2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Giant TCR: Shimano Di2 update

    Előzmények

    A bringát anno használtan, de gyakorlatilag újként sikerült vennem még a nagy drágulási hullám előtt, gyárilag Shimano 105 váltással szerelve. Azota kapott új kerékszettet meg egyéb apróságokat. Sosem volt gond a váltással, nem igényelt utánállítást, mindig gyorsan és pontosan működött, de zavart a kábelrengeteg a kormányon. Egy ideje már nézegetem az aprót, hátha felbukkan egy jó árú, jó minőségű di2 szett, ez történt meg a közelmúltban: egy idősebb sporttárs a hétvégi, ünneplős bringát szétszedette és eladta darabokban, így került hozzám nagyjából féláron egy teljesen makulátlan, talán 3000km-t futott Ultegra 8050 Di2 upgrade szett.

    Hozzávalók

    Ami a szettben volt:
    - Első váltó
    - Hátsó váltó
    - Két fékváltókar felnifékes verzióban
    - 4es elosztó
    - Kormány végébe való fejegység
    - Akku + töltő
    - Di2 kábelek

    Amit még be kellett szerezni:
    - BT/Ant+ egység
    - Egy hoszabb Di2 kábel ami elér a középcsapágytól a kormány végéig (140cm)
    - A vázhoz való apróbb alkatrészek: vakdugók, gumitömítések a kábelek ki-bevezetéséhez és az aero nyeregcsőhöz való akksitartó ék. Ezek azonosítására sikerült megtalálni a Giant 2016-os technical manual-t ahol minden fel van sorolva cikkszámmal együtt, a helyi Giant képviselet meg itt van a szomszédban.
    - Új kormányszalag

    Folytatás...

    Alg 2 éve 14

  • Túranapló extra - Rauris-völgy, Alpok, Ausztria vol.2

    Első rész

    Második nap

    Úgy döntöttünk, most meglátogtajuk a Rauris-völgy végében fekvő részeket. Autóval mentünk el egészen a Lenzanger parkolóig - ehhez egy 9 eurós úthasználati díjat kellett fizetni a Bodenhaus-nál lévő kapunál. Innen indultunk gyalog a völgy vége felé. A terv szerint először végigjártuk a "Wasserfallweg" nevű, vízesések mellett haladó ösvényt, majd ettünk valamit a "Sonnblickbasis" hüttében és visszafelé az Őserdőn (Rauriser Urwald) keresztül jöttünk a parkolóhoz.

    Egy darabig fenyőerdőben sétáltunk, az első meglepetést a végtelen mennyiségű áfonyabokor okozta. Amerre néztünk mindenhol áfonyabokrok alkották az aljnövényzetet - sajnos már a főszezon elmúlt, csak néhány apró szemet lehetett szedni, de azt gyakorlatilag bárhol. A második, áll-leejtős meglepetést a látvány okozta amikor kiértünk az erdőből:

    Folytatás...

    Alg 5 éve 2

  • Túranapló extra - Rauris-völgy, Alpok, Ausztria vol.1

    Tavaly azt találtuk ki, hogy az idei nyaralást kicsit másképp oldjuk meg mint ami a legtöbb embernek elsőre eszébe jutna. A tengerpartos henyélést amúgy sem szeretjük, a városnézős tömegekből meg eléggé elegünk lett, ráadásul pont tavaly ősszel költöztem ki én is a barátnőmhöz Bécsbe, így adta magát hogy az osztrák Alpokba menjünk egy kicsit kirándulni, túrázni.

    Úgy döntöttünk keresünk magunknak egy kicsit eldugottabb helyen egy hüttét egy hétre. Több összesítő szálláskereső oldal van, mi főleg a https://www.huetten.com/-on nézelődtünk. Próbáltunk egy még autóval egy nap alatt kényelmesen elérhető távolságban lévő, látnivalókhoz közeli, megfelelő árú szállást keresni, így szűkült végül a lehetőségek száma a következő kettőre:

    Almparadies: Ebbe a kis, saját tavacskával rendelkező házikóba a semmi közepén egyből beleszerettem. Hátrány viszont hogy alig jobb mintha sátoroznánk egy kempingben - a villany aggregátorról megy, csatorna nincs, vizet a fatüzelésű sparhelten lehet melegíteni, illetve a kertben van egy "napelemes" zuhanyzó (feketére festett hordó). WC szintén a kertben. Sokat gondolkodtunk, de végül a másikat választottuk. El van mentve azért ez is a kedvencek közé, nem tettem le róla hogy egyszer ide is elmegyünk.

    Folytatás...

    Alg 5 éve 5

  • Építsünk valami repülőt...

    ...műanyagból.
    Gondoltam makettes szerencsétlenkedéseimet itt fogom több-kevésbé dokumentálni. Nagy dolgokra nem kell gondolni, sok-sok kezdő elcseszés lesz inkább.

    Alg 5 éve 31

  • Ügyfélkapu, én így szeretlek...

    Sziasztok,

    Ma a magyar bürokrácia újabb csodájával sikerült megismerkednem, amelynek a neve... KAÜ.

    Történt ugyanis, hogy kaptam egy e-mailt, melyben jelezték hogy új dokumentum érkezett - azt nem írják meg mi, a témáját sem, csak hogy a NAV-tól.

    Nosza, naivan rányomok a linkre az e-mailbe, jön ez KAÜ. "Ezmiez?" Na mindegy, ott egy Ügyfélkapu gomb, rányomok, beírom az azonosítót, jelszót. Eredmény: Sikertelen bejelentkezés! Kérjük, hogy zárja be a böngészőt, és jelentkezzen be újra!

    WTF, elfelejtettem volna az ügyfélkapus jelszavamat? Meg egyébként is, mi ez a "Kérjük, hogy zárja be a böngészőt..." szöveg? Irány magyarorszag.hu, ott beenged - király, akkor majd innen, megyek a tárhelyre, átirányít KAÜre, ahonnan újra be kéne jelentkezzek az ügyfélkapura, ahová már bejelentkeztem, és átirányított ide hogy jelentkezzek be megint, szóval ugyanazzal a jelszóval meg azonosítóval, eredmény változatlan... itt már kezdett felmenni bennem a pumpa...

    OK, nyugi, gugli a barátod, megtaláltam a KAÜ súgót, ahol ez fogadott:

    Ügyfélkapu (felhasználónév és jelszó)

    Folytatás...

    Alg 6 éve 29

  • Túranapló - 9. Pásztó 50

    Sziasztok! Elég régen jelentkeztem utoljára - 2013 decembere többnyire túramentesen telt, 2014-et pedig rövidebb, a közelben rendezett túrákkal kezdtem, bele-bele kocogva (BUÉK, Téli gyermekvasút, Budai zöld, Budai piros).

    Aztán kaptam egy e-mailt Lépéshibától, hogy van szabad hely az autóban a Mátrába, a Pásztó 50 túrára. Nem sokat gondolkodtam a dolgon, perceken belül lecsaptam a lehetőségre.

    2014. Március 15.
    Hajnal 5 óra, a második 30-as busszal érkezem a megbeszélt találka-helyre, Újpest-városközponthoz. A túra 6-kor, tömegrajttal indult, mi pár perccel hat után érkeztünk, csípős, fagypont körüli, de napsütéses idő várt ránk odakint. Gyors nevezés, és 6:20-kor már indultunk is ki Pásztóról, fel, a Nyikom-nyeregbe tartó hosszú emelkedőn. Nem fáztunk sokáig, az emelkedő nap és az emelkedő terep melegített minket kívülről-belülről.

    Folytatás...

    Alg 10 éve 6

  • Túranapló - 8. Bakony szurdok-völgyei 25

    2013. November 10-én rendezte meg a Veszprémi Bridzs és Tájékozódási SE (fura párosítás...) a Bagolyvár terep-félmaratonnal párhuzamosan a Bakony szurdok-völgyei teljesítménytúrát 4 távon: 25/16/14/9 km. Természetesen a "hosszú" távon indultam, ami inkább rövid-közepesnek számít. Nem volt betervezve ez a kiruccanás, de két nappal a túra előtt, pénteken sikerült egy telekocsiban helyet szerezni, így vasárnap reggel öten indultunk Budapestről a rajtba, Zircre a Bagolyvár fogadóba.

    Különleges volt nekem ez a túra, ugyanis a család baráti körében egy illető gyakran emlegeti cuha-völgyi, porva-cseszneki úttörőtáboros kalandjait, amikor a patak vitte magával az egész tábort...

    Reggel kilenc óra után értünk a rajthelyre, négyen neveztünk - a sofőrünk egyéb dolgokat intézett, majd a célhelyre, Csesznekre jött elénk. Meglepő módon 5-10 perccel korábbi időt írtak az itinerre, mint a valós, de szerencsére nem ennyin szokott múlni a teljesítés. Amíg szerelést igazítottam, kamáslival bajlódtam, addig a többiek elindultak. Hamarosan én is a nyomukba szegődtem, még éppen látótávolságban voltak - nem volt nehéz követni társaságunk hölgy tagját, rózsaszín dzsekije virított a szürkés késő őszi városban. Jó tempót mentek, már jócskán a városon kívül jártunk mire sikerült befognom őket, így hárman folytattuk az utat (Anna, Nagyondinye sporttárs és jómagam) a sáros mezőn át.

    Folytatás...

    Alg 10 éve 2

  • Túranapló - 7. Éger-völgy 40

    2013. Október 23-án, szerdai napon rendeztem meg a Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesülete a túra-sorozatának egyetlen nem Budapest környéki túráját. Legutóbb írtam, hogy a Hősök Vére túrán is összefutottam Lépéshibával, akkor ajánlotta fel, hogy van még egy hely az autóban, nincs-e kedvem velük tartani Pécsre? Természetesen volt kedvem, így a logisztika szerint hajnali 4:40-kor már kint voltam a Blahán. Összeszedtük a csapatot, és célba vettük a rajtot :) Teca mama kisvendéglőjét. Sofőrünk profizmusát mutatja, hogy a 7:20-ra becsült érkezést tökéletesen eltalálta, pontosan 7:20-kor állítottuk le a motort az objektum előtti utolsó szabad parkolóhelyen.

    Nevezés, készülődés, reggelizés, és 7:40-es rajtidővel már indultunk is a Mecsek számomra még ismeretlen lejtőin, első érdekességként egy éppen lecsapolt/kiszáradt tó mellett. Sziklás-köves, mohával borított talajú erdőben, gyönyörű időben haladt az utunk az első ellenőrzőpont, a Babás-szerkövek felé. Ezt a többiek már korábban beharangozták nekem, mint az egyik legszebb ellenőrzőpont az év túrái során, így már nagyon vártam. Nem csalódtam, tényleg az ország egyik legszebb kilátása tárult a szemem elé, ott feküdt a lábamnál Kővágószőlős és egész Dél-Baranya.

    Folytatás...

    Alg 10 éve 3

  • Túranapló - 6. Hősök Vére 40

    A Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület és a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia idén harmadik alkalommal rendezte meg civilek számára is nyíltan a Hősök Vére Emlék- és Teljesítménytúrát 5 távon, október 19-én.

    Én a második leghosszabb, 41 kilométeres távra jelentkeztem (a fokozatos táv-növelés jegyében). Úgy gondoltam korán indulok, így az 5:40-es HÉV-et vettem célba. 6-kor már Szentendrén a végállomáson voltunk, és a szalagozást követve ( :) ) meg is találtuk a rajthelyet. Kis rendezkedés, nevezés, szerelvény igazítás, és egy 6-7 fős csoportban indultam még sötétben vissza a szalagok mentén, ki Szentendréről az első kódos ellenőrzőpont felé. Libasorban baktattunk a párás-sáros mezőkön amíg el nem értük a vízművet - itt kellett felírni a kódot. A többieket elengedtem, én pedig megcsodáltam a hátam mögött éppen felkelő napot, és az ébredező várost.

    Innentől elkezdett emelkedni az út, fel a Kő-hegyre, az erdészház volt a második EP. A napkelte varázslatos színekbe öltöztette az erdőt, nem győztem nézelődni, gyakran megálltam fényképezni is. Az erdészháznál a rendezők forró teával és zacskós levessel vártak, és csodálatos kilátással a városra.

    Folytatás...

    Alg 10 éve 0

  • Túranapló - 5. NaHát35

    A Nagymarosi Hátizsákosok Társasága idén október 12-én, szombaton rendezte a szokásos NaHáT teljesítménytúrát, 5 távon (15, 20, 35, 50 és 90 kilométer). Én egyelőre még csak a 35-ös távot mertem megcélozni, mivel idén kezdtem a túrázást, és még 25-nél többet nem mentem. Az előző bejegyzésben említett két barátom ismét elkísért, ők 20km-en indultak. A két táv nagyjából 14 km-t halad közösen, így úgy gondoltam addig megyünk együtt, onnan pedig ők a célba, én pedig tovább a saját utamon, majd a célban találkozunk.

    Reggel nyolc után értünk oda a rajt- és célhelyre, ahol már javában folyt az adminisztráció - elvégre már héttől lehetett rajtolni. Kissé ködös-párás volt a reggel, de a nap már sütött, és nagyon szép meleg őszi napunk volt. A nap első és egyetlen "eltévedését" is elkönyvelhettük - a rajthelyet a szomszédos utcából próbáltuk megközelíteni - a hangokat hallottuk a kerítés túloldaláról, csak kapu nem volt itt. Megkerültük a háztömböt, beneveztünk, kértünk 10 percet a rajtidőnkhöz hogy megreggelizhessünk az udvaron indulás előtt.

    Folytatás...

    Alg 11 éve 0

  • MEElectronics A161p fülhallgató

    Az amerikai gyártó mikrofonos zászlóshajóját sikerült megkaparintanom viszonylag olcsón.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 11 éve 18

  • Túranapló - 4. OKT Piliscsaba-Hűvösvölgy

    2013.08.11
    Piliscsaba - Nagy-Szénás - Zsíros-hegy - Remete-hegy - Remete-szurdok - Máriaremete - Hűvösvölgy

    A szombati egy napos hidegfront utáni "kevésbé meleg" vasárnapra terveztem egy túrát, amire végül két barátom is elkísért. Nekiindultunk tehát, 2013. Augusztus 11-én. Reggel 8-ra beszéltük meg a találkozót az Árpád-híd buszpályaudvarra, innen indult a vonatpótló busz Piliscsabára (vicces volt a buszon a kalauzzal jegyvizsgálóval találkozni).

    Kilenc körül értünk Piliscsaba vasútállomásra, ahol elvileg a forgalmi irodában lakik a pecsét. A vasútállomás épülete elég elhagyatottnak tűnt, illetve két túrázó hölgy szerint "ki van téve" a pecsét. Benéztünk hát a nyitott ajtón, meg is találtuk a pecsétet egy szekrény tetején. Mint kiderült, az állomás mégsem olyan elhagyatott, a szomszéd helyiségben tartózkodó hölgytől megkaptuk, hogy legközelebb azért legalább köszönjünk ha bemegyünk. Ígérjük úgy lesz :)

    Első célunk a Kálvária, majd a Kőgomba volt - ide a kék nem megy fel, a kék háromszögön kell letérni. A kálváriáról visszafordulva szép, igaz kissé keskeny kilátás nyílik Piliscsabára.

    Folytatás...

    Alg 11 éve 2

  • Túranapló - 3. Két nap Dobogókő környékén

    Sziasztok!

    A mostani írás a Július 6.-7. hétvége vándorlásairól fog szólni. Első nap egymagam jártam az OKT Bécsi út - Dobogókő szakaszát, vasárnap pedig egy barátom és felesége kísért el Dobogókő környékén egy kis kalandtúrára.

    2013. 07. 06.
    Rozália téglagyár - Köves-bérc - Kevély-nyereg - Dera-szurdok - Pilisszentkereszt - Dobogókő

    A péntek este kicsit hosszúra nyúlt, így nem esett túl jól a viszonylag korai kelés - azért fél 10 körül már ott voltam a kezdőponton, és beütöttem a pecsétet a Bécsi út mellett, a Rozália téglagyárnál. Az első szakaszon az út egy napraforgótábla szélén, homokos szekérúton vezetett. Az előző napi zivatar és a napsütés miatt már így reggel is kellemetlenül párás idő volt, és ezen nem segített az út mindkét oldalán meglévő magas növényzet.

    Nemsokára aztán elértem a jobbos letérőt (itt nem nagyon van mire felfesteni a jelzést, figyelni kell ne menjünk túl!), és a kis hídon átkelve rögtön erős emelkedő kezdődött, először aszfaltos úton, később betérve az erdőbe sziklás ösvényen. Itthon ritka jelenség: kabóca-koncert kísért utamon - egy idő után már inkább zavaró volt az állandó zúgás, szerencsére a Köves-bérccel együtt elmaradtak ezek a hangos rovarok is. A csúcs környékén volt egy pár méteres szakasz, ahol a ritkás és alacsony tölgyes, a vastag mohaszőnyeg és a fehér kavicsos út érdekes, meseszerű érzetet keltett.

    Folytatás...

    Alg 11 éve 7

  • Túranapló - 2. (képtelenül)

    Pilisszántó - Pilis-tető - Vaskapu-hegy - Gombás-barlang - Jóreménység-barlang - Pilis-barlang - Szopláki Ördöglyuk-barlang - Vaskapu-szikla - Pilis-tető - Pilisszántó

    Sziasztok!

    Még a hét elején kaptam egy e-mailt egy túrázós levlistára, hogy ma, azaz 2013. június 9-én a Pilis-tetőre és környékére szerveződik egy túra, gondoltam nosza, már nagyon mehetnékem volt ki a városból.

    Sajnos képekkel most nem tudok szolgálni, öcsémnek kellett a fotóapparát - természetfotózás gyakorlaton volt.

    Reggel 9-kor volt a találkozó az Árpád-hídnál a buszállomáson, innen telekocsiztunk Pilisszántóra. Itt két csoportra oszlott a társaság, én a másodikban voltam. A falut az északi oldalon hagytuk el, pár száz métert mentünk az autóúton, majd balra tértünk be a piros jelzésre, az erdőbe. Ezután balra a zöldre, át egy sorompón, és nekiindultunk a szerpentinnek. Érdekes volt, ahogy minden kanyarban egyre jobban kinyílt a panoráma - részben ezért ezen a szakaszon botrányosan lassan haladt a csapat, illetve kb 50 méterenként kellett megállni fényképezkedni (szerencsére ez a lelkesedés a tető után alábbhagyott). Egyébként főleg elöl mentem, gyakran hallótávolságon kívülre távolodva, élveztem az erdő magányát.

    Folytatás...

    Alg 11 éve 0

  • Túranapló - 1. - update!

    A kezdetek

    Mindig is szerettem kicsit elmenekülni az emberek elől, el a városból, egyedül vagy közeli ismerősökkel feltöltődni a zöldben. Mióta viszont a fővárosban dolgozom, az eddig megszokott hétvégi horgászatokra egyre kevesebb lehetőségem van. Régóta szemezgettem már a sport és kikapcsolódás célú túrázással, de valahogy eddig sosem foglalkoztam komolyabban a dologgal. Ezen a télen viszont nagyon elegem lett a városi forgatagból, tervezgettem, térképeket nézegettem, cikkeket olvastam.

    Most pedig hogy eljött a tavasz (vagy valami olyasmi), nem volt más hátra, mint előre, induljunk hát! :)

    Felszerelés

    Első dolgom volt a Budai-hegység térképének egy megfelelő lábbelinek beszerzése - egy gore-tex cipőre, a Merrell Moab GTX-re esett a választás. Természetesen kütyü-mániám rávett egy kézi túra-GPS beszerzésére is, ő lett a Garmin Dakota 10. Előbbi kettő alapfelszerelés, utóbbi hanyagolható, de nagyon kényelmessé teszi az útvonal tartását és kincset is lehet vele keresgélni :) Térképeket a turistautak.hu-ról kapott.

    Indulás!

    Folytatás...

    Alg 11 éve 3

  • Folyóvízi alapismeretek - bevezető

    A folyóvízi horgászatról szóló első írásom. Mikor, hol, mire érdemes próbálkozni?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 12 éve 16

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.