2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Melancolia - Melankólia (2011)

Írta: | Kulcsszavak: Melancolia . Melankólia

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A film címe egyben a Föld felé tartó bolygó neve is. Azt már az elején érdemes tisztázni, hogy ez nem nem sci-fi, hanem dráma és művészfilm egyben: az események épp annyira elgondolkodtatóak mint a 2001-es "K-PAX" esetén, illetve a képi + hanghatások és színészi játék által annyira elvont művészi mint a 2011-es "A bőr, amelyben élek". Emellett a filmet végig átjárja a baljós hangulat, amely kifacsarja a lelkünket. Határozottan kijelenthetem, hogy ez egy rétegfilm.

Ha valaki mégis belevág, annak érdemes tudnia a háttértörténetet, ugyanis a filmben ezt direkt nem jelenítik meg az elején: egy bolygó tart a Föld felé és a számítások szerint két forgatókönyv lehetséges:
- megközelíti a Földet, majd elhagyja
- megközelíti a Földet, elhalad mellette ám a gravitáció miatt egy hurkot ír le és minimális távolodás után visszatér, hogy beleütközzön
Hogy melyik forgatókönyv valósul meg, az csak a film végén derül ki.

Fontos tudni, hogy a szereplők már az első perctől kezdve tudatában vannak a bolygó közeledésének, ám nem igazán beszélnek róla. Az első harmadot kitöltő esküvői jelenet méltó módon ágyaz meg a melankólikus hangulatnak a páratlan színészi játékkal, amelyet minimális párbeszéddel, szinte csak a mimikával ér el. Itt látszik, hogy kőkemény európai filmről van szó, azon belül is a dánok érdeme az egész, melyet megfűszerezett egy kis svéd, francia, német és olasz koprodukció!

Később már a közeledő bolygóé és az általa keltett bizonytalanságé a főszerep, de természetesen a korábban felszínre került családi ellentétek is tovább pengetik a szomorú hangulatot. Ennek ellenére kapunk egy kis optimizmust a film csúcspontján, amikor Justine (Kirsten Dunst) megfürdik a bolygó fényében, miközben a másik főszereplő - aki a nővére - a sötétből figyeli. Ekkor jöttem rá, hogy ők ketten testesítik meg a Földet és a sötétből felbukkanó bolygót, csak éppen fordítva ahogyan ebben a jelenetben látható...
Innentől kezdve a félelem veszi át az uralmat. Én is rettegtem, amikor a Föld mellett elhaladó bolygót figyelték, miközben az állatok is remegtek a félelemtől, mert érezték hogy valami nem stimmel. Ezenkívül már csak annyit mondhatok, hogy a végkifejlet "gyönyörű" volt, miközben összeszorította a lelkemet.

A piros pont a Leo nevű kisfiút játszó Cameron Spurr számára jár a színészi játékért, amikor a film vége felé a lovat meglátva pár másodperc alatt tudatosult benne az apja és a bolygó sorsa, amely mind leolvasható volt az arcáról. Respect. :R

Hozzászólások

(#2) aram01


aram01
nagyúr

tetszik ez a film, megpróbálom megszerezni.Szinkronosban előfordulhat?

Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

(#3) aram01 válasza aram01 (#2) üzenetére


aram01
nagyúr

Közben rátaláltam, van szinkronban is :K

Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

(#4) petipetya válasza aram01 (#3) üzenetére


petipetya
nagyúr

Remek. :C Egyébként miért ragaszkodsz a szinkronos verzióhoz?

"nincs rá lezsóidő"

(#5) aram01 válasza petipetya (#4) üzenetére


aram01
nagyúr

Mert a családban nem mindenki jó angolos :P

Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

(#6) petipetya válasza aram01 (#5) üzenetére


petipetya
nagyúr

Én sem vagyok az, éppen ezért feliratosan nézem a filmeket és a sorozatokat. Ehhez a filmhez pedig van magyar felirat.

"nincs rá lezsóidő"

(#7) aram01 válasza petipetya (#6) üzenetére


aram01
nagyúr

végül is igaz, a felírat is jó alternatíva

Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

(#8) petipetya válasza aram01 (#7) üzenetére


petipetya
nagyúr

Mivel nem szeretek hónapokat várni, így ez az egyedüli alternatíva. Sokszor még így is eltelik 2 hét addig, amíg megérkezik a fordítás és letölthető a magyar felirat is. Emellett hasznos, ha ezzel némelyik angol kifejezés az emberre ragad.

"nincs rá lezsóidő"

(#9) Mika1227


Mika1227
őstag

Ez egy zseniális film csak ajánlani lehet!!!

A Mikulásnak teljesen igaza van, hogy évente csak egyszer megy az emberek közé!!! Még az is sok!!!

(#10) Ellia


Ellia
addikt

Ezekért a filmekért lehet szeretni Lars von Triert. Írom úgy, hogy a film részemről nagyon el vont, háromszori nekifutásra sikerült végignéznem, de ami biztos, hogy nem bántam meg :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.