2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Pizza a fél világon keresztül!

Írta: | Kulcsszavak: pizza . gasztro . új-zéland . sajt . kaja

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ma egy kis távsegítséggel elkészül az első komolyabb gasztronómiai alkotásom. Most teljes egészében én csináltam bár némi MSN-es segítséget használtam :), korábban csak kuktaként segítettem a pizzakészítésben (tésztagyúrás, alapanyag szeletelés).

A képekért minőségéért előre is elnézést kérek, a párom jelenleg Magyarországon van és nála van a rendes fényképező, nekem csak a P990i maradt.

Tehát, hozzávalók a tésztához:
0,5kg liszt
1 evőkanál só
0,5 evőkanál oregano
1 tasak Dr. Oetker instant élesztő
1 teáskanál cukor
3 evőkanál olivaolaj
3 dl víz
bors

Kezdésnek mikróban megmelegítettem 1 dl vizet, bele a cukor, majd az élesztő, hagytam kicsit dolgozni míg összeállítottam a tésztát. Az élesztő azonnal rákapott a cukorra!
Amíg ők elvoltak egy keverőtálba bepakoltam a lisztet, sót, borsot, oregano-t, ennek is adtam kicsit a mikróban, hogy langyos legyen. Beleöntöttem az élesztőt, a maradék 2 dl vizet, az olivaolajat, és puffogósra meggyúrtam. Egy fél maréknyi lisztet még bele kellett tenni, mert eléggé ragadós volt a tészta gyúrás közben. Addig kell gyúrni amíg jó puffogós nem lesz a tészta.

Ezután benyomtam a sütőbe egy lefóliázott tálban, "low" fokozaton ami kb 40 fok, és 40 percig hagytam kelni. Amíg a tészta kelt, elszaladtam a boltba feltétért, mert a hűtő romokban hevert, és semmi értelmes nem akadt a pizzára.

A boltban találtam ki végülis, hogy mi legyen a feltét, mert a sajtpultnál láttam féláron mindenféle sajtokat, sőt a halosztályon is volt némi kígyóbéka akciósan, tehát a feltét a következőképp nézett ki.

1. pizza (tenger gyümölcsei):
Seafood mix - kagyló, tintahal, tonhal, garnélarák, lazac, egy kis petrezselyemmel
Sealord - szárított paradicsomos, olajbogyós tonhal konzerv
Golden sun jalapeno paprika [link]
Valamint egy kis SR Edami sajt.

Miután hazaértem a pizzatésztát elfeleztem, kinyújtottam, majd beraktam még a sütőbe alacsony hőfokon kelni egy kicsit. 10 perc után kivettem az elsőt, megkentem fokhagymás tejfölös alappal Tararua sour cream [link] - ebből volt kb 1 dl maradék a hűtőben, pont fel tudtam használni, plusz egy teáskanálnyi Just Crushed Garlic [link]

Az alapot szépen elkentem a tésztán, felhalmoztam rá egyenletesen a tengeri herkentyűket, egy kis paprikát rá, majd jó vastagon megküldtem reszelt sajttal. Ezután indult 2x10 percre 220 fokos sütőbe, félúton pedig megfordítottam.

Amíg a kígyókbékák sültek, elkészítettem a másik pizzát.

2. Négysajtos pizza:
A sajtpultban féláron a következőket zsákmányoltam:
Puhoi Valley Feta - Cow's Milk [link] - annyira megörültem a nagy akciónak, hogy rendesen meg sem néztem, csak bedobtam a kosárba. Sajna itthon derült ki, hogy kicsit penészes a széle, de sebaj, levátam a kb fél centis részt, a többi simán jó volt. Vettem még egy kecskefetát, meg egy bazsalikomos tehénfetát, ezek is fél áron voltak! :)
Waimata - Brie

Az alapot megkentem Leggo's féle jófajta paradicsomos alappal, négy részre osztottam, és elkezdtem felhalmozni a sajtot. Feta, brie, aztán a hűtő sarkában talált kb 10 dkg füstölt cheddar kockázva, végül egy kis kockázott Edami sajt. Pont kész lettem vele mire a tenger gyümölcsei pizza megsült.
A sajtos pizza hőkezelés elött:

Hohó! A legfontosabb alapanyagot kihagytam, pedig ezen a képen épp látható :)
Egy üveg Wairau River 2009-es Sauvignon Blanc [link]

Amíg a sajtossal küzdöttem elkészült a tengeri pizza, íme a végeredmény. Nagyon finom lett!

Eztután jött a sajtos pizza sütése, sajnos kicsit túlméreteztem a sajtmennyiséget, ezért egy része lefolyt, de próbáltam sütés közben kordában tartani. Ő ilyen lett:

Ez is nagyon jól sikerült! Holnap valószínűleg viszek is az üzembe belőlük, mert én ezt enném vagy 2-3 napig, ráadásul van még itthon némi chillis bab meg májas is.

Jó étvágyat, és köszönet a páromnak a segítségért :R

Hozzászólások

(#1) kraftxld


kraftxld
nagyúr

Ennyire már rég kajáltam tele magam :) Ráadásul a bor is elfogyott, mert az is hibátlan!

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#2) kovsol


kovsol
titán

nem sajnáltad a sajtot úgy nézem, jó egy adagot rákockáztál :B

May the Force be with you!

(#3) Lenry


Lenry
félisten

a sok sajt sose baj, ha meg lefolyik és kicsit megsül, annál jobb :)
(áruházban ha sajtos kiflit veszek, mindig lapátolok mellé egy csomó megsült sajtot, ami a többi kifliről potyog le a tálca aljába)

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#4) kraftxld válasza kovsol (#2) üzenetére


kraftxld
nagyúr

A számítások alapján kb fél kg sajtot küldtem rá :DDD
Nem szeretek spórolni a cuccal :)

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#5) nem_tom


nem_tom
őstag

Nagyon jól néz ki. :)

(#6) Gonosz15


Gonosz15
aktív tag

Egy ilyen cikktől mindig éhes leszek :D Egyébként tetszik, lehet megcsinálom csak más feltéttel.

[ Szerkesztve ]

"Az igazi érték az nem is a szépség, meg nem az intelligencia, nem a humorérzék, nem az hogy milyen a kocsid, vagy az hogy mi a neved, hanem ha te kerülsz szóba azt mondják egy korrekt gyerek."

(#7) kraftxld válasza Gonosz15 (#6) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Bármilyen feltét okés, legtöbbször "sírni fogsz"-nak szoktuk csinálni -hagyma, bacon, kolbász, izomerős paprika - aztán szokott is csípni ám, néha 2x is :D

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#8) nem_tom válasza kraftxld (#7) üzenetére


nem_tom
őstag

Vagy lecsós pizza? Lehet olyat? :DDD

(#9) barnam_


barnam_
nagyúr

Meghozta az étvágyamat, az biztos :K

(#10) Szten Márs


Szten Márs
nagyúr

Az első bekezdés utáni mondatod:

"Meg mostanában elég né" :F

Szerintem ide még akartál valamit írni :DDD

Amúgy én is épp tegnap ettem házi készítésű pizzát, de jó is volt :K

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.