré tétetett story-t, miszerint egy rendőrnő egy ...khmm...felnőtt filmben szerepelt.
    Erről nekem s gondolom Nektek is van egy kialakult véleményetek s amennyiben a felsőbb akarat rábólint, talán még az írásom sem törlődik. :)

    Mivel nincs jogom senki felett pálcát törni (nem vagyok álszent, van létjogosultsága az efajta "művészfilmnek"), ezért csak 1-2 megjegyzésem lenne.

    Pár újság már megírta (tudom, ezen lapokban megjelent cikkek valóságtartalma az esetek jelentős hányadában a nullához konvergál), hogy az emlegetett nő családi élete enyhén szólva nem túl rózsás, ezért valahol megértem. De ez a szöveg milyen már hogy "azthittem ez Magyarországon nem fog megjelenni". Hol él ez a nő, könyörgöm?!
    A 21. században járunk, lassan már a "kétbetűs kitérő" is log-olva van ("enyhe" túlzás :) ) és volt olyan naiv (ez lehet hogy rossz szó, de nem dúrvulok) hogy bevette a "csak USA-ban..." szöveget a film készítőjétől? Eleinte a hasamat fogtam a nevetéstől aztán szép lassan elkezdtem felfogni mi is történt itt.

    Folytatás...

    lacam 16 éve 4

  • A felelőtlen bicikliseknek...

    Egy gyors (költői) kérdés: Miért van az, hogy egyesek, a legnagyobb sötétségben, képesek...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 39

  • Mennyit ér a pénzem?!

    Érdekes, említésre méltó szituáció esett meg velem tegnap, épp miután beszereztem a napi...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 54

  • Szigetlakó lettem (Krk) IV

    Minden napra egy mese alapon, jöjjön a nyaralásom utolsó előtti, csütörtöki napja…képekkel...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 19

  • Szigetlakó lettem (Krk) III

    És lőn szerda!

    Ezt a napot ismét kirándulásra, a sziget feltérképezésére szántuk.
    Célpont, az alsó csücsök, Baska.
    Ahhoz hogy eljussunk oda, vadregényes tájon át vezet az út.

    [link] (videórol loptam a képet)

    Hegyre fel, völgybe le, kis hidakon át, apró pici falukon keresztül…vicces, de volt olyan része az útnak, ahol egy kocsi is épphogy elfért. Mikor ahhoz a ponthoz értünk, épp egy Neoplan helyezkedett gyökkettő sebességgel, de a sofőr megoldotta a helyzetet. Az ujjamat már nem tettem volna a házfal és a busz közé.

    [link] (úgyszintén videós)

    Baska egy apró pici városka, annál nagyobb stranddal. A parkolás természetesen itt is fizetős és a tömeg miatt kisebbfajta harcok folytak a szabad parkolóhelyekért. Amerre szem ellátott, fürdőzők tízezreit lehetett látni, s a slusszpoén, hogy - az adrián megszokott kavicsos beach helyett – (szinte) homokos strand fogadott. Najó, a part közelében kavics zaklatta a talpunkat, de a vízben egész tűrhető körülmények uralkodtak.

    [link]
    [link]

    Folytatás...

    lacam 17 éve 0

  • Szigetlakó lettem (Krk) II

    …ami még lemaradt az első napról:

    Miután kifújtuk magunkat, lemostuk az út porát, stb, irány a környék.
    Szép kis falu, turizmus élteti, de ennek ellenére akad kevésbé rendezett porta is (mint mindenhol). Apartman házak, apartman házak hátán, egy kisbolt, ahol gyakorlatlan turista gyakorolhatja a „dobredan”-t, akad még egy kocsma és lejebb egy kis posta (ami egész nap kb 1 órát van nyitva, annak ellenére, hogy papíron 6órás a nyitva tartása…szívtunk is vele rendesen) egyszóval az a tipikus falu a maga előnyeivel és hátrányaival.

    [link]

    A szűk utcák miatt érdemesebb a lábbuszt választani, viszont a szintkülönbségek miatt estére borítékolható a lábfáradtság.
    Pár szó az emberekről. Nagyon mások! Mások, mert odafigyelnek egymásra, a helyiek egymásra dudálnak, ha összefutnak, az ott pihenő emberekre nagyon figyelnek, hisz belőlü(n)k él a falu. Ami még furcsa volt, az a szelektív hulladékgyűjtés. A legutolsó kis falu utolsó házához közel is találni sárga, kék és zöld konténereket. Számomra felfoghatatlan, hogy a 85 éves Ivan bácsi is külön dobálja a szemetet. Nálunk ilyen mikor lesz? Mi már annak is örülünk, ha a szemét a kukában végzi és nem az árokparton kupacokban. Ott minden egészen más, kultúrált, igen, ez már NYUGAT.

    Folytatás...

    lacam 17 éve 2

  • Szigetlakó lettem (Krk)

    Szürke hétfőre virradtunk aznap reggel. Keveredés, ki mit hová tett, el-e lett-e téve...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 6

  • Meri vagy nem meri...

    ...avagy, egy utazás tervek nélkül! Hurrá itt a nyááár! ...gondoltuk ezt anno, mikor...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 21

  • Akadnak még ''emberek''?

    Mai napont történt velem a következő eset, a kék/fehér gazdaságos boltban. Mint szinte...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 20

  • Haver-e vagy?

    Elöljáróban annyit, hogy nem vagyok az a központi figurája egy társaságnak. Mitagadás,...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 79

  • Kommunikáci-Jó!

    Valamelyik nap, jártam-keltem az internet világosabbik és/vagy sötétebbik oldalán, egy-két égető problémára kerestem a választ, mikoron úgy döntöttem, hogy „ne tétlenkedjünk”, irány a chat, vannak „szakmai-szobák” és majd ott zaklatom a népet. Így is történt...eközben betértem városom chat-szobájába is, hátha ismerősökre találok....nameg ugye kíváncsi voltam a város valóságára, a chat-re járók témájára, észjárásákra. (mondanom sem kell: haverok, buli éssatöbbi, bár nem is vártam mást)
    Egy velősebb eszmefuttatás kellős közepén (ez a „szakmai” szobában) jött az, ami miatt írok, új ablakban XX-kromoszómás emberke „Szió”-üzenete. Namondom, tahó nem leszek, „Szió”...és ettől kezdve sztereóban, (később már csak Rá koncentrálva) írkáltam. Jött a standard szöveg: kor/magasság/mifenét művelek amúgy egyébként? ...azon vettem észre magam, hogy már vagy egy órája beszélgetünk. Ekkor jött az ominózus mondat: Nagyon jól ki tudod fejezni magad, választékosan beszész.
    Nagyon köszönöm...próbálkozik az ember! Ez igaz is, írásban egész jól „nyomom”, viszont beszélgetéskor nem mindíg volt így!

    Folytatás...

    lacam 17 éve 3

  • ...visszaemlékezés (gépcsodák)

    A meló szünetében, miközben kinyújtottam elgémberedett porcikáimat (és a kolléga fogyasztotta szokásos cigi-adagját) észrevettünk a távolban egy oldtimer-t, szépen meg van csinálva, csillog-villog, ahogy kell. Innen már nem tartott soká és előtörtek az emlékek.

    Wartburg

    Igen, az öreg kocsi, (nagyon)fiatalságom egyik meghatározó járműve. Emlékszem, nagyszülőkkel róttuk a kilómétereket, Tamási, Harkány, családi kirándulások (szerencsére, a 80as évek közepén, végén már megtehettük) csupa olyan hely, amikről már csak emlékfoszlányaim vannak, viszont a kocsi az beleégett az agysejtjeimbe, még a rendszáma is a fejemben van.
    Amikor nagyszüleim csapdosták a csomagtartót, csatt...az a kongó fémes hang - és igen, sikerült beletuszkolni a szatyrokat meg a hűtőtáskát -, még az is zsong a fejemben. Az volt aztán a csodaautó. Nagyszüleimé volt, szép fehér...meg is volt ám becsülve! Mindíg tiszta volt, még a garázsa is csillogott villogott.

    Aztán, kicsit idősebben (lehettem vagy 10  ) egy osztálykirándulásom alkalmával megcsörren az ottani vonalas telefon (mobilról akkoriban persze még csak hírből sem hallott senki), engem keresnek. „Igen?” ...és jött a szöveg, hogy hazafelémenet, ne utazzak vissza városunkba, hanem szálljak le a buszról egy kis faluban, (ahol közeli rokonok laktak), mert a ők (a szüleim) ott vannak. „Jó, rendben”, „de miért?”, gondolkoztam rajta órákhosszat, de nem jöttem rá.

    Folytatás...

    lacam 17 éve 5

  • Pentele híd és egyéb más...

    Éééés, elérkezett a napja annak, hogy összeállt az, ami már évek óta épül, a dunaújvárosi...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 13

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.