2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Tejfölös-sajtos tészta V módra

Írta: | Kulcsszavak: recept . tejföl . sajt . 30 perc alatt . tészta

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem tervezek receptklubot indítani, ez csak egy másik, gyorsan és könnyen elkészíthető étel, amit személy szerint nagyon szeretek. Előnyei egy az egyben ugyanazok mint az előző receptnek, de ez sokkal kevésbé pepecselős és körülbelül fele annyi idő alatt lehet elkészíteni, amikor fáradt vagyok és nincs kedvem semmi komolyabbat rittyenteni, akkor általában ezt, vagy ennek valamilyen változatát készítem el. Így volt ezt tegnap is, csináltam pár képet, gondoltam megosztom ezt is veletek, hátha valakinek jól jön.

Hozzávalók két személyre vagy kétszeri kiadós étkezésre:

- 1 nagy fej vöröshagyma
- 25 dkg tészta (kagylót vagy pennét preferálom)
- 1 nagy doboz tejföl (kinek melyik változat jön be, én a 18-20%-osat kedvelem)
- 15 dkg sajt (trappista vagy cheddar)
- virsli vagy szalonna, tetszés szerinti mennyiségben
- 1 jó nagy kanálnyi vaj
- só, fekete bors, pirospaprika, oregánó

A tészta elkészítése: tudom-tudom, kismillió helyen le van írva, de azért megosztom itt is, ne kelljen kavarogni. Kell egy mély lábos, tegyünk bele annyit vizet, ami bőven ellepi majd a tésztát és forraljuk fel. Amikor már forr adjunk hozzá 1-2 evőkanál olajat és sót, majd mehet a tészta, néha kavargassuk meg. Ehhez az ételhez én nem szoktam teljesen megfőzni, kicsivel előtte kiveszem, amikor már majdnem megfelelő puhaságú, de még van egy kis keménysége.

Elkészítés: aprítsuk fel a hagymát majd vegyünk egy jó nagy serpenyőt, aminek legalább 4-5 cm magas az oldala. Olvasszuk meg a vajat, majd tegyük bele a hagymát és fonnyasszuk meg (magyarán figyelve, hogy ne ragadjon le, hagyjuk megpuhulni a vajban). Ha ez megvan, mehet bele a virsli vagy a szalonna, hintsük meg kevés sóval, borssal, pirospaprikával és keverjük össze a hagymával. Az oregánót még ne tegyük bele, könnyen megéghet, amitől keserű lesz. Néha megkeverve hagyjuk megpirulni, ez pár perc alatt megvan, de figyeljünk, hogy ne égjen le a hagyma (1. kép).

Ha ez kész, öntsük bele a tejföl 4/5-ét, keverjük össze, adjuk hozzá az oregánót és hagyjuk kicsit "összerottyanni". Kóstoljuk meg és ízlés szerint adjunk hozzá még a fűszerekből, de a sóval csak óvatosan. Mire ezzel végzünk, a tészta is pont jó, szűrjük le, majd borítsuk bele a serpenyőbe és jól keverjük össze a tejfölös-hagymás cuccal. (Közben kapcsoljuk be a sütőt, melegítsük elő 200 fokon.) A tészta erősen tompítja az ízeket, úgyhogy érdemes még egy kóstolót tartani és ha szükség van rá, rakjunk bele újra fűszert. Minden kóstolás előtt érdemes egy kevés időt hagyni, hogy összeérjenek az ízek és nagyon figyeljünk, hogy mindig jó alaposan keverjük el a pluszban hozzáadott fűszereket.

Ha elégedettek vagyunk az eredménnyel, akkor simítsuk el a tetejét és a maradék tejföllel egyenletesen kenjük be (2. kép), majd reszeljük rá a sajtot, szépen elosztva, jusson mindenhova. A sajt tetejére még szoktam szórni egy kevés oregánót az íz miatt és egy kevés pirospaprikát a szín miatt (3. kép). Tegyük be a sütőbe és hagyjuk megpirulni a sajtot, ez nagyjából 5-6 perc alatt megtörténik és kész is a remekmű (4. kép). Ha mihamarabb enni szeretnénk belőle, akkor egyből szeljük fel és tegyük ki tányérra, mert a sajt alatt még jó sokáig meleg marad a tészta.

Az elmaradhatatlan étvágygerjesztő képek:


Szépen megpirult a szalonna és megpuhult a hagyma


Ha elégedettek vagyunk az ízekkel, simítsuk el a tetejét és kenjük be tejföllel


Mehet rá a sajt, megszórva nagyon kevés oregánóval és pirospaprikával


Pár perc a sütőben és kész is


Nehézkesen tudtam csak kihalászni a kerek serpenyőből... Jó étvágyat!

Hozzászólások

(#1) #24889344


#24889344
törölt tag

Jól néz ki. Lehet kipróbálom. Ha nagyon éhes vagyok csak rászórom a sajtot a tésztára, kis ketchup, tejföl és már lehet is enni. Ez viszont biztos sokkal finomabb.
Van nekem is egy tésztás receptem, az bonyolultabbnak tűnhet, de nem nehéz elkészíteni.

(#2) Viszlát válasza #24889344 (#1) üzenetére


Viszlát
addikt

Nagy kedvencem a tejszínes csirke, sokféle változatát készítettem már, kicsit időigényesebb igaz, de abszolút megéri a fáradozást. :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#3) lapa


lapa
veterán

"nem tervezek receptklubot indítani"

aha, persze.

(#4) Viszlát válasza lapa (#3) üzenetére


Viszlát
addikt

Sajátra céloztam, hogy nem fogják elönteni a receptek a blogomat. :)

Amúgy meg ne dumálj, külön kategóriát kellett gyártanom miattad.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.