2014. szeptember 3., szerda

Gyorskeresés

BTX-mod

Írta: jones965 | 2011-03-14 18:37 Kulcsszavak: nincsenek kulcsszavak

2011.03.14. hétfő

Nos hát 1 év kihagyás után ismét szerszámokat ragadtam, és egy új gép építésébe kezdtem bele. Mint a bejegyzés címe is utal rá, ez egy BTX formátumú ház lesz, de jelenleg még ATX-nek örvend.

Ezen a linken folyamatosan nyomon követhető lesz a teljes képanyag.

Ez a ház a superflower gyártmánya.

Igazából ez megvan már nekem 3-4 éve, jelenleg a fiam használja ( később is), vásárolni meg nem akartam szabványos házat, mert az nekem nem kihívás.
Aki nem ismer, az mondhatja hogy nagyképű kijelentés, de aki már belekóstolt a modderek világába, az tudja miről beszélek.
Nos nem szaporítom tovább a szót, ma délután elővettem a korábban eladásra szánt crosshair II alaplapot, és szépen ( sokadjára) leszereltem róla a gyári heat-pipe hűtést és előkerestem a hozzá tartozó vizes blokkokat. Említést tettem a pc-style kedvelők topikjában, hogy ennél a módnál még inkább törekedni fogok a hardverek takarására, így az alaplappal kezdtem. 5mm-es plexi lap méretre vágása, majd a szükséges helyek kijelölése után kezdődött a fúrás-faragás.

A ház végleges terveinek közlésébe nem bocsájtkoznék bele, mivel menetközben változhat is, valamint nem szeretném előre ellőni az összes "puskaporomat".
Mára ennyire jutottam, holnap folytatom:

2011.03.15. kedd
A mai nap folytattam az elkezdett takarólap készítését.

Amint a képen is látszódik, a vízhűtéshez használt blokkok helyei ( NB-SB-CPU), valamint a memória slot és a szükséges bővítő kártyák helyei lettek kivágva.
Apropó szükséges: kénytelen voltam a 2db normál pci csatoló helyét is kivágni, - bár nem volt tervben-, mivel annyira kitartotta a plexit, hogy a vga-t nem lehetett tőle a helyére bepattintani. Lehet hogy majd kap egy plusz plexi csíkot takarásként.

Az elkészült plexi lemezt szépen a vágások mentén megcsiszoltam, így következhet a fóliázás.
A színét még nem döntöttem el, van itthon egy rakat fólia, majd meglátom. A leglátványosabb a karbon fólia lenne, de akkor sok mindent ehhez kellene igazítanom, az meg nem illene a tervezett látványvilágba.

2011.03.17.-18.

A tegnapi, illetve mai nap folyamán megérkeztek a kábelharisnyák valamint a vizesítéshez a csövek és csatlakozók.
Nincs más hátra, mint előre - mondhatná az úttörő-, így a hétvégén én is folytatom az elkezdett mókát.

Pár fotó:

Itt elméletileg az új oldal kezdődne, de nem tudtam, hogy blog bejegyzésnél nincs oldaltörés. :F
2011.03.20 vasárnap

A hideg időjárás visszatartott attól, hogy a modot folytassam, így inkább a korábban vásárolt Cooler Master silent pro Gold tápomnak estem neki, ami ugyan nem ebben a gépben fog szolgálni, de érdekesség képpen pár gondolatig, no meg fotóig kitérnék rá.
Akik korábról ismernek, illetve olvasták a logout cikkeimet, azok tudják, hogy ezt megelőzően egy Thermaltake Kandalf házat tettem az eredeti állapotára egyáltalán nem emlékeztetőre. Nos ez a táp, abba konfigba kerül, ugyanis mint a jelenlegi adatlapomnál is olvasható, átesett egy kis változáson.
Az i7 920 procimat ( ami egy igen jó darab) leváltotta egy i7 980X :D , a vga pedig reinkarnálódott egy GTX580-ra.
Ennek a konfignak a kihajtására, nomeg embertelen tuningjára nem volt elég a Chieftec 750W-os tápja, így az fogja a jelenlegi módalapot képező konfigurációt energiával ellátni.

Nos délelőtt röpke 1 óra alatt lekapkodtam a csatlakozókat a tápról, délután valamint este beharisnyáztam őket.

Következik: alaplap takaró plexi fóliázása. ;)
- helyett :D a ház kialakítása.
2011.03.23. szerda

Az elmúlt napokban nem volt időm foglalkozni a gépépítéssel, lévén jó idő, és a család az első.
Most este kaptam szét a fiam gépét, és nézegettem, hogyan is kellene beleintegrálni a dolgokat.
Nem lesz egyszerű a történet, lesz mit fúrni faragni, lemezeket bevágni, légcsatornát kialakítani.
De ha nem látnám lelki szemeim előtt a végét, akkor nem is csinálnám.

Akkor 1-2 fotó.

Itt már látszódik az alap koncepció, ez lesz körbevéve radiátorral, takaró lemezekkel vízhűtéssel, meg egyéb sok sz@rsággal.

2011.03.26. szombat

Ma délután folytattam a kialakítást, nevezetesen a radiátornak és a szivattyúnak készítettem el a helyét.
Természetesen a flex mint speciális eszköz, szépen tette a dolgát. :D

A szivattyúnak a korábban 5,25"-os bővítőhely oldalát szántam. Miután lemetéltem a fölösleges kiálló rögzítő füleket, ide alulemzt vágtam méretre, majd fémragasztóval rögzítettem.

A teljes képanyagot a szokásos helyen megtekinthetitek.
Folyt. köv.: ;)

2011.03.29. kedd

Ma a ház porszűrésének a kialakítására került sor. Egy kedves ismerősömtől, aki klíma telepítéssel foglalkozik, kaptam antisztatikus porszűrőket, amik sokkal jobban fognak teljesíteni, mint az eddig álltalam használt bármilyen gyári vagy egyéni megoldás. Legalábbis remélem. :D
A gépház eddigi frontlemezét teljes egészében kivágtam, mivel a teljes szellőztetés itt lesz megoldva. Itt kapja meg a radiátorok, a táp a szükséges friss levegőt.
A szűrők helyének kialakítására vettem 10x10-es alumínium U profilt, amiket megfelelő méretre vágva, majd sarok erősítésű csomólemezzel pop szegeccsel egymáshoz erősítettem, majd alucsíkból L profilt hajtva ezeket a gépházhoz rögzítettem. Az alsó BOX szellőztetéséhez hasonló képpen jártam el, annyi különbséggel, hogy ezeket az idomokat már ragasztottam fém bázisú ragasztóval.
A képeken látszódik, hogy a gépház aljába, a szűrők alá helyeztem el a DVD írót, mivel a ház elkészülte után asztalon fog lenni. E fölé egy kihúzható lemez került, ami egyúttal a porszűrő keretét is tartja.

2011.04.01. bolondok napja ( mégis dolgoztam, pedig ünnepelhettem volna :D )

Gondolkodom, hogy folytassam-e blog írását, mivel dühít, hogy nem lehet oldaltörést csinálni ( no comment), új bejegyzésekben meg nem látom értelmét vezetni.
Ma a radiátort tartó oldallemez kialakítását folytattam, ami az alsó BOX része is lesz egyben.
Kijelöltem, majd kifúrtam a radiátort tartó csavarok helyét, ezután pedig a szellőzést biztosító formát vágtam ki.

Ezután ezen lemez megfelelő merevítése, valamint egyben a gyári és az általam kialakított box popszegecseinek eltakarása kapcsán a porszűrőhöz is használt U profilt méretre vágva, majd megfelelő helyen jelöléssel rögzítettem csavarkötéssel egymáshoz.

A legfontosabbról meg ne feledkezzem: hű társam ( a páromon kívül).

Csak lesz ebből valami:

2011.04.02. szombat

A tegnap elkezdett BOX végleges kialaítására került ma sor. A terv, ami a képeken látszódni is fog, hogy 10-es lukú perforált lemezt hajtok az 5,25"-os helyek elé, valamint az alsó, tápot is rejtő box fölé.
Mindezt rádiuszos ívben, ami mögé pedig plexi lemez lesz ugyancsak hajtva.

Ezt a műveletet, mint a képek is illusztrálják hőlégfúvó segítségével, valamint minden kéznél lévő tárgy felhasználásával csináltam meg.

A végeredmény ha nem is kiválló, de elfogadható minőségű lett. Persze ehhez 3 x kellett a plexit átmelegítenem, mire a kivánt ívet megkaptam és természetesen a pereforált lemezhez is illeszkedjen.

2011.04.03. vasárnap

Ma véglegesítettem az összes házelem végső helyét, és most már látszik majd az arculat végső formája, bár az igazi majd a színekkel együtt lesz, valamint a ház teteje is egyedi kialakítású lesz.
A prohardver rendelkezésre álló tárhelyét sajnos felhasználtam, így most csak a picasaweb-en keresztül érhetőek el a ma készült fotók.

Fotók.

2011.04.06. szerda

Nos akkor folytatom a hiánypótló bejegyzésemet.
Az utolsó mozzanat óta elkészült a táp helyének kialakítása, ami nem volt egyszerű menet, lévén az aránylag kicsi ház minden négyzetmilliméterét hasznosan kihasználván, és a zsúfoltság érzetet kerülvén többször is át kellett alakítanom ennek a végleges pozicióját. Ezért van hátul dupla lemez, ahol a külső tartja a tápot és a kialakított nyíláson hátulról lehet a tápot becsúsztatni a helyére. :D

Elkészültek a hűtést biztosító vízcsövek átvezetései, valamint a tartály rögzítése is.

Próbaképpen összeállítottam a végleges formát, hogy minden passzol-e a helyére, mielőtt a fóliázást és a festést megejtem.

Az előző házátalakításomból megmaradt ajtó elemeket pedig most fogom felhasználni a tetőrész kialakításánál, ami a fenti radiátort, és a hardverek szükséges átszellőztetését bizosító ventilátort fogja elrejteni.

A végére pedig egy kis video.

2011.04.09. szombat

Ez mindennek a teteje. Szó szerint. A háznak is, valamint a kivitelezésnek is. Igazából nem ilyennek akartam a felső takaró plexit kialakítani, de másik lemezt már sajnáltam volna feláldozni erre a célra.
Nos tehát: a tervem az volt, hogy a korábbi háznak a plexi elejéből kivágom a bekapcsoló részt, ami tartalmazza a 2 db állapot ledet is, és a felső takaró plexibe integrálom. De hát miért ne akkor robbanjon szét a multigép vágókorongja, mikor ilyen precíz illesztést csinálnék. :W
Tehát maradt a nagyobb nyílás kivágása, amire még lehet hogy kitalálok valamit. Egyébként így sem annyira rossz.

Amint látszódik, a gép tetejére integráltam a bekapcsoló gombot, valamint az IO panelt is.

[P:C][/P]

Holnap amennyiben nem lesz ekkora szél, akkor le lesz alapozó festékkel fújva minden alkatrész, és jövő hétvégére ( a családom legnagyobb örömére) talán készen lesz a ház pár apróbb rész kivételével.

2011.04.10. vasárnap

Vasárnap lévén, csak délután dolgoztam pár órát. A festésből nem lett semmi, mivel a szél ismét csak fújt. Sebaj, legalább befejezem most már lassan a lakatos munkákat. A gépház elejét vettem kezelésbe.
Az eredeti plexi előlapnak csak a keretét hagytam meg, ennek a háta mögé raktam abból a perforált lemezből, ami az egész házban a dizájn meghatározója. Mivel a plexi vágva lett, így ez elé is tenni kellett takaró lemezt, amit alulemezből kivágva, majd a szellőzést biztosító teljes előlap felületét kihasználva készítettem el. A vágott plexi él takarása céljából szépen 45°-ban behajtottam a meghagyott éleket, amik ráfekszenek a perforált lemezre.

youtube

mégegy video

2011.04.12. kedd

A táp és a sata kábel is megkapta a saját harisnyáját, hogy alkalmazkodjon a színvilághoz.

2011.04.13-14-15.

Akkor a festés: egész hetem ráment a festésre, csiszolás-2 sor alapozás, majd 2 sor fényezés.
Az eredmény lentebb látható, csak úgy, mint a ház összeszerelési folyamata. Na végre!

2011.04.16. szombat

A hardverek elkezdtek most már a számukra kijelölt helyekre vándorolni.
A család már számolja vissza az órákat, mikor leszek már készen, mivel 1 hónapja a fényképem ki van téve a ház közepére, hogy igen, Ő az apátok! :D

- megint kifogytam a PH tárhelyéből. :(((

2011.04.17. vasárnap

Forma-1 rajongó lévén, a délelőtt a TV előtt telt el, így délután fogtam hozzá a ház összepakolásához.
Bekerült most már a táp is, amin most már véglegesítettem a harisnyázást, valamint a pci-e tápkábeleinek kábelcsatornát ragasztottam az alaplaptartó tálcára.
A radikon lévő ventilátorok tápkábelei és a vízhűtés csövek kerültek a helyükre.
Holnap a tetőrészt szándékozom felszerelni, és kezdődhet a vízzel való feltöltés. :DD

2011.04.18. hétfő

Bár tegnap azt közöltem a családdal, ma készen lesz a gép, nos úgy néz ki a húsvéti nyuszi hozza meg a fiamnak az új gépet. :D
Ma a helyére került a tetőrész a házszellőztetést biztosító ventivel, valamint a felső single radival.

Ezután a csövezés véglegesítése, valamint vízzel való feltöltése következett. Az alaplapi világítás valamiért nem működött beépítés után, így nem kicsit kellett bűvészkednem, hogy működésre bírjam. De mint mindennél, itt is a végeredmény számít.

2011.04.19. kedd

Ma felkerült a tetőrész is a helyére, valamint a merevlemez helye is kilett alakítva.
Péntekig befejezem az egészet, kezdek már belefáradni. Közel 250 óra munka van benne.
Még az oldallapokat kell elkészítsem, és mehet a win telepítése.

2011.04.28. csütörtök
A blogot bezárom

Mindenki legnagyobb örömére, ezennel a blogot bezárom és átadom az idő enyészetének. :D
Aki szeretne, merítsen belőle ihletet ( már ha lehet mit).
Mivel a tárhelyem vissza töltődött, így én is töltök fel zárszóként pár képet.
Köszönöm a hozzászólásokat, emésszétek egészséggel. ;]

[L:https://picasaweb.google.com/107566937171005122686/BTXModFinale#slideshow/5608126111497140114][link][/L]

Fotók

Continued.......?

Hozzászólások

(#1) Nordic


Nordic
(Közösségépítő)
LOGOUT blog

Ez most lehet, hogy noob lesz, de a btx az most az atx alatt vagy felett helyezkedik el méretben? :F

{Steam ID: Nordic_hun}_@_{BattleTag: Nordic#2851}_@_{}

(#2) Tothgera30 válasza Nordic (#1) üzenetére


Tothgera30
(PH! kedvence)

Képzeld el az ATX-et fejjel lefelé, na az!

"A pokol nem hely, hanem állapot" / "A valóság azoknak való akik nem bírják a kábítószert"

(#3) jones965 válasza Nordic (#1) üzenetére


jones965
(MODDER)
LOGOUT blog

Tothgera30 megadta a választ. :R
Tükörképe az ATX-nek. Számomra ennek csupán elhelyezési jelentősége van.

(#4) mexicanraven


mexicanraven
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Tetszik ez a műfaj, várom a blog további részeit!
Kitartást és minden jót! :R

[mod]: előző munkáidról hol érhető el információ?

[ Szerkesztve ]

szia <3, just szia <3. take it easy, bro!

(#5) jones965 válasza mexicanraven (#4) üzenetére


jones965
(MODDER)
LOGOUT blog

Köszi!

Nekem is (nem kicsit), ezért csinálom. :R

(#6) D1Rect


D1Rect
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Felforgatod itt a dolgokat. ;)

"people really need to stop buying midas unless they truly understand how the item works.. im not trying to sound cocky or anything but FUCK" -rtz

(#7) aero.


aero.
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hajrá. Biztos vagyok benne, hogy csak jó lehet a végkimenetel. :)

(#8) jones965


jones965
(MODDER)
LOGOUT blog

Köszi srácok! :R

Igyekezni fogok. ( időben is, meg minőségben is)

(#9) D1Rect


D1Rect
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ilyen takarólemez nekem is kell!

"people really need to stop buying midas unless they truly understand how the item works.. im not trying to sound cocky or anything but FUCK" -rtz

(#10) jones965 válasza D1Rect (#9) üzenetére


jones965
(MODDER)
LOGOUT blog

Nosza!
Csinálj magadnak! ;]

További hozzászólások megtekintése...

Hirdetés

Copyright © 2000-2014 PROHARDVER Informatikai Kft.