2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • IUI akkumulátor töltési mód

    IUI akkumulátor töltési mód

    Elsőnek nézzük meg azt a kérdést miért is akarok erről írni. Minden töltőgyártó alkalmazza, és csak néhány ponton tartja be, vagy csak amit fontosnak talál azt a részt teszi be. Természetesen itt csak sávok vannak, és abból választanak (később érthető lesz). Az IUI cím sejteti, hogy ez egy 3 lépcsős töltési mód. Ennél a változatnál a harmadik rész érdekes, vitatott, vagy sokak által tiltott területnek tartott rész. Bevallom én magam se merészkedem sokat erre a területre, de attól még létezik, és érdekes. Miért is ilyen misztikus terület ez? Ez bizony a gázfejlődés fölötti rész +14,4V.
    Szokták +2,4VPC értékkel is jelezni.

    Az első rész áramgenerátoros a második feszültséggenerátoros, és a harmadik újra áramgenerátoros rész.
    Az első két rész semmi új, és tartható nagyon könnyen. Két számpéldával mutatnám a valódi értékeket.

    Folytatás...

    Brogyi 2 éve 0

  • RTL8125 LAN kártya telepítése TrueNAS-ra

    RTL8125 LAN kártya telepítése TrueNAS-ra

    Egy picit szövegelnék mielött csak a telepítés leírását leírnám. A TrueNAS egy FreeBSD alapú NAS software ingyenes felhasználással. A piacon már régóta megtalálható a Magyar Telekom 2000/1000-es top net elérése, és ehhez kell a 2,5G technika. Itt ugye a címben látszik nem a kék vérű Intel chip-ről lesz szó. Azt tudjuk, hogy a linux/unix vonal jobban kedveli, de most egy picit ezen a területen lemaradt, és a „gagyi” Realtek beelőzött. Ez pontosan az AMD vs Intel cpu párbajra hasonlít. Meglátjuk tudják-e tartani a tempót a tajvaniak. A két chip RTL8125 vs I225-V Foxville. Az internet tele van vele, hogy az Intel nem tudja a meghirdetett sebességet produkálni [link]. Sőt, ingadozik. Nagy merészen vettem egy kinai RTL8125-s kártyát. Akkor nem gondoltam, hogy jó lesz a NAS-ba. Titkon azért reménykedtem, és hát az Intel lemaradása miatt megjelentek a linux/unix alkalmazások. Nekünk két előnyünk származott ebből.
    - Garantált meghirdetett sebesség.
    - Olcsóbb ár.
    Nekem kb. 6000Ft volt. Nem értem, hogy a magyar piacon miért 2x-es, vagy 3x-os áron lehet megvenni.

    Folytatás...

    Brogyi 3 éve 14

  • AVT2715 vs SCR barkács töltők összehasonlítása

    Először egy kis magyarázkodás, majd figyelemfelhívás.
    Mégis csak előre veszem a figyelemfelhívást. Ez a két töltő nagyon hasonlít egymásra, és egyben nagyon más is. A közös rész, nincs benne áramkorlát, vagy áram szabályozás. Akinek ez fontos az máris lapozhat tovább. Egyszer egy hasonlat szerűség jutott eszembe erről a két kapcsolásról. Olyanok mint a borotva. Kezdő, vagy gyerek kezébe nem való. :)) A barkácsolók a trimmert hagyományos forgó potival helyettesíthetik. Ilyen módon a feszültség/áram szabályozást kipipálhatjuk. Aliexpress-ről pedig bagóért lehet mellé illeszteni egy volt/amper kijelzőt, vagy akár LCD-es hiper csicsa valamit. A trafó méret szabja meg a mekkora áramot, és a mekkora akksit akarunk tölteni kérdéseket. Van egy 16VA-s darabom ami illeszkedik a csepptöltő verziókhoz. Itt nyilván trimmert kell alkalmazni, és a kb. +13,6V-t kell beállítani. Igazából egy 200VA-s toroiddal méregettem, és brutális. Nem tudom mit is csinálna egy 500VA-s toroid (CH611). A két változat nagy csúcs áramokkal dolgozik. A tirisztoros rész rövid lesz két okból is. A CH611-nél elég sokat írtam róla, és őszintén bevallom az AVT2715 valamiért jobban tetszik még a hibás működés ellenére is. Sajnos az AVT2715-nél működési hibákat találtam, és meglévő konstrukciót nagyon nehéz javítani. Újat meg nem akartam tervezni. Valamit az érdeklődő olvasókra is kell hagyni.

    Folytatás...

    Brogyi 3 éve 4

  • Két kínai akkumulátor töltő, vagy sárkányok viadala

    Jelen írás keretén belül két töltőt nézünk meg, de mindig jelen lesz az [első], is hiszen összehasonlítási alap. Ez a második töltő fényképről szimpatikus volt, és néhányan úgy reklámozták, hogy idei fejlesztés. Majd bele is fogunk nézni mit is takar a sárkány bőre. :)
    Ez is mindenhol kínai feliratos volt. Rákérdeztem van-e english verzió, és ahogy látjátok van. Tesztelés közben gondolkodtam rajta néhányunknak english, vagy kínai felírat teljesen mindegy. Ahogy majd a kijelzőhöz érünk meg fogjátok látni, hogy tényleg nem számít. Sőt a kínai néhol olcsóbb, vagy csak az kapható. Erről a darabról nem sok paraméter volt elérhető. A hozzáadott leírás is olyan egyen szöveg.
    Típusa XW-40S
    Max töltőáram 17A±10%
    Hatásfok 93%±3%
    Na, itt álljuk meg egy kicsit. Az [elsőnél] tapasztaltak alapján ez az adat semmitmondó, vagy valamit félrefordítanak a kínaiak. Nem is mértem meg, mert a viselkedéséből láttam, hallottam, hogy semmi köze nincs a leírt adathoz. Csak egy példa. A ventilátor a BLM-CDQ-D2-nél 1A alatt nem működik, Itt is érezni valamilyen áramtól függő sebesség korrekciót, de minek forog 1A alatt? Szóval ezt az adatot itt is bukták.

    Folytatás...

    Brogyi 5 éve 1

  • Egy jellegzetes sárga regeneráló kínai töltő teszt

    Először nézzük
    - Mit is ígér?
    - Hogy néz ki?
    - Mit teljesít ezekből?
    - Megéri-e?
    - Kinek lehet jó ez a fajta töltő?
    Specifikáció:
    Típus: BLM-CDQ-D2
    Bemenő feszültség tartomány: AC 150V-250V
    Kimenő feszültség tartomány: 12V/24V
    Kimenő áram tartomány: 0 – 25A-ig.
    Frekvencia: 50/60Hz
    Hatásfok: 98% (Ez egy kicsit csípi a szemem, mert 71%-t mértem.)
    Akkumulátor azonosítási tartománya: 8-14,5V-ig 12V, 18-29V-ig 24V
    Működési hőmérséklet: -30°C-tól +50°C-ig

    Ezekből már látszik, hogy egy nagy teljesítményű impulzus töltő (PWM). Regeneráló töltőnek hívnám, mert szinte minden megoldása erre utal. A görbék is erről árulkodnak. Ezért is fura a „floating” rész. Nincs ilyen rész mint a hagyományos töltőkön. Nincs feszültség csökkentés.
    Az első pozitív tulajdonsága, hogy meglepően jól skálázható. A potenciométerrel egész jól beállítható akár amperenként is. Használható az 1A-es beállítás is a 25A-es véglettel szemben is. Rögtön nézzük meg a „kinek is lehet jó” kérdést. Először az akkumulátor fajta ami lényeges. Gondozásmentes (maintenance free), start/stop (EFB), és persze a Ca-Ca kivitel. A Gel nem tartozik ide. Az AGM-et nem említik, de én nem zárnám ki. Később meglátjuk miért is hezitálok. A lényeg legyen beöntő nyílás, de a gondozásmentesnél már ez se szempont.

    Folytatás...

    Brogyi 5 éve 3

  • Az autók smart töltési rendszere

    Szokásomhoz híven próbálok egyszerűen fogalmazni, hogy minél többen megértsék. A téma apropója a Ford töltési rendszer amit kevesen értenek, pedig nem is olyan bonyolult ha már értjük
    a lényeget. Ötletadók embe/Vappali, Ata61. Nincs Ford autóm, de mindegyik mai autó rendszere nagyon hasonlít erre. Tehát mindenki tanulhat belőle terveim szerint. Az ötletadók kérdezték, hogy lehet ellenőrizni ezt a rendszert. Tapasztalataim szerint az első válaszom az volt „sehogy”. Akkor nézzük egyszerűbben ezt a kérdést. A válasz azért ez volt, mert valamilyen oszcilloszkóp kell hozzá.
    Tudtam, hogy még szakmabeliek se használják, és ezért ez volt a válasz. Miért is merül fel az autó tulajdonosban, hogy nem jó a töltés? Az ok egyszerű. A mai autók járó motor mellett simán mutathatnak +12,2V feszültséget. Ez egy hagyományos rendszernél hibát jelent, de nem a mi esetünkben. El kell fogadni, hogy a mai autók feszültsége +12,2V-14,9V-ig bármi lehet. Sőt, az említett Ford még +15,2V-t is tud produkálni a frissítés alatt (vagy még többet). Mi ez a frissítés, és mikor csinálja ez a fránya Ford?

    Folytatás...

    Brogyi 5 éve 10

  • AEBS bitonsági rendszer, és amit nem ismernek az autósok

    Ennek a biztonsági rendszernek több neve is van. Szinte márkánként más névvel látják el. Nem akarok angol szöveggel terhelni,
    mert pont az a célom, hogy minnél több ember értse meg. Ez nem egy Totalcar leírás. Próbálok a árnyoldalára rávilágítani ami nálunk nagyon erős.
    Természetes az árnyoldal nem a tulajdonosnál jelentkezik hanem a mögötte közlekedőt érinti. A lényeg nagyon egyszerű, de látom szinte senki fel se fogja.
    A rendszer tud fékezni magától, és itt a nagy baj a követő autós számára. Senkinek a világon nincs olyan reakcióideje mint egy számítógépnek.
    Mire a követő autós a fékre lép már a motorja az előtte lévő csomagtartójában van.
    Minden nap látom a tükörben ezeket a magabiztos vezetőket. Sajnos nekik eszükbe se jut ez a lehetőség, mert nem saját autóba ül például, és digitálisan
    használja. Csak egyszer fusson bele ilyen helyzetben, és én biztosra veszem, hogy a főnöke kirúgja a járulékos költségek miatt, miután azt ledolgozta.
    Ezek a rendszerek új, vagy a legmagasabb prémium márkákban jelent meg először. Ezeket nagyjából fel is ismerik.
    Az igazi gond, hogy ma már ez jelen van a kor Trabant megfelelőjében a Suzuki Swift-ben, Baleno-ban, Peugeot 208-ban, és még nagyon sok másban.
    Térjünk vissza a Suzuki-ra, mert a nagy számok törvénye alapján ezzel fogsz találkozni a legtöbbet.
    No, a Baleno-tól óvakodjatok ha mögötte haladtok, mert szinte lehetetlen megkülönböztetni a GL+ vs GLX.

    Folytatás...

    Brogyi 6 éve

  • Qotom-Q310G4 mini PC

    Szeretnék egy nálunk ritka mini PC-t bemutatni az én szemszögemből. Típusa: Qotom-Q310G4.
    A választás okai a következők voltak.
    A LAN chip, és az összes lényeges chip Intel gyártmányú legyen a Linux/Unix használhatóság miatt.
    Passzív hűtés. Kis fogyasztás.
    Két magos CPU-t akartam magasabb egyszálas viselkedéssel. Majd a CPU táblázatot megnézve kiderül miért is választottam a 3215U-t. Van jobb is, de ez volt elérhető. Ugyan ez a lap isteni egy J4205-tel, de nincs. :(
    Ez a mini PC egy picit speciális a 4 Intel I211-es LAN csatlakozója miatt. A gyártó egy win7 telepítéssel küldi, amit csak regisztrálni kell. A fürgesége meglepett. Kapható ez a típus J1900-as procival is, de nekem nem tetszett, mert már ismertem. Szinte mindenben jobb mint a dual core változat. Órajele gyorsabb, két maggal több van, 5W-tal kevesebbet fogyaszt, de nekem mégis a két magos változat kellett, és egy cseppet se bántam meg. Egy picit megnéztem win7-tel, és Linux Mint-tel. Youtube-os HD video simán megy. Átlagban 10W körül mozgott a fogyasztás. A legkisebb 8W, és a legnagyobb 13,5W volt. Ideális egy Kodi futtatására, vagy amire akarjátok. A 4 Intel LAN, és a kis fogyasztás alkalmassá teszi egy router funkcióra is ha nem akarunk VPN-t. Reményeim szerint simán vinnie kell a mostani gigás netet, de ez majd elválik. A CPU táblázat alapján szinte 100% hogy nem lesz gond még a PPPoE kapcsolat esetén se.

    Folytatás...

    Brogyi 7 éve 6

  • Helyzetváltoztatással járó szédülés, BPPV, vertigo

    Sajnos meg kellett ismerkednem ezzel a "betegséggel" is. A kiváltó okait nem írnám le, mert nem vagyok orvos. Jellemző tünetek, amit nem ismernek fel, de utólag néhányan már hallottak róla. Sőt, meg is említik, de nem hangzik el a megoldás.

    A tünetek:

    Ahogy a címben is szerepel helyzetváltoztatásra jelentkezik. Reggel az ágyban felülés,és/vagy lefekvés alkalmával megszédülünk. Fejfordítás is előidézheti. Mint kiderült vizszinteshez közeli helyzetben mindig jelentkezik. Jobb, vagy bal oldal érintett leggyakrabban. Attól függően, hogy melyik fülben van a kis kristály elszabadulva. Jellemzően 20-30 másodpercig tart. A bátrak ha többször próbálkoznak akkor egyre kisebb intezitással jelentkezik. Sőt, csalóka eredménnyel is kecsegtet. Megszünik, de amint felülsz már tudod, hogy nem így van. Néha elmúlik magától, mint nekem is. Sajnos ez is előjöhet újra, amit mostanság éltem át. Az internet hozta a megoldást megint. Nem csoda hiszen a tudás ott van mindenki elött csak használni kell.
    Nehéz megtalálni. Ehhez nyújt ez az írás egy halovány reményt a szédülők egy kis részének.

    Fontos

    Nem szabad kihagyni az orvosokat, mert nagyon összetett dolog az orvoslás, és nem ilyen egyszerű mint ahogy itt le van írva.

    A megoldás, ami segíthet

    Folytatás...

    Brogyi 9 éve 1

  • Munin dynazoom és Apache tuning

    Ez a téma is egy régi fekete folt amit szerettem volna eltüntetni. Igazából ez Apache/Munin hangolása.
    Kizárólag a dynazoom beindítása érdekelt. A security, és a plugin-nek száma most nem igazán volt fontos.
    Bár a "cpuspeed" Arch-on helyből nem megy. Kis birkózással beindítható, de az sokkal többet mutat mint a Mint. :)
    A debiánosok is visszarakták a kernelbe a megfelelő részt, én ezt nem tudom megígérni nektek.
    Érdekes, de egyben bosszantó is volt, hogy a demóban működik viszont
    a beidításáról nem találtam csak foszlányokat. Jó, kezdő vagyok talán azért. Mindig hangoztatom amatőrségemet,
    ezért is igaz rám a jó pap holtig tanul mondás. Lassan tisztult a kép, és ma már úgy látom, hogy hajszálnyi különbség van
    a linux verziók között. Az alapötletet egy debian clone-ból vettem, és itt egy Arch-on lesz bemutatva. Az Arch filozófiát
    követve nem sok magyarázatot raktam be. A megfelelő Arch oldalakon a kódok magyarázata megtalálható.
    Ha majd egyszer derűsebben látom a világot, és esetleg lesz érdeklődés akkor kiegészítem egy Linux Mint verzióval is.
    Ott azért sokkal könnyebb. Következzen a tömény kód. :)
    Még valamit a kódról. Ez egy út, de nem az egyetlen. Aki a lényeget megfogta az érti.
    A log file-ok pedig nagyon fontosak, és sok segítséget adnak a tesztelés/hibakereséshez.
    Némelyik törölhető, de én megtartom mind.

    Folytatás...

    Brogyi 9 éve 0

  • Tirisztoros akkumulátortöltő

    Tirisztoros akkumulátortöltő

    Barkácsolós blognak indult, de az élet, és a kínaiak megtorpedózták. A minap sok hónapos gondolkodás után vettem egy töltőt, mert akciózva volt, és mert nem most van a szezonja. Gondoltam most nem kapkodnak érte. Kíváncsi ember lévén szétszedtem, és nagyon meglepődtem.
    Ennek eredménye, hogy itt most egy típusismertető lett belőle.

    Global CH611

    Egy pici magyarázkodással kezdeném, hogy lássátok mennyire nem fekete-fehér a világ. Nagy nehezen rászántam magam a megvételére, mert akciós volt, és mert „csiga8” mintájára megveszem, és ha nem kell megy a háztól. A valóságban nagy, és nehéz. A hazafelé vezető úton már arra gondoltam, hogy eladom. Nehéz, analóg. Tévedtem. A súlya, a mérete az egyértelmű. Akkor lássuk a részleteket.

    Folytatás...

    Brogyi 9 éve 8

  • Egyszerűen GRUB

    Ez a téma egy régi-régi fekete folt ami egyszercsak kivilágosodott. A legtöbb linux írásnál érvényes, hogy több megoldás létezik. Természetesen itt is, egy nekem tetsző, illetve kedves megoldást vázolnék fel.
    Az ihletet egy Suse Server generálta amit fontos volt megmenteni, és az újrahúzás egy kicsit nehézkes a telepített programok, és a Suse fizetős mivolta miatt.
    Esetleg ha multiboot-os rendszert akarunk akkor fontos betartani a telepítés sorrendjét.
    Win
    Linux
    Solaris.
    A sorrend egyszerűen abból adódik, hogy melyik operációs rendszer GRUB-ja képes megtalálni, és majd elindítani a másikat. Itt is meglepett a Solaris, mert nem ismertem ezt a tulajdonságát sem. Természetesen ha nem tartod be a telepítési sorrendet a szöveg végére már lesz ötleted a hogyanra.
    Egy mini Debian distribution volt a segítségemre: Rescatux. A Solaris GRUB-ja egy picit más. Sajnos nem jó hozzá a Rescatux. Az iso formátumból kell legyártanunk a CD-t, és az USB-s pendrive-ot. Természetesen elég az egyik is, de nálam mind a kettő kellett az öreg, és szakadt
    gépek miatt. A pendrive készítésére egy picit kitérnék.
    Rengeteg progi létezik, és található erre a célra, de itt is mint a Chakra-nál egyetlen működő út van a "dd"-és copy. Itt is rengeteg változat megtalálható. A két leggyakrabban működő kód következik.

    Folytatás...

    Brogyi 10 éve 1

  • Piaggio,Gilera nagyrobogó és a feszültségszabályozó

    Ez a rövidke írás is szintén a pénzről szól, és a tudatlanságról. Ékes bizonyítéka ennek a CTEK-ről írt szösszenet. Azt írják típushiba a feszültségszabályozó (VR) hibája. Ezt majd ti eldöntitek. Egy kis szakmai kitérőt engedjetek meg. Akit az ár érdekel az ugorjon a végére. A szabályozó sajnos shunt szabályozó, és ezért nagyon meleg. Magyarul megfő szegény félvezető. Ráadásul tirisztor szegény ami lassú, és a 60-as éveket idézi. Ezért lehet a sok VR hiba. A jobbik változatban a tirisztort kicserélték MOSFET-re. A félvezető modernebb, hidegebb, de még mindig shunt szabályozó. Egyszer valaki kioktatott, hogy nem is lehet ez másképp. Ez kérem balgaság. A tapasztaltak körében jól ismert név a Shindegen Japán cég. Ők követék el a MOSFET-es változatot, és persze van nekik soros szabályozó amire azt mondták, hogy nem lehet.
    [Shindegen]
    Az igazi gond, hogy a motorgenerátor állandómágnest használ nem pedig csúszógyűrűs gerjesztőtekercset mint az autókban. Erre kitalálták, hogy milyen jó a shunt szabályozás. Igen jó, csak fűt.
    Inkább visszatérek az árakra hiszen azért is kezdtem el írni.

    A szakszerviz ára 50 000Ft. Beszereléssel talán 60.
    Ennek típusa:58086R

    Folytatás...

    Brogyi 11 éve 50

  • RAIDZ1 és a szamba

    A zfs file rendszer jó tulajdonságait szeretném kiemelni a telepítés alatt, és ha sikerül a szándékom akkor talán az egyik legegyszerűbb( ez saját vélemény) zfs adaptációt tudom közreadni. Természetesen kizárólag terminál használat, semmi gui. Na, egy kis Munin azért majd lesz. Nem célom címlapos oldalra tenni, bár jót tenne az Openindiana népszerűségének. Sajnos mikor elkészült az első telepítés éppen akkor jött ki a Napp-it is.[link]
    Valószínű az még ennél is egyszerűbb. Amikor elkezdtem foglalkozni a zfs-sel akkor a napp-it szépen lefoglalta az összes 64GB-os SSD-met. Na, ilyen nekem nem kell. A mostani biztos jobb, de engem nem igazán izgat. A folyamatos próbák alatt kiderült, hogy egy 32GB pendrive elegendő tartalékot biztosít a rendszernek.

    Miért is pendrive? Egyszerű, mert így az összes alaplapi sata portra HDD kerülhet. Itt is mint a FreeNas-nál, Nexenta-nál az USB csak a boot alatt van használva. Az SSD használata teljesen fölösleges. Ennek ellenére a választásom egy USB3-as stick-re esett, mert hát a telepítésnél azért csak lényeges, hogy mennyit várunk rá. DT111 5 év garival, és az 5600Ft-os árával nekem a tökély. Kettőt vettem a mirror-hoz. Mindent a biztonságért.
    Itt jegyezném meg azt is, hogy én a minél nagyobb RAM méretet választottam, és nem az SSD gyorsítótárazást. Még a RAM mindig gyorsabb, és az ára sem olyan borzasztó.

    Folytatás...

    Brogyi 11 éve 5

  • Munin és az Openindiana

    Újabb adalék, kiegészítés az Openindiana eposzomhoz. Lassan, de biztosan haladok előre ahogy időm engedi. Mindig próbálom a legegyszerűbb utat megtalálni, és most talán sikerült. Néha valóban belefeledkezem. Ez látszott a Qbittorrent fordításánál is.
    A Munin-ról sokat nem akarok írni, mert az megtalálható rengeteg helyen. A szerverünk állapotáról ad majd néhány információt. Debián, Ubuntu rendszeren csak egy apt-get parancs kiadásával már célban is vagyunk.

    Itt is próbálkoztam a fordítással, de az egy "impossible mission".
    Miért is? Közel 80-100 darab függőségi software feltelepítése nagyon macerás, és rengeteg zsákutca van. Az eltelt idő alatt mindig felmerült bennem az a kérdés, hogy jól választottam-e.
    Nexenta lett volna a logikus választás. Ma már egy csöppet se bánom, hogy az OI mellett voksoltam.
    Nagyon jó OpenSolaris utód. Amíg itt anekdotázom had tegyek egy kis kitérőt az alaplapom BIOS-szával kapcsolatban.

    ASRock E350M1/USB3 1.6 BIOS-szal. Ubuntu, Windows simán ment vele csak az AHCI sehogy.
    Az Openindiana már jelezte a hibát csak nem tudtam értelmezni. Szegény SSD-mre kentem a dolgot balga módon hiszen a HDD-knél alig, vagy soha se jelzett. Az update egy kicsit az agyamra ment ugyanis csak Windows alól sikerült.
    Itt a PH-n is volt aki nem hitte el, és lám a szervizben a lapja. Az új BIOS 1.8 és az én esetemben egyedül csak az AHCI működése ami a legfontosabb.

    Folytatás...

    Brogyi 11 éve 0

  • Openindiana és a Transmission update

    Kezdjük rögtön az elején egy pici magyarázkodással. A ZFS iránti érdeklődésem miatt kerültem újra közel a Transmission-hoz. A legutolsó írásomban nem valami fényesen szerepelt, de az egy internetes portálon történt szavazás végeredményét írtam le. Szóval a ZFS-ről most nem írok. A FreeBSD,Nexenta, és az Openindiana közül az utolsóba szagoltam bele. Azt nem tudom megígérni, hogy lesz ennek folytatása, mert igen gyenge a felhozatal a googliból. A profik mint tapasztaltam semmit nem segítenek. Az Ubuntu-nál
    viszonylag könnyű a helyzet, mert ha elakadsz a googli megmondja a tutit, és itt jött az első meglepetésem az Openindiana-nál. Az rtorrentre panaszkodtak, hogy hibás. Maradt a transmission. Az ugye van pkg-ban is, de mint az Ubuntu-nál eléggé le vannak maradva. Akkor fordítsunk.Sehol egy leírás. Az IRC-n pedig csak kérdezgetik hogy lehet a legfrissebbet felrakni. Egy halovány reményt találtam, amit valószínűleg egy profi írt, mert nagyon elnagyolt volt, de legalább volt benne link, és ez alapján elkészült egy rövid script szerűség.

    Folytatás...

    Brogyi 11 éve 5

  • Deluge szerver több felhasználóval

    ************Multi user-es setup**************

    Talán ide illik az a kis kiegészítés amit a neten találtam egy seedbox-os oldalon.
    Ott a melyik a legjobb torrent client kérdésre szavaztak. Az első két helyet nem más nyerte meg mint a Rutorrent, és a Deluge. Csak halkan megjegyzem a király Mikrotorrent, és a Transmission egyetlen egyet se kapott.
    Nekem az eredményből az világít nagyon erősen, hogy a Mikrosoft vonal szerveralapú alkalmazása nulla, vagy amatőr szint drága pénzért.
    Csak a Magyar helyzet egész más. Kétségtelen tény, hogy a Mikrotorrent jó progi, de nem profiknak való.
    Az első helyen végzetnek rengeteget segített a Ruszkik web client-se(Rutorrent).
    A második a Deluge, és rengetegen az agresszív letöltése miatt szavaztak rá.
    Régen a UPC hálózatán mutatott némi előnyt, de ma úgy tapasztalom nincs forgalom korlátozás. Visszatérve a két nyertesre a stabilitás nem lehet kérdés egyik versenyzőnél sem hiszen a legjobbakról beszélünk.
    Említésre méltó még a letöltést a Deluge nyerte az agresszív tulajdonsága miatt.
    A hosszútávú seed-et pedig a Rutorrent.
    Ebből a gondolatmenetből már született egy script. Deluge letölt majd a végén átdobja az adatokat egy rtorrent-nek seed-re.
    Itt most ezt kihagyom, mert engem még nem győzött meg a script írójának a zsenialitása, de az ötlet nem rossz, valaki már használja.

    Folytatás...

    Brogyi 11 éve 4

  • Desulfator vs pulse charger-Szerintem mind a kettő.Direct Drive desulfator

    Igazi, jó kis téli téma. A net tele van deszulfátor leírással. A zöme 2 tekercses változat egy 555-sel+1 FET. A másik változat lesz itt napirenden aminek az alapötlete( nem az én ötletem), hogy feltöltünk egy kondit majd rácsattintjuk az akkumlátorra. Lényeges része a desulfator-nak, hogy a kondenzátor bankot nem sütjük ki teljesen. Fontos paraméter, hogy mekkora kondit, és milyen feszültségre töltünk fel. Természetesen a gyakoriság, frekvencia is fontos. Ha ezeket jól választjuk meg akkor valóban nincs különbség a címben szereplő két áramkör között. Miért is akarjuk ezt? Állítólag a rövid idejű nagy áramimpulzusok a szulfát kristályokat aprítják, bontják. A nyereségünk pedig a belsőellenállás csökkenése, a CCA növekedése, egyes írások szerint az akkumlátor élettartama is meghosszabbodik. Itt egy kis kitérőt tennék. A kondi rákapcsolása történhet tirisztorral, és FET-tel. Itt a FET-es változat lesz, mert azzal könnyebb megvalósítani. A lényeg, hogy a korábban felsoroltak miatt át kell hogy értékeljük a tirisztoros akkumlátor töltőket, mert megtaláltuk miért is jobb egy egyszerű már-már

    Folytatás...

    Brogyi 12 éve 0

  • VNC helyett XRDP

    Ubuntu,Linux Mint,Debian távoli asztal elérése akkor került előtérbe nálam mikor az egyik teszt alatt kiderült, hogy a desktop alig néhány százalékkal maradt le a szerver verziótól. Mint a legtöbb ilyen jellegű írásom ez se nagy durranás, de ez is jó időbe tellett míg kibogoztam. Igazából windows-ról próbálunk belépni a fenti desktop verziókba. Igen egyszerű a desktop kezelése, de néha még belefutunk a cli-be.
    Mivel desktop-ról szól az írás sok kódot ne várjatok.

    Hú, de örültem volna valami ilyesminek néhány éve! Nézzük csak miért ez a kifakadás.
    A net tele van ilyen jellegű írásokkal pl. VNC. Kezdő meg is találja (mint én), de jön a probléma. Csak akkor müködik amikor a user be van jelentkezve. Ha VNC-n keresztül csinálsz egy log off-ot megszakad a kapcsolat, mert vino is megszakad.
    Tehát a vino-t el kell indítani , hogy be tudj lépni. Igen ám a vino magában kevés. Gondolj bele mennyit teker a vincsi log on után. Ezek után akkor még jön a minőségi sorrend:VNC,UVNC,TightVNC...és a lényeg miért pont VNC.
    Sok féle képpen be tudsz lépni, de a lényeg mikor kilépsz az-az, hogy a nyitott ablakok nyitva maradjanak, a futó progik ne záródjanak be. Ezt a VNC clone-k tudják, és mivel grafikus progikról van szó így evidens a desktop verzió. A magyar tanárom mondta sok a sóder, mondj valami lényeget is fiam, mert ez idáig egyes.:)

    win7->ubuntu

    Folytatás...

    Brogyi 12 éve 3

  • Qbittorrent-nox ubuntu szerver verzióra

    "In medias res". A qbittorrent rendkivülien hasonlít a deluge-re.Hiszen mind a kettő a libtorrent rasterbar-t használja.Korábban írtam, hogy nem kedvelem ezt a verziót,de az még nem zárja ki, hogy tévedek a program megítélésében. Tény, hogy rendkivülien, és dinamikusan fejlödő program, és ennek köszönhetően már lehet, hogy jobb alternatíva.Jelenleg egy teszt verzió fut nálam. Eddig nincs panasz rá. Pontosabban mintha használná a swap-ot. A következőkben egy "headless" változat lesz leírva.
    A web-en sajnos apró hibákkal található meg.Itt közölt leírás müködik, de nem zárom ki azt a lehetőséget, hogy valakinél más kód kell. A desktop változat itt is mint a deluge,és a transmission változatoknál "full feature". Azzal a különbséggel, hogy a qbittorent-nek vannak a legtöbb szolgáltatása. Ezt mindenki ellenőrizheti a wiki-n. Az írás végére meggyözőm magam, hogy ez a legjobb linux cliens. :)
    Tisztába kell lenni azzal is, hogy a WEB GUI minden cliens-nél egy picit szegényebb. Talán a rutorrent még mindig a legszebb,de az rtorrent alapú ami kevesebb szolgáltatással bír. A desktop-ról nem írok, mert az egy "click" és kész. Jogos kérdés akkor miért is kinlódok én itt szerver változatokkal,és miért foglalkozok bonyolult fordításokkal. Egyszerű a válasz. Nem rég kiváncsiságból kipróbáltam egy win7/utorrent vs rtorrent/rutorrent párost a kis vékony N270-es atomon. Siralmas az eredmény.

    Folytatás...

    Brogyi 13 éve 7

  • Bremed BD8000 vagy Dr.Hu BD-8000 kiegészítő leírás

    Ez egy rövid kiegészítőnek szánom a címben szereplő vérnyomásmérőhöz.Persze jó szokásomhoz híven ez az írás is öncélú.
    Rövid időn belül egy részét elfelejtem, mert még nem használok ilyesmit. A digitális kütyü mivolta vonzott, és persze bosszantott a
    rengeteg funkció leírásának hiánya. A másik tény az ,hogy a googli se kényeztetett el,de még a gyártó oldala se tartalmazott user manual-t.
    Itt az angol nyelvtől az olaszon át akár a németig bármi jó lett volna.Na-na nem beszélem ezek mindegyikét, de azért örültem volna neki.
    Próbálok inkább csak a hiányzó dolgokra fókuszálni, de elkerülhetetlen néhány ismétlés.
    Az alap funkció amit az időseknek ajánlok az-az egy gombos használat.
    Megnyomod a "START" gombot, és pumpál,mér, és örülsz, vagy szomorkodsz attól függően amit látsz az óriási kijelzőn.
    Később lehet olyan helyzet mikor a "START" gombot 2x kell megnyomni.
    Pl. mikor a "PAGE" gombbal kiválasztod a felhasználót, és a "START" gombot akkor nyomod meg míg a kijelzőn látható a felhasználó száma.
    A felhasználó száma kb. 2 mp-ig látható.Természetesen ebben az esetben az óra funkció nincs engedélyezve. Az óra mindig jár csak a kikapcsolt állapotban van különbség.Az egyik esetben sötét a kijelző, a másikban egy óriási digitális órát mutat.
    Innentől már a fiatalabbaknak ajánlom, vagy a technikai beállítottságú embereknek.

    Folytatás...

    Brogyi 13 éve 0

  • Deluge daemon ubi szerverre

    Először egy kis magyarázat miért is kell egy rutorrent, vagy transmission után egy harmadik torrent szerver leírás.
    Az egyik érv a változatosság gyönyörködtet. A másik pedig miért ne? Komolyra fordítva a szót az interneten sokan jobbnak tartják mint az rtorrent változatokat.
    A RAID5 is bonyolultnak nézett ki addig míg el nem kezdtem vele foglalkozni. Hát a Deluge-tól is húzódoztam ,de meglátjuk fölöslegesen.
    Most is mint korábban ez is csak nekem szól. Így ha van segítő szándékod köszi előre is. Először mindig nyers a leírás. Lehet benne hiba amit talán idővel
    kijavítok. Itt is valószínűleg megy a több felhasználós dolog, de ez majd később.Ubi szero nem desktop. Aki azt akar az máris abbahagyhatja az olvasást,
    mert a desktop-on két katt, és kész.Copy-paste, nem nagy tudomány az egész.

    sudo apt-get install python-software-properties***e nélkül nem tudod hozzáadni a repository-t!!!!
    sudo add-apt-repository ppa:deluge-team/ppa
    sudo adduser --disabled-password --system --home /var/lib/deluge --gecos "Brogyi Deluge szerver" --group deluge
    sudo touch /var/log/deluged.log
    sudo touch /var/log/deluge-web.log
    sudo chown deluge:deluge /var/log/deluge*
    sudo apt-get update
    sudo apt-get upgrade
    sudo apt-get install deluged
    sudo apt-get install deluge-web deluge-webui***A webui szinte biztos nem kell,de én ki nem veszem :D

    Folytatás...

    Brogyi 13 éve 0

  • Szoftveres RAID5 próbálkozások,tapasztalatok.

    Egy rövid kis magyarázat az elkövetkező adathalmazhoz. Először is ez nekem szól,de ha valaki hasznosnak találta az jó. Azért írom le ,mert lesz benne angol szöveg amit nem vagyok hajlandó lefordítani. Talán egy picit később. :) Miért szoftveres RAID? Egyszerű, mert a hardware 100k-nál kezdődik.A 20k még bőven szoftveres.Az enyém is az.Csak az e-bay-ről vettem 6k-ért.Sil3124 a kontroller.Bárki bármit mond softveres.Az-az fake RAID. :D Az ubuntu nem ismeri, így meg kellett ismerkednem az mdadm-mel.Mivel még mindig amatör, mi több zöld vagyok így lehet benne hiba amire utalok is.Idővel kiderítem vagy majd megírjátok.Visszatérve a miért is írom le szöveghez.Minden gyökér úgy kezdi a leírását mdadm --create... Hát kérem ez így nem lesz jó.Beraksz egy nyers HDD-t semmit nem tudsz róla.Hol nézzem meg? A másik ami magyarázatra szorul az a filesystem. Miért nem jó nekem az ext4 v. ext3? A googli kivágtam nekem a következőt ami régi,de igaz lehet: ha olyan fájlrendszert használunk, ami online növelhető, azaz nem kell lecsatolni ehhez. Ilyen például az xfs, jfs, reiser4, nem ilyen például az ext3 vagy ext2.
    A próba során gyakorlatlanságom miatt nem tudtam elindítani a reiser4,nilfs filesystem-eket.Talán az ubuntu kernel se támogatja. Majd ti megerősítitek v. cáfoljátok.Így jutottam el a jfs-ig.Külön bonus, hogy kisebb a CPU terheltsége mint az ext3,ext4-nek.Na de csapjunk bele a lecsóba.

    Folytatás...

    Brogyi 13 éve 5

  • Kulcscsonttörés egy beteg szemszögéből (clavicula)

    Igazából ezt csak magamnak szántam,de talán lesz benne 1-2 fontos info. Doki, és intézmény neveket nem írok. Ez a fajta törés az egyik legrosszabb amivel találkoztam. A törés 2010.12.01-én történt. Sajnos műteni kellett. Ez azt jelenti, hogy kaptam 2db tűződrótot, és 1 húzóhurkot. A tűződrót vége olyan mint egy közönséges szög. kb.10cm hosszú varrattal oldották meg altatásban. Mivel nagy elmozdulásom volt, így tapasztalt orvosnak RTG nélkül is ránézésre tudnia kell mivel áll szembe. Akkor nézzük. Mentős bevisz a rendelőbe, doki rám néz, és mondja rögtön a diagnózist. Hó-hó ezek itt értenek a szakmájukhoz. Ez volt az első benyomás, de jött rögtön a hideg zuhany. A hülye elkezdi mozgatni hátha csak ficam. Ha nincs a mentős akkor a padlón koppan a fejem, mert ugyanis úgy fájt, hogy megroggyantam. Az első marha! Mai fejemmel nem engedtem volna a tűződrót alkalmazását. TEN-sín az igazi,persze ha nálam lehetett volna alkalmazni. Mondom ezt úgy,hogy ennél a drótnál csak jobb lehet. RTG után minden ruhádtól,személyes holmidtól megfosztanak,infúzió bekötve, és várod hogy betoljanak a műtőben. Majd közölték velem, hogy nem vagyok sürgős, és várnom kell. 2 nap után műtöttek. Minden mozdulat fájt. Csak hátamon tudtam aludni. Ez bizony 1,5 hónapig így is maradt. A hosszú vágás miatt nem sok javulást éreztem. A tűződrótot az utolsó napig éreztem. A varratszedést a főnővér csinálta. Itt már gyanús volt a dolog. Gyógytorna volt egész januárban (második hónap).

    Folytatás...

    Brogyi 13 éve 1

  • CTEK akkumlátor töltő és másolatai 2

    Az első részt folytatva itt már egy konkrét típust elemezgetek. Ez pedig az Ultimate speed ULG 3.8 A1.
    A 7,5V-10,5V-os tartományról.Itt impulzusokkal bombázza a sulfát réteget.Hogy mennyire hatásos ,ne kérdezzétek. Ha CTEK-nek jó, akkor nekem is.:)
    Az egyik különbség a +6V-os program ami hiányzik az XS3600-ból.Máris egy plusz szolgáltatásnál tartunk, és kb.15 000Ft megtakarításnál járunk.A doboza szép tarka, és 6 nyelvű mint a használati.Még egy pozítivum.A garancia csak 3 év a CTEK 5 évével szemben.Ezt elnézem a tekintélyes megtakarítás miatt.
    Azt mondom ez még nálam belefér.Szétszedném szegényt, de ez nagyon kinai, és így egzotikus csavarhuzó kell hozzá.Talán [itt]
    majd találkozunk vele.Az első részben jól látszik, hogy apró különbségek vannak.Remélem itt is csak apró különbségek lesznek.Néhány szó még arról miért is kell a savas akkumlátor töltéséhez is processzor.A mai akkumlátorok között egyre nagyobb számban vannak jelen a "gondozás mentes" darabok.Ezek jóval tovább bírják töltés nélkül. Ezek közül van olyan amelyik 250 napot igér.Szóval ezek zárt dobozok, és így már nagyon hasonlítnak a NiCD akkumlátorhoz.Nem lehet ész nélkül megküldeni mert folyadékot veszít,amit igen nehéz pótolni.

    Folytatás...

    Brogyi 13 éve 3

  • CTEK akkumulátor töltő és másolatai

    Összefoglaló, topiknyitó, update

    Ez egy blognak indult kis írás volt ami elég nagy látogatottságnak örved még most is.
    Amolyan "Milyen töltőt vegyek?" topik lett. Ezért is próbálom egy picit összefoglalni.
    Lényeges, hogy megértsétek az itt következő leírás egy átlag. Jól megindokolt észérvek mellett
    bárki véleménye megjelenhet itt ebben a nyitó részben. Persze fenttarom a vétó jogát :).
    Akkor nézzük ár szerint csökkenő sorrendbe az ajánlottakat. Azért az elsők között lehet találni irreálisan drágát mégha jó is az a töltő. Ezek mind automata/smart töltők.

    Forex felezős technikával
    CTEK sorozat
    Optimate 6
    Global CH611 Harkovz alapján. Most már [Brogyi alapján is]. :D
    Carstel T01.80.088
    Extol BC8A

    Folytatás...

    Brogyi 13 éve 8900

  • Rutorrent telepítés egy kicsit más módon

    Rutorrent telepítés egy kicsit más módon!

    A sokadik telepítés után ez a verzió tetszik, és remélem tetszeni fog nektek is. Miért is írom le, mert így egyben még
    nem láttam sehol, még a rutorrent hivatalos oldalon se. Itt nem kívánok foglalkozni a linux verzió választással, telepítéssel.A kezdők a script-tel próbálkozzanak amit a szöveg végén találnak.
    A működő verzió nálam a következő softverekkel működik.
    Ubuntu server
    rtorrent
    rutorrent
    cherokee
    Néhány szó a web szerverről. Miért is pont a cherokee. Az egyik fontos érv, gyors, sőt gyorsabb a következő szervereknél
    apach, lighttpd, nginx. Másik fontos érv, hogy a leírás alapján a leggügyébb windows user is tudja használni.
    A telepítés egy multiuseres verzió lesz, mert ha csak egy user van, akkor egyszerűbb lesz.
    A telepítés első része copy-paste funkcióból fog állni. Ezért nem magyarázkodok közben.
    Néhány megjegyzés lesz, főleg hibaüzenetek. Ezek a tapasztaltabbaknak ismerős lesz. Hangsúlyozom kezdő vagyok, ezért lehet benne hiba, de nekem működik.
    Így mellőzzétek a negatív beszólásokat, a pozitív, javító szándék jöhet, köszönöm.
    Az ubuntu szerver telepítés alkalmából kizárólag az open SSH-t jelöltem be. Az mc-t feltelepítettem.
    Nem szükséges, de majd rájöttök ,hogy kényelmes, és jó az. Először nagyon húzódoztam a szerver telepítéstől,

    Folytatás...

    Brogyi 14 éve 6

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.