2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Kocka ház_Veletech 2013 frissítve_2013.04.16.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy kis bevezető

Mindig szerettem barkácsolni, szerelgetni. Sokáig laptopom volt, így az asztaligép szerelés kimaradt. Aztán egy sorozatos garanciális oda-vissza küldözgetés, rosszul összerakás után úgy döntöttem nem kell többet laptop, amit nem tudok saját magam szerelni, legyen inkább asztali gépem. A ház kiválasztásánál nagy gondban voltam, mert igazából egyik sem felelt meg az elképzeléseimnek. Végül egy fractal define mini mellett döntöttem, amit azóta sem bántam meg. Elkezdett azonban megfogalmazódni bennem, hogy én milyen házat csinálnék magamnak. Nekem az egyik legfőbb követelmények között van, hogy halk legyen a gép. Mindenképpen olyan elrendezésben gondolkodtam, ahol a levegő szabadon átjárja a komponenseket, így nem kell plusz ventilátorokat használni. Ehhez a videókártyát függőleges helyzetbe kell hozni. A csatlakozók így a ház tetejére kerülnek de alul és felül megnyitva a házat a légmozgásnak semmi nem áll az útjába. Mikor már olyan bonyolultságig jutott a terv, hogy fejben már nehezen kezelhető volt, megrajzoltam egy 3D-s programmal az alkatrészeket, és elkezdtem pakolgatni őket a térben. Ekkor jelent meg egy felhívás egy külföldi oldalon, gépház tervező pályázatról. Kapóra jött az alkalom, így kidolgoztam részletesen is a tervet és beneveztem a versenyre.

Sikerült bejutnom a legjobb nyolc közé, de sajnos csak egy pendrive-ot nyertem, amit azóta sem kaptam meg. Ezután továbbgondoltam a koncepciót, ekkor találtam ki a jelenlegi elrendezést is, amit most szeretnék bemutatni. Egy hazai designer cég, aki betonból készít bútorokat, kiírt egy bútor- és lakberendezési tárgy tervező pályázatot. Erre én beneveztem egy, már az új koncepció alapján tervezett géppel. Mivel az előző pályázatnál nem sikerültek a renderek és csak printscreenes képekből tudtam megcsinálni a pályázatot, itt nagyon ráfeküdtem a témára, viszont a ház szerkezetét nem teljesen gondoltam végig.

Eredményt sajnos itt sem sikerült elérni.

Sokat gondolkodtam a váz logikus felépítésén, amiről szintén születtek rajzok. A változás a betongéphez képest, hogy a burkolatot 2mm-es alumínium lemezre cseréltem és egyszerűbb, masszívabb lett a váz kialakítása. Rendereket sajnos nem csináltam. Álljon itt is egy print screen-kép.

Ekkor jött a hír a 2013-as Veletech versenyről így elhatároztam, megépítem a házat.

Szerszámok

Mielőtt belefogtam az építésbe, először szükségem volt pár szerszámra. Először beszereztem egy régóta áhított oszlopos fúrót, majd egy dekopír fűrészt alakítottam át, hogy tudjak vele kivágásokat készíteni a lemezeken.

A hajlításhoz építettem egy házi lemezhajlítót Bari útmutatója alapján.

Tápegység

A tápegységet eredetileg egy külön projekt lett volna, de úgy döntöttem megcsinálom ezt is az új házhoz. Szerettem volna modulárisra alakítani, és egy 9 cm-es ventivel hátulról hűteni. Eredetileg egy 8cm-es darab szítva ki belőle a levegőt. Véleményem szerint így jobb az átszellőzése, mint a hagyományos 12cm-es kialakításúaknak. Az új dobozra azért volt szükség, mert így magasabb lett 1cm-rel, hogy elférjen a nagyobb ventilátor. A doboz 1mm-es lemezből készült.

Rendeltem szerelhető csatlakozókat, amiknek reszelő segítségével alakítottam ki a helyét.

A perforált lemezt és a csavaranyákat kétkomponensű ragasztóval rögzítettem.

Lemezek

A váz alkatrészei 2mm-es lemezből készültek. Sok reszeléssel, hajlítással.

Bővítőkártyák rögzítése

15x15mm-es alu szelvényből került kialakításra, erre rögzítettem a kártyaolvasó tartólemezét is. A lemez felső részére kerül majd a bekapcsoló gomb.

Burkolat

A burkolat is 2mm-es lemezből készül. A váz egyben kivehető lesz belőle.

A burkolat és a váz között 5mm-es műanyag lemez távtartók lesznek. Ezeknek még nincs kész a rögzítése.

A burkolat lábai 40x40x10-es alu kockákból lesznek, a burkolathoz M4-es, süllyesztett fejű csavarokkal lesz rögzítve. Ezekre lesz rögzítve majd a négy gumi láb, és ezekre fog felfeküdni a belső váz is. Először derékszögre kellett reszelnem őket, mert ferde lett a vágás felülete.

Még több kép az építésről itt.

Jelenleg itt tart a projekt, még hátra van egy kis lemezmunka, perforált lemez hajlítás a tetejére, és a fényezés, összeszerelés. A blogot ezután frissítem mindig, ha elkészül egy-egy munkafolyamat.

_________________________________________________________________________________________

UPDATE_2013.04.02.

Sikerült végre befejeznem a lábak rögzítését. Mindegyik kis kockát 4-4 csavar fogja a külső burkolathoz. Kicsit tartottam ettől a művelettől, de sikerült az elképzeléseim szerint megcsinálnom.

Megjött a 16-os fúrószár is, így el tudtam készíteni a bekapcsológomb helyét.

A legtöbbet a műanyag távtartóval foglalkoztam. Sajnos a darabolás során elég egyenletlen lett az élük, ezért hosszas csiszolás és reszeléssel sikerült csak egyformára munkálni őket. A nagyobb, kiálló darabokat először egy pengével levágtam, utána jöhetett csak a csiszolás. Ez nagyon sok időt felemésztett de szerencsére kész vagyok ezzel is.

A távtartók 5mm vastagok. A váz szélessége pedig ~279mm, a burkolat belső szélesség 290mm, így 0,5mm marad el oldalanként. Ez biztosítja majd az akadálymentes ki-be csúsztatást és nem fog fém a fémmel érintkezni. A túlnyúlásukat is hasonló módon állítottam be.

_________________________________________________________________________________________

UPDATE_2013.04.16.

Még a múlt héten elkészült pár kisebb alkatrész és készítettem merevítőket is. Először nem gondoltam, hogy szükséges lenne, de sokat dobott a váz stabilitásán, ráadásul került rájuk pár furat, így a vezetékeket is kényelmesen hozzájuk lehet rögzíteni.

Ezzel a váz elkészült teljesen.

Teszt jelleggel beépítettem az alkatrészeket, így láttam hol kell apróbb módosításokat végezni a vázon.

Elkészült végre a rács is a tetejére.

Majd a burkolattal együtt kipróbáltam összeszerelve is.

Eközben elkészültek az esztergált lábak is. Ezekhez külső segítséget kellett igénybe vennem.

A burkolathoz kétféle képen is csatlakozhatnak: vagy teljesen kitolva a szélére, vagy egy-egy centiméterrel beljebb. A próbák során nem tudtam eldönteni, melyik tetszik jobban, így mind a két megoldásnak kialakítottam furatokat. A végső összeszerelésnél eldől majd ez is.

Ezek után szétszereltem mindent, elvégeztem a szükséges utolsó módosításokat, majd egy hétvégén keresztül csiszoltam az alkatrészeket, hogy a festéshez megfelelő alapot adjak. Amúgy nagyon gonosz dolog ez a csiszolás. Ahányszor nekiálltam, annyiszor találtam újabb karcokat, hibákat. Sosem lehet abbahagyni...mindig lesz egy kis, addig felfedezetlen hiba...
Tegnap elvittem a darabokat porfestésre, amit a hét végére ígértek, de már ma hívtak, hogy mehetek érte. Annyira gyorsan és váratlanul ért, hogy még nem volt időm a fekete csavarokat beszerezni, így az összeszerelés még várat magára.

Matt fekete, finoman struktúrált felületkezelés mellett döntöttem, szerintem nagyobb felületeken ez mutat jól.

Sajnos a táp dobozát nem lehet porfesteni, mert a gyanta, amivel rögzítettem az anyákat és a perforált lemezt, nem bírja a festés hőmérsékletét. Így ezt majd házilag oldom meg matt fekete srpay-el.

Még több kép itt.

Hozzászólások

(#1) FatalEror


FatalEror
addikt

Eddig barom jó,tényleg le a kalappal,hogy ilyen szépen tudod megmunkálni a fémet!
Az asztalra felfogatós dekopír,pedig nagyon tetszik,5letes,és kreatív,illetve roppant hasznos,néhány munkakörnél.

HardCore is my LifeStyle

(#2) total90


total90
veterán

Képet méééég :K

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#3) porpi007


porpi007
tag

Köszi srácok! Képeket majd igyekszem feltölteni teljes méretben, egy külön galériába.

Babi néni! Magáé a macska?

(#4) jones965


jones965
Modder

Örülök, hogy számomra eddig ismeretlen személyek is felbukkannak. Remélem nem sokáig leszel " ismeretlen".
Szép munka, elismerésre méltó!

(#5) porpi007 válasza jones965 (#4) üzenetére


porpi007
tag

Köszönöm a biztatást! Frissítettem a cikket egy albummal az összes képről.

Babi néni! Magáé a macska?

(#6) csabi112


csabi112
Modder

Grat! Minőségi munka! Várjuk a folytatást. :K

“Kreativitás = 10% tehetség és 90% elszántság.”

(#7) xtevo


xtevo
őstag

Gratu! :R Nem kevés munka van már most ebben a projektben, így tovább! ;)

(#8) porpi007


porpi007
tag

Köszönöm mindenkinek a biztatást! Frissült a blog néhány új művelettel, képpel.

Babi néni! Magáé a macska?

(#9) DeltaPower válasza porpi007 (#8) üzenetére


DeltaPower
őstag

Nem semmi, csak így tovább! :R Mennyire saccolod az kész ház súlyát?

"Moonshine Whiskey (70°, ízesítés nélküli) van. Fincsi" - Teebee - "De az kiírtaná az egész családomat..Akkor is ha csak én innék belőle.." - forintuser

(#10) porpi007 válasza DeltaPower (#9) üzenetére


porpi007
tag

Jó kérdés, még nem gondoltam rá. Elég könnyű...Szerintem alkatrészek nélkül könnyebb lesz mint egy átlag ház.

Babi néni! Magáé a macska?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.