Mostanában itthon is megjelentek a különféle ciderek, azaz almaborok a boltokban. Kipróbáltam, és ízlett. Édeskés, picit szénsavas, az alkoholt pedig alig érezni benne. Csak az ára borsos, 400 forint körül kapni egy 0.33-as üveggel, ami szerintem egy kicsit túlzás.
Utánanéztem, hogyan lehetne otthon almabort gyártani, kiderült, hogy nem nagy művészet, és nem is kerül sokba.
Nézzük, mi kell hozzá:
- Megfelelő edény, amit le lehet zárni
- Dugó, amivel az előbb említett edényt lezárjuk
- Szelep, amin az erjedés során fejlődő CO2 távozni tud, de levegő nem jut be
- Almalé - A legolcsóbb almalevet vettem, (119ft/l) kíváncsi vagyok ebből mi lesz
- Cukor - egy literhez kb 10 dkg cukrot rakok
- Borélesztő - 20g-os tasak, 100l-hez elég, 300 forint akármelyik gazdaboltban
És az elkészítés:
Először a szelepet készítettem elő, amit a borászatban kotyogónak hívnak. Kifúrtam a dugót, és átszúrtam rajta a kotyogót. Figyelni kell, hogy jól szigeteljen, mert ha levegőt kap az almabor, ecetes íze lesz.
Ez után beleöntöttem az almalevet az üvegembe, öntöttem bele cukrot, és beleraktam a borélesztőt is.
Beleraktam a dugót a kotyogóval, a kotyogót pedig feltöltöttem vízzel.
Pár napon után beindul az erjedés, és le lehet rakni az egészet a pincébe 1-1,5 hónapra.
Eddigi tapasztalataim, okosságok:
-Ha nincs semmi kotyogóként használható eszközünk, így is meg lehet oldani.
-Jól zárjuk le az edényünket, különben kellemetlen savanya íze lesz a dolognak.
-Amíg nem kezdődik el az erjedés, a szobában szoktam tartani, utána viszont lerakom a pincébe, különben túl gyorsan kifő.
Nem nagy befektetés, és nem kell sokat foglalkozni vele, egy délután alatt össze lehet dobni az egészet.
Sok sikeres otthoni almaborfőzést mindenkinek!