2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Az első nap tapasztalatai...

    Már az első napon elkövettem egy csomó hibát, amire előtte nem is gondoltam volna.

    1. elkezdtem figyelgetni a híreket, pedig semmi értelme (trade what you see not what you think). Az összes aktuálisan megjelenő hír már régen be van árazva.
    2. intraday chartok alapján kereskedtem le három ETF-et, pedig nem vagyok daytrader
    3. pozíciókat vettem fel türelmetlenségből/figyelmetlenségből, pedig nem volt meg hozzájuk a setup (no setup, no trade)

    Röviden ennyi. :D

    Szal:
    1. hiba: vettem DTO-t (duplashort olaj) csak mert. :D Az EURUSD intradayen 1,28 a támasz, arra számítok, hogy elesik, és akkor az olaj ára is esni fog. Számítok? :D Talán meg kéne várni. De még ez is csak daytrade lehetne!!!
    2. hiba: vettem EEV-t (duplashort emerging markets) mert arra számítok, hogy az utóbbi 2-3 nap nagy rallyja után korrekció következik. De mi az hogy számítok? Ez nem lottó bakker!

    Folytatás...

    fLeSs 15 éve 13

  • Mától megy élesben...

    Egyelőre "no setup, no trade" üzemmódban vagyok.

    A részvénypiac kiszámíthatatlan, várom az ellenállás/támaszszintek elesését (illetve elképzelhető, hogy egy rövidtávú fej-vállak épül ki).
    Az arany korrigál, lemaradtam az elejéről.
    Az olaj korrigál, lemaradtam az elejéről.
    Az EURUSD korrigál, lemaradtam az elejéről.
    A gabonák korrigálnak, lemaradtam az elejéről.

    Szal most várok.

    Megbízást adtam T (AT&T) vételre 10 USD-ért, ami azért poén, mert ez most elvileg 27 USD-be kerül, szal ha teljesülne a megbízás, akkor 270%-os hasznom lenne rajta azonnal, ez a demóban bejött, hátha most is bejön. :D :DDD

    szerk: vettem DTO-t 70,7-ért, és egy kis tapasztalatot is szereztem. Egyelőre csak kisebb számú részvénnyel próbálkozok (értsd 100 darabnál kevesebb), és egy ilyen relatív gyenge forgalmú papír esetében elég lassan teljesült a megbízás. Először megbízást adtam 70,4-nél (stop 70,4, limit 70,5) és vagy 5 percig nem történt semmi. :D Közben feljebb ment az ár, én meg canceleztem. Aztán lecsúszott az ár 70,2-ig, én megint adtam egy megbízást de ez is csak 70,7-nél teljesült (stop 70,2, limit 70,7). Na mind1. Most duplán shortolom az olajat.

    Folytatás...

    fLeSs 15 éve 0

  • Feljegyzések 081028 (EBS, olaj, arany, S&P500)

    Az EBS-en kívül sokmindent szemmel tartok, de az EBS kiemelt figyelmet érdemel, mert az egyetlen értelmes, longra alkalmasnak tűnő részvény az egész piacon. :D
    Legalábbis az volt eddig.

    A múlt héten sikerült kiemelkedő forgalommal áttörnie a 15 USD körüli szintet, és eljutott 18 USD-ig, ami egyébként ATH (all time high). Azóta viszont esik, és már 14,4 USD-nél jár. Ha ez egy sima korrekció lenne, akkor illet volna neki 15 USD felett maradnia. Ugyanakkor a korrekciós elv mellett szól, hogy az esés gyengülő forgalom mellett ment végbe. Ha az EBS a citromsárgával jelölt támasszint alá esik, akkor valszeg felejtős a továbbiakban. Ott van még alatta az 50SMA, aztán a január óta tartó trendvonal (bár ez inkább csak egy kilengésmértéket szimbolizáló csatorna mintsem trendvonal), de ha itt meg is áll az esés, a lendület már megtört. A vevők megrettentek az ATH-tól, elvégre medve piacban vagyunk.

    Az olaj folyamatosan esik, jól jönne már egy korrekció, hogy találjak egy jó beszállási pontot, ez a mostani 60 USD-s szint talán jó lesz erre a célra.

    Folytatás...

    fLeSs 15 éve 11

  • Jövő héttől élesben megy...

    A következőket figyelem: FXY, UUP, DRR, ADZ, DGZ, SZO, DUG, SMN, SRS, SH, EUM, EBS.
    Itt megnézheted őket.

    fLeSs 15 éve 6

  • A média ajánlata: WMT és COST

    Itt egy videó: KATT.

    A média most éppen a Wal-Mart Stores Inc.-t (WMT) és a Costco Wholesale Corp.-ot (COST) ajánlja vételre mert alulértékeltek. Először is: rengeteg részvény alulértékelt, elviekben, szóval ez egy elég gyenge érv mellettük. Azért ezeket ajánlják megvételre, mert ezek a cégek kint olyanok, mint itthon a Tesco vagy az Auchan, vásárolni mindig kell, szóval akkor ezeknek elvileg emelkednie kéne.

    Wal-Mart

    Costco

    Lássuk a két részvényt technikai szemmel.
    1. a piac egésze lefelé trendel, tehát longolni nem lenne szabad
    2. ez a szolgáltatóiparos szektor eddig egész jól bírta a medvepiaci támadásokat, szóval ebből a szempontból nem tűnik rossznak a két cég
    3. mindkét részvény árfolyama a 200SMA alatt tartózkodik
    4. a COST 200SMA-ja már lefelé tendál
    5. a WMT-n egy "béna" fej-vállak látható (csak a bal váll alakult ki), a COST-on egy teljes fej-vállak látható, mindkét részvény a nyakvonal alatt tartózkodik (WMT esetében 55 alatt, COST esetében 60 alatt)

    Folytatás...

    fLeSs 15 éve 0

  • A medve begurult (081024)

    Nem viccel, az USA indexek pre-marketben limitig estek, mi lesz később? Vééérengzés... Pááánik...

    szerk este: nem lett belőle pánik és vérengzés. Nagy kár, mert így marad a szimpla lassú lemorzsolódás ezzel elnyújtva a piac kínlódását...

    fLeSs 15 éve 0

  • Visszatekintő 081024

    Szándékomban áll időnként visszanézni a korábban kommentált eseményeket, várakozásokat csak azért, hogy lássam, jó döntést hoztam-e.

    BHP Billiton: azt írtam, hogy a BHP tovább fog esni, és a 21EMA alatt shortolom. A döntés jó volt, a BHP azóta lefeleződött (61 -> 30 USD).

    Tippek: IBM, MSFT, INTC, AAPL: a vételi pontokig egyik részvény sem jutott el, az AAPL azóta rendesen összezuhant. A döntés jó volt. Ugyanakkor ezeket az erős cégeket nem shortolnám.

    Az USD erősödése az EUR-val szemben: az EURUSD 1,46-ról azóta 1,2585-ig esett, a döntés jó volt.

    Az orosz tőzsde: az RTS azóta 890 pontról 557 pontig esett, vagyis lassan már csak a felét éri, a döntés jó volt.

    Folytatás...

    fLeSs 15 éve 0

  • Egy kis összeesküvés-elmélet... (USD, olaj, OPEC)

    Én technikai alapon közelítem meg az egyes instrumentumokat, és a fundamentumokkal egyáltalán nem foglalkozom, de azért néha el lehet filózni azon, hogy mi állhat vminek a hátterében.

    Az arany elmúlt 1 éve

    Röviden az arany eséséről: 3 napja írtam, hogy az arany esni fog, és a 740 USD-s támasz elesésével az arany ára megy a levesbe (most éppen 693 USD). Technikai alapon ez elég egyértelműen látszik. Ugyanakkor fundamentális szemszögből (ami egyáltalán nem érdekel, nem befolyásol semmiben) meglátásom szerint az arany most azért fog nagyot koppani, mert az elmúlt hetekben úgy tartotta az árát, hogy közben a nyersanyagárak csökkenése miatt az inflációs nyomás rengeteget enyhült, ráadásul az USD is rengeteget erősödött, márpedig az arany USD-s elszámolású. A pénz már jóideje az amerikai államkötvényekbe és a pénzbe (USD) menekül, szal az aranynak van mit bepótolnia - lefelé.

    Az olaj elmúlt 1 éve

    Folytatás...

    fLeSs 15 éve 1

  • Kötelező olvasmány 2.0

    Stan Weinstein könyve mellé ezt érdemes beszerezni, más nem is kell. A többi kereskedéssel kapcsolatos könyv csak összezavar.

    fLeSs 15 éve 0

  • Agyonvágták a frankhitelt: lépett az Erste és az FHB!

    KATT

    Namost én ezekhez nem igazán értek, de gondolkozzunk. Csökkentik a frankhitel vonzerejét, mert a forint gyenge? Hehe, nyilván ez az emberek számára problémás, hát perszeee...
    "ezzel is üzenve az ügyfeleknek, hogy érdemesebb lehet forintban vagy euróban gondolkodni": most, hogy a forint ilyen gyenge a bankok nem merik bevállalni a frankhitelezést, mert a forint bármikor visszaerősödhet és azzal a bank rengeteget veszítene. Nagyobb a tér lefelé, mint felfelé. Persze amikor olcsó volt a CHF vagy az EUR akkor nem volt ilyen pánik a bankok részéről.... A hős bankok az emberek megmentésére sietnek, és ezt egy csomóan be is veszik. Tiszta vicc ahogy ezt lekommunikálják...

    Szóljatok ha hülyességet beszélek!

    fLeSs 16 éve 19

  • A mai kamatdöntésről

    Ez egy hirtelen döntés, ennél fogva sokakat meglepett ezért az első reakció a HUF erősödése volt 271 HUF-ig. Azonban az árfolyam gyorsan vissza is kúszott, és most 276 Ft-ot ér egy EUR.

    Technikai szemmel nézve amit meg kell érteni az az, hogy egy elsődlegesen emelkedő trendben (ezesetben az EUR erődösik a HUF-fal szemben) az ilyen visszateszteket a vevők mindig újabb vásárlásokra használják fel (hiszen olcsóbban jutnak hozzá a várhatóan erősödő devizához), tehát nem is lehetett ettől mást várni.

    Mindenhol azt írják, hogy a HUF spekuláció áldozata. Technikai szemmel nézve nincs ebben semmi spekuláció, egy emelkedő trend van érvényben és ez addig folytatódni is fog, amíg el nem fogynak az EUR-vevők/HUF-eladók. Ez így müxik a részvénypiacon és az árutőzsdén is. Ennyi erővel mindig minden spekuláció áldozata. Ha ez nem így lenne, akkor nem lenne kereskedés és fix ára lenne mindennek.

    Tény, hogy az EUR kicsit gyorsan erősödik (az USD és a CHF dettó), de hát mit lehet tenni?

    fLeSs 16 éve 0

  • Fico - mi ebből a tanulság?

    "Tessék megnézni, hol tart ma Magyarország és hol tart Szlovákia. Mi ma nyugodt felülnézetből tekintünk magyarországi barátainkra, mert mindaz, amit gazdasági, szociális és pénzügyi téren elkúrható volt, azt el is kúrták úgy, ahogy az csak keveseknek
    sikerült" - fogalmazott a szlovák hírügynökség által idézett nyilatkozatában a szlovák kormányfő.

    Az a helyzet, hogy Ficónak igaza van (bár a stílus kifogásolható, de ez most nem lényeges).
    A válságokban az a jó, hogy kisöpri a szemetet és csak az erősek maradnak életben. Lefogadom, hogy ez Mo. esetében nem fog bekövetkezni (és itt a politikára gondolok).

    Remélhetőleg a magyar politikai elit tanulni fog ebből a válságból, jó lenne, ha nem folytatódna a szardobálás, és tennének végre vmit. Lehet, hogy egy válság kellett ahhoz, hogy végre magukhoz térjenek és az állandó mellébeszélés, populista megnyilatkozások, a népnek tövig benyalás helyett az ország gazdasági helyzetére is odafigyeljenek? A változásnak 49% esélyt adok, egy teljes garnitúracserére lenne szükség, a mostaniak semmire sem jók (beleértve az ellenzéket is).

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 1

  • Feljegyzések 081021 (EURUSD, arany, olaj)

    Az USD megállíthatatlannak tűnik, vagyis nézőpont kérdése, az EUR gyengül, vagy az USD erősödik (a GPB-vel szemben is, viszont a Yennel szemben gyengül)? Na mind1.
    Az EURUSD idáig egészen könnyedén esett, most azonban egy 38,2%-os Fibo-szinttel találja magát szemben. Innentől kicsit lassabb esésre számítok. Az 1,3 EUR szint után az 1,22 lehet a következő komoly ellenállás.

    Mi a helyzet az arannyal, a befektetők "safe heaven"-jével? Az arany árfolyamát rendkívüli mértékben befolyásolja az USD, ugyanis USD-s elszámolású (jelenleg 1 uncia 772 USD). Tehát ha az USD erősödik, akkor az arany árának esnie kéne. Az eladási jelzést már augusztus 11-én megkaptuk, ekkor ugyanis kiegyenesedett a 200SMA, és az oldalazás támaszául szolgáló 850 USD-s szint (felső piros vonal) elesett. Ki is alakult egy eső trend (fekete vonal). Ezt azonban szeptember 17-én a Lehman Brothers csődjének napján áttörte az árfolyam lévén a részvényeknek most befellegzett, és mindenki aranyat akart venni (legalábbis ez állt a sajtóban), de a forgalom gyenge volt (valszeg csak a short pozikat likvidálták), tehát nem számíthattunk hosszú emelkedésre. A 200SMA a későbbiekben meg is állította a drágulást, és most újra esni kezdett.

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 0

  • A magyarok számára fontos dolgok technikai szemmel (EUR, CHF, USD, BUX, OTP) és FCX

    Kezdem az FCX-szel, a bányászvállalatok egyik kiemelkedő "egyéniségével" (ami egyébként egyáltalán nem fontos a magyarok számára :D). Csak azért hozom fel ezt a papírt, mert rá akarok világítani a P/E, EPS, PEG meg hasonló fundamentumokkal kapcsolatos tévhitekre. Szóval, sokan azért vesznek meg egy papírt, mert hűdejók a mutatói, a P/E (price/earnings) már 4, a bányászoknál 10-15 körül van az "ideális" érték, szóval ennek tutira emelkednie kell.
    A probléma ezzel az mint írtam korábban, hogy ezek a mutatók mindig a jelent mérik fel, márpedig a részvényekbe mindig a jövő árazódik be. A Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. (FCX) az elmúlt 3-4 hónapban gyakorlatilag lenegyedelődött, 120 USD-s csúcsához képest ma már alig van 30 USD fölött. De vajon miért kezdett el esni júniusban, miközben P/E mutatója épp 10 körül volt, és minden szuperül állt? Azért, mert a recessziós állapotok kezdtek kibontakozni, a csökkenő kereslet és az USD erősödése lenyomta az alapanyagok árát, így sejthető volt, hogy a cég bevételei is csökkenni fognak.

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 0

  • Feljegyzések 081020 (EBS, ADG, EVBN, LPHI, SCB, BCPC)

    Az amerikai tőzsde nagyon úgy tűnik, hogy elkezdett korrigálni, lassan halad felfelé (egyre magasabb lokális mélypontok). Hogy ez meddig tart nemtom, de valszeg nem túl sokáig, a lefelé tendáló trendvonal vagy vmelyik mozgóátlag (50 vagy 200) meg fogja állítani, addig is a szűrőhálón fennakadt néhány vételre jónak tűnő papír (óvatosan).

    Az EBS-ről tegnap írtam, ma egészen szép forgalom mellett áttörte a 18 USD-s ellenállást, és all-time high-ot állított be. Ez azért fontos, mert innentől fogva nincs ellenállás előtte ami megállítaná. Némi korrekciót, visszatesztet várnék a 17,8 USD-s szintig (stoploss), aztán irány felfelé.

    Itt van az ADG, ami szép forgalom mellett megközelítette az egyes szakasz kitörési pontját 8 USD-nél, még egy kiemelkedő forgalmú 8 USD feletti zárásra van szükség. A 200SMA már felfelé tendál. Napi bontásban katt. Egy dupla vagy triplaalj-szerűség látszódik.

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 4

  • Egy kakukktojás 081019

    Különböző szűrők segítségével átvizsgálgattam az amerikai piacot longra alkalmas részvények után kutatva (ami egyébként ellentmond az alapelvekben foglaltaknak, miszerint medvepiacon shortolni kell), és találtam egy olyan papírt, ami az elmúlt egy évben a medvepiaci zuhanások közepette megháromszorozta értékét (és nem 0,1-ről lett 0,3 USD :D), ez az EBS, azaz Emergent BioSolutions, Inc. [link]

    A részvény elmúlt 1 éves történetére tökéletesen rá lehet "húzni" a különböző fázisokat.
    2007 nov. közepén megállt az esés, és 2008 jan. elejéig oldalazott, ez volt az egyes szakasz. Január hetedikén gigantikus forgalommal kitört az oldalazásból, bár ez még nem volt garancia semmire, ugyanis az árfolyam a 200 napos mozgóátlag (SMA) alatt tartózkodott. Március közepéig ismét oldalazgatott az árfolyam, a forgalom március elejéig folyamatosan csökkent, ami előre jelezte a változást, majd elkezdett emelkedni, és márc. 27-én ismét kiemelkedő forgalom mellett áttörte a 200SMA-t, bár a körülmények nem voltak ideálisak, mert az SMA még lefelé tendált, igaz lassan kezdett kiegyenesedni. Innentől szabad volt az út 16,5 USD-ig, itt tartunk most.

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 3

  • Shortra alkalmas részvények kilépési pontjának meghatározása, hogyan?

    Szóval, hogyan válasszam ki azokat a papírokat, amiket érdemes shortolni, és hova tegyem a kilépési pontot? Előző írásomban már leírtam, hogy HA medve piac van és az adott szektor még a piacot is alulteljesíti, akkor ebben a szektorban a leggyengébb részvények kellenek nekem shortolásra.
    Namost sztem felesleges végignézni az adott szektorokban, hogy mely részvények estek százalékosan a legtöbbet/legkevesebbet az elmúlt időszakban, időpocsékolás és nem jelent semmit. Illetve ha adott részvény még a szektor átlagánál is jobban esik az nekünk jó, persze kérdés, hogy mikor szállunk be a buliba, mert lehet, hogy már későn.
    Amikor a shortra alkalmas részvényeket keresem, akkor két dolgot nézek a grafikonon:
    1. a mozgóátlagokat, amik jó belépési pontnak bizonyulnak
    2. trendvonalakat, amik mindig megállítják az emelkedést. ide kell tenni a stoploss megbízást.
    Az esés (shortolás) azért jobb, mint az emelkedés (long), mert a félelem mindig gyorsabban legyakja a részvényt, minthogy a mohóság felnyomná az árat, ezért az esésből sokkal gyorsabban lehet profitálni. :D Az emberi természet olyan, hogy nem szeret shortolni, nem szeret eladni csak venni, ezért az emberek ritkán szoktak shortolni, de hát nincs mit tenni, ha ilyen a piac, akkor úszni kell az árral. :D

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 2

  • Hogyan találjunk rá a megfelelő részvényre?

    Múltkori írásaimban kifejtettem, hogy milyen részvényeket érdemes venni SZERINTEM.
    Ezúttal arról írok, hogy SZERINTEM miként találjunk rá a megfelelő részvényre. Annyit azért elöljáróban leírok, hogy nem én találtam fel a spanyolviaszt, én a Stan Weinstein könyvet tartom mérvadónak, így akinek nincs ideje elolvasni, vagy nem tudja beszerezni, annak az írásaim némi támpontot adnak arra vonatkozólag, hogy mi van a könyvben.

    Szóval. Hogyan találjunk rá a megfelelő részvényre? Melyik részvényt vegyük meg vagy melyiket shortoljuk? Ez itt a kérdés.

    Ez egy elég jó kérdés, és sztem elég sokan rossz úton járnak a választ illetően.
    Olvasok különböző trader blogokat, és a következőt látom:
    1. véletlenszerűen választanak ki részvényeket, amiknek "jól néz ki" a grafikonja
    2. a grafikonrajzoló program az egyes részvények különböző indikátorainak adott tartományban való tartózkodása esetén vételi/eladási jelzést ad
    3. érték alapján válogatnak a részvények közül, tehát ha xyz-nek a P/E mutatója már 0,5, akkor az tuti emelkedni fog
    4. beleszeretnek a részvénybe, mert előtte éveken át jól kerestek rajta tehát ez később sem lehet másként
    5. más is veszi, szóval ők is vesznek, szájról-szájra terjed
    6. olyan divatrészvényeket vesznek, amikről sok szó esik a médiában (CNN, CNBC, stb.)
    7. stb. elég sokat lehetne írni

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 8

  • 081010 - merre tovább Dow Jones?

    Vajon merre tovább? Nem szeretek találgatni, mert felesleges, de szerintem most (vagy hétfőn) egy lokális mélypontot látunk. Lesz egy visszapattanás, de nem lesz hosszúéletű, visszateszteljük azt a trendvonalat, ami a héten elesett, ez egybe fog esni az 50 SMA tesztjével. De lehet, hogy nem. :D Ezért nincs értelme a találgatásnak.

    Utána? Talán újabb mélységbe megy a Dow. A 7500-8000 pontos ellenállás nagyon fontos, alatta légüres tér van szóval jobb, ha odáig nem esik be az index.

    fLeSs 16 éve 1

  • Az AMD vesszőfutása (még mindig)

    Úgy tűnik, hogy az AMD részvényeseit nem győzték meg az elmúlt napokban bejelentett cégfelosztásos tervek, az AMD tovább esett. A hírek napján a részvény árfolyama nagyot ugrott, de az 50 SMA megállította a vevőket, ez elég tisztán látszik.
    Most az árfolyam már 3,5-3,6 USD körül van, és ez nem túl jó hír, mert ez azt jelenti, hogy elesett a 4 USD-s támasz, amiről a napokban gagyogtam. A következő napokban az eddig támaszként funkcionáló 4 USD-s határ visszatesztelését várom. Egyébként a 3,5 USD-s árfolyam a 2002-ben befejeződött mélyrepülés legalja, szal ez egy újabb erős támasz lehet a következő időszakban. Időközben egy lefelé ékelődés kezd kirajzolódni, amiből általában felfelé szokott kitörni az árfolyam (a piros nyíl jelöli), de erre még várni kell egy kicsit (elképzelhető, hogy egy fordított fej-váll formáció fog kialakulni, az jó lenne).

    Btw ne legyünk naívak, hogyha az AMD annyira bízna a jövőjében, akkor az meglátszana a grafikonon is, a sajátrészvény vásárlás mindig meglátszik a grafikonon, emelkedő árfolyamok növekvő forgalmi adatokkal, ezt kéne látnunk, de nem ezt látjuk.

    fLeSs 16 éve 12

  • Néhány példa a jó vételre

    Összeválogattam pár nagyobb neves céget a tőzsdéről, és a grafikonjukon bemutatom, hogy miről ugattam az utóbbi írásaimban amikor a kiemelkedően jó vételt keressük (SMA felfelé trendel, ellenállás átugrása nagy forgalom mellett, stb). Négy cég után abbahagytam, mert pepecselős a meló, de amúgy az összes részvényre rá lehet húzni ezt a "szabványt". A kép alatti linkre kattintva a cég kettes szakaszba lépése utáni változásokat fogjátok viszontlátni.

    [link]

    [link]

    [link]

    [link]

    Hamarosan leírom, hogy sztem miképpen válogassunk a részvények között vételt vagy eladást.

    fLeSs 16 éve 0

  • Kötelező olvasmány

    fLeSs 16 éve 6

  • Feljegyzések 081007 (Apple, EURUSD, AMD)

    Szeptember 15-i írásomban futólag szó esett az Appleről, megjegyeztem, hogy elég rosszul fest a grafikon, azokban a napokban az emelkedő trend megtört. Ha a grafikonra vetünk egy pillantást, akkor látható, hogy már jóval korábban tudni lehetett, hogy nincs vmi rendben, a részvény a harmadik fázisba lépett (a fázisokról korábbi írásaimban). Az Apple azóta már keményen a négyes fázisban található és én nem várom, hogy egyhamar újabb csúcsokat döntögessen. Az Applelel kapcsolatban azért nem lehet jósolgatni, mert egy kedvelt divatrészvény, szóval bármi elképzelhető. Mindenesetre most nem vennék belőle az tuti (négyes fázis).

    Az EURUSD-ről néhány napja írtam, hogy korrekciózni fog, ez akkor nem következett be, de a mai napon egyelőre úgy tűnik, hogy most végre megtörténik. Úgy látom, hogy az EURUSD-n a Fibo-szintek nem funkcionálnak olyan nagyon jól, inkább a "kerek" értékek (1,45; 1,40; 1,35) jelentenek fordulópontot. Az USD erősödése nekem nagyon meredeknek tűnik, nemsokára kiderül, hogy mi az ábra, a lefelé tartó trendvonal és az 50SMA egybe esik, ezeknek ki kéne tartania.

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 0

  • "To buy or not to buy" - mikor vegyünk 2.0?

    A legfontosabb kérdés, hogy mikor vegyünk? Mikor lép be a részvény a második szakaszba?

    Bármennyire is hihetetlen, de elég szimplák a szabályok, melyek "of course" technikai elemzésen alapulnak. A most leírt dolgok hozzásegítenek ahhoz, hogy egy olyan részvényt vegyünk meg, ami szép jövő előtt áll, aminek igen nagy az esélye a hosszútávú erős emelkedésre (igazi nyertes), tehát ez inkább a befektetőknek szól mint a tradereknek. A most felsorolt pontok ugyanolyan fontossággal bírnak, minél több kritériának felel meg egy részvény, annál nagyobb az esélyünk a nagy nyereség bezsebelésére. A fundamentumokat ne nézd! Csak bekavarnak.

    1. az árfolyam már egy ideje oldalazik (első szakasz), azaz kialakult a támasz és az ellenállás (tehát van egy-egy ár-pont, aminél a részvény egy ideje nem esett lejjebb és nem ment fölé, mondjuk úgy "pattog" a kettő között.

    2. a 150 és 200 napos mozgóátlagnak kisimultnak de inkább felfelé ívelőnek kell lennie

    3. ahhoz a naphoz, amikor a részvény átlépi a mozgóátlagot (ami már kisimult vagy felfelé tendál), kiemelkedő forgalomnak kell társulnia.

    Ennyi. Nézzétek meg bármelyik részvény grafikonját és keressétek meg az utolsó nagy rally kezdetét, ezeket a dolgokat fogjátok viszontlátni.
    Vannak kivételes esetek, de ezek is csak a mozgóátlaggal kapcsolatosak.

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 1

  • Mikor vegyünk részvényt, azaz "to buy or not to buy"...

    A következő írásokban bemutatom, hogy SZERINTEM miképpen válasszuk ki vásárlásra a részvényeket ha majdnem biztosra akarunk menni. Azért csak majdnem, mert 100%-ig biztos vétel nem létezik, de különböző szempontok figyelembe vételével nagyban növelhető az esélyünk. Ez csak egy rövid összefoglalása lesz az alapkoncepciónak, a részleteket egy könyvből lehet elsajátítani.

    Először is tudni kell, hogy egy részvény élete ciklusokra bontható fel, a ciklusok hossza pedig a gondolkodásmódunk, a kereskedési rendszerünk alapján kerül meghatározásra. Tehát egy hosszútávú befektető a sok éves grafikont veszi alapul, míg egy swing trader a sok éves után megnézi az aktuális helyzetet a néhány hónapos grafikonon is. De a lényeg, hogy minden egyes ciklus négy fázisból áll:

    1. oldalazás, bázisépítés
    2. kitörés és emelkedés
    3. bizonytalanság, oldalazás
    4. letörés és esés

    Az persze elképzelhető, hogy a hármas pont után ismét a kettes lép életbe vagy a négyes után ismét a hármas, de a lényeg, hogy ezeket a szakaszokat, fázisokat be lehet azonosítani a grafikonon. Ebből már sejthető, hogy az egésznek köze sem lesz a fundamentumokhoz, tehát technikai elemzésen alapul. Az egyes szakaszok bármeddig tarthatnak, hetekig, hónapokat vagy akár évekig is. Hiszed vagy sem, de ha ezeket a szakaszokat fel tudod ismerni a grafikonon, máris óriási lépést tettél a profitszerzés felé. El is mondom miért.

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 0

  • EURUSD 081003

    Az EURUSD ahogy írtam visszafordult 1,38 környékén, legalábbis mára. Nem számítok túl sok emelkedésre, a grafikon eső trendet mutat (ami az USDEUR-on emelkedő trend), 1,435 környékén találjuk a 38,2-es Fibo-szintet, kicsivel feljebb a trendvonalat, afölött meg az 50SMA-t (ez majd folyamatosan lejjebb fog jönni), az egyik biztosan megállítja az emelkedést (a trendvonal és az 50SMA eléggé együtt van, szóval inkább erre "tippelnék").

    KATT

    Hamarosan írok már a részvényekről is, de egyelőre nincs időm rá (az AMD-fanok számára nincs jó hírem). Btw túl sok lehetőség amúgy sincs. Az EURUSD-t is csak azért figyelem, mert léteznek olyan befalapok, amikkel ki lehet használni a mozgását.

    fLeSs 16 éve 0

  • 081002 - SSO

    SSO vétel 46-nál, az alaptőke 20%-án: KATT
    44-nél újabb 20%.

    szerk: engedem bemenni 44 alá, ha nagy lesz a pánik, akkor lejjebb veszek.

    fLeSs 16 éve 0

  • Az EURUSD 081002

    Tudom, hogy sokan nem hisznek az USD erősödésében, dehát a piacot nem érdekli, hogy ki mit hisz, csak végzi a dolgát. :D
    Az USD az EUR-ral szemben most fordulóponthoz érkezett. Egyelőre az EU-zóna gazdasági lassulása és az EU-s bankok problémái kerültek fókuszba, szóval igazából nem az USD erősödik, hanem az EUR gyengül, az USD a JPY-nal szemben gyengülget.
    A világnak az az érdeke, hogy az USD erős legyen. Én ezt gondolom. :D

    Technikai oldalról az EURUSD a múlt héten visszatesztelte a 2005-től kezdődő emelkedő trendet, de nem tudott átmenni rajta (ez volt a pullback), és most az 1,40-es szint elesése a kulcs a további meneteléshez. Ha az árfolyam megint emelkedni kezd, akkor elég komoly esélye van annak, hogy oldalazó mozgás alakuljon ki 1,4 és 1,48 között, később kialakulhat egy háromszög de az is lehet, hogy nem. :D Szóval most az 1,4-es szint a kulcs. A következő támasz az 1,3842-höz kötődik a Fibo-szintek és a korábbi árfolyammozgások alapján.

    KATT

    fLeSs 16 éve 0

  • Feljegyzések 081001

    Nincs túl sok új mondanivaló a tőzsdével kapcsolatban.
    A hétfői "történelmi" mértékű esést tegnap egy visszapattanás követte, a befektetők továbbra is bizakodnak a mentőcsomag elfogadásában, ezért félig-meddig újra beárazták azt, szóval ha a képviselőház megszavazza, akkor csak emiatt már nem számítok túl nagy emelkedésre.
    Érdekes dolog ez: leszavazták - zuhanás, remény a jövőbeli megszavazásra - emelkedés. Akkor egyáltalán minek kellett zuhanni? Ez szimpla pszichológia: a nyáj ilyenkor bepánikol, és eladnak ezerrel, na persze a nyáj önmagában kevés lenne egy ekkora eséshez, ezért a shortosok aktiválódnak és szépen lejjebb nyomják az indexet. Másnap a remény táplálja az emelkedést, erről szól a medve piac. Hosszútávon, középtávon és rövidtávon is veszteséges, csak a daytraderek és a kötélidegzetű 2-3 napos swingesek képesek ebből profitálni.

    KATT

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 1

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.