2016. május 29., vasárnap

Gyorskeresés

Kalandor blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Eperlekvár "énúgysetudoklekvártfőzni" módra

    Hozzávalók:
    - 1,5 kg érett eper
    - 3-4 darab közepes alma amit már hetek óta kerülgetsz és szikkad össze a konyhaasztalon

    Az almákat megpucoltam, kis kockákra vágtam és vízben 5 perc alatt megfőztem, leszűrtem, majd nyeles krumplinyomóval pürésítettem.

    Az epret megtisztítottam és szintén a krumplinyomóval darabosra dolgoztam (nem kell sokat szöszölni vele), majd feltettem nagy lángra, folyamatos keverés mellett. Amikor felforrt, bele az alma, és még 15 perc főzés kevergetéssel.
    Forró vízzel elöblített üvegekbe tölteni, lezárni, kész.

    Nem áll el télre, hűtőben is pár hét max, de finom, egészséges, friss ízű.

    Ha édesebben szereted, tehetsz bele mézet vagy cukrot, de szerintem felesleges.

    Blogbejegyzés 2 hete 1

  • Évek óta van egy zaklatóm*

    aki
    - hazugságokat talál ki, valós történteket ferdít el, melyeket úton-útfélen igazságként mesél, alátámasztásul kamu feljelentéseket villogtat rólam,
    - álnéven ismerőseimet hívogatja a telefonszámomat követelve,
    - emailben fáraszt a kibogarászhatatlan sületlenségeivel,
    - magát olykor ügyvédnek adja ki, aki a Prohardvert megszünteti, mindenkit a börtönbe csukat és sokszámjegyű kártérítésre köteleztet.

    A józan ész nevében kérek mindenkit, hogy lehetőleg ne higgyen egy ilyen elme szüleményeinek, köszönöm!

    Az illetőt pedig kérem, hogy hagyjon mindenkit békén.

    * igazából több is, csak ő a legkitartóbb

    Blogbejegyzés 3 hete 32

  • Mai zene

    Blogbejegyzés 4 hete 0

  • Hol lehet kapni esernyő szövetet?

    Azt a könnyű, erős, vízlepergető anyagot, amiből az esernyő kupolája van.

    Blogbejegyzés 1 hónapja 16

  • Aljanép

    Tegnap úgy keltünk fel, hogy most azonnal elindulunk otthonról és valami finom reggelit szeretnénk. Nem igazán tudtuk mi az, csak valami finom és szokatlan legyen az. Tejeskávét vittünk termoszban, mert büdös cheapskate-k vagyunk meg azért is, meg így egyszerűbb és tuti olyan amit szeretnénk.

    Eszembe jutott a bagel, mert azt életemben 2x ha ettem, a feleségem meg soha. Úgyhogy irány a Budapest Bagel, mert a New York bagel jól be volt zárva, potyára mentünk.

    A helyszín tehát a Szabó Ervin tér, egy kis sétálótér, csak célforgalomban lehet behajtani. Hosszú hétvége, szombat reggel 8, a kutya nem volt arra, de tényleg senki, sehol. Csend.

    Megvettük a megérdemelt kis sajtkrémes bageleket és épp falatoztunk, amikor egy büdös nagy reccset hallottunk.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 hónapja 25

  • Medvehagymás, vajas, házi füstölt trappistás, gouda sajtos, érlelt vörös cheddaros, aludttejes, kefíres, juhtúrós pogácsa fehér tönkölyliszttel

    Persze, hogy ilyen nincs, innen indultam ki, csak minden címbeli izé az még így megmaradt itthon és nem akartam érlelni tovább, aztán ez lett belőle. Négyszeresére megkelt, átsült, illatos, és soha ilyen finom pogácsát még nem sütöttem :) Az aludtej biztosan segített.

    Blogbejegyzés 2 hónapja 11

  • Kell egy man cave!

    Ilyet nem sikerült alkotnom, de a parlagon heverő beépített erkélybe életet leheltem :)
    Még régebben le lett parkettázva, de kifestettem, lelakkoztam a faburkolatot, a régi kanapét betettem, amire asszony varrt egy új huzatot, egy régóta kallódó antik kézzel csomózótt szőnyeg, kedves emlékek a falon, kisasztalka, könyvek, stb. Gyakran itt tanulok vagy csak lazulok és frankó. mindenkinek kell egy barlang :)

    Blogbejegyzés 2 hónapja 4

  • Országos Széchenyi Könyvtár

    Kellett egy folyóirat, mely csak itt található meg. Eljöttem, beiratkoztam, ez még viszonylag tűrhetően egyszerű volt.
    Ruhatár majd irány befele. Gondoltam botoran, de ha notebookot hoznál be, külön papírt kell kiállítani. Mit papírt? EEEEENGEDÉLYT, stemplis pöcséttel. Biztos látszott az arcomon egy kis értetlenkedés, mert halkan, picit odakacsintva is mint az átkosban súgta a hely ura, hogy szerencsére, csak havi egyszer kell kitölteni. Ha 31-én jössz és 1-én is, akkor 2x is kell 24 órán belül is, mert naptári hónaponként kell megújítani. Végülis a március 8-cal jól jártam, ugye?:)
    Természetesen a laptop típusa is rajta van, így ha másikkal jössz, új engedély... De akinek több laptopja van, az lesz szíves eladni az egyiket és könyveket venni rajta.

    Mindegy, menjünk be. Ott az a kis négyzet a beléptetőkapunál, érintem a belépőkártyát. Semmi. Pirosan világít. Mégegyszer, semmi. Már nyomom, semmi. Megfordítom, kezd az egész bohózattá alakulni. Semmi. Ahh, mondom, színtévesztő vagyok, biztos nem vettem észre, hogy kattant, megpróbálom benyomni a beengedőt, semmi. Robog a biztonsági őr felém mint Tarzanhoz a komornyik, hogy ne csináljon már több kárt őlordsága könyvtárában.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 hónapja 10

  • Kalandor update: sajttorta baromi egyszerűen

    Tejfölt szoktam gyakran szikkasztani, kiváló vajkrém lesz belőle petrezselyemzölddel, metélőhagymával, fokhagymával.
    Tegnap azonban valami édeset ettem volna és a múzsa homlokon csókolt :)

    Szóval egy nagy és egy kis doboz tejfölt sűrű szitába tettem, amit egy nagyobb edénybe lógattam és a hűtőben egy napot állt, hogy a savó kijöjjön belőle.

    Addig is két marék maradék Albert meg egyéb kekszet ledaráltam, és olvasztott vajjal, meg 2 kávétejszínnel, és egy fél tasak vaníliás cukorral (csak ilyet használj, a többi gagyi) formálható masszává gyúrtam és egy sima egyszerű porcelán tányér aljára terítettem, majd egy pohár aljával jól lenyomtam.

    A már megszikkadt tejfölbe tettem a maradék vaníliás cukrot, egy citrom reszelt héját és a levéből is bőven, majd egy barack konzerv kétharmadát (apró kockákra vágva) szintén. Ezt a citromos, barackos tejfölt jól átkevertem és ment a kekszmorzsára. A maradék barackot a tetejére szeleteltem szépen.
    Hideg sütőbe tettem és úgy 30-40 percet ment 160-180 fokon.

    Nettó munkaideje 10 perc volt az egésznek mosogatással és isteni finom lett, baromi egyszerű, nem drága, cukrot nem is tettünk bele, a kekszben meg a barackban is van.

    Blogbejegyzés 3 hónapja 8

  • Az elején nem vicces

    de aztán...
    :DDD :DD

    Blogbejegyzés 3 hónapja 6

  • Kalandor update: rántott laskagomba tartármártással és rizzsel

    Gyerekkoromban a családom laskagombát termesztett, ezért kb. kétnaponta került az asztalra, és elég változatos formában, ezekből most megpróbálok minél többre visszaemlékezni.

    Hozzávalók:
    - fél kiló laskagomba, a nagy, vastag levelek is jók
    - tej
    - fokhagyma, só, bors
    - olaj
    - prézli, liszt, tojás

    A gombaleveleket lenyessük a tönkről (ne legyen rajta az a vastag rész, mert nem sül át). A leveleket alaposan és meleg, szinte forró vízzel lemossuk, majd egy tálba tesszük és felöntjük tejjel. A tejbe egy gerezd fokhagymát teszük, amit csak 3-4 darabra vágunk), és mehet a hűtőbe egy egész estére vagy tovább is.

    Másnap a tejet leöntjük, és előkészítjük a panírozást: liszt (bele kevéske paprika, nem paprikás halat sütünk), felvert tojás (sózva, borsozva), panírmorzsa.
    Érdemes előre bepapírozni a gombákat, hogy a sütés folyamatos legyen! Közepesen magas hőmérsékletű olajban süssük, de egyszerre ne tegyünk sok gombát az olajba, hogy ne hűljön le az olaj.

    Jó kis jázminrizst kifőzzük és kukoricakonzervvel tuningoljuk.

    A tartármártást pedig mindenki el tudja készíteni, ugye?:)

    Blogbejegyzés 4 hónapja 10

  • Nem szeretem a diós tésztát (vagy legalábbis nem ettem eddig!)

    A diós tésztáról ez a kép élet eddig bennem:

    Tészta ki a zacsiból, kifőz, dió ledarál, cukorral vegyít, tésztára rá, kész.
    Menzakaja, sose szerettem. Se íze, se bűze, nincs élvezeti értéke, csak kalóriát ad a nap maradó részére.

    Aztán tegnap elkészítettük, úgy értem, hogy rendesen.

    Először tészta: 2 tojás, 200 gramm fehér tönköly liszt, robotgépben 30 másodperc, majd picit összegyúrni. Egészen lágy, gyönyörű sárga tészta lesz. Tésztagépen 1-3-5 fokozatokon kinyújtani, majd szélesmetélt hengeren és ami kijön, azt kézzel felfogni és azonnal megy a lobogó, sós vízbe (gyorsan elkeverni , nehogy összetapadjon), ahol pár perc alatt kifő.

    A szép, világos diókat forró serpenyőben picit áthevíteni (nem kell nagyon, épp amíg peccen egy-kettőt és közelről már illatozik), majd kevés barnacukorral és iccipicci késhegynyi fahéjjal gépben ledarálni, rá a tésztára.

    Besírsz! Íze van, diós, édes, a forró, fehér, lágy, rengő tésztán szétolvad minden és a gőze minden illat szétterít. Nem csak enni, szagolni közelről is érdemes, ahogy a hevített dió olajai illatoznak, és a pici fahéjjal összeállnak egy ezeddig ismeretlen egésszé.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 hónapja 18

  • Kóbor emlékek: KC 69-35

    Vannak olyan emléktöredékek, melyek néha eszébe jutnak az embernek a semmiből.

    Épp e cikket néztem, amikor ez a kép került elém:

    És bevillant a semmiből, hogy gyerekkoromban volt egy Trabantunk, aminek KC 69-35 volt a rendszáma. 8 éves lehettem, amikor eladták, szóval sok emlékem nincs róla. A régi 601-es Trabi volt, még a 6V-os rendszer, sokat szidta apám. Az rémlik, hogy ha tél volt, akkor engem kiültettek kabátban a Trabantba és nyomtam a gázt, hogy melegedjen a motor :D Alapjárat felett kellett tartani, félpercenként egy nagyobb gázfröccsel, amikor kékbe burkolta a kertet a benzin-olaj füst.

    Én se tudom miért, de meggugliztam a rendszámot és ezt adta ki: [link] Egy autós témájú könyv leltári száma :)

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 hónapja 4

  • Elindult a Prohardver lapcsalád Prémium Tagsági Rendszere!

    Igyekeztünk olyan csomagot összeállítani, amiben azok is megtalálják a számításaikat, akik inkább olvasnak bennünket és azok is, akik írni szeretnek, de a hardcore Hardveraprósoknak is tartogatunk meglepetéseket!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 4 hónapja 3623

  • Ha csak egyetlen posztot olvasol el valaha is, amit én ajánlok neked, akkor ez legyen az az egy!

    Atyaúristen, hogy ezt az egészet valaki végre képes volt szavakba önteni! Kötelező olvasmány a "Vakond, b+ meg az ásódat" árok minkét oldalán állóknak!

    [link]

    Blogbejegyzés 5 hónapja 7

  • "Miért vezet mindenki úgy mint egy állat" special edition: Trabanttal KERESZTBEN a négysávos úton

    Videón tiszta Benny Hill Show... Halvány lila gőzöm sincs mire gondolt az öreglány, tömegbalesetet okozhatott volna, ha nem mindenki ledöbbenve fékez, amíg frájosan átsiklik.

    Blogbejegyzés 5 hónapja 68

  • Kalandor update

    Volt egyszer ez a Kalandor-módszer, amit elkezdtem és nagyon sokáig vittem, de kifulladt.
    Megváltozott az ízlésünk: alapanyagok nem annyira változtak a konyhánkban, de már olyan ételeket kívánunk, amik kifinomultabbak, finomabbak, jobban elkészítettek, például:
    - bolti helyett saját kezűleg, frissen készített tészta (össze sem hasonlítható, és nem, nem macerás),
    - csomagolt őrölt bors helyett kőmozsárban őrölt friss,
    - szárított helyett zöld, élő fűszerek,
    - nagyobb odafigyelés, hogy mit mennyi ideig főzünk, milyen lesz a textúrája, stb.

    Úgyhogy egy update-t nyomok a rendszerre, és következnek az új receptek:
    - Lasagne

    Blogbejegyzés 5 hónapja 16

  • Kalandor update: Lasagne

    Bruttó 3 óra, nettó 1 óra munka.

    Hozzávalók

    A raguhoz:
    - 1 nagyobb és 1 kisebb répa (világos, kerekvégű, karotta fajta, bár manapság mindenhol ez kapható)
    - 1 közepes vörös és 1 lila hagyma
    - 3 szár angolzeller
    - 40 dkg marhahús
    - 3 dl vörösbor
    - olaj / vaj
    - 2 konzerv darabolt paradicsom vagy ekvivalens mennyiségű hámozott darabolt paradicsom
    - fél liter paradicsomszósz
    - só, bors, rozmaring, babérlevél, szerecsendió, bazsalikom, kakukkfű, szerecsendió, Worcestershire szósz

    A besamel mártáshoz:
    - 75 gr liszt
    - 75 gr vaj
    - 900 ml kézmeleg tej
    - só, fehér bors, szerecsendió

    A tésztához:
    - 30 dkg liszt
    - 3 tojás
    - 2 csipet só

    + reszelt sajt (parmezán az olaszoknál, de nekem az íze sem jön be annyira ehhez, ementáli vagy nagylyukú sajtok, minden jó, csak ne 990 forintos sajt legyen.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 hónapja 4

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.