2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Végre rendes kenyeret ehetek, el sem hiszem...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Januárban monitort szerettem volna nézni a Wii U-hoz, de volt egy égetőbb problémám is. Nemrég - különféle okokból - átszoktam a teljes kiőrlésű kenyerekre a fehér tésztásak helyett, csak mint kiderült, itt vidéken ez szinte egyet jelent a koplalással. Ugyanis nincs rendes kenyér a fehér kenyereken kívül. Pesten jártamban tudtam venni valóban jó, 100%-os rozskenyeret, bár arról letettem, mert túl tömör a szendvicsekhez. Meg nem is nagyon járok fel, csak talán havonta egyszer. Vidéken már bajban voltam. Teljes kiőrlésű dolgok nincsenek egyáltalán. Nem is hiányoztak annyira, de a kevert lisztes cuccokban is erősen a finomított búzaliszt dominál, én pedig ettől akartam szabadulni. Anyám hozott a munkahelyéről gyermelyi csomagolt rozsos kenyeret, az szódával elment, de csak hetente egyszer-kétszer sütnek. Ezzel nem voltam így kisegítve. Aztán kiderült egy véletlen találkozás folytán, hogy az egy szem pékségünkben is van csomagolt rozsos kenyér, csak az meg konkrétan szar. Olcsónak olcsó és legalább van, de bitang száraz a tésztája és tele van mindenféle állományjavító adalékkal, amik nem igazán hiányoznak egy normálisabb kenyérbe. Kicsit mentségükre legyen szólva, egyszer-kétszer azért eltalálták az arányt, akkor néhanap egész puha volt. Mindegy, mivel ez esett leginkább kézre, ebből csomagoltam, de nem volt egy kulináris élmény, hogy nagyon enyhén fogalmazzak. A tészta száraz volt, könnyen darabjaira is hullott, egy flaska víz nélkül esélytelen volt legyűrni. A kajaszünet meg nem tart örökké. Januárban már aztán nem bírtam tovább a fájdalmat, ahogy a fizut utalták, mentem is fel Pestre sovány malac vágtában, hogy megvegyem...ezt:

Már bújtam pár hete a fórumokat, mert láttam, hogy rendes kenyerem itt falun csak akkor lesz, ha magamnak csinálok, előbb nem. Házi malom, meg egyéb perverzió nem nagyon érdekelt, mert lisztet viszont lehet itt is kapni mindenfélét, inkább kenyérsütőt akartam csak. A fórumokról azt szűrtem le, hogy nagyjából egyetlen típus van, amiért pénzt érdemes kiadni, igaz az a legdrágább, amit csak találni a piacon. Na erre írták, hogy ebbe tényleg elég csak a cuccot beledobni és a kész kenyeret kivenni belőle, semmi hülyülés nem kell vele. Jelentem, nem túloztak, tényleg így van. Annyira hülyebiztos a gép, hogy gyakorlatilag egyetlen kenyeret nem tudtam elrontani annyira, hogy ne lehetett volna megenni. Sokan panaszkodtak, hogy az ő ilyen-olyan gépükben gumis lesz a tészta, meg nem sül meg a héja, meg mittudomén, na itt nincs semmi ilyen.

A kezdeti kenyereim nekem sem lettek túl fényesek, a tészta mindig túlkelt és összeesett. Kicsit utána mindig visszadagadt, de nem eléggé és így kis térfogatú, a kívántnál tömörebb kenyereim lettek. Rá is jöttem elég hamar, hol a hiba. Az ok röviden, hogy öreganyám jó öreg, megbízható konyhamérlege konkrétan egy fos. Egy hagyományos rátét-tálcás, súlyhúzogatós analóg mérlege van, ami tulajdonképpen annak függvényében mér, amerről épp meglökdösik. Kimatekoltam, hogy többet mutat a valós anyagmennyiségnél, így kevesebb lisztet mértem a kenyerekhez, mint amennyi kellett volna (nem is kevéssel). Hát de én ne mondjam, mert neki ez a mérleg mindig milyen jó volt. Én pedig érthetően, lassú tagoltsággal elmagyaráztam neki, hogy igen, mikor három kiló lisztből gyúr tésztát lekváros buktához, akkor nem is fogja észre venni, ha harminc-negyven dekát elcsal az a szutyok. De egy 500 grammos kenyérhez már esélytelen vele kimérni rendesen a hozzávalót. Úgyhogy megnyugtattam, ha meglesz a digitális mérleg, amit kinéztem, úgy hajítom ki ezt a húzogatós vackot, hogy koppanni sem fogja hallani.

Na de addig is kellett valami áthidaló megoldás. Találtam véletlenül a közeli tuskóban egy olyan lisztkeveréket, amiben minden benne van, csak vizet kell hozzáadni (még élesztő sem kell külön hozzá). Aranyárban volt, de végül is mindent ki szerettem volna próbálni. Rendes mérleg híján viszont ki kellett találnom, hogy fogok a kilós csomagból pont 500 gramm lisztet a gépbe szórni. Jobb nem jutott eszembe, lemértem a bontatlan csomag hosszát egy mérőszalaggal és középen bejelöltem tollal. Utána húztam egy szemre egyenes vonalat a zacskó közepén és ahogy szórtam ki a lisztet, közben gyakran a fény felé tartottam, mennyi híja van még a vonalig. Bejött a terv, mert ez a kenyér már egészen normális lett, viszont a kelleténél szárazabb lett a tésztája. A következő sütésnél kiöntöttem a maradék lisztet és ehhez már adtam két kanál étolajat és egy kiskanál cukrot is. Az eredmény egy olyan kenyérke lett, ami a nagykönyvben meg vagyon írva, még le is fotóztam, mint egy újszülöttet:

A héja ropogós, a tésztája szép homogén, annyira lyukacsos csak, amennyire kell és még a keverőlapát sem marad benne. Ez utóbbi azért van, mert a lapát nyílására rásül egy kis tészta, ami kvázi rászorítja a tengelyre. Az üst pedig nem tudom, milyen bevonatot kapott (a panasonic gyémántbevonatnak hívja), de annyira nem tapad meg rajta semmi, hogy egy sima száraz papírtörlővel tisztára lehet törölni. A kenyerek is ripszropsz kicsusszannak belőle. Az a legjobb a masinában, hogy időzíthető a sütése. Mivel nagyon korán kelek, este beszórom a hozzávalókat, és úgy időzítem a gépet, hogy felkelésre süsse meg a kenyeret. Ezt a konyhai sütővel nem lehet eljátszani, itt tényleg csak beleszórok mindent, és kiveszem a kész kenyeret. Ezt akartam mindig is, ezt is kaptam. A többi gyártó többi gépéről nem tudok nyilatkozni, de ez a modell nekem nagyon bejött. Még csak a felszínt kapargatom, de az már biztos, hogy a bolti kenyerekkel nem kínzom magam többet. Ha valakit hasonló cipő nyom, én is csak javasolni tudom, hogy nyúljon kicsit mélyebben a zsebébe, megbánni nagy valószínűséggel nem fogja, hogy minden reggel friss kenyere lesz, amiért még gyalogolnia sem kell. Mondhatnám, hogy itt a vége, fuss el véle, de ez a történet csak most kezdődik igazán, ha sikerül valami világrengetőt alkotnom vele, majd úgyis jelentkezem. A monitor meg majd ráér, úgysem lenne időm előtte ülni.

Hozzászólások

(#1) ldave


ldave
félisten

Fincsi :) Volt lakótársamnak volt hasonló kenyérsütője, valamelyik német boltláncnál vette hozzá mindig a különféle lisztkeverékeket. Amúgy néha spórolás miatt átettük a végén a megkelesztett tésztát a gázsütőbe és ott fejeztük be.

A Slime draws near! Command?

(#2) marositech


marositech
senior tag

Szerencsed van!
Nekunk is van kenyersutonk, de vagy tul tomor vagy tul rossz lett. :( kb.a 20. probalkozas utan eltettuk...
Ja es aza kiejthetetlen M betus marka volt, mindenfele funkciokkal.

Olyat rádverek...hogy megkulázol! :)

(#3) potyautas


potyautas
csendes tag
LOGOUT blog

Nekünk az udvaron van hagyományos kenyérsütő készülékünk. 5 kenyeres. Soha nem sütöttünk benne kenyeret. Pedig milyen jó volt gyerekkoromban, amikor 3 hétig ettünk egy sütést, A végén már törte a számat, a penészes héját pedig le kellett vágni. Bolti kenyérről álmodtunk. Igazi fehér kenyérről.

(#4) Hieronymus válasza ldave (#1) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Nem feltétlenül a spórolás az oka, hogy nem a kenyérsütő végzi el a sütést.
A kenyérsütőgépek nagy baja, hogy nincs hőtartaléka. Lassan fűti fel a tésztát és a végtermék kevéssé hasonlít igazi kenyérre.

Sokkal hatékonyabb a sütés és zamatosabb a végeredmény egy hagyományos sütőben.
Érdemes kicsit kiegészíteni a sütőt. Az aljába mehet samott tégla. A téglákra lávakő vagy pizzakő, amire már közvetlenül mehet a kenyértészta. A sütőt elő kell melegíteni.

Nagyon finom kenyér készíthető így.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#5) TTomax


TTomax
nagyúr

Csak annyi maradt ki,hogy végül is melyik ez a készülék... :D

★★★★★ I got too much soul, rhythm and blues R&B ya see, all that's cool, but hip-hop and rap yeah that's where my heart's at Even back when I used to break on a box ★★★★★ "Chief Rocka"

(#6) petipetya válasza Hieronymus (#4) üzenetére


petipetya
nagyúr

Megerősítem. Időnként készül itthon így kenyér: 1 éjszakát kelesztjük, reggelre nagyon kellemes élesztő illat lengi be a 2x2-es konyhát, és végül a hagyományos gázsütőben válik finom kenyérré.

Azért jómagam inkább a fehér kenyeret részesítem előnyben, jobban mondva kaja kérdése:
- lecsóhoz és paprikás krumplihoz például a ropogós fehér kenyér az igazi
- szalonnához, kolbászhoz szintén a fehér esik jól
- halkrémhez, padlizsánkrémhez, kőrözötthöz jobb a tömör rozskenyér

Persze sosincs itthon mindig mindegyikből, mert csak ránk rohadna. Úgyhogy igyekszem a fehéret venni.

"nincs rá lezsóidő"

(#7) koxx


koxx
MODERÁTOR

Nálunk egy ~30ezres tefal van, de bőven elég a tudása ill a minősége. Eddig nagyjából 30-40 kenyeret sütöttünk vele, ebből 3-4 volt ami nem sikerült jól, de az leginkább a liszt miatt.
A panával csak az a baj, hogy 60 ezer forint, de tényleg ezt tartják a legjobbnak.

(#8) Dr.F.E.R.I.


Dr.F.E.R.I.
addikt

Kis reklám, róla van szó: [link]. Mint írtam, legfőbb előnye az időzíthetőség, így teljesen frissen tudok vinni belőle melóhelyre. A héja is nagyon jól megsül, de persze nem cserepesedik ki, mint a sütőben sült kenyereké (de jó ropogós ettől függetlenül). Sokan tésztakelesztésre használják csak ezeket, majd én is kipróbálok rajta pár receptet. De amire nekem kellett, arra tényleg isteni jó. Talán négy napos volt a legöregebb kenyér, amit megettem, mert hülye fejemmel elfelejtettem időben újat bekészíteni. Még az is ehető volt, de két napnál tovább nálam nemigen tart egy fél kilós vekni, úgyhogy a hetes/kéthetes stb kenyereiről nem tudok nyilatkozni.

Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd

(#9) ldave válasza Dr.F.E.R.I. (#8) üzenetére


ldave
félisten

Nagyon helyes, hogy japán márkát vettél Akkor a következő Nintendo Meeting-re gondolom már te hozod a frissen sült péksüteményeket :)

A Slime draws near! Command?

(#10) DeFranco


DeFranco
nagyúr

A fórumokról azt szűrtem le, hogy nagyjából egyetlen típus van, amiért pénzt érdemes kiadni, igaz az a legdrágább, amit csak találni a piacon.

Ez sajnos nagyon gyakori jelenség máshol is, és itt a PH! berkein belül is, nagyon sok, és egyre több az olyan szak- vagy hobbitopic ahol valamiféle sznobizmusból, a saját választást legitimáló önigazolásból vagy az egymásra licitálásból az lesz, hogy pár megmondóember konszenzusa alapján csak és kizárólag aranyveretes lézerágyúval lehet verébre lőni, mindegy, hogy mivel jött eredetileg a kérdező és mire van szüksége. Szerintem ez hiba.

denemezalényeghanem

Üdv a táborban. :) Mi is évek óta sütjük a kenyeret, életvitel szinten, boltit csak kivételes esetben veszünk. Annyira nem mélyedtünk el a dologban, mint az igazi hobbisták, akik saját keverékkel, rendes sütőben csinálnak kézműves minőségű kenyereket, "csak" a gépet használjuk, de az eredmény mindig finom és stabil, jó minőség. A lisztekkel adalékokkal (magok, korpák, stb.) folyamatosan kísérletezünk, variálunk.

Mi egy viszonylag alap gépet használunk (Moulinex 1101), több gépet láttam már működés közben, és kóstoltam az eredményét, és azt látom, hogy sokkal inkább a "szoftver" határozza meg, hogy milyen lesz a kenyér, mint a "hardver". Maga a gép általában jól dagaszt, jól keleszt, nagyon el kell rontani a tervezést ahhoz, hogy ne süssön jól, amin csúszni szokott a dolog, az 90%-ban a recept, vagy az elkészítés módja. Ha az arányok, és az alapanyagok rendben vannak, néhány apró dologra oda van figyelve (víz ne legyen se hideg se meleg, az élesztő a cukorral csak az alapanyagok keverésének végén találkozzon lehetőleg, stb.) akkor az eredmény egy ízletes, gusztusos, finom kenyér lesz.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.