2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Almabor otthon, egyszerűen, olcsón

Írta: | Kulcsszavak: almabor . otthon

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mostanában itthon is megjelentek a különféle ciderek, azaz almaborok a boltokban. Kipróbáltam, és ízlett. Édeskés, picit szénsavas, az alkoholt pedig alig érezni benne. Csak az ára borsos, 400 forint körül kapni egy 0.33-as üveggel, ami szerintem egy kicsit túlzás.

Utánanéztem, hogyan lehetne otthon almabort gyártani, kiderült, hogy nem nagy művészet, és nem is kerül sokba.

Nézzük, mi kell hozzá:

- Megfelelő edény, amit le lehet zárni
- Dugó, amivel az előbb említett edényt lezárjuk
- Szelep, amin az erjedés során fejlődő CO2 távozni tud, de levegő nem jut be

- Almalé - A legolcsóbb almalevet vettem, (119ft/l) kíváncsi vagyok ebből mi lesz
- Cukor - egy literhez kb 10 dkg cukrot rakok
- Borélesztő - 20g-os tasak, 100l-hez elég, 300 forint akármelyik gazdaboltban

És az elkészítés:

Először a szelepet készítettem elő, amit a borászatban kotyogónak hívnak. Kifúrtam a dugót, és átszúrtam rajta a kotyogót. Figyelni kell, hogy jól szigeteljen, mert ha levegőt kap az almabor, ecetes íze lesz.
Ez után beleöntöttem az almalevet az üvegembe, öntöttem bele cukrot, és beleraktam a borélesztőt is.
Beleraktam a dugót a kotyogóval, a kotyogót pedig feltöltöttem vízzel.

Pár napon után beindul az erjedés, és le lehet rakni az egészet a pincébe 1-1,5 hónapra.

Eddigi tapasztalataim, okosságok:

-Ha nincs semmi kotyogóként használható eszközünk, így is meg lehet oldani.

-Jól zárjuk le az edényünket, különben kellemetlen savanya íze lesz a dolognak.

-Amíg nem kezdődik el az erjedés, a szobában szoktam tartani, utána viszont lerakom a pincébe, különben túl gyorsan kifő.

Nem nagy befektetés, és nem kell sokat foglalkozni vele, egy délután alatt össze lehet dobni az egészet.
Sok sikeres otthoni almaborfőzést mindenkinek!

Hozzászólások

(#1) Ptech


Ptech
őstag

Topicot neki!

(#2) ArchElf válasza Ptech (#1) üzenetére


ArchElf
addikt

Pincében kotyogó helyett mi használtunk nejlozacsit (ami jól zár, nem TESCO-s fajtát - esetleg nagy lufit).
Ha össze van gyűjtve az összes CO (nincs kiengedve a levegőbe), akkor egy kicsit vissza is szív a bor kierjedés után és kicsit jobban szénsavas marad.

AE

Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]

(#3) Ptech válasza ArchElf (#2) üzenetére


Ptech
őstag

A lufiról én is hallottam már, de még nem próbáltam. A következő adaghoz lehet, hogy kipróbálom.

Köszi :)

(#4) .bableWes


.bableWes
őstag

Multhéten beszéltük laboron a többivel, hogy be kéne vinni valami "gyümölcslevet" és egy kis 96%-os etanolt felhigitani vele. ki is számoltuk, hogy ~50fokos alkoholtartalmu löttyhöz kb 2,3 liter lé kéne, ha az alkohol 100ccm
Meg is kérdeztük a laborvezetöt, de elküldött minket, hogy hülyék vagyunk.

Mindenesetre jo kis cucc :R

töltöm lefele a torrentet döpirétbéj-rü. csak gondoltam kiirom, hátha kibanolnak..

(#5) danih


danih
addikt

Majd írj, milyen lett :)

(#6) Lauda


Lauda
félisten

Ugyes vagy! Mondjuk ebbol nem lehet bebaxni estere. ;]

(#7) ch003067


ch003067
addikt

Jó lehet :D

megkóstolnám

(#8) Gergő_


Gergő_
őstag

:D itt a vég, amikor már ilyen olcsó butítószereket állítunk elő

(#9) Ptech válasza Gergő_ (#8) üzenetére


Ptech
őstag

Nekem az olcsó és finom az jó kombináció :P

(#10) ArchElf válasza Ptech (#9) üzenetére


ArchElf
addikt

almaleves higító?

AE

Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.