2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Egy JavaScript projekt szuletese, elso resz.

    Sziasztok!

    Nemreg kezdtem el vezetni a blogomat, nagyon az elejen jarok, ez biztos erzodik is a bejegyzeseken, de ugy vagyok vele, hogy valahol el kell kezdeni.

    Korabban sajat magamnak mentettem el hasznos dolgokat, ettol most egy kicsit elterek, ugyanis elso masok szamara is hasznos irasom/bemutatom "publikalasara" keszulok.

    Tehat ez az elso komolyabb bejegyzesem.

    A tema: Hogyan vagjunk bele egy otthoni JavaScriptes projektbe.

    Legalabb ket reszre szedem a bejegyzest, ugyanis egyben nagyon tomor lenne. Jelenleg az elso resze van kesz, ezt olvashatjatok, ha szeretnetek.

    Cimkek [elso resz]: nodejs, npm, bower, github, jshintrc, editorconfig
    Cimkek [masodik resz]: nodejs, grunt, browserify, jshint, uglify, jquery, promise

    Az angolom nem tul eros, majd remelem belejovok idovel :)

    Creating your first browser/server project in JavaScript - PART 1

    Udv.

    Jim-Y 10 éve 1

  • Egy blog születése Α → Ω

    Szerettem volna egy blogot csinálni magamnak, eddig az ingyenes megoldásokat használtam, mint blogspot, vagy wordpress, de igazából egyikkel sem voltam megelégedve, illetve szerettem volna gyakorolni valamin. Igy elkezdtem csinálni magamnak egy blogot.

    A blognak minden részét magam tervezem implementálni, olyan mélységekben, amennyire csak lehet.

    Előkészületek

    Először is ki kellett találni a használandó technológiákat. Az ember egy raklap technológia közül választhat, de tényleg. Ha az ember valaki olyant kérdez meg, aki nem követi a trendeket, akkor jó eséllyel azt a tanácsot kapja, hogy PHP + HTML + (Apache, nGinx, IIS stb..). És ez nem vicc, prog.hu-n volt egy hasonló kérdés, ott az emberek 95%-a ezt ajánlotta, mert a PHP jelenleg uralkodó a neten. Ellenben a népszerűsége zuhan, és már vannak jó alternatvák. Én valami újabb technológiát szerettem volna használni, ami sokkal "maibb".

    Kliens az egyértelműen JavaScript, de azon belül ezer lehetőség van választani MVC framework-ök, és client-library-k közül. Itt is valami kurrens-et akartam választani.

    Végül úgy döntöttem, hogy a backend szerepét a node, a kliens szerepét a Dart fogja betölteni.

    Ami kelleni fog: node, npm, yeoman

    ----- backend -----

    Folytatás...

    Jim-Y 10 éve 3

  • Saját blog, brainstorming

    Szeretnék csinálni magamnak egy tudás-megosztó blogot. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt években, na jó inkább csak évben, vagy még inkább fél évben összegyűlt pár how-to, amit eddig egy privát wordpress blogban tároltam, de nem vagyok kibékülve a CMS-ekkel, így szeretnék magamnak csinálni -gyakorlás képpen- egy blogot. Designoláshoz nem értek, így vélhetően nagyon minimál lesz, de a cél, hogy reszponzív legyen, mobilról is jól lehessen böngészni majd.

    3 fő része lenne a blognak, szerver oldal, adatbázis, és kliens oldal. Most azon ötletelek, hogy milyen technológiákat használjak. Jelenleg így képzelem el:

    Adatbázis réteg: mongoDB
    Szerver-oldal: nodejs rest szervizekkel
    Kliens oldal: Dart, angular, twitter/bootstrap

    Valahogy úgy kéne megcsinálni, hogy közben a kódot verziózom. Ami eddig megvan:

    - szervergép: egy RPI rajta debian. egy svn repo a fájloknak, nodejs telepítve.
    - kliens gép: ez csak azért kell, mert a szervergép nem grafikus, csak cli van, így pl a szerver oldali Dart fejlesztés nehézkes lenne. Tehát az alkalmazást egy kliens gépen fogom fejleszteni, de futni majd egy szerveren fog, a kódmegosztást subversion-nel tervezem.

    Folyt. köv.

    Szerk. 1 2014.04.04

    Folytatás...

    Jim-Y 10 éve 4

  • JavaScript topik összefoglaló.

    Kezdőknek:

    Kezdésnek Douglas Crockford videósorozatát ajánlott megnézni. Nagy arc az öreg, és -szerintem- jó stílusú az előadásmódja, a videói nézhetőek, bár alap angol tudás szükségeltetik.

    Douglas Crockford: "The JavaScript Programming Language" 1 of 4 [M4V download]
    - Címkék: Math, base objects, truthy/falsy values, loosly typed, identifiers, comments, operators
    Douglas Crockford: "The JavaScript Programming Language" 2 of 4 [M4V download]
    - Címkék: statements, throw, try, scopes, objects, inheritance, arrays
    Douglas Crockford: "The JavaScript Programming Language" 3 of 4 [M4V download]
    - Címkék: functions, method invocation, this, arguments, typeof, global object, namespaces, encapsulation
    Douglas Crockford: "The JavaScript Programming Language" 4 of 4 [M4V download]
    - Címkék: regexp, platforms, ActionScript (Flash), EcmaScript, coding conventions, semicolon insertion, JSLint

    Folytatás...

    Jim-Y 10 éve

  • RAPOO E6300 Ultra-Slim Bluetooth billentyűzet. Beszámoló.

    Miért?

    Mert szerettem volna az androidos (ennek később még jelentősége lesz) telefonomhoz egy kompakt billentyűzetet, amit kényelmesen tudok magammal cipelni bárhova (az én esetemben egyetem, előadások). Számomra a virtuális billentyűzeten való gépelés sokszor fárasztó, főleg ha egy sms terjedelménél többet kell egyhuzamban gépelnem. Valamint az is közrejátszott a vételben, hogy a méregdrága telefonomat nem használom ki annyira, hogy úgy érezzem, hogy megérte egy ilyen drága telefont venni. Úgy gondolom, hogy ha az ember sok-sok bankót kiad egy műszaki cikkért, főleg ha az egy okostelefon, akkor az eszköz/felhasználó minél jobban aknázza ki a telefonban rejlő lehetőségeket. Ezen okok miatt jutottam el odáig, hogy kell nekem egy diszkrét, kisméretű billentyűzet, amit a telefonomhoz tudok használni.

    Követelmények?

    Legyen minőségi, ha valamit veszek, az ne egy kalap k**i legyen, mert ebben az esetben 2000 forint is kidobott pénz az ablakon. Legyen kompakt, az egyik legfontosabb követelményem az volt, hogy a Converse mid-sized táskámban, ami ehhez hasonló, de méretre pont ekkora

    Folytatás...

    Jim-Y 11 éve 8

  • Napi okosság: Duplikációk felderítése merevlemezünkön.

    Nem egy high-end script, annyit tud, hogy ahol lefuttatjuk a scriptet (mappában, vagy a merevlemez gyökerében) ott összeszedi a duplikált fájlokat, majd ezeket név szerint kigyűjti egy txt fájlba. Hogy mire jó? Talán arra, hogy fényt deríthessünk rá, hogy mennyi duplikált objektumunk van (ahol objektum lehet bármi, szöveges állomány, kép, zene, film stb..)

    Az, hogy két fájl ugyanaz-e, névegyezőség, és méretegyezőség szerint dől el, nem az igazi, de már így is sokáig fut a script, így ennél erősebb vizsgálatot nem akartam betenni.

    Nálam a 230 gigás ADAT merevlemez gyökeréből indítva, ~17000 fájlt megvizsgálva 45 percig futott a script, de fény derült arra is, hogy ha venném a fáradtságot akkor több mint 2000 fájlt (zenét, képet etc) törölhetnék ki, mert ezeknek létezik másik példánya is.

    Az eredmény egy multiples.txt állományban található abban a mappában, ahol futtattuk a scriptet.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

    UPDATE: a cikk alján van egy gyorsabb megoldás!

    Folytatás...

    Jim-Y 11 éve 16

  • Napi okosság: Zenéink címének listázása fájlba.

    Sziasztok

    Nekem párszor már szükségem lett volna arra, hogy elküldjem másnak, vagy elkérjem mástól a zenéit, de nem magát a számot, csak a címét. Erre mutatok most egy módszert Windowsos környezetben.
    Win7-en alapból megtalálható a Windows PowerShell a Start Menü -> Minden Program -> Kellékek -> Windows PowerShell mappában. Indítsuk el...

    Majd másoljuk, vagy gépeljük be ezt a parancsot:

    get-childitem -Path E:\ -Recurse "*.mp3" | select name > E:\_ATTILA\mp3s.txt

    (UPDATE: rövidebben: ls -R *.mp3 | select name > mp3.txt )

    - ahol E:\ annak a meghajtónak a neve, ahol a zenéinket tároljuk, célszerűen az adatok partíciónk betűjele, de akár mappa is lehet, pl: E:\ZENÉK.
    - ahol "*.mp3" a kiterjesztés, amire keresünk. Biztos sokan vannak akiknek nem csak mp3 kiterjesztésű zenéik vannak, azok bővítsék a fenti sort ilyenre:

    get-childitem -Path E:\ -Recurse -Include *.mp3,*.flac |
    select name > E:\_ATTILA\mp3s.txt

    - ahol E:\_ATTILA\mp3s.txt a file neve ahova a listát importáljuk.

    Folytatás...

    Jim-Y 11 éve 5

  • NYERTEM!

    Végre...

    Történetünk ott kezdődik, hogy a suliban kezem ügyébe került egy pesti est magazin, amit előadás közben olvasgatni kezdtem. Az egyik oldal sarkában volt egy nyereményjáték, ahol a megfejtést emailben kellett elküldeni, nem sms-ben, ami jó, mert nem kerül pénzbe, ha megpróbálom :))

    A sztorihoz hozzá tartozik, hogy ilyen nyereményjátékokon ritkán játszom, még a ritkán is túlzás, a mostanin kívül egyszer, na kitaláljátok, hogy mi volt az? ... Hát az is ilyen pesti estes játék, ott évekkel ezelőtt nyertem két jegyet a Horton premierre.

    Gondoltam, ha egyszer nyertem, hátha megint fogok. És lám, összejött:D

    Hogy mit nyertem? MUSE zenekar – The 2nd Law című új albuma.

    Nem HD7770 CF, de aki a kicsit nem becsüli.. ^^

    Jim-Y 12 éve 0

  • outlook.com jelszó fail

    Nem mai hír, de ma olvastam -> Gmail-gyilkos új webes levelezőt mutatott be a Microsoft forrás

    Gondoltam kipróbálom, nosza irány regisztrálni, itt ért a meglepetés, "Your password can't be longer than 16 characters." ,mondanom sem kell, eddig tartott a lelkesedés, ha program lenne shift+del, de így csak simán maradok a gmailnél :K

    Kis magyarázat: oké, nem egy nagy probléma, meg miért akar az ember ilyen hosszú jelszót, a válaszom erre, hogy én az alapján a biztonsági séma alapján szoktam jelszavakat választani magamnak, hogy van egy jól bejáratott/betanult, mindenféle karaktert tartalmazó sztringem, ami közé egy oldalspecifikus sztringet szúrok, így lesz meg az adott oldalhoz tartozó jelszavam. Ezt a microsoft nem engedi, pukkadjanak meg -.-

    Jim-Y 12 éve 11

  • FB profil nem léte egyenes út a tömeggyilkossá váláshoz. Nem semmi...

    "A kutatók szerint ugyanis az, hogy valaki kerüli az online fórumok - és különös tekintettel a közösségi oldalak - használatát súlyos életviteli zavarokra utalhat, és potenciálisan gyanússá teheti az illetőt. Egy tavaly elvégzett felmérésében például arra eredményre jutottak, hogy azok a résztvevők, akik csak igen szerény vagy egyáltalán nem létező online jelenlétet tudtak felmutatni, nagy arányban szenvedtek depressziótól és más pszichológiai betegségektől."

    [forrás]

    Nem tudom ti hogy vagytok vele, de ez már durva, oké ez csak fikció jelen értelemben, de az, hogy az online lét milyen szerepet tölt be napjainkban az durva, és elkeserítő, pedig a koncepció jó, csak valahogy kordában kéne tudni tartani :U szerintem...

    Jim-Y 12 éve 55

  • Balatoni programok for legénybúcsú

    Sziasztok!

    Barátomnak balatonon tartjuk a legénybúcsúját, legalább 3,4 napot lennt leszünk, és lehetséges csoportos programokat keresek a bizonyos napokra. Egy Zamárdi kalandparkos nap, illetve egy Siófoki bulizás már tervben van, illetve egy badacsonyi bortúra is szervezés alatt.
    Paintball is egy lehetőség, de az a szállástól (Fonyód) messze van -> B.kenese :/

    Ismertek valami jó kis programot ami 6-8 emberre van tervezve? Jöhet minden ötlet, köszi :P

    Jim-Y 12 éve 9

  • Dorks Extension

    Sziasztok!

    Rövid bejegyzés lesz, magamnak, és azoknak akiknek még hasznos lehet, csináltam egy kis, tényleg kicsi és egyszerű kiegészítőt.

    Innen lehet letölteni, mindig a frissített lesz elérhető: DORKS/

    Nem csinál mást, csak annyit, hogy ha kijelölsz valamit, és nyomsz a kijelölésre egy jobb klikket, akkor lesz egy DORKS nevű lista elem (megj: mennyivel egyszerűbb lenne ezt angolul leírni:D), azon belül sub-elemek... tudjátok mit, inkább próbáljátok ki:D

    Szerintem elsősorban a Milyen gépet vegyek topikban lehet hasznos, vagy legalábbis én azon felbuzdulva csináltam, mert sokszor volt olyan, hogy egy mások által leírt konfig egyes elemének árára kíváncsi voltam, ilyenkor mindig:

    CTRL+T -> "site:argep.hu amire kíváncsi vagyok" -> ENTER
    ... nem hosszú, de egymás után beírni 10x már uncsi:D vagy

    CTRL+T -> ipon.hu -> ENTER -> Keresés: GTS450 -> ENTER -> lista rendezése ár szerint csökkenőbe
    ez is hosszú, na ilyeneket lehet elérni egy kattintással.

    Pár kép (=1), csak, hogy lássátok nem vírust szedtek le,

    Folytatás...

    Jim-Y 12 éve 3

  • Kép

    melóban is kell valahogy PH-zni xD

    Jim-Y 12 éve 2

  • 10.e PRIMAL MOVE szeminárium, jee :))

    Befértem a 8 fős csoportba, így pénteken megyek egy 45 perces PRIMAL MOVE szemináriumra, már nagyon várom, mert érdekel, hogy mennyire lazít el, sajnos nálam mindíg sarkallatos pont a bemelegítés, mert
    1: mindig unom -.-
    2: egyáltalán nem vagyok hajlékony

    de szerencsére sérülékeny sem, azt várom a programtól, hogy olyan eszközöket adjon a kezembe, amivel jobban be tudok melegíteni edzés előtt.

    Jim-Y 12 éve 3

  • Szerintem a legjobb...

    Szerintem a legjobb komoly zenei szám, amit valaha komponáltak..

    Jim-Y 12 éve 2

  • Netikett

    1. Kérlek figyelmesen olvasd el a hírdetésemet, én mindig megpróbálok a lehető legérthetőbben fogalmazni, és minden információt megosztani veled a termékemről.

    2. Ha csere vagy beszámítás játszik, esetleg alkuképes az ár, akkor azt minden esetben beleírom a hírdetésbe!

    3. Ha termékemre még van garancia, akkor azt beleírom a hírdetésbe, és azt is, hogy mennyi. Ha ilyet nem írok, akkor már nincs garancia.

    4. Ha van lehetőségem a termékről fényképet készíteni, akkor azt a hírdetés első hozzászólásába szoktam beszúrni, így ott keresd, sajnos mivel külön fényképezőgéppel jelenleg nem rendelkezem, ezért nem mindig van alkalmam a termékről aktuális állapotú fényképet készítenem, de ebben az esetben mindig leírom a hírdetésben, hogy milyen állapotban van a termék.

    5. Általában azt is észreveszem ha a hírdetésbe írsz hozzászólást, de ha konkrét árajánlatot küldenél, akkor kérlek tisztelj meg egy privát üzenettel, amit még aznap elolvasok. Ebben linkeld a hírdetést amivel kapcsolatban írsz nekem (ha nem tudsz linkelni, akkor olvasd el a "Prohardver abszolút kezdőknek" című topikot), majd tedd fel a kérdéseid:)

    Folytatás...

    Jim-Y 12 éve

  • Karácsony BKV módra!

    Jim-Y 12 éve 9

  • P180 MINI White

    Jim-Y 12 éve 6

  • Hasznos Linkek

    Alaplap:
    Chipsetek

    Processzor:
    AMD APU's list

    Memória:
    sandy-bridge-memory-scaling
    SC vs DC

    Videókártya:
    Video-Card Benchmark
    Graphics Card Hierarchy

    Egér:
    LINUX alatt Logi G400 gombjainak felcserélése. [link]
    xinput set-button-map "Logitech Gaming Mouse G400" 1 8 3 4 5 6 7 2 9 10

    Merevlemez:

    Folytatás...

    Jim-Y 12 éve 2

  • Amire érdemes rákeresned

    www.google.com -> "do a barrel roll" -> nem lövöm le a poént :)

    update: nyiss egy új google lapot -> "tilt" -> nem lövöm le a poént

    Hogyan számítsuk ki, hogy mennyit fogyaszt ez, vagy az az alkatrészünk?! Megoldás google search-el -> van egy Samsung merevlemezem, rajta egy ilyesmi sor "12V 0.5A" -> google.hu -> "12V * 0.5A in W" -> megkapjuk, hogy 6W, jó ez még nem tuti, mert 12*0.5 is 6, gondolnánk, hogy ez semmi extra, de: "12V * 0.5A in kW" vagy "12V * 6A in MW" és mindjárt másként vélekedünk a dologról. Én GS-el szoktam árfolyamot is váltani. Kijön egy cikk arról, hogy az X gyártó háza 70 euró lesz, akkor CTRL+T -> CRTL+L -> "70 eur to huf" :)

    Akit érdekel ez a téma, annak referencia: http://www.googleguide.com/help/calculator.html

    Jim-Y 12 éve 13

  • I C E

    Ha ti se hallottatok még a címben említett betűszóról akkor nektek szól ez a pár sor. Már az elején lelövöm a poént, hogy ne kelljen sokat olvasni, I C E = In Case of Emergency ,és a mobilodban kell átírni erre azt a kapcsolatot, amit vész esetén hívnia kéne a segítségnek. Anyu, Apu, Feleség, Barátnő stb...

    Én egyik nap hallottam erről először, és át is írtam az egyik kontaktom erre, igazából sosem lesz rá szükség, de ha mégis beütne a krah, és épp egy külföldi találja meg, aki ismeri ezt, akkor jól jöhet, sőt ha minél többen hallanak erről, akkor lesz igazán értelme..., ennyi, csak ezt akartam, üdv

    Jim-Y 12 éve 5

  • 99 perc

    digidog.hu EW webáruház, érdekel:)

    mod1: áá de gagyííí, ahányszor frissíted az oldalt visszaugrik maxra, loool ...

    Jim-Y 13 éve 2

  • BitFenix Shinobi ház bemutató

    Avagy hogyan lehet egy középkategóriás házat, egy top háznál jobban megszeretni!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 13 éve 33

  • Emerica HSU 2 FUSION

    Új szerzemény, ma vettem, nagyon tetszik, és kényelmes.

    Jim-Y 13 éve 19

  • MEGA Daily One

    Kép regény:

    És amiért csináltam a bejegyzést, kicsit ijesztő szerintem:D

    Jim-Y 13 éve 13

  • Google Dorks

    Volt már olyan, hogy a Google nem azt az oldalt dobta ki, ami neked kellett volna? Íme egy kis segítség..

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 13 éve 33

  • ha-ha

    :DDD

    Jim-Y 13 éve 8

  • Gépírást tanulnék, hol? hogyan?

    Sziasztok, meg szeretnék tanulni gépírni, minél előbb persze, de ez nem feltétel. Hetente hétvégén kívül 2 napot tudnék rá áldozni nyáron (amennyiben valahova ilyenkor menni kell), valamint a hétvégéket. Nincs valakinek ötlete, tapasztalata? Vagy ezt otthon is meg lehet tanulni?

    Jim-Y 13 éve 11

  • Milyen avatárom legyen?

    A kérdés adott, szeretnék magamnak egyéni avatárt, de nem tudom, hogy milyen legyen.

    ééés az új rendszer miatt még 200 nap, -.-

    aki komolyan vette -> sry

    600 napos vagyok, azért a bejegyzés^^

    Jim-Y 13 éve 15

  • Nem publikus.

    Nem akarom az ominózus topicot terhelni vele, ezért ide illesztem be a képeket.

    Le szeretném szögezni, hogy nem kívánok senkivel sem vitába szállni, nem vagyok ideges, sem csalódott, csak azt szeretném megmutatni, hogy én hogy jutottam el a megoldáshoz, ami később helytelennek bizonyult, pedig én a fejemet tettem volna rá, hogy ez jó lesz, ennek bizonyítására álljon itt néhány PS:

    1

    2

    3

    4

    5

    Jim-Y 13 éve

  • XFX Core Edition PRO 450W kicsomagolás!

    Ma megjött a táp, átvettem, a kicsomagolásról pedig ellőttem 1-2 képet, hátha érdekel valakit:)

    Picasa

    Aktív PFC
    80+ Bronze
    Japán kapacitátorok
    Fekete harisnyázott kábelek
    Seasonic bél
    550mm-es kábelek
    5 év gyártói garancia

    Gyártó honlapja: [link]
    Tesztek: jonnyGURU , kitGURU

    Jim-Y 13 éve 13

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.