2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Főzős mérgelődős I. rész

Írta: | Kulcsszavak: rizs . recept . főzés . anyád!

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem ma kezdtem a főzést, de a rizs egészen idáig valahogy teljesen kimaradt. Ma reggel viszont úgy ébredtem, hogy milyen jó lenne a sült hús mellé finom rizs. Új dolgok esetén a megszokott kör az, hogy megszkájpolom édesanyámat, jól kifaggatom. Ha ő nem elérhető akkor egy nagyon kedves barátomat interjúvolom meg, aki szintén nő és szintén eszméletlen finoman főz.

Persze vannak sötét napok, amikor egyikőjük sincs net közelében, ilyenkor marad a google (brrrrr). Azt már teljesen megszoktam, hogy ahány oldal, annyi leírás, teljesen mindegy milyen ételről van szó, még a legegyszerűbbeket is százféleképpen csinálják a népek. Az a legjobb, amikor ezek ráadásul nem csak egy-két részletben térnek el, hanem totál ellentmondanak egymásnak. Viszont már nagyon rutinos vagyok és halmazolom az információkat, vagyis kigyűjtöm a közös pontokat 5-6 recept alapján és abból dolgozom.

El is szaladtam tehát rizsért, a közeli lengyel boltban meglepő módon csak egyféle normális rizs volt (gyors rizst nem veszek, kemény vagyok), ilyen ni:

Ott persze nem néztem meg a leírást, úgyhogy már hazaérve kaptam az első sokkot, az addig egységesen 40-45 perces főzési idő helyett a csomagoláson 15 percet javasolnak. Remek. Nem baj, lesz ami lesz, nekikezdtem.

Két (púpozott) evőkanál olajon, lassú lángon (kerámialapos rezsóm van, minden főzésnél úgy kell kisilabizálni, hogy most melyik fokozat lehet a jó) megpirítjuk az egy bögrényi rizsünket, szól a recept, majd ennek duplájával felöntjük és kevergetés nélkül pároljuk szépen. Pirítás pipa, egy oldalon olvastam, hogy jobban megőrzi a rizs a textúráját ha nem hideg, hanem felforralt vízzel öntöm le, és bár baromira képtelen vagyok a textúrát és a rizst fejben összehozni, úgy voltam vele, mit veszíthetek. Szóval leöntöttem dupla mennyiségű vízzel, szépen be is fedte, kicsit meg is nyugodtam, hogy jó lesz ez na és még a sózást sem felejtettem el.

Az egész mutatvány ott borult, hogy nem tudtam legyűrni a kíváncsiságom és körülbelül 5 perc után szégyenszemre megemeltem a fedőt, majd halk sikkantással (nem, nem vagyok nő) konstatáltam a látványt, ugyanis a víz, mintha soha nem is lett volna, teljesen eltűnt. Jól a fejembe verték, hogy nem baj ha másként történik valami, kóstolni kell, csak utána tessék bármit is módosítani. Megkóstoltam, még teljesen kemény volt, pedig fél pillanatig azt hittem, hogy ez a tuning edition és megfőtt ilyen rövid idő alatt. De nem, ráadásul az ipari mennyiségű ráöntött só ellenére baromi sótlan volt, ez a másik poén, hogy nagyon ritkán firkálnak oda mennyiséget a netnagyik, szóval újabb két bögre víz és újabb adag só.

Azóta körülbelül egy óra telt el és még mindig kemény a rizs, nagyjából 6 bögre vizet öntöttem rá, a textúrát már rég leszarom, hidegen megy rá egyenesen a csapból. De! Még mindig kemény...

Hozzászólások

(#1) moonlight115


moonlight115
tag

Egy szakács mondta nekem, hogy nem szabad a rizst pirítani, ha kifehéredik "pirítás" közben, mehet rá a víz. Alacsony fokozaton kell főzni, szerintem ez lehetett nálad a baj. De hogy még ennyi főzés után is kemény???? Ilyen rizst még nem láttam. Nekem kb. 20 perc alatt kész. :F

"Holdfényszonátának összedőlt a könyvespolca, mert bétóven sors szimfóniát rakott rá..." /by old rocker/

(#2) Viszlát válasza moonlight115 (#1) üzenetére


Viszlát
addikt

A pirítást én is így értettem, nem barnára pirítom, csak amíg az üveges szín átváltozik fehérré.

Egyébként halvány gőzöm sincs mi a franc van, mostanra lett jó, szóval körülbelül 80-85 perc kellett hozzá. Én már csak röhögök az egészen, irgalmatlanul sótlan az egész, de ezen legalább lehet segíteni. :DDD

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#3) moonlight115 válasza Viszlát (#2) üzenetére


moonlight115
tag

Ez ám a rejtély! :D
Meg az, hogy miért nem kapok ma emailt, ha új hsz. érkezik, pedig be van jelölve kb. 6 helyen.....

"Holdfényszonátának összedőlt a könyvespolca, mert bétóven sors szimfóniát rakott rá..." /by old rocker/

(#4) psyho85 válasza moonlight115 (#3) üzenetére


psyho85
aktív tag

Nekem se jön a privátokról...

Álmában nagy folyó volt, de amikor felébredt, maradt kis patak. S csak csordogált tovább, mint könny az arcon, az óriás fák alatt.

(#5) JoeYi


JoeYi
őstag

én zacskós rizs párti vagyok. Három lépés:
- víz felforr
- csipet só
- rizs bele 15 percre

kész.

Bár olcsóbb a nem előgőzölt rizs, de bőven megtérül a rövidebb főzési időben

(#6) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

Barna rizst nem próbálod ki? Sokkal több íze van, mint a koptatottnak, bár gondolom, nem mindenkinek jön be, de valakinek meg nagyon.

(#7) JoeYi válasza Crystalheart (#6) üzenetére


JoeYi
őstag

igen, szokni kell, de állítólag egészségesebb is

(#8) Crystalheart válasza JoeYi (#7) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Persze, ez minden koptatatlan gabonára igaz, ráadásul a rizskorpa nem olyan emészthetetlen-rághatatlan, mint a búzakorpa. Természetesen vannak ételek, köretek, amik nyilván fehérrizzsel jobbak, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy másabbak. Így ez egy más étel, ki kell próbálni.

(#9) Viszlát válasza JoeYi (#5) üzenetére


Viszlát
addikt

Legközelebb valószínűleg ez lesz, bár most egy jó időre elment tőle a kedvem. A végeredmény amúgy nem lett annyira gáz, csak más utólagos sózással, mintha főzés közben van eléggé megsózva.

Crystalheart: ááá, barnát csak kenyérből. :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#10) Balinov válasza JoeYi (#7) üzenetére


Balinov
félisten

szertinem finomabb is

Viszlát: en nem vennek lengyel rizst, jo az amit a Tesco-ban, Sainsbury's ben kapsz long grain rice. Mi teszkosat hasznalunk, pici olivaolajon megpirit (mint ahogy te is csinalod, kifeheredik) es dupla mennyisegu viz ra, 1x gyorsan jol megkever, fedo ra, es 15-20 perc alatt kesz. Vegetat szoktunk meg ugy egy teaskanalnyit raboritani, hogy meg finomabb, hazai ize legyen.

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.